Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ηλεκτρονικά οι φορολογούμενοι θα προσεγγίζουν… τις εφορίες

ΜΕ τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή οι φορολογούμενοι θα μπορούν σύντομα να προμηθεύονται μέσω του Taxisnet τα παράβολα που χρειάζονται για να πληρώσουν χρέη ή άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο Δημόσιο, αντί να στήνονται στα γκισέ της εφορίας για να προμηθευτούν τα απαραίτητα έγγραφα.

Με άλλη ηλεκτρονική εφαρμογή θα είναι δυνατή και......

η εκτύπωση οποιουδήποτε ειδοποιητηρίου για πληρωμή οφειλής ή φόρου (στα πρότυπα της εφαρμογή που ενεργοποιήθηκε για τα ηλεκτρονικά τέλη κυκλοφορίας). Παράλληλα προχωρούν και τα σχέδια για την υποχρέωση της ηλεκτρονικής ανάρτησης των μισθωτηρίων συμβολαίων ενοικίασης ακίνητων, όπως επίσης και η ανάθεση στους συμβολαιογράφους της συμπλήρωσης του εντύπου Ε9 για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.
Μέσα στο προσεχές διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενεργοποιήσει νέες υπηρεσίες στο taxisnet, ώστε οι πολίτες να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους χωρίς να απαιτείται να επισκέπτονται τις εφορίες.
Μαζί με τη μείωση του αριθμού των εφοριών από τις περίπου 300 που ήταν στις αρχές του 2011 σε λιγότερες από 100 η τρόικα έχει ζητήσει και την κατάργηση των ταμείων στις εφορίες.

Σήμερα σε κάθε εφορία λειτουργεί ταμείο στο οποίο οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε είδος φόρου και προμηθεύονται παράβολα. Η τρόικα θεωρεί ότι η λειτουργία ταμείων στις εφορίες είναι σπατάλη ανθρώπινων πόρων, καθώς το ρόλο του ταμία του Δημοσίου μπορούν κάλλιστα να παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου μεγάλο αριθμό φόρων, εισφορών και τελών (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.).

Ως εκ τούτου σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία από τη ΓΓΠΣ οι εξής ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

1. Αγορά παραβόλου για κάθε χρήση με όλα τα τραπεζικά προϊόντα. Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να επιλέγει το παράβολο που χρειάζεται σε κάποια υπηρεσία, να τυπώνει έναν κωδικό με το αντίστοιχο ποσό και να αγοράζει το παράβολο μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζά του, στο γκισέ, σε ΑΤΜ, στο Web Banking. Με τον κωδικό και μόνο θα πηγαίνει στην υπηρεσία που θέλει να χρησιμοποιήσει το παράβολο, η οποία στη συνέχεια μέσα από τον υπολογιστή της θα διαπιστώνει την εξόφληση του παραβόλου.
2. Πληρωμή οποιασδήποτε βεβαιωμένης μη ρυθμισμένης οφειλής στο σύνολό της ή μέρος αυτής με όλα τα τραπεζικά προϊόντα . Ο πολίτης θα μπορεί στον υπολογιστή του να τυπώνει για όποια οφειλή θέλει και να την πληρώνει όποτε θέλει μέσα από τα προϊόντα πληρωμής που υποστηρίζει η τράπεζά του, όπως στο γκισέ, σε ΑΤΜ, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (Web Banking, Phone Banking). Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να πληρώνει και τη δόση εφόσον έχει μπει σε διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

3. Ηλεκτρονική υποβολή και θεώρηση των μισθωτηρίων ενοικίασης. Με το σημερινό καθεστώς ο εκμισθωτής ενός ακινήτου θα πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε εφορίας και να το θεωρήσει. Αν δεν το θεωρήσει, τότε η μίσθωση θεωρείται άκυρη ενώπιον της δικαιοσύνης (εφόσον ο ιδιοκτήτης προσφύγει σε αυτήν για έξωση του μισθωτή ή για κάθε άλλη διαφωνία μαζί του). Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ο ιδιοκτήτης θα καταχωρεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία της μίσθωσης του ακινήτου. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

4. Ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων μεταβιβάσεων ακινήτων από τους συμβολαιογράφους. Το σχέδιο αποσκοπεί στην πλήρη κατάργηση του εντύπου Ε9 (που υποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση) αφού οι συμβολαιογράφοι θα ενημερώνουν αυτόματα, κατά τη σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης, τα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση να συντάσσουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις δηλώσεις Ε9 κάθε φορά που αγοράζουν ή πωλούν ένα ακίνητο. Οι βασικές πληροφορίες για κάθε ακίνητο που μεταβιβάζεται θα αποστέλλονται από τους συμβολαιογράφους μέσω διαδικτύου στη ΓΓΠΣ και από εκεί θα γίνεται η ενημέρωση στο περιουσιολόγιο. Στο μέλλον θα επιδιωχθεί και η ηλεκτρονική διασύνδεση των συμβολαιογραφικών γραφείων της χώρας με τα συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.