Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Το Πανεπιστήμιο ήρθε και πρέπει να παραμείνει στην πόλη μας

Γράφει ο Θοδωρής Σταυριανόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου


Σύντομα όμως πρέπει να κινητοποιηθούν οι τοπικές πολιτικές δυνάμεις.
Καθημερινά ακούμε για συγχωνεύσεις. Η λέξη «συγχώνευση» είναι στην επικαιρότητα και αποτελεί τα τελευταία χρόνια μέρος της καθημερινότητάς μας. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα πρέπει να συμβεί, δεν πρέπει όμως να μετατραπεί σε πανικό και φοβία για τους εργαζόμενους. Η υπερβολή πολλές φορές δημιουργεί αδικίες, γι’ αυτό καλό είναι να μην φθάνουμε στην υπερβολή.

Τα πρώτα λουκέτα στα ΑΕΙ θα μπουν εντός του ..........

2013. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αθηνά» έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Από το 2013-14 θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Το σχέδιο θα ολοκληρωθεί ώστε οι υποψήφιοι των προσεχών πανελλαδικών εξετάσεων θα διαγωνιστούν με το νέο μηχανογραφικό που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα νέο ακαδημαϊκό-πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας, εκμεταλλευομένη την οικονομική συγκυρία και την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που ενδιαφέρει άμεσα την Μεσσηνία και ιδιαίτερα την πόλη της Καλαμάτας, προβλέπεται να συγχωνευθούν σχολές. Θα είναι μεγάλο πλήγμα για την πόλη μας αν φύγουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας με κατεύθυνση προς Τρίπολη ή Πάτρα.

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας δεν ανήκουν στα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, ούτε παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία. Απεναντίας, το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια για τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας. Πάντως στην έκθεση του ΟΟΣΑ τα τμήματα του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας δεν αναφέρονται ως χαρακτηριστικά παραδείγματα συγχωνεύσεων, όπως συμβαίνει για πολλά άλλα τμήματα άλλων πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας διαθέτει τέλειες κτηριακές υποδομές και στεγάζει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τα προπτυχιακά, καθώς και τα μεταπτυχιακά του τμήματα. Μετά το ΑΤΕΙ που υπήρχε στην Μεσσηνία και η δημιουργία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα το 2003 και το 2005 βοήθησαν σημαντικά στην κουλτούρα και την άνοδο του πνευματικού επιπέδου της πόλης της Καλαμάτας και ευρύτερα όλης της Μεσσηνίας. Βοήθησαν επίσης την οικονομία της πόλης, είτε με την εγκατάσταση των φοιτητών, είτε με τα διάφορα συνέδρια και εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας έτσι την πόλη ως τόπο προορισμού πνευματικά, αλλά και τουριστικά. Πιο συγκεκριμένα, τα Πανεπιστημιακά τμήματα της Καλαμάτας έχουν διοργανώσει τα τελευταία χρόνια πλήθος συνεδρίων, με προσκεκλημένους ομιλητές εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμη, η λειτουργία του Θερινού Σχολείου για Μεσσήνιους ομογενείς, σε συνεργασία με την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, συμβάλει ενεργά στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Σύντομα πιάνει δουλειά η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) με ομάδα εργασίας με σκοπό την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί η ΑΔΙΠ είναι η σύνταξη μελέτης για τη νέα «γεωγραφία» της ανώτατης εκπαίδευσης. Προτού ξεκινήσει ο διάλογος των συγχωνεύσεων και καταργήσεων θα πρέπει εμείς ως τοπική κοινωνία να είμαστε έτοιμοι να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά καθώς τα κριτήρια των συγχωνεύσεων θα είναι επιστημονικά, λειτουργικά και αναπτυξιακά. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί η απομάκρυνση ή η κατάργηση των τμημάτων του Πανεπιστημίου της Καλαμάτας και του ΑΤΕΙ θα πρέπει έγκαιρα να ξεκινήσει ένας διαρκής αγώνας. Πρέπει να προλάβουμε τον σχεδιασμό συγχωνεύσεων. Μετά θα είναι αργά και δύσκολα. Μια λαϊκή φράση λέει «των φρονίμων τα παιδία πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Γι’ αυτό απαιτείται πανστρατιά κινητοποιήσεων και ενεργειών των πολιτικών παραγόντων της Μεσσηνίας.

Υ.Γ. Πολλοί από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου με προεξέχουσα την Πρόεδρο κ. Ξανθάκη αγάπησαν την πόλη μας και το Πανεπιστήμιο και αθόρυβα έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο προβολής της πόλης που θα το ζήλευαν ακόμα και θεσμικοί παράγοντες του τόπου.

