Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κυπαρισσία: «Μπατάρισε» περισσότερο το σπασμένο σε τρία κομμάτια τοιχίο…(φωτογραφίες)

Με τη θαλασσοταραχή των δύο προηγούμενων ημερών, χωρίς να έχει καν μεγάλη ένταση, «μπατάρισε» ακόμη περισσότερο το σπασμένο σε τρία κομμάτια τοιχίο που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας.

Αυτή η εξέλιξη, ........

βέβαια, δεν εκπλήσσει ούτε και ξαφνιάζει κανέναν, καθώς μετά τη θαλασσοταραχή στις 10 Δεκέμβρη όταν με τους κυματισμούς που υπήρξαν τότε, το κομμάτι που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο στο λιμάνι Κυπαρισσίας έσπασε στα τρία και τα κομμάτια πήραν επικίνδυνη κλίση για κατάρρευση, το χθεσινό «μπατάρισμα» με ακόμα μεγαλύτερη κλίση ήρθε σαν φυσική συνέχεια.

Πλέον, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής κατάρρευσής του τοιχίου που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο! Δυστυχώς, με τον τραγικότερο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και ανησυχίες αλιέων, πολιτών αλλά και κάποιων εκ των αυτοδιοικητικών της περιοχής για τον κίνδυνο, που εδώ και χρόνια ήταν ορατός για το συγκεκριμένο κομμάτι του λιμανιού και φώναζαν για την ανάγκη άμεσης προστασίας του λιμανιού και του συγκεκριμένου κομματιού. Όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε διαρκώς - για το θέμα του λιμανιού της Κυπαρισσίας - συσκέψεις επί συσκέψεων, επισκέψεις στο λιμάνι, αυτοψίες, προγραμματικές συμβάσεις για μελέτες, που ώ του θαύματος, όπως έχουμε ξαναγράψει, ενώ επισήμως δηλώνονταν πως υπεγράφησαν, μετά από δύο χρόνια ανακάλυψαν οι αρμόδιοι πως δεν είχαν υπογραφεί (!), εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις επισήμων θεσμικών παραγόντων, αλλά τελικά, άμεσα και έγκαιρα παρέμβαση ουσιαστική δεν έγινε.

Ούτε ακόμη έχει γίνει και το θέμα της προστασίας και θωράκισης του λιμανιού και του συγκεκριμένου τμήματός του, που καταρρέει, συνεχίζει να μελετάται! Το στηθαίο του κομματιού που ενώνει τον παλιό με τον καινούργιο προσήνεμο μώλο, γυμνό και απροστάτευτο από μπλόκια, παραδίδεται, σε κάθε θαλασσοταραχή, στην ορμή και τη μανία των κυμάτων, ενώ η βάση του, που από προηγούμενες θαλασσοταραχές έχει σπάσει, διαλύεται συνεχώς και περισσότερο και τα νερά της θάλασσας μπαίνουν μέσα στο λιμάνι και από πάνω και αποκάτω. Είναι ζήτημα χρόνου, με τους κυματισμούς, το πότε θα καταρρεύσουν τα τρία, πια, κομμάτια του στηθαίου και το λιμάνι θα υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Πότε, άραγε, θα τελειώσουν οι διαδικασίες για την υλοποίηση, επιτέλους, παρεμβάσεων, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση για τις ζημιές στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Παναγιώτη Γιαννακέα, σύμφωνα με την οποία εισηγήθηκε «Το ταχύτερο δυνατόν να γίνει προστασία της πληγείσας περιοχής του προσήνεμου μώλου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας με φυσικούς ογκόλιθους από έξι τόνους έως 12 τόνους, που θα τοποθετηθούν ως εξωτερική θωράκιση του μώλου ώστε να αυξήσουμε την προστασία του έργου στο μέτρο του δυνατού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2012-2013;









Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.