Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Αποκτά αναπτυξιακό μοντέλο η Πελοπόννησος



Το δικό της αναπτυξιακό μοντέλο αποκτά η Περιφέρεια Πελοποννήσου και αυτό καταθέτει σε ειδική συνεδρίαση, η Περιφερειακή Αρχή. Ο λόγος για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, που σε διαβούλευση με τους φορείς και τον α' βαθμό, θα δώσει την κατεύθυνση που απαιτείται για να αποκτήθει συνολικά μια βάση ανάπτυξης, με έμφαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων και της ταυτότητας, της κάθε περιοχής.
Στόχος μέσα από την διάρθωσή του είναι να.............

ενισχυθεί η αυτονομία και η τοπική οικονομία της Πελοποννήσου και έτσι να ξεπεραστεί και το εμπόδιο της κρίσης.
Όπως σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο και μια βασική προεκλογική δέσμευση της περιφερειακής αρχής προς τους πολίτες ικανής να δώσει απάντηση σε όλα τα αναπτυξιακά ζητήματα της Πελοποννήσου.

BEST TV

Μένει ακόμη το 50% για τις άδειες χρήσης νερού - Παρέμβαση σε Αγγελάκα

Σοβαρές αναδεικνύονται οι διαστάσεις του προβλήματος που έχει να κάνει με τις άδειες χρήσης νερού. Η γραφειοκρατική εμπλοκή με τους τίτλους ιδιοκτησίας που πρέπει να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζεται, και έτσι παρέμβαση υπήρξε και από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ζητείται με αυτόν τον τρόπο από τον κ. Αγγελάκα μια κανονιστική απόφαση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δίνουν ως στοιχεία το E9 και αντίγραφο της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης. Λόγω αυτής πάντως της κατάστασης, μόνο ..........

το 50% των όσων αναμένονται έχουν καταθέσει αίτηση.

BEST TV

Π. Λαφαζάνης: «Ιστορίες για αγρίους» το «άνοιγμα» τους επαγγέλματος του περιπτερά

Την ανάγκη άμεσης απόσυρσης της απαράδεκτης εγκυκλίου-λαιμητόμου για την (δήθεν) «απελευθέρωση» της πώλησης καπνικών προϊόντων και το (δήθεν) «άνοιγμα» του επαγγέλματος του περιπτερά, που οδηγεί στο λουκέτο τα υπάρχοντα περίπτερα, ζητάει από τους συναρμόδιους υπουργούς ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ αναφέρει: ........


Προς τους κ.κ. Υπουργούς

- Εθνικής Άμυνας,

- Οικονομικών,

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: Η ανάγκη άμεσης απόσυρσης της απαράδεκτης εγκυκλίου-λαιμητόμου για την (δήθεν) «απελευθέρωση» της πώλησης καπνικών προϊόντων και το (δήθεν) «άνοιγμα» του επαγγέλματος του περιπτερά, που οδηγεί στο λουκέτο τα υπάρχοντα περίπτερα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με απαράδεκτη εγκύκλιο (5/9) που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Δημ. Ελευσινιώτη έρχεται, στο όνομα της «απελευθέρωσης» της πώλησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων και του «ανοίγματος» του επαγγέλματος του περιπτερά, να δώσει τη χαριστική βολή εξόντωσης σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες στη χώρα μας.

Ειδικότερα, με την εξουθενωτική αυτή εγκύκλιο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οδηγεί αιφνιδιαστικά και αυθαίρετα στο ουσιαστικό κλείσιμο επαγγελματίες περιπτεράδες που ασκούσαν επί δεκαετίες τη δραστηριότητα τους και ακόμα χειρότερα πλήττει βάναυσα ειδικές κοινωνικές ομάδες που χρήζουν ιδιαίτερης κοινωνικής φροντίδας, όπως οι ανάπηροι θύματα πολέμου, εθνικής αντίστασης, ειρηνικής περιόδου, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κλπ.

