Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Τί ειδαμε από τους αυτοδιοικητικούς μέχρι τώρα - Το ‘’δεν μπορώ’’ από το ‘’θέλω’’, ένα ‘’φοβάμαι’’ δρόμος...

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Είναι τέχνη της ελαχιστοποίησης της απόστασης ανάμεσα στο "δέον γενέσθαι" και το "δέον γίγνεσθαι". Αυτή την απόκλιση που παραμένει χαραγμένη στο μυαλό των πολιτών ως... χάος, δύσκολα την κλείνει όσο και εάν όμορφα είναι τα λόγια της... ερήμου, ένας πολιτικός. Χρειάζονται περισσότερο οι πράξεις.

Άλλωστε την αλήθεια, πλέον, την μαρτυρά ότι ........

σου αφήνει... σημάδια στην καθημερινότητα και όχι ότι... πρόσκαιρα στην κάνει όμορφη. Ποιός λοιπόν την κάνει καλύτερη;..

Αξιολογώντας ευ-δόκιμα το 2012, τη δεύτερη χρονιά της ''καλλικρατικής'' περιόδου μπορεί κανείς να συναντήσει την υποκειμενικότητα στην... αντικειμενικότητα των βλέψεων και της υλοποίησης των σχεδιασμών.

Έναρξη με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Ο Πέτρος Τατούλης κατάφερε γρήγορα αρχικά να κερδίσει το στοίχημα του θεσμού, που ο ίδιος το έθεσε ψηλά, χωρίς τον αποδομήσει, αλλά του πρόσθεσε ένα προσωπικό ''πέπλο'' προστασίας και στην συνέχεια με επιτυχία και σε ένα ιδιόμορφο – πολιτικά και περιφερειακά περιβάλλον – γρήγορα να δίνει βηματισμό, δημιουργώντας μια ομάδα συν-εργατών που αποδίδουν καλά στους τομείς τους. Η Πελοπόννησος – εν μέσω κρίσης – κατάφερε να βγει από τον... πάτο στο... προσκήνιο των εξελίξεων (όντας παίζοντας ρόλο ρυθμιστή – οδηγού σε μία σειρά ζητημάτων) με την φωνή της και τον σχεδιασμό της να... εισ-ακούγεται πανελλαδικά. Στα υπέρ Τατούλη καταγράφεται και το ευρωπαϊκό προφίλ που... χτίζει με σταθερά αλλά και στοχευμένα βήματα, όπως και παράλληλα, η διάρθρωση του σχεδιασμού για να βγει η Πελοπόννησος γρήγορα μπροστά. Έχει το... κλικ του να βρίσκει πόρους από... παντού, ενώ στα χέρια του κρατά και το βασικό εργαλείο του ΕΣΠΑ . Στα κατά (του), μπορεί να θεωρηθεί (χωρίς δική του υπαιτιότητα) η έλλειψη – ουσιαστικής - αντιπολίτευσης με τις κινήσεις/κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ, απλά να αποτελούν... κερασάκι στην τούρτα για τον περιφερειάρχη και τον ίδιο να.... αλωνίζει καλύπτοντας τα 2/3 του πολιτκού τόξου. Επέλεξε να συγκρουστεί μετωπικά με την αξιωματική αντιπολίτευση, απλά, αυτή η... μονόχνωτη αντιπαράθεση – κυρίαρχα με τον Θ. Πετράκο... κούρασε. Σημαντικό πάντως το ότι βλέπει, αλλά και ήδη έχει σχεδιάσει, τα... δύο βήματα μπροστά.

Στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, λόγω... πρωτευουσιακής ιδιατερότητας ο δήμος της Καλαμάτας είχε το προβάδισμα προβολής και ειδήσεων.
Ο Παναγιώτης Νίκας κατάφερε να κρατήσει ψηλά την ταμπέλα ''υγιής δήμος'' παρά τις περικοπές και την οικονομική... μέγγενη και να ξεφύγει εύκολα από την... προκρούστεια κλίνη των πολιτικών πιέσεων με σύμμαχό του τον χαρακτήρα του και εχθρό του, τον... χαρακτήρα του. Το κλάσμα αυτό, τελικά, χάριν στις κατάλληλες κινήσεις και την αποτελεσματικότητα του έργου του – παρά την έλλειψη πόρων εκμεταλλεύτηκε όλα τα προγράμματα - παραμένει σε μεγάλο βαθμό με θετικό πρόσημο, καθότι απέφυγε τις... τρικλοποδιές ενώ δεν τον... άγγιξε ιδιαίτερα ούτε η εσωπαραταξιακή (αυτή δεν υπάρχει...) ούτε η αντιπολιτευτική κόντρα. Το ερώτημα ''εάν επιδιώκει ή είναι τελικά... μόνος σε αυτήν πορεία;'' Ακόμη πάντως, δεν έχει απαντηθεί. Συνεχίζει να τρέχει ζητήματα – με εργατικό τρόπο - παραμένοντας στην επικαιρότητα και ως Πρόεδρος της ΠΕΔ και θα έχει τον πρώτο λόγο και την χρονιά αυτή.

