Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Έξυπνο σπίτι Το σπίτι του μέλλοντος είναι εδώ.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Εντάξτε όλες τις καινοτομίες και ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία, στην καθημερινή σας ζωή και στο σπίτι σας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι εξελίξεις της τεχνολογιας είναι ραγδαίες, ενώ η ίδια, έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας.
Ο υπολογιστής το κινητό, η ταμπλέτα, είναι από τα .......

πιο βασικά «εργαλεία» της δουλειάς, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας μας.
Σκεφτείτε τώρα μέσα από αυτές τις συσκευές να μπορούσατε να «ελέγχετε» το σπίτι σας. Μπορεί κάτι τέτοιο να μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πλεον είναι πραγματικότητα.

Φωτισμός.
Ένα από τα βασικότερα στοιχεία ενός σπιτιού είναι ο φωτισμός. Σκεφτείτε λοιπόν να μπορείτε να ελέγχετε τα φώτα όλου του σπιτιού, μέσω του κινητού σας. Με τους αυτοματισμούς φωτισμού οι δυνατότητες είναι απεριόριστες. Για παράδειγμα, με το πάτημα ενός και μόνο διακόπτη ελέγχετε ποια φώτα θα ανάβουν και ποια θα σβήνουν, σε όλο το σπίτι καθώς και τη στάθμη φωτισμού τους. Θέλετε τον κατάλληλο φωτισμό για να απολαύσετε την αγαπημένη σας ταινία; Με το άνοιγμα της τηλεόρασης αυτόματα μπορούν να ανάβουν η να σβήνουν συγκεκριμένα φώτα η να χαμηλώνει και να ανεβαίνει η στάθμη φωτισμού σε άλλα. Ακόμη, από συγκεκριμένα και καθορισμένα σημεία στο σπίτι μπορούν να ελέγχονται όλα τα φώτα. Π.χ. με το πάτημα ενός διακόπτη από το υπνοδωμάτιο, σβήνουν όλα τα φώτα του σπιτιού η ένας διακόπτης από την εξώπορτα εξασφαλίζει με το πάτημα του ότι όλα τα φώτα του σπιτιού έχουν σβήσει ενώ ταυτόχρονα, αφήνει ένα προκαθορισμένο φως ανοικτό. Επίσης, υπάρχουν και τεχνολογίες ανίχνευσης κίνησης και ανίχνευση παρουσίας. Για την πρώτη, μόλις ανιχνευθεί κίνηση ανάβουν συγκεκριμένα φώτα, ενώ για την δεύτερη τεχνολογία, με το που ανιχνευθεί παρουσια σε κάποιο χωρο ανάβουν προκαθορισμένα φώτα εφόσον η φωτεινότητα δεν είναι επαρκής, ενώ τα φώτα σβήνουν όταν παύσει να κινείται κάτι στο χωρο. Σε σχέση με τους απλούς ανιχνευτές κίνησης οι ανιχνευτές παρουσίας μπορούν να αντιλαμβάνονται τις πολύ μικρές κινήσεις, ενώ διαθέτουν και αισθητήρα φωτεινότητας ώστε να ανάβουν τα φώτα μόνο όταν η φωτεινότητα είναι χαμηλότερη από κάποιο προκαθορισμένο επίπεδο. Μπορείτε να έχετε τον πλήρη έλεγχο του φωτισμού από το τηλεχειριστήριο των ηλεκτρονικών σας συσκευών τοπικά (τηλεόραση, hi-fi dvd κλπ.) η απομακρυσμένα από τον υπολογιστή και το κινητό σας τηλέφωνο.

Θέρμανση - ψύξη

Πλεον, υπάρχουν πλήρεις λύσεις αυτοματισμού θέρμανσης και ψύξης οι οποίες προσφέρουν άνεση, ευκολία και βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται με τις θερμοστατικές ζώνες. Κάθε μια μπορεί να ελέγχεται χωριστά και να έχει ξεχωριστή θερμοκρασία. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται η άνεση καθώς σε κάθε χωρο έχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία, ενώ επιτυγχάνεται και οικονομία καθώς κάθε χώρος θερμαίνεται η ψύχεται αυτόνομα. Έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε κεντρικά και τη θέρμανση δημιουργώντας προγραμματιζόμενα σενάρια θέρμανσης και ψύξης (πρωί, βράδυ, χειμώνας, καλοκαίρι, απουσία κλπ). Σκεφτείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα και να μπορείτε να ανοίξετε τον κλιματισμό στο σπίτι σας από το κινητό σας τηλέφωνο ένα τέταρτο πριν φτάσετε ώστε να σας περιμένει ένα δροσερό περιβάλλον, η αντίστοιχα να ανοίξετε απομακρυσμένα τη θέρμανση στο σπίτι σας από το κινητό σας τηλέφωνο μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα. Μπορείτε ακόμη και να ανάψετε το θερμοσίφωνο όταν είστε εκτός σπιτιού για να σας περιμένει ζεστό νερό μόλις γυρίσετε. Επιπλεον, τα συστήματα μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να επιτυγχάνεται το επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα.

