Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Σχέδιο κατάργησης περίπου 140 τμημάτων ΑΕΙ - ΤΕΙ. Θα συμπεριλάβουν και το ΤΕΙ Καλαμάτας;;;

Περίπου 140 λιγότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό δελτίο, που θα πάρουν στα χέρια τους τον ερχόμενο Μάρτιο οι μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς με γοργούς ρυθμούς καταρτίζεται το σχέδιο «Αθηνά», που περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών και ιδρυμάτων. Πάντως, παρά τη μείωση των τμημάτων, ο αριθμός των εισακτέων του 2013-2014 δεν προβλέπεται να αλλάξει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, ο .........

σχεδιασμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που προετοιμάζεται με ταχείς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα αλλάξει ριζικά τον σημερινό χάρτη.

Στόχος είναι μέσα στο ερχόμενο τρίμηνο το ένα στα τέσσερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ να κλείσει, να αλλάξει αντικείμενο ή να συγχωνευθεί.

Τουλάχιστον 7 περιφερειακά πανεπιστήμια και όλα τα ΤΕΙ της περιφέρειας θα υποστούν ριζική αναδιάρθρωση και ορισμένα θα κλείσουν ή θα απορροφηθούν από άλλα.

Από τις ανακατατάξεις δεν θα γλιτώσουν ούτε τα κεντρικά ιδρύματα, σε ορισμένα εκ των οποίων νέα τμήματα θα πρέπει να δημιουργηθούν και παλαιά να βάλουν λουκέτα.

in.gr

«Καλλικράτης» παντού Καταργήσεις ή συγχωνεύσεις στρατοπέδων, ΑΕΙ-ΤΕΙ και νοσοκομείων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Σχέδιο συγχωνεύσεων ή καταργήσεων στρατοπέδων, πανεπιστημιών και νοσοκομείων προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους εντός των επομένων εβδομάδων και εν συνεχεία να τις θέσουν υπ' όψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος, ο ..........

πρωθυπουργός έχει ήδη μιλήσει με τους υπουργούς Αμυνας Π.Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλο και Υγείας Ανδρ.Λυκουρέντζο, προκειμένου να προετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συγχωνεύσεων, έτσι ώστε οι πρώτες κινήσεις να γίνουν ακόμη και εντός του έτους.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος θα προχωρήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην κατάργηση στρατοπέδων νεοσύλλεκτων, αλλά και στη συγχώνευση στρατοπέδων, ενώ παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο περιορισμού δαπανών εντάσσεται και η απόφαση που θα λάβει -σε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας- για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές.

Βασικό κριτήριο για την κατάργηση στρατοπέδων αποτελεί σαφώς η γεωγραφική κατανομή τους, καθώς η ρητή εντολή του κ. Σαμαρά είναι το μέτρο αυτό να μην επηρεάσει θέματα που αφορούν την ασφάλεια της χώρας.

Στο πεδίο της Υγείας, εκτός από τις συγχωνεύεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σχεδιάζει και την ιδιωτικοποίηση μονάδων νοσοκομείων, μέσω του προγράμματος των ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις, στο μικροσκόπιο βρίσκονται κατ' αρχάς 30 μονάδες της περιφέρειας αλλά και της Αττικής, οι οποίες εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά πληρότητας. Τα γεωγραφικά κριτήρια θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο στη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Σχετικά με το σχέδιο συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνει περίπου 140 σχολές.

in.gr

ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ: Βαφτίζουν το επίδομα θέρμανσης... επίδομα πετρελαίου για να το δώσουν σε λιγότερους.

Όπως φαίνεται δεν θα αρκεί να είναι κάποιος χαμηλόμισθος, χαμηλοσυνταξιούχος ή άνεργος για να πάρει επίδομα θέρμανσης, αφού στη σύσκεψη της ειδικής διακομματικής επιτροπής οι εκπρόσωποι των κομμάτων πρότειναν να δοθεί επίδομα πετρελαίου.

Με άλλα λόγια το πρώτο κριτήριο για να............

πάρει κάποιος επίδομα είναι ο ενδιαφερόμενος να χρησιμοποιεί πετρέλαιο για θέρμανση και όχι για παράδειγμα φυσικό αέριο.

Η Επιτροπή που συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη κατέληξε πάντως στην άποψη ότι πρέπει τα λεφτά να δοθούν ως επίδομα και όχι σαν συμψηφισμός με το φόρο εισοδήματος του 2013.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το κριτήριο για το επίδομα θα είναι το οικογενειακό εισόδημα.

iefimerida.gr

Ντόμινο με τις έδρες της Βουλής. Δεν αλλάζει τίποτα στην Μεσσηνία, χαμένη η Ηλεία.

Χαμένος ο νομός Ηλείας που οι έδρες πέφτουν από τις 6 στις 5.

Κερδισμένες οι περιφέρειες Β' Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Β' Αθηνών, Υπολοίπου Αττικής και Κυκλάδων


Στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος καθυστέρησε να εκδώσει τα αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού της χώρας – των πολιτών δηλαδή τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στα αντίστοιχα δημοτολόγια –, οφείλουν την εκλογή ή και τη μη εκλογή τους αρκετοί βουλευτές.
Τα αποτελέσματα της απογραφής που εκδόθηκαν ..............

τελικά έπειτα από αρκετή καθυστέρηση δεν επηρεάζουν τα ποσοστά των κομμάτων και τη σύνθεση του Κοινοβουλίου. Διαμορφώνουν όμως μία διαφορετική «ανθρωπογεωγραφία» της Βουλής η οποία οφείλεται στην αλλαγή των βουλευτικών εδρών πολλών εκλογικών περιφερειών της χώρας. Ετσι, πολλές περιφέρειες θα άλλαζαν χέρια, κάτι που θα συμπαρέσυρε και τα πρόσωπα τα οποία εκλέχθηκαν σε αυτές ή και απέτυχαν να εκλεγούν.