Τους μόνους που ωφελεί αυτή η απαράδεκτη εγκύκλιος είναι τα super market και τους μεγάλους εμπορικούς ομίλους στους οποίους θα παραδοθεί ουσιαστικά η πώληση καπνοβιομηχανικών προϊόντων, στέλνοντας νέες δεκάδες χιλιάδες στην ανεργία, σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων εσόδων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να ανακαλέσουν άμεσα την απαράδεκτη, εξοντωτική και βλαπτική για την απασχόληση και τα δημόσια έσοδα εγκύκλιο περί «απελευθέρωσης» καπνοβιομηχανικών προϊόντων και «απελευθέρωσης» περιπτέρων;

2. Σκοπεύουν να επανεξετάσουν συνολικά και ειδικότερα ως προς αυτό, το σημείο τον αυθαίρετο και απαράδεκτο ν.3919/11;

Pelops News

ΣΧΟΛΙΟ
Ακούστε ξανά την μικρή συνέντευξη που είχε δώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιριών Road Kiosk k. Γιώργος Δούκας στις 14 Σεπτεμβρίου στον πρώην διαχειριστή του Φιλιατρά News. Στην συνέντευξη εκείνη ο κ. Δούκας είχε αποκαλύψει στο blog μας, ότι ο παγκόσμιος Οργανισμός υγείας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του επαγγέλματος του καπνοπώλη γιατί αντίκειται σε θέματα που αφορούν την Δημόσια υγεία.
Συνέντευξη την οποία είχε φιλοξενήσει από το Φιλιατρά News και η ιστοσελίδα Pelops News



Εφορία Κυπαρισσίας. Αντιδράσεις για το «λουκέτο»

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Τριφυλία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για «λουκέτο» από την 1η Νοεμβρίου στη ΔΟΥ Κυπαρισσίας.

Από πέρυσι έκλεισαν οι ΔΟΥ Γαργαλιάνων και Φιλιατρών και όλοι οι πολίτες της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής εξυπηρετούνταν από την Εφορία της Κυπαρισσίας.

Το εν λόγω «λουκέτο» μόνο προβλήματα θα .............

προκαλέσει, γεγονός που σημειώνουν και οι κάτοικοι της περιοχής, τονίζοντας πως δεν μπορούν για τις υποθέσεις τους να μετακινούνται στην Καλαμάτα, μετακίνηση η οποία, βεβαίως, κοστίζει, σε μια περίοδο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες για τη διαβίωσή τους.

Μάλιστα, το όλο θέμα έχει τεθεί και συζητηθεί αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όπου το Σώμα έχει εκφράσει, με επιχειρήματα, την αντίθεσή του, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή του Χρήστο Σταϊκούρα, με κοινοποίηση στο γραφείο του πρωθυπουργού και τους βουλευτές Μεσσηνίας, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση!
Εμείς μιλήσαμε χθες με κατοίκους και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:

Γιάννης Βλάχος:
«Το κλείσιμο της Εφορίας της Κυπαρισσίας είναι πολύ μεγάλο πλήγμα για την πόλη μας και όλη την Τριφυλία. Μία μόνο Εφορία έχει μείνει στην Τριφυλία, θα την κλείσουν κι αυτή; Και πώς θα εξυπηρετούμαστε; Δεν μπορούμε να πηγαίνουνε στην Καλαμάτα. Είμαστε μεγάλοι άνθρωποι, συνταξιούχοι, δεν μπορούμε να μετακινούμαστε, μας τα κόψανε όλα. Παίρνουνε υπηρεσίες, παίρνουνε, τι θα γίνουμε; Χωριό; Γαϊδουρόλακκα θα μας κάνουνε; Οι πολιτικοί μας να λάβουν τα μέτρα τους. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι παράγοντες. Δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η περιοχή μας κι άλλο. Να αντιδράσουμε όλοι!».

Γρηγόρης Μπούσουλας:
«Το κλείσιμο της Εφορίας θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την τοπική μας κοινωνία και τους κατοίκους των περιχώρων. Αν σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα άλφα πρόβλημα για τη μετακίνηση και εξυπηρέτηση από την Εφορία της Κυπαρισσίας, καταλαβαίνετε πόσο θα διογκωθεί αν κλείσει και τη μεταφέρουν στην Καλαμάτα. Μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση, πώς θα μετακινηθεί ο πληθυσμός για την εξυπηρέτησή του στην Καλαμάτα; Υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας από ολόκληρη την Τριφυλία που εξυπηρετούνται από την Εφορία της Κυπαρισσίας και θα πρέπει να μεταβούν την Καλαμάτα, κάτι για το οποίο και οικονομικά αδυνατούν.
Είναι υποβάθμιση το κλείσιμο μιας υπηρεσίας και στην περιοχή μας, που είναι αναπτυσσόμενη, θα προκαλέσει μόνο προβλήματα».