Φιλιατρά: Μια ξεχωριστή μέρα για τα προσκοπάκια στην πλατεία της πόλης. [ VIDEO ]

Μια ξεχωριστή μέρα για τα Φιλιατρά ήταν η σημερινή καθώς παιδιά από το σύστημα προσκόπων Φιλιατρών παρέα με παιδιά από το σύστημα Κυπαρισσίας και το δεύτερο σύστημα προσκόπων από την Πάτρα έπαιξαν τραγούδησαν δεντροφύτεψαν και στόλισαν ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο δέντρο δίνοντας στην πόλη μας μια άλλη νότα χαράς για τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις ............

11 στην πλατεία. Τα λυκόπουλα μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά έπαιξαν, έτρεξαν χάρηκαν συμμετείχαν στην λύση γρίφων για να μπορέσουν να γίνουν οι βοηθοί του Αή Βασίλη και μετά με τους αρχηγούς των συστημάτων πήγαν στο παρκάκι στην αρχή του πεζοδρόμου όπου προχώρησαν με τις οδηγίες των μεγάλων σε δεντροφύτεση και στολισμό του δέντρου που βρίσκεται στο σημείο.

Τέλος τραγούδησαν τα κάλαντα και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη δράση τους τον Γενάρη με την κοπή της πίτας στον -ελπίζοντας- νέο χώρο που θα τους στεγάσει.

Δείτε το Video



Δ' Εθνική 6ος Όμιλος. Αποτελέσματα 8ης Αγωνιστικής



Αποτελέσματα
ΠΦΟ Πανόπουλου - Εθνικός Σαγέικων
1-0
Αχαϊκή - Πάμισος
1-0
Εράνη Φιλιατρών - Ατρόμητος Λάππα
2-3
Παναρκαδικός - Εθνικός Μελιγαλά
3-0
Δόξα Νέας Μανολάδας - Διαγόρας Βραχνέικων
2-2

Βαθμολογία
Θέση
Ομάδα
Αγώνες
Βαθμοί
Σύνολο
Εντός
Εκτός
N-I-H
Γκολ
N-I-H
Γκολ
N-I-H
Γκολ
1
ΠΦΟ Πανόπουλου
8
22
7-1-0
17-1
4-0-0
9-0
3-1-0
8-1
2
Ατρόμητος Λάππα
8
18
5-3-0
16-5
2-2-0
6-2
3-1-0
10-3
3
Παναρκαδικός
8
12
3-3-2
9-9
2-1-1
7-7
1-2-1
2-2
4
Εθνικός Σαγέικων
8
11
3-2-3
6-6
2-1-0
4-2
1-1-3
2-4
5
Εθνικός Μελιγαλά
8
11
3-2-3
8-12
3-1-0
8-3
0-1-3
0-9
6
Διαγόρας Βραχνέικων
8
8
1-5-2
10-10
1-2-1
4-3
0-3-1
6-7
7
Αχαϊκή
8
8
2-2-4
3-7
2-1-2
2-3
0-1-2
1-4
8
Πάμισος
8
7
2-1-5
3-13
2-1-1
3-4
0-0-4
0-9
9
Δόξα Νέας Μανολάδας
8
6
1-3-4
10-12
1-2-1
6-5
0-1-3
4-7
10
Εράνη Φιλιατρών
8
5
1-2-5
7-14
1-1-2
5-6
0-1-3
2-8

Κινδυνεύει όλο το ΤΕΙ εάν η ισχύσει η βάση του 10

Μόνο το Τμήμα Λογοθεραπείας θα «γλύτωνε» από το ΤΕΙ Καλαμάτας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», εάν εφαρμοζόταν η βάση του 10, την οποία ετοιμάζεται να επαναφέρει ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος.

Όλα τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας περιλαμβάνονται στη λίστα εκείνων που δε θα ήταν σε θέση να λειτουργήσουν εάν επανερχόταν ως βάση εισαγωγής το 10. Μεταξύ άλλων, στο χθεσινό δημοσίευμα των «Νέων» αναφέρεται:
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου ............

Παιδείας, σχεδόν 1 στα 5 τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στη συντριπτική τους πλειονότητα τμήματα ΤΕΙ, δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εκ των πραγμάτων, εφόσον επανέλθει η βάση του 10, αφού θα έχαναν πάνω από τους μισούς (ορισμένα όλους) πρωτοετείς φοιτητές τους».

Σε πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα, παρουσιάζονται οι περσινοί εισακτέοι των τμημάτων αυτών, από την κατηγορία του 90%, καθώς και ποιος θα ήταν ο αριθμός εάν εφαρμοζόταν η βάση του 10.
Για τα τμήματα της Καλαμάτας δίνονται τα εξής στοιχεία:
-Τεχνολογίας Τροφίμων: Εισακτέοι πέρυσι: 120. Εάν ίσχυε το 10 ως βάση: 25.
-Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (παράρτημα Σπάρτης): Εισακτέοι πέρυσι: 169. Εάν ίσχυε το 10 ως βάση: 7.
-Φυτικής Παραγωγής: Εισακτέοι πέρυσι: 42. Εάν ίσχυε το 10 ως βάση: 3.
-Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας: Εισακτέοι πέρυσι: 41. Εάν ίσχυε το 10 ως βάση: 2.
-Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Εισακτέοι πέρυσι: 75. Εάν ίσχυε το 10 ως βάση: 3.
-Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας: Εισακτέοι πέρυσι: 148. Εάν ίσχυε το 10 ως βάση: 14.
-Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής: Εισακτέοι πέρυσι 83. Εάν ίσχυε το 10 ως βάση: 21.