Με βάση την απογραφή του 2011 επέρχονται αλλαγές στις βουλευτικές έδρες δέκα εκλογικών περιφερειών, εκ των οποίων πέντε κερδίζουν από μία ως και τρεις έδρες, ενώ πέντε χάνουν αντίστοιχα από μία ως τρεις έδρες. Ετσι, για παράδειγμα, έδρες κερδίζουν οι περιφέρειες Β' Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Β' Αθηνών, το Υπόλοιπο Αττικής και οι Κυκλάδες. Χάνουν έδρες η Α' Αθηνών, οι Σέρρες, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα και η Βοιωτία.
Η εξέλιξη αυτή θα επέφερε σοβαρές ανακατατάξεις στην «ανθρωπογεωγραφία» της Βουλής που θα ήταν πιο ευδιάκριτες στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.
Ετσι, για παράδειγμα, με βάση τη νέα απογραφή ο αριθμός των βουλευτικών εδρών στην Α' Αθηνών μειώνονται σε 14 από 17 που είναι σήμερα. Η μείωση αυτή είναι σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι στην Α' Αθηνών μετά την απογραφή του 1991 εκλέγονταν 19 βουλευτές, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σε 17 μετά την απογραφή του 2001.

Το αγκάθι των εκλογών
Η καθυστέρηση της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αποτελεσμάτων της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού είχε δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους εμπλοκής της διαδικασίας των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου 2012.
Και τούτο διότι ο νόμος προβλέπει ότι αν τα αποτελέσματα της απογραφής δεν εκδοθούν έναν χρόνο μετά την ημερομηνία διεξαγωγής της - στην προκειμένη περίπτωση ως τις 24 Μαΐου 2012 - τότε τεκμαίρεται ότι ισχύουν. Η νομική ερμηνεία όμως που εδόθη είναι ότι θα έπρεπε ο ένας χρόνος να προσμετράται με βάση την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών και όχι από την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Ετσι, ερμηνεύθηκε ότι δεν είχε μεσολαβήσει ένας χρόνος από την ημερομηνία διεξαγωγής της απογραφής και την προκήρυξη των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, κάτι που επέτρεψε να διενεργηθούν με την απογραφή του 2001.
Ουδείς μπορεί να προδικάσει ωστόσο αν η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής του 2011 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου των μαζικών προσφυγών κατά του κύρους και της εγκυρότητας της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης.

Βήμα

Η μασκώτ του Μουντιάλ 2014

Η μασκότ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 αποκαλύφθηκε. Πρόκειται για ένα αρμαντίλο, σύμβολο για την πανίδα της Βραζιλίας, το οποίο κρατά μία σημαία της διοργανώτριας χώρας.

Τα αποκαλυπτήρια έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή ο Ρονάλντο και απομένει απλά «βαπτιστεί», κάτι που θα γίνει μέσω ψηφοφορίας των φιλάθλων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Η επιλογή του αρμαντίλο ως μασκότ προφανώς .............

έχει οικολογικό και περιβαλλοντικό μήνυμα, κάτι που επισήμανε και ο Ρονάλντο: «Μια από τις βασικές στοχεύσεις του Μουντιάλ θα είναι τα μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ευαισθητοποίηση των φιλάθλων σε οικολογικά θέματα», τόνισε το «φαινόμενο» και συνέχισε:

«Η μασκότ αυτή θα έχει σημαντικό ρόλο πρεσβευτή της διοργάνωσης τα προσεχή δύο χρόνια και είμαι σίγουρος πως θα εμπνεύσει αρκετούς νεαρούς φιλάθλους στη Βραζιλία και όλο τον κόσμο».

Η μασκότ έχει τα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας, δηλαδή κίτρινο σώμα με πράσινο σορτσάκι και πράσινα μάτια, μπλε κέλυφος στο κεφάλι, ενώ φορά μία άσπρη μπλούζα στην οποία αναγράφεται «Βραζιλία 2014». Τα τρία υποψήφια ονόματα για τη μασκότ είναι «Αμιζούμπι», «Φουλέκο» και «Ζουζέκο».



Αντιγριπικό εμβόλιο 2012 - 2013 Ερωτήσεις και απαντήσεις.

Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται κάθε φθινόπωρο και είναι το πλέον γνωστό προληπτικό μέτρο κατά της γρίπης.

-Τι είναι το αντιγριπικό εμβόλιο;
Tο αντιγριπικό εμβόλιο αποτελείται είτε από πλήρως αδρανοποιημένο ι
ό της γρίπης είτε από κομμάτια ή μικρά τμήματα αυτού (κεκαθαρμένα αντιγόνα), τα οποία ¨ενεργοποιούν¨ το ανοσοποιητικό μας σύστημα ώστε να παράγει αντισώματα ενάντια στη γρίπη.

-Αν κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο, δεν θα νοσήσω από τη γρίπη;
Η πραγματοποίηση του εμβολίου δεν αποκλείει ............

ότι κάποιος μπορεί να νοσήσει. Μειώνει όμως πάρα πολύ τη συχνότητα, τη βαρύτητα, και τις επιπλοκές τις γρίπης. Η πιθανότητα πνευμονίας μετά από γρίπη μειώνεται κατά 50-60% και η θνητότητα κατά 70-80%.

-Κάθε πότε πρέπει να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο;
Το εμβόλιο πραγματοποιείται κάθε χρόνο (η σύσταση του αλλάζει από χρόνο σε χρόνο) και κατά προτίμηση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Τα αντισώματα αυξάνονται περίπου 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και η ανοσία (προστασία) διαρκεί για περίπου 1 έτος. Δεν απαιτείται επανεμβολιασμός εντός της ίδιας εμβολιαστικής περιόδου.