Κυριάκος Αντωνόπουλος:
«Δεν είναι καλό να κλείσει η Εφορία. Οτιδήποτε κλείνει δεν είναι καλό. Να προσθέσουμε θέλουμε, για το καλό, όχι να αφαιρέσουμε υπηρεσίες που εξυπηρετούν τον κόσμο. Εκεί που είναι, θα βουλιάξουν τα χαρτιά. Δεν πάμε στην Καλαμάτα. Πρώτα πρώτα, δεν έχουμε τη μεταφορά, τα μεταφορικά, πώς να πάμε; Είμαστε γέροι, θα πάμε στην Καλαμάτα για τις δουλειές μας; Όχι, δε γίνεται αυτό! Προβλήματα περισσότερα θα δημιουργήσει και θα μας πάρουνε τις περιουσίες χωρίς να το καταλάβουμε…».

Θανάσης Ζουρτσάνος:
«Νομίζω ότι η κυβέρνηση μπορεί να λειτουργεί σωστά για τη μείωση τους κράτους και των δαπανών, με συγχωνεύσεις υπηρεσιών. Είναι ανάγκη να μην έχουμε μεγάλο δημόσιο τομέα. Νομίζω πως είναι θετικό αυτό. Αν οι άνθρωποι εκμεταλλευτούν το διαδίκτυο, και γίνεται ηλεκτρονικά η εξυπηρέτησή τους, θετικό θα είναι. Αλλά θα δημιουργηθούν προβλήματα, επειδή δεν έχουν όλοι γνώσεις από υπολογιστές και δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά. Έπρεπε πρώτα να γίνει η δουλειά, η βάση, η υποδομή αυτή, για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο σύστημα με το διαδίκτυο. Πρώτα θα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά για τους ανθρώπους, για να μπορούν να εξυπηρετούνται από το διαδίκτυο, και μετά να μειώσουν τις κρατικές υπηρεσίες…».

Σωτήρης Χριστόπουλος:
«Δεν είναι καλό να κλείσει η Εφορία. Δεν είναι καλό να ταλαιπωρούμαστε για ένα χαρτί, για τις υποθέσεις μας να πηγαίνουμε στην Καλαμάτα. Δεν είναι εύκολο να πάμε στην Καλαμάτα, είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους. Αντί να λύσει, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Υποβαθμίζεται και όλη η περιοχή με το κλείσιμο της Εφορίας της Κυπαρισσίας. Όλη η Τριφυλία εξυπηρετείται από την Εφορία της Κυπαρισσίας, δεν είναι καλό να την κλείσουν. Πρέπει να το καταλάβουν οι αρμόδιοι».

Κωνσταντίνος Σκλάβος:
«Εγώ δεν έχω αυτό το πρόβλημα, αν κλείσει η Εφορία της Κυπαρισσίας. Το πρόβλημα είναι το πώς λειτουργεί. Αν λειτουργεί σωστά ή δε λειτουργεί, γιατί κάποιοι κονομάνε και κάποιοι δεν ξέρουν τι γίνεται. Άμα πάει στην Καλαμάτα, οπωσδήποτε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί για το παραμικρό θα πρέπει να τρέξεις στην Καλαμάτα. Δεν έχει και τρένο, δεν έχει τις απαιτούμενες συγκοινωνίες και οπωσδήποτε θα έχει ταλαιπωρία ο κόσμος. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο κι εδώ, δε μιλάμε για ολόκληρη την Εφορία, με έναν υπάλληλο για κάποιες μικροϋποθέσεις, να εξυπηρετεί.
Άλλωστε, το κλείσιμο της Εφορίας θα είναι και ένα πλήγμα για την αγορά. Με τις υπηρεσίες έχει και μια κίνηση η πόλη».

Δημήτρης Σαράντος:
«Είναι μία υπηρεσία που είναι εκατό χρόνια, δεν ξέρω πόσο ακριβώς, στην πόλη. Είναι αδικία μεγάλη να φύγει από τον τόπο. Εξυπηρετεί όλη την περιοχή. Θα δημιουργήσει προβλήματα και σε καμία περίπτωση δε θα λύσει. Δεν μπορεί ένας φορολογούμενος να πάει στην Καλαμάτα. Γιατί; Να πάει να ενημερωθεί, να πάει να πληρώσει, να κάνει τι; Και πώς να πάει; Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Το κλείσιμο της Εφορίας είναι υποβάθμιση, όχι μόνο του τόπου εδώ, αλλά και ολόκληρης της περιοχής. Αντί να εξυπηρετούμε τον πολίτη, δυσχεραίνουμε την κατάστασή του; Δεν το καταλαβαίνω αυτό…».