Και καταλήγει το ρεπορτάζ: «Προφανώς αυτά τα τμήματα είναι τα πρώτα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο του σχεδίου “Αθηνά” για συγχωνεύσεις και λουκέτα».

Θάρρος

Χτύπησαν αλύπητα και λήστεψαν 82χρονο στο Κρυονέρι Τριφυλίας (Σαρακηνάδα)

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, 82χρονος κάτοικος του Κρυονερίου Τριφυλίας (Σαρακηνάδας) ο οποίος χθες το βράδυ δέχτηκε σκληρή επίθεση από κακοποιό ή κακοποιούς μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Το συμβάν σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, όταν άγνωστος ή άγνωστοι δράστες παραβίασαν το σπίτι που διαμένει ο άτυχος 82χρονος στο Κρυονέρι και το επιτέθηκαν με σκληρά και βίαια χτυπήματα με σκοπό τη ληστεία.

Ο άτυχος 82χρονος δέχθηκε, ανήμπορος να .............

αντιδράσει, πολλαπλά χτυπήματα στο σώμα και το κεφάλι. Γύρω στις 10, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, ειδοποίησε την Αστυνομία και στο σπίτι του έφθασαν άνδρες του Α.Τ. Κοπανακίου και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ Φιλιατρών. Ο άτυχος 82χρονος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κυπαρισσίας, αλλά λόγω των βαρύτατων χτυπημάτων που έφερε και της σοβαρής κατάστασής του κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Τρίπολη, όπου και νοσηλεύεται. Στις Αστυνομικές Αρχές σήμανε συναγερμός για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών και αξιοποιώντας στοιχεία από την έρευνά τους στο σπίτι του 82χρονου καθώς και πληροφορίες, έγιναν προσαγωγές υπόπτων στο Α.Τ. Κοπανακίου, με τη συνδρομή και αστυνομικών ανδρών της Ασφάλειας Καλαμάτας.

Για το συμβάν διεξάγεται προανάκριση και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», ήδη στα χέρια της Αστυνομίας βρίσκεται ένας αλλοδαπός που φέρεται, με βάση συγκεντρωθέντα στοιχεία, να εμπλέκεται στην αιματηρή ληστεία του 82χρονου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Μουσικές Τρίτες στο Καφέ - Ρακομελάδικο "Κουτσούνι"



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Δεκεμβρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο Θάρρος της Μεσσηνίας

Oύτε για… μπάλωμα χρήματα ο κόσμος
Ακόμη και σε κλάδους που έπρεπε να «ανθούν» λόγω της οικονομικής κατάστασης, η θηλιά σφίγγει ολοένα και περισσότερο


Τρία χρόνια με μνημόνιο ήταν αρκετά, λοιπόν, για να ..............

αλλάξουν εντελώς τις συνήθειες των καταναλωτών. Υπάρχουν, όμως, ορισμένα επαγγέλματα τα οποία, σύμφωνα με τον κοινό νου, θα είχαν αρκετή δουλειά σε περιόδους κρίσης και επιβολής σκληρών φορολογικών μέτρων. Ένα από αυτά είναι εκείνο των επιδιορθώσεων παπουτσιών και ρούχων. Σύμφωνα, όμως, με τους επαγγελματίες του χώρου, τώρα επιδιορθώνουν όσοι στο παρελθόν αγόραζαν καινούργια. Κι εκείνοι που πέρυσι επιδιόρθωναν, τώρα φορούν τα παπούτσια τους ακόμα και σε κακή κατάσταση.

Περίπου ίδια η εικόνα και στις μεταποιήσεις ρούχων. «Ξεσκονίζουν», δηλαδή, τις ντουλάπες τους οι Καλαματιανοί προκειμένου να βρουν... καταχωνιασμένα ρούχα και παπούτσια και να τα φορέσουν ξανά, για να μη χρειαστεί να κάνουν μία βόλτα στην αγορά.

Σε πολλές περιπτώσεις δε, τα παπούτσια έχουν χαλασμένα τακούνια και έμεναν για χρόνια φυλαγμένα, ενώ τα ρούχα είναι ξεχειλωμένα ή λίγο μεγάλα.

Στην πραγματικότητα, τα μόνα νέα προϊόντα που έχουν ζήτηση είναι τα φθηνά. Πλέον, ό,τι μπορεί να κοπεί, κόβεται.