Οι συστάσεις σχετικά με το ποιος πρέπει να εμβολιάζεται κατά της γρίπης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, στις περισσότερες χώρες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται για τις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:
•άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
•όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη - π.χ. όσοι πάσχουν από καρδιοπάθειες, άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μακροχρόνια ηπατοπάθεια ή νεφροπάθεια, διαβήτη ή έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
•όσοι ζουν με άτομα που ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες υψηλού κινδύνου ή φροντίζουν τα εν λόγω άτομα.
•οι επαγγελματίες των υπηρεσιών υγείας.

-Ποιος πρέπει να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο;
Το εμβόλιο πραγματοποιείται σε:
Άτομα άνω των 65 ετών
Άτομα με χρόνια νοσήματα είτε του αναπνευστικού – άσθμα, ΧΑΠ – είτε του καρδιαγγειακού, είτε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, κίρρωση, ΣΔ, είτε ανοσοκατεσταλμένα.
Υγειονομικούς, τροφίμους και προσωπικό γηροκομείων και κέντρων αποκατάστασης .
Καθώς και σε πιο ειδικές περιπτώσεις, π.χ παιδιά και εφήβους που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη ,.…

-Πότε δεν πρέπει να γίνει το εμβόλιο;
Όταν έχει σημειωθεί σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενο εμβολιασμό.
Όταν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας στα αυγά.
Όταν ο ασθενής έχει πυρετό ή είναι αδιάθετος.

-Προστατεύει το εμβόλιο για την εποχική γρίπη από την ¨νέα γρίπη¨ Η1Ν1;
Τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν από το φθινόπωρο του 2010 περιέχουν στελέχη και για τον Η1Ν1, πέρα από την εποχική γρίπη, κάτι που δεν ίσχυε για τα παλιά. ...

Λουκέτο σε 1.181 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών

Μείωση των κονδυλίων που στεγάζονται τα ΚΕΠ. Μαζικό κύμα απολύσεων συμβασιούχων. Προβληματικά μηχανήματα και αβέβαιο μέλλον για πάνω από 1.000 ΚΕΠ σε όλη την χώρα. Δραματική η κατάσταση για τον πιο επιτυχημένο θεσμό της χώρας

Στη δαγκάνα της κρίσης έχει πιαστεί ένας από τους πιο πετυχημένους θεσμούς του κράτους.
Η αποδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, η ............

έλλειψη πόρων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας οδηγούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στο οριστικό λουκέτο.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αδέσμευτος Τύπος", η μοναδική ελληνική υπηρεσία που έχει βραβευτεί επανειλημμένως σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό κινδυνεύει άμεσα με συρρίκνωση και απόλυτο μαρασμό.

Τι και αν στα ΚΕΠ εξυπηρετούνται εβδομαδιαίως 60.000 πολίτες και ετησίως 2.400.000;

Μετά την απόλυση των περισσότερων συμβασιούχων, οι 2.390 μόνιμοι υπάλληλοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα 1.181 κέντρα που έχουν απομείνει. Από αυτούς πολλοί ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν, ενώ άλλοι απασχολούνται από καιρό στα γραφεία διαφόρων δημάρχων και αντιδημάρχων.

Αν δεν δοθεί άμεσα λύση με την μετάταξη προσωπικού από άλλες υπηρεσίες, όπου περισσεύουν υπάλληλοι είναι θέμα χρόνου να κλείσουν στο σύνολό τους όλα τα ΚΕΠ.

Το πρόβλημα εντείνει το γεγονός ότι έχουν κοπεί δραστικά τα κονδύλια που προορίζονται για την ενοικίαση των κτιρίων που στεγάζονται αυτά.

Χαλασμένα μηχανήματα

Σε παρακμή και τα μηχανήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για την επισκευή των μηχανημάτων ή για την αντικατάστασή τους.

Επίσης, οι ίδιοι οι υπάλληλοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως ειδικό προσωπικό, αφού ασχολούνται με 1.045 αρμοδιότητες και αντικείμενα δράσης.

Να σημειωθεί βέβαια ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν στις επίσημες μετρήσεις της κοινής γνώμης το 98% θεωρεί τα ΚΕΠ ως την πιο επιτυχημένη δημόσια υπηρεσία, ενώ το 67% έχει επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά ένα ΚΕΠ.

news24|7

Σε φρούτα και άλλα προϊόντα επεκτείνεται το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες»

Σε νέα προϊόντα, όπως όσπρια, αλεύρι, φρούτα και λαχανικά, επεκτείνεται το «Κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες», που ξεκίνησε τη δράση του πέρυσι.

Όπως αναφέρει το Έθνος, τα μέλη του Κινήματος αποφάσισαν στη διάρκεια πανελλαδικής σύσκεψης στην Κατερίνη να δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοιχτή σε παραγωγούς και καταναλωτές για την εξεύρεση φτηνών αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, παρουσιάστηκε και η πρώτη συσκευασία .........

προϊόντος με την ένδειξη «Χωρίς Μεσάζοντες». Πρόκειται για αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το οποίο παράγεται στην Κατερίνη και θα διατίθεται προς 5,90 ευρώ σε συσκευασίες των 10 κιλών, δηλαδή 59 λεπτά/κιλό, όταν στην αγορά πουλιέται σχεδόν σε διπλάσια τιμή.

Πάντως, αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση πατατοπαραγωγών από τη Δράμα, οι οποίοι δήλωσαν πως εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής διπλασιάζουν φέτος την τιμή και από 25 λεπτά/κιλό που έδιναν πέρυσι την πατάτα, φέτος θα τη δίνουν προς 50 λεπτά/κιλό.

Όπως είπαν, οι έμποροι τους δίνουν 35 λεπτά/κιλό για να αγοράσουν το προϊόν από το χωράφι, ενώ με τη συσκευασία και τη μεταφορά τους σε κατά τόπους σημεία, η τιμή φτάνει στα 50 λεπτά/κιλό.

in.gr

Αποφασίζουν για εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης - κίνησης

H εξίσωση του ειδικού φορου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης καθώς και τα κριτήρια για την ενίσχυση των κατηγοριών του πληθυσμού που θα πληγούν περισσότερο από το μέτρο, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Στο τραπέζι της συζήτησης έχει επανέλθει το .............