Αριστείδης Στασινός:
«Η Εφορία να μη φύγει! Αυτό έχω να πω. Είναι κακό για την πόλη μας και για την περιοχή. Θα πάω τώρα εγώ για ένα χαρτί στην Καλαμάτα; Για όνομα Θεού! Διαλύσανε την Κυπαρισσία και την περιοχή. Πάνε οι υπηρεσίες, πάει η Αστυνομία, δεν έχουν προσωπικό, τι θα γίνει; Δεν είμαστε Έλληνες εμείς; Δεν ψηφίζουμε; Δεν πρέπει να εξυπηρετούμαστε από το κράτος; Τι είναι αυτά;».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Κυπαρισσία. Μπαράζ κλοπών προχθές το μεσημέρι…

Όχι μία, ούτε δύο, αλλά τέσσερις οικίες παραβίασαν και έκλεψαν άγνωστοι δράστες προχθές το μεσημέρι στην Κυπαρισσία. Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι τα σπίτια στα οποία «μπουκάρισαν» δεν ήταν μονοκατοικίες ή ισόγεια, αλλά διαμερίσματα σε πολυκατοικίες και οροφοδιαμερίσματα.
Οι δράστες που- από μαρτυρίες γειτόνων- φέρονται να είναι αθίγγανοι και αθίγγανες «βούτηξαν» χρυσαφικά, κοσμήματα αξίας, λίρες και χρηματικά ποσά, ενώ έδρασαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Θύμα των κακοποιών στοιχείων έπεσε και ο ..............

αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο οποίος απουσίαζε εκτός πόλεως, την οικία του οποίου παραβίασαν.
Νωρίτερα είχαν παραβιάσει διπλανή οικία τρεις αθίγγανες, τις οποίες είδε έξω από την πόρτα του σπιτιού του ο γείτονάς του, χωρίς ωστόσο να έχει αντιληφθεί τι συνέβη. Η οικία του αντιδημάρχου Τριφυλίας και η διπλανή που παραβιάστηκαν γύρω στις 12 το μεσημέρι βρίσκονται στην περιοχή της Αμαθούντας.
Λίγο αργότερα, παραβίασαν διαμέρισμα σε πολυκατοικία στην περιοχή της Αποβάθρας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, την οικία του αντιδημάρχου και τη διπλανή του φέρονται να παραβίασαν τρεις αθίγγανες, και από αυτές αφαίρεσαν κοσμήματα και χρυσαφικά αξίας, ενώ «βούτηξαν» και κάποια άλλα μικρά αντικείμενα και είδη ρουχισμού που βρήκαν μπροστά τους. Στην οικία του αντιδημάρχου δεν είχαν ανακατέψει τα πράγματα για να βρουν τη λεία τους, όμως στο διπλανό σπίτι είχαν ψάξει σχεδόν τα πάντα (ντουλάπες, συρτάρια κ.ά.) και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό. Από το διαμέρισμα, στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή της Αποβάθρας, οι δράστες που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, φέρονται να είναι αθίγγανοι, έκλεψαν κοσμήματα, χρυσαφικά και λίρες που βρήκαν σε ένα κουτάκι, αλλά δεν έψαξαν σε άλλα δωμάτια, ντουλάπες ή συρτάρια.
Η Αστυνομία έχει συλλέξει στοιχεία από τους χώρους και, μάλιστα, έχει βρει και αποτυπώματα, ενώ θεωρείται σημαντικό στοιχείο ότι μάρτυρας είδε και έχει ενημερώσει πως η μία γυναίκα είχε τατουάζ στο χέρι, το οποίο και περιέγραψε στους αστυνομικούς.

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 23ης Σεπτεμβρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο θάρρος της Μεσσηνίας

Μειώθηκαν κατά 30% οι καταθέσεις στη Μεσσηνία

Η δεύτερη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά............

την Αργολίδα την τελευταία τριετία

Ένα σημαντικό ποσό από τα αποταμιευτικά κεφάλαια που είχαν συγκεντρώσει τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στη Μεσσηνία την περίοδο 2002-2009 «τραβήχτηκε» από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα τρία τελευταία «πέτρινα χρόνια» για τη χώρα και το νομό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδος (ΤτΕ), στη Μεσσηνία οι καταθέσεις τον Ιούνιο του 2009 έφταναν στα 2.479 δισ. ευρώ. Τρία χρόνια αργότερα, την ίδια περίοδο, το ποσό μειώθηκε στα 1.743 δισ. ευρώ. Υπήρχε, δηλαδή, μια μείωση στις καταθέσεις ύψους 736 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε τα υπόλοιπα στο Θάρρος της Μεσσηνίας