Ψυχαγωγία.

Είτε οραματίζεστε ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να σας προσφέρει ψυχαγωγία, ήχο και εικόνα σε κάθε δωμάτιο, είτε θέλετε να μοιράζεστε όλα τα αρχεία σας εύκολα και γρήγορα σε όλες τις συσκευές σας, υπάρχει λύση. Τα προβλήματα φιλικότητας τα οποία εμπόδιζαν για πολλά χρόνια την είσοδο της πληροφορικής και των υπολογιστών στο χωρο της οικιακής διασκέδασης είναι πλεον παρελθόν. Η λειτουργία αυτή βασίζεται στην ύπαρξη ενός κεντρικού server όπου βρίσκεται αποθηκευμένο σε ψηφιακή μορφή όλο σας το περιεχόμενο (ταινίες, μουσική, φωτογραφίες, προσωπικά video κλπ)και την εγκατάσταση περιφερειακών υπολογιστών στα διάφορα δωμάτια τα οποία μπορούν αυτόνομα η και ταυτόχρονα να προσπελάσουν το περιεχόμενο αυτό παραδίδοντας το με μοναδική ποιότητα σε όποιο χωρο του σπιτιού σας επιθυμείτε μέσω του «δικτυωμένου» σπιτιού που θα δημιουργήσετε. Έχετε μετακινηθεί ποτέ στο σπίτι σας επιθυμώντας η μουσική σας να σας ακολουθεί από το ένα δωμάτιο στο άλλο; Έχετε ποτέ ευχηθεί η ταινιοθήκη σας ν α είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη σε κάθε συσκευή τηλεόρασης που έχετε στο σπίτι σας; Όλα αυτά πλεον είναι δυνατά. Εκτός από τον κεντρικό server, θα χρειαστείτε και ένα router για να έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο. Αποκτήστε πρόσβαση στο internet από παντού, ασύρματα η ενσύρματα με συσκευές power line. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργούν δίκτυο μεταξύ τους, απλά συνδέοντας τες σε απλές πρίζες. Ακόμη μπορείτε να συνδέσετε ένα share center απευθείας στο δίκτυο σας καθιστώντας όλα σας τα αρχεία (μουσική, ταινίες κλπ), διαθέσιμα σε όλες τις συσκευές του δικτύου. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε ανά πάσα στιγμή, όλο το ψηφιακό σας περιεχόμενο, από οπουδήποτε επιθυμείτε, σε οποιαδήποτε συσκευή του σπιτιού σας θέλετε, όπως για παράδειγμα Η/Υ, τηλεόραση, στερεοφωνικό κλπ.

Συστήματα ασφαλείας
Η οικογένεια των ψηφιακών λύσεων ολοκληρώνεται προσφέροντας προστασία και ασφάλεια στα αγαπημένα σας πρόσωπα και στην περιουσία σας τόσο από κακοποιούς όσο και από άλλα επικίνδυνα περιστατικά όπως φωτιά, πλημμύρα κλπ. Το πακέτο λύσεων περιλαμβάνει συστήματα ασφαλείας και συναγερμούς, συστήματα παρακολούθησης καθώς και συστήματα κάλυψης εξωτερικών χώρων. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως με τις παραπάνω, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση.
Ξεκινήστε εγκαθιστώντας IP Cameras στους χώρους που επιθυμείτε, οι οποίες συνδέονται στο δίκτυο του σπιτιού σας. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να έχετε τον πλήρη έλεγχο της κατοικίας σας είτε βρίσκεστε σε αυτό, είτε λείπετε. Παρακολουθήστε κάθε χωρο στον υπολογιστή την τηλεόραση η ακόμα και το κινητό σας. Επίσης, μπορείτε απλά να καταγράφετε το υλικό όταν λείπετε και να το παρακολουθήσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή θέλετε.

Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες προσφέρονται από διάφορες εταιρίες ως ολοκληρωμένες λύσεις για το σπίτι η το γραφείο, μπορείτε όμως να εγκαταστήσετε και εσείς μερικές με πολύ απλά βήματα. Πάρτε λοιπόν τη τεχνολογία στα χέρια σας και κάντε το σπίτι σας πιο λειτουργικό, ασφαλές και προσαρμοσμένο στις καθημερινες σας αναγκες, εξοικονομώντας με αυτόν τον τρόπο αρκετά χρήματα, αλλά και βοηθώντας στην προστασία του περιβάλλοντος

2 σχόλια:

  1. Ωραία...Ας κλειστούμε στη φυλακή που θα φτιάξουμε και ας απολαύσουμε την φύση μέσα απο την plasma!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ χρήσιμο...ενδεχομένως να είναι λίγο ακριβό, αλλά αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.