Στο δήμο Μεσσήνης, η γενική ομολογία είναι πως ''ο Στάθης τα πάει καλά''... Μέχρι να... χνωτιαστεί με τον... δήμο ο Στάθης Αναστασόπουλος, χρειάστηκε- έχασε έναν χρόνο, έβαλε όμως πολύ δουλειά αυτή τη χρονιά και ίσως να κάλυψε το κενό. Προβλήματα εσωτερικά και... εξωτερικά τον άφησαν ανέγγιχτο στην περιοχή στο... οne camera-man show. Ίσως το... έλλειμμα που καλείται να κλείσει έχει να κάνει με τα έργα – το προσπαθεί με την συνδρομή της Περιφέρειας - καθότι... no money no honey, ενώ καλείται να μην... καεί με την... καυτή πατάτα της εγκληματικότητας ομάδων αθιγγάνων.

Στο δήμο Πύλου – Νέστορος ο Δημήτρης Καφαντάρης, έχει κάνει το Πύλος – Αθήνα... Πύλος – Μεθώνη. Άνετα βρίσκει πρόσβαση λόγω και του ότι είναι καλός ''PR'' (Public Relations) σε όλα τα κέντρα... λήψης ''μαγειρέματος'' - αποφάσεων και κερδίζει αυτά που πρέπει για την περιοχή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παραγωγικότητα σε θέματα πολιτισμού και έργα υποδομών, σε μια περιόδο όπου το... σταγονόμετρο είναι λίγο για να περιγραφεί η κατάσταση με τους πόρους των δήμων. Δείχνει πως και το 2013 θα βγάλει σχεδόν όλο του το προεκλογικό πρόγραμμα, εάν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό.

Στο δήμο Τριφυλίας. Δεν υπάρχει... feeling. Δεν υπάρχει ακόμη διάχυτη η... αίσθηση του ότι κάτι... γίνεται οπότε εκ των πραγμάτων το κλάσμα είναι... μείον. Στον κρίσιμο πολιτικό χρόνο που απομένει ο Κώστας Κόλλιας καλείται να κάνει... κόντρες με τον εαυτό του, ξεπερνώντας τον και πηγαίνοντας μπροστά κάποια – έστω ένα – από τα κομβικά ζητήματα, να βάλει τουλάχιστον ένα έργο – σημαία. Εδώ λείπει η λέξη '''αποτελεσματικότητα'', η οποία χανεται – υπερκαλύπτεται από την ''διαχείριση'' και τη ''νομή''. Παράλληλα, καλείται να... κοντράρει το ίδιο το εσωτερικό της παράταξής του, που... γκρινιάζει και ανεβάζει επικίνδυνα... παλμούς. Προλαβαίνει; Στοίχημα πως χρειάζεται να... παραβιάσει τον αυτοδιοικητικό... Κ.Ο.Κ. για να τα καταφέρει.

Στο δήμο Οιχαλίας, ο Φίλιππος Μπάμης έχει τις καλύτερες των φιλότιμων προθέσεων, αλλά τις... χειρότερες των αντιθέσεων. Οι ανομοιογένειες κυριαρχούν εντός και εκτός παράταξης, ενώ και οι περιοχές με τις... διαφορές τους, δεν λένε να... συντονιστούν – συγχρονιστούν. Τα σοβαρά προβλήματα (ίσως και εξωγενώς φερμένα-μεταφερόμενα...) δεν λείπουν, σκουπίδια, πυρηνελαιουργεία... συνοχή και έτσι η απόδοση της καθημερινότητας...εγκλωβίζεται εκεί. Εάν το... αναλγητικό της ηρεμίας δράσει για την επόμενη περίοδο ο δήμαρχος, θα ξεκινήσει να καλύπτει το χαμένο... έδαφος. Διαφορετικά, η ένταση θα παραμένει, με άγνωστη... κατάληξη.

Στο δήμο Δυτικής Μάνης, ο Δημήτρης Γιανημάρας ξέρει τον... χώρο, όμως έχει μείνει στην... παραδοσιακή δημαρχιακή αντίληψη. Κάτι σαν... κοινοτάρχης. Χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Απλά σε ένα δήμο που έχει μέσα του τη Μάνη, η απόδοση κρίνεται μικρή και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται σε... ένα γήπεδο στον Κάμπο ή με ένα ταξίδι στην Αυστραλία. Η Μάνη έχει ιδιαιτερότητες, στις οποίες μένει εγκλωβισμένη (παραδοσιακά) η δημοτική αρχή, που καλείται να επι-δείξει τί έχει κάνει, σε έργο. Αλλιώς, μια- μια περιοχές θα αρχίσουν να... φυλλορρούν είτε δυτικά είτε... ανατολικά ή να... γκρινιάζουν, με χαρακτηριστικές τις προθέσεις της Αβίας. Απλά και ουσιαστικά ζητήματα εδώ κάνουν την διαφορά με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάθε ζώνη του δήμου. Ο δρόμος πάντως εδώ... πληγώνει το δήμο. Μένει να δούμε κάτι περισσότερο το 2013 από εδώ.

Τελειώνω, όπως ξεκίνησα, η πολιτική είναι η τέχνη της ελαχιστοποίησης της απόστασης ανάμεσα στο ''δέον γενέσθαι'' και το ''δέον γίγνεσθαι''. Όποιος από τους αυτοδιοικητικούς νομίζει πως κατάφερε να κλείσει την... ψαλίδα, καλό είναι να ρωτήσει τους συμπολίτες του, να βγει στην κοινωνία και να τους... νιώσει. Τότε θα... αισθανθεί πως το... ''δεν μπορώ'' από το ''θέλω'' είναι, ένα ''φοβάμαι'' δρόμος...

Θέμης Κανελλόπουλος - BEST TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.