σενάριο η εξίσωση να γίνει στο 100% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης, ενώ εξετάζεται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης να αντικατασταθεί από επιστροφή φόρου που, επίσης, θα γίνεται με βάση εισοδηματικά, ηλικιακά και άλλα κριτήρια.

Και αυτό γιατί στον προϋπολογισμό δεν έχει προβλεφθεί δαπάνη για την καταβολή επιδόματος. Στην περίπτωση που η εξίσωση του φόρου γίνει στο 100% του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα σημερινά δεδομένα όταν θα ξεκινήσει η διάθεσή του στις 15 Οκτωβρίου θα ανέλθει σε 1, 6 ευρώ το λίτρο.

Κέρδος.

Κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί η κυβέρνηση

Πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με την καθιέρωση μίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με αφορολόγητο όριο στα 5.000 ευρώ και μίας ξέχωρης κλίμακας φορολογίας εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το νέο ............

φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης συνεπάγεται νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων, καθώς η διαγραφή κάθε φοροαπαλλαγής φέρνει έξτρα φόρο 10% -με συγκεκριμένο όριο απαλλαγής για κάθε κατηγορία- για όσους δηλώνουν σήμερα τόκους στεγαστικών δανείων, ιατρικά έξοδα, νοσήλια, ασφάλιστρα και ενοίκια.

Επιπλέον, η κατάργηση του αφορολογήτου των ελεύθερων επαγγελματιών συνεπάγεται φόρο από το πρώτο ευρώ και συνολικά επιπλέον 500 ευρώ για τα πρώτα 5.000 ευρώ εισοδήματος, στον βαθμό που θα διατηρηθεί ο συντελεστής στο 10% του σημερινού πρώτου κλιμακίου.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αμβλυνθούν από το δεύτερο σκέλος παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει παράλληλες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες θα μπορούν να αυξάνουν το αφορολόγητο όριο.

Ηγέτες Πειραματιστές, Λαοί…πειραματόζωα;

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Με ρωτούν συχνά φίλοι και γνωστοί που επισκέπτονται το διαδίκτυο εάν ισχύουν αυτά που κάποια άρθρα, συχνά ανώνυμα, ισχυρίζονται ότι δηλαδή ο Ελληνικός Λαός χρησιμοποιείται ως…»πειραματόζωο!»
Δύσκολη ερώτηση και καθώς δεν διαθέτω τα απαραίτητα στοιχεία για να πω με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να συνοδεύει την υπογραφή μου «ναι, ισχύουν» ή «όχι, δεν ισχύουν» αποφεύγω να απαντήσω.

Παρακαλώ, τους όποιους «καλοθελητές» να............

μη με χαρακτηρίσουν ως «δειλό ή πονηρό» για αυτή μου τη στάση καθώς είναι γνωστό ότι πάντοτε μιλούσα και έγραφα, και όσο ζω θα συνεχίσω, με πλήρη αίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στους συμπολίτες μου.
Σήμερα, αφού σας δώσω παρακάτω σύντομες περιλήψεις δύο κλασικών πειραμάτων (που αντιστοιχούν σε θεωρητικά σχήματα) θα αφήσω εσάς να κρίνετε εάν ως λαός ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε «πειραματόζωα»...

Γυρίστε το χρόνο πίσω στο καλοκαίρι του 1974, στην πτώση της χούντας, τις πρώτες Δημοκρατικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 που κέρδισε η Ν.Δ., μέχρι τις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 που πάλι κέρδισε η Ν.Δ.
Θυμηθείτε, οι ωριμότεροι στην ηλικία, τη δεκαετία του 1980 όταν οι αντιπαλότητες οδήγησαν ακόμη και σε μικρές κοινότητες, χωριά και γειτονιές των αστικών μας κέντρων στο διαχωρισμό σε «πράσινα» και «γαλάζια» καφενεία και τις γνωστές αναφορές σε «πρασινοφρουρούς» και «γαλάζια παιδιά».

Φυσικά ο Δικομματισμός συνεχίζει να κατέχει την Εξουσία στην Ελλάδα (έστω και με τα γνωστά «δεκανίκια» αρχικά του ΛΑΟΣ και τώρα της ΔΗΜΑΡ).
Το πρώτο πείραμα, έγινε σε θερινή κατασκήνωση στο «Πάρκο του σπηλαίου των ληστών» στην ο Πολιτεία της Οκλαχόμα στη δεκαετία του 1950 από τον Dr Muzafer Sherif και συνεργάτες του.
Το πείραμα στόχευε στον έλεγχο και την επαλήθευση της «ρεαλιστικής θεωρίας των συγκρούσεων» που στη συνέχεια (σε αυτό συνέβαλε και ο Dr Donald Campbell) περιέλαβε και το πρόσθετο στοιχείο για να εδραιωθεί ως «ρεαλιστική θεωρία συγκρούσεων ομάδων».

Στο πείραμα οι κατασκηνωτές διαχωρίστηκαν στις ομάδες «των Αετών» και «των Κροταλιών» και χτίστηκαν μεθοδικά οι εσωτερικές δομές που απαιτούνται για να ενισχυθεί δυναμικά η συνοχή της κάθε μιας ομάδας.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν συνθήκες αντιπαλότητας καθώς η κάθε ομάδα προσπάθησε να οικειοποιηθεί όσο περισσότερο μπορούσε από τον διαθέσιμο φυσικό και συμβολικό πλούτο της κατασκήνωσης, από μετάλλια και κύπελλα μέχρι έξτρα μερίδες γλυκών και παγωτών.
Σας θυμίζει αυτό γνωστές καταστάσεις στη ζωή Λαών και Κρατών με την απονομή «λαφύρων» εφόσον αποκτηθεί η Εξουσία (διορισμοί, προνόμια, χρηματοδοτήσεις «ημετέρων») οπότε αυξάνει και η ικανοποίησή τους αλλά και ενισχύονται οι καθορισμένες δομές, η συνοχή και ταυτόχρονα η σχεδόν τυφλή αφοσίωση στον Αρχηγό και τα στελέχη του και στην ομάδα «μας»;

Στο τρίτο στάδιο της θεωρίας, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μείωση της αντιπαλότητας των ομάδων με την ξαφνική παρουσία ενός προβλήματος ή μιας «επικίνδυνης» κατάστασης που αφορούσε στις αντίπαλες ομάδες και ΔΕΝ μπορούσε να αντιμετωπισθεί παρά μόνο με τη συνεργασία ΟΛΩΝ των μελών και των «Αετών» και των «Κροταλιών».
Ο δεύτερο πείραμα έγινε από τον Dr Stanley Milgram στη δεκαετία του 1960 και αφορούσε στη «δύναμη της εξουσίας και στην υπακοή».

Εδώ έχουμε τον εθελοντή που κάθεται μπροστά σε μια κονσόλα με πολλά κουμπιά ενώ σε διπλανό δωμάτιο κάθεται (αλλά δεν είναι ορατός) «μαθητής» που θα πρέπει να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του «εθελοντή - εξεταστή».
Κάθε φορά που ο εξεταζόμενος θα δώσει μια λανθασμένη απάντηση θα δεχθεί ένα ηλεκτροσόκ που ξεκινά από τα 30 volt και μπορεί να ξεπεράσει τα 300 (με αυξανόμενο, φυσικά, τον πόνο αλλά χωρίς να είναι επικίνδυνο για τη ζωή του).
Κάθε φορά που ο «εξεταζόμενος» (που είναι συνεργάτης του καθηγητή και ΔΕΝ υπάρχει θέμα ηλεκτροσόκ, αλλά ο εθελοντής δεν τα γνωρίζει αυτά) δέχεται το ηλεκτροσόκ για λαθεμένη απάντηση βγάζει κραυγές πόνου που αυξάνονται σε ουρλιαχτά και παρακλήσεις να σταματήσει η τιμωρία του!

Υποθέτω ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα λέγαμε ότι όσο και να μας διατάξουν δεν θα συνεχίζαμε να «τιμωρούμε» τον εξεταζόμενο!..
Ο Dr Milgram ρώτησε τους φοιτητές του εάν θα συνέχιζαν να αυξάνουν τις δόσεις του ηλεκτροσόκ καθώς συνέχιζαν τα λάθη του εξεταζόμενου και εάν θα ξεπερνούσαν τελικά το επίπεδο των 300 volt και διαπίστωσε ότι ΜΟΝΟ 3 στα 100 ερωτηθέντα άτομα απάντησαν καταφατικά!
Στα πειράματα, όμως, 65% των εθελοντών προχώρησαν στη διοχέτευση ηλεκτροσόκ ακόμη και 300 volt, εφόσον ο ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ τους παρότρυνε να συνεχίσουν.
Δηλαδή το 65% των εθελοντών ήταν…ΣΑΔΙΣΤΕΣ;
Όχι, αλλά αποδείχτηκε η τρομερή δύναμη που μπορεί να ασκήσουν κάτοχοι Εξουσίας σε πρόσωπα που τους εμπιστεύονται ή εμπιστεύονται τους φορείς που εκπροσωπούν (όπως το Πανεπιστήμιο του Yale). Τα ποσοστά μειώθηκαν δραματικά όταν ως εθελοντές ήρθαν άτομα με επαναστατικές προσωπικότητες που δεν ακολούθησαν υποτακτικά τις προσταγές των «Εξουσιαστών».

Οι φίλοι και οι φίλες του blog μπορούν να βρούνε αναλυτικές αναφορές στα παραπάνω πειράματα και στη γλώσσα μας και στην αγγλική γλώσσα.
Θα κλείσω σημειώνοντας ότι στα πειράματα τύπου Sherif κάποια στιγμή η εσωτερική συνοχή των ομάδων θα πάψει να ισχύει εφόσον τα μέλη τους αντιληφθούν ότι «άλλοι τρώνε παντεσπάνι και άλλοι ψίχουλα» ή πάψει να υπάρχει η δυνατότητα παροχής «λαφύρων» που αποτελούν παράπλευρα «κέρδη» της κατάληψης και νομής της εξουσίας…
Στα πειράματα τύπου Milgram μπορεί να υποθέσει κανείς πως οι εθελοντές τελικά πιστεύουν ότι η «τιμωρία με τα ηλεκτροσόκ» είναι για το καλό των εξεταζομένων και θα τους συνετίσει όπως ίσως πιστεύουν και πολλοί Πολιτικοί ότι τα επιβαλλόμενα μέτρα είναι… «για το καλό μας!…»

Δεν μπορώ, όμως, να πω κατηγορηματικά «ναι ή όχι» στο εάν και κατά πόσο τέτοιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συμπεριφορές και των κατόχων θώκων εξουσίας και του Λαού προέρχονται από την εφαρμογή πειραμάτων στα οποία ασυνείδητα ή ακούσια συμμετέχουμε….
Κρίνετέ το εσείς!...

Δείτε πόσο φόρο θα πληρώσετε για τα κάθε είδους ακίνητά σας [πίνακας]

Με στόχο την είσπραξη περίπου 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την τελική ρύθμιση για τη φορολόγηση των ακινήτων με νέο τρόπο. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο φόρος θα είναι ένας και μοναδικός, αλλά για πρώτη φορά θα συμπεριλαμβάνονται κάθε είδους ακίνητα και οικόπεδα, εκτός από τις εκτάσεις που καλλιεργούνται από επαγγελματίες αγρότες.

Ετσι, κάθε είδους κατοικίες, καταστήματα,............

αποθήκες ακόμη και ιδιωτικά δάση θα φορολογηθούν με βάση τις αντικειμενικές τους αξίες. Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το χαράτσι που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Μετά τις τελικές συνεννοήσεις με την Τρόικα, η ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα αρχίσει να ισχύει από το 2013.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ θα παραμείνει αφορολόγητη, ενώ μικρή θα είναι -συνολικά 100 ευρώ- η φορολόγηση και για αντικειμενική αξία έως τις 200.000 ευρώ που σήμερα είναι αφορολόγητα.

Από εκεί και πέρα, η κλιμάκωση θα ανεβαίνει προοδευτικά για να φτάσει τα 3.400 ευρώ για περιουσία έως 1,1 εκατομμύριο ευρώ και 20.400 ευρώ το χρόνο για περιουσία αντικειμενικής αξίας 3,1 εκατομμυρίων ευρώ.



iefimerida

Γ. Πετρόπουλος: Όταν οι μελλοθάνατοι μιλούν, το κοινό σωπαίνει

Η μοναδική θεατρική εμφάνιση του συγγραφέα και πρώην ισοβίτη Γιάννη Πετρόπουλου στην Κυπαρισσία.

Στη μνήμη του Νίκου Κοεμτζή ο κ. Γιάννης Πετρόπουλος ανέβασε το έργο "Ο Μελλοθάνατος", καθηλώνοντας το κοινό που συνέρρευσε στο γραφικό θεατράκι του βυζαντινού κάστρου της Κυπαρισσίας.

"Έπαιζε μόνος του επί μιάμιση ώρα δίχως...............

την παραμικρή διακοπή. Είχε αποστηθίσει το κείμενό του τόσο καλά που άφησε κατάπληκτους όσους ανέβηκαν στο βυζαντινό κάστρο της Κυπαρισσίας για να τον απολαύσουν.

Εκεί στο γραφικό θεατράκι που χρόνια έχει να παιχτεί θεατρική παράσταση, ο συγγραφέας και πρώην ισοβίτης Γιάννης Πετρόπουλος, αφιέρωσε το μονόπρακτό του "Ο Μελλοθάνατος" στη μνήμη του Νίκου Κοεμτζή, που έσβησε πριν από λίγους μήνες αβοήθητος και μόνος στο Μοναστηράκι. Ένα καντηλέρι, ο πάγκος με τα βιβλία, το σκαμπό, και στο βάθος το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου, αποτέλεσαν το καλύτερο σκηνικό για να παιχτεί το θεατρικό έργο του Φιλιατρινού δημιουργού.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης δεν ακούστηκε κιχ. Στο τέλος ο κόσμος καταγοητευμένος και συγκινημένος, αδυνατούσε να αρθρώσει λέξη. Δεν είναι και λίγο να παρακολουθείς έναν άνθρωπο που έζησε εικοσιπέντε χρόνια στα κάτεργα, να βγάζει αγάπη, αλληλεγγύη και συγχώρεση μέσα από τους στίχους του, που ενώ αναφέρονταν στον Νίκο Κοεμτζή, στην ουσία διεκτραγωδούσαν τη δική του ζωή! Οσοι έχουν γνωρίσει το Γιάννη Πετρόπουλο, ξέρουν καλά ότι ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ "Γδάρτες ονείρων", έχει εξελιχθεί με τα χρόνια, σε μια σπουδαία φιλοσοφική ύπαρξη που ζει γράφοντας, διαβάζοντας και ερευνώντας τα εσώτερα προβλήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και την κοινωνία. Πολλά είναι τα θεατρικά του έργα, τα δοκίμια και τα φιλοσοφικά του κείμενα, που γεμίζουν τα ράφια του λιτού και απέριττου ησυχαστηρίου του, στα Φιλιατρά, όπου διάγει βίο ερημίτη - στοχαστή.

Το έργο του "Ο Μελλοθάνατος" είχε σαν βασική αιχμή, την πολυπόθητη έφεση, την οποία το κράτος είχε στερήσει τόσο από τον ίδιο το συγγραφέα, όσο και από το Νίκο Κοεμτζή και άλλους πολλούς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Πετρόπουλος σε νεαρή ηλικία, από ένα καπρίτσιο της μοίρας, αφαίρεσε σε μια συμπλοκή δίχως να το επιδιώκει, τη ζωή ενός ανθρώπου που κακοποιούσε τη μητέρα του υπερασπιζόμενος την τιμή της οικογένειάς του. Αυτό το πλήρωσε επί χούντας και μετέπειτα, με τα πιο σκληρά βασανιστήρια. Βγήκε με χάρη του πρεσβύτερου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1995, κι έπειτα από 52 ημέρες απεργία πείνας. Πολλοί νομικοί υποστήριξαν, πως ήταν η σπουδαιότερη πολιτική και κοινωνική ενέργεια του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, πριν πεθάνει, γιατί αποκατέστησε μια αδικία.

Μιλώντας σε Μεσσηνιακή εφημερίδα ο Γιάννης Πετρόπουλος, μας είπε για εκείνη τη βραδιά: "Το όφειλα στο Νίκο Κοεμτζή και στα άλλα παιδιά που χάθηκαν δίχως να τους επιτρέψουν την έφεση. Είναι η ύψιστη στιγμή της δικαιοσύνης, να δίνεται η δυνατότητα σ' έναν κατηγορούμενο να μπορεί να ασκήσει έφεση, για να διεκδικήσει το δίκιο του. Με το έργο αυτό, ήταν σαν να ξόρκισα μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί. Αισθανόμουν στο όμορφο θεατράκι της Κυπαρισσίας, πως ανάμεσά μας κυκλοφορούσαν όλοι οι αδικημένοι του κόσμου. Το έργο αυτό χρειάστηκε να προσπαθήσω πολύ για να το αποστηθίσω. Μαζί με το συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, το κάναμε πολλές πρόβες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι για μένα ήταν μια ανεπανάληπτη στιγμή, καθώς δεν είμαι ηθοποιός, ούτε σκηνοθέτης, αλλά όταν καταθέτεις την ψυχή σου, τότε ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και συμμετέχει μαζί σου. Ένιωθα πως επικοινωνούσα με το κοινό, μέσα από μια ξεχωριστή σαγηνευτική διαδικασία, που ήταν πρωτοφανής για μένα".

Πολλοί χαρακτήρισαν το μονόπρακτο του Γιάννη Πετρόπουλου ως ένα δείγμα αρχαιοελληνικής τραγωδίας και έχουν δίκιο. Την ώρα που έκλεινε το μονόλογό του, ουρλιάζοντας "Είμαι αθώος…" οι θεατές αναρίγησαν. Ο ήλιος είχε βυθιστεί, ενώ η πανσέληνος προσέδιδε στο πρόσωπό του, δύναμη και σοφία. Πάνω στη δοκιμασμένη ύπαρξή του, αποτυπώνονταν οι χαρακιές του κορμιού και της ψυχής, που την είχε βγάλει ολόγυμνη ενώπιον των συμπατριωτών του. Την παράσταση παρακολούθησαν εκλεκτοί Φιλιατρινοί και Κυπαρίσσιοι, από καθηγητές γυμνασίου και λυκείου μέχρι πανεπιστημίου, γιατροί, δικηγόροι, αρχαιολόγοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, άνεργοι, δημοτικοί σύμβουλοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες, αποδεικνύοντας μέσα από τη διαστρωματική προσέλευσή τους, πως η γνήσια τέχνη ενώνει τις κοινωνικές τάξεις και ομάδες.

Τον προλόγισε ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος που μεταξύ άλλων είπε: "Ο Γιάννης Πετρόπουλος αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου, που αποδέχεται τη δίκαιη τιμωρία και μάλιστα την υποστηρίζει. Ό,τι γράφει, έχει ένα και μοναδικό σκοπό. Να βοηθήσει ώστε να μπουν τα ηθικά οδοφράγματα στους δρόμους εκείνους, που οδηγούν τους νέους στις φυλακές. Πιστεύει πολύ στην ελευθερία του ατόμου, αλλά και στη ζωή που την υπαγορεύουν όρια, κανόνες, ευθύτητα και αρχές. Μοναδική έγνοια του, είναι η γνώση και η διαμόρφωση της συνείδησης μέσα από τη μόρφωση και την ατομική καλλιέργεια. Από τη στιγμή που συνειδητοποίησε πως το μεγαλύτερο όπλο του ανθρώπου, είναι η πένα και το βιβλίο, ανακάλυψε το δικό του υπαρξιακό χώρο, έτσι ώστε να δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανέκαθεν απασχολούσαν και απασχολούν τον άνθρωπο του πνεύματος και του πολιτισμού. Έχει προσφέρει πολλά με τη συγγραφή των βιβλίων του".

Πέρυσι το "Κάτεργο ανήλικων" μια σπουδαία βιωματική καταγραφή, παρουσιάστηκε στην Αθήνα στο βιβλιοπωλείο "Εναστρον". Φέτος το χειμώνα, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών "Ο Πυρσός" και κυρίως οι άνθρωποι της Κινηματογραφικής Λέσχης, θα παρουσιάσουν το συγγραφικό του έργο στο "Φουρναράκειο" Πνευματικό Κέντρο. Ο δραστήριος πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Νίκος Αντωναρόπουλος, αναφερόμενος στο Γιάννη Πετρόπουλο δήλωσε: "Αξίζει το έργο του να γίνει γνωστό και πρώτα απ΄ όλα στους συμπατριώτες του".

pheme.gr

Το ταξικό συγκρούεται με το εθνικό χωρίς θετικό αποτέλεσμα.

Γράφει ο Θοδωρής Σταυριανόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου


Μπορεί στη χώρα μας να γεννήθηκε η δημοκρατία, μπορεί ο διάλογος, η διεκδίκηση να αποτελούν εργαλεία που ρυθμίζουν και δίνουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, όμως δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι πολλές φορές σ’ αυτήν την χώρα καταχραστήκαμε την δημοκρατία. Πάντα η έννοια του ταξικού και η έννοια του εθνικού είχαν σχέσεις πολιτικά και ιδεολογικά περίεργες.

Οι θεωρητικοί και οι διανοούμενοι κατά την περίοδο της κυριαρχίας του έθνους – κράτους προέβαιναν σε αναλύσεις για το μέλλον αυτών των σχέσεων μάλλον εύκολα.
Ήταν σίγουροι για την μελλοντική επικράτηση της ............

εργατικής τάξης σε διεθνές επίπεδο. Και εκεί που θεωρούσαμε ότι θα ενωθούν οι εργαζόμενοι όλων των χωρών σε ένα πρωτόγνωρο νέο σχήμα δημοκρατίας και σε μια πλατιά λεωφόρο κοινωνικής προόδου και χειραφέτησης του ανθρώπου, παρατηρούμε να ενώνεται το διεθνές κεφάλαιο αίροντας όλες τις μεταπολεμικές κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και αμφισβητώντας θεμελιώδη δικαιώματα του σύγχρονου εργαζόμενου πολίτη.

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται σε οριακό σημείο και δεν ξέρει πιο δρόμο να ακολουθήσει. Βιώνει τη νέα εποχή της υψηλής διακινδύνευσης και της παρατεταμένης αβεβαιότητας, χωρίς το ελληνικό κράτος να έχει στα χέρια του ούτε καν τα παραδοσιακά εργαλεία (π.χ. υποτίμηση του εθνικού νομίσματος) για τη στοιχειώδη αντιμετώπιση της κρίσης. Και ενώ βρισκόμασταν σε πορεία εθνικής ευφορίας για τη συμμετοχή μας στο στενό πυρήνα των πιο αναπτυγμένων χωρών, ξαφνικά βρεθήκαμε σε ένα ξέφωτο μόνοι μας και με τον ορίζοντα γύρω μας βαριά συννεφιασμένο.

Χρήσιμα είναι μέσα από κάποια παραδείγματα να δούμε το περιεχόμενο του ταξικού στη σχέση του με το εθνικό. Η δράση του … κινήματος «δεν πληρώνω» ήταν μια ταξική δράση; Βοηθούσε τους εργαζόμενους και βελτίωνε τη θέση τους; Ο ακτιβισμός εκείνων των κομματικοσυνδικαλιστικών οργανώσεων κατά της προσέγγισης στα λιμάνια των κρουαζιερόπλοιων ήταν μια ταξική κίνηση; Οι κατ’ έτος εδώ και χρόνια καταλήψεις στα πανεπιστήμια και στα σχολεία ωφελούν την ελληνική κοινωνία και βλάπτουν τον ταξικό εχθρό και το καπιταλιστικό σύστημα; Σ’ αυτή τη συγκυρία οι απεργίες διαρκείας λύνουν κανένα πρόβλημα; Η άποψή μου είναι ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων και της χώρας.

Μέσα από το όραμα της εθνικής ανάπλασης ανακύπτουν προφανή ερωτήματα για το συζητούμενο θέμα. Πώς προσδιορίζεται τι ωφελεί τη χώρα και τι τους εργαζόμενους; Πότε το ταξικό συμφέρον ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον ή μήπως πάντα το ταξικό συγκρούεται με το αντίστοιχο εθνικό; Και να πάμε σε επιμέρους ερωτήματα. Αν πληγεί μια μεσαία επιχείρηση, αν, δηλαδή, κλείσει κάτω από την πίεση που δέχονται σήμερα και οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αυτό είναι ταξική νίκη; Και ακόμα, το ελληνικό κράτος με τις τωρινές λειτουργίες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας δρα πρωτίστως ως σύστημα εξουσίας, ως ταξική δομή ή ως θεσμός που συμπυκνώνει την έννοια του έθνους;
Δεν υπάρχει οργανωμένος αυθορμητισμός ούτε καθοδηγούμενη αγανάκτηση. Βρισκόμαστε, σε μια δυναμική και επιθετική φάση του καπιταλισμού, χωρίς να διαφαίνονται εκείνα τα συλλογικά υποκείμενα – δηλαδή τα πολιτικά κόμματα – που θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας αποτελεσματικής αντιπαράθεσης και που θα δημιουργούσαν κάτι νέο, κάτι ισχυρό και προσανατολισμένο στο μέλλον αναπτυξιακά. Τα κοινωνικά κινήματα ακόμα και με τη μορφή των Fora, και της διεθνούς δράσης τους δεν μπορούν βέβαια να αντικαταστήσουν τους πολιτικούς φορείς ούτε και να δώσουν κάποια άμεση προοπτική. Ωστόσο, ο ρόλος τους είναι σημαντικός και μπορούν να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα αμφισβήτησης στη σημερινή έκφραση της βαρβαρότητας του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου, μπορούν να προάγουν μια αγωνιστική στάση ζωής που μπορεί να κυοφορήσει την ανάπτυξη ριζοσπαστικών πολιτικών ρευμάτων.

Υ.Γ. Ο συνδικαλισμός είναι σωστός όταν διεκδικεί οριζόντια. Όταν είναι κάθετος αποτελεί συντεχνία. Τότε ο κάθε κλάδος διεκδικεί και κερδίζει ανάλογα με το τι ανάγκη δημιουργεί στην κοινωνία η απουσία του. Τόσα χρόνια έτσι λειτουργούσε ο συνδικαλισμός και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την άδικη κατανομή του εθνικού εισοδήματος στους εργαζόμενους.

Συνάντηση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης Μεσσηνίας

Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες

παίρνουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου αγωνιστικού σχήματος εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα διεκδικήσει τη θέση του αιρετού στις εκλογές για τα Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ΠΥΣΠΕ.

Η συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων ..........

σε εποχές που οι επιθέσεις στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς εντείνονται είναι ιδιαίτερα σημαντική υπόθεση. Γι’ αυτό δεν μας ταιριάζει η αποχή, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη του πεδίου αυτού στους γνωστούς μηχανισμούς. Και σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται να μπει φρένο στη «συγκυβέρνηση της ΔΟΕ» . Χρόνια τώρα επιλέγει να συνδιαλέγεται με το υπουργείο που θέλει να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε πειθήνια όργανα στις αποφάσεις της διοίκησης αφήνοντας όλα τα αντιδραστικά μέτρα να εφαρμόζονται στα σχολεία μας.

Οι αιρετοί έχουν υποχρέωση να ελέγχουν και να καταγγέλλουν τις τυχόν αυθαιρεσίες και τις παράνομες ενέργειες της διοίκησης και των πολιτικών προϊσταμένων της και να οργανώνουν τη συλλογική απάντηση των εκπαιδευτικών.

Αν συμφωνείτε να έχουμε ένα ΠΥΣΠΕ, που έχει ως αρχές της την Ισότητα, τη Διαφάνεια, την Aξιοπρέπεια, την Aλληλεγγύη, ελάτε να συζητήσουμε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας( Παν. Καίσαρη 12)

Γυρνάμε σελίδα και στις δύσκολες μνημονιακές εποχές
ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ
ομάδα πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Εφημερεύον φαρμακείο στα Φιλιατρά γι αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα από 17 Σεπτεμβρίου έως 23 Σεπτεμβρίου 2012 εφημερεύει το φαρμακείο:

Πηνελόπη Σεραφείμ

Tηλ: 2761 - 0 - 32 102
Κιν. 698 - 17 54 204


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι εφημερίες των Φαρμακείων ξεκινούν κάθε Δευτέρα στις 08:00 ακριβώς και λήγουν ξημερώματα της άλλης Δευτέρας στις 07:59 το πρωί.



Μεσσηνιακές εφημερίδες της 17ης Σεπτεμβρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στη Φωνή της Μεσσηνίας

ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ του κλίματος σε Ευρώπη και Αμερική δίνει στον ............

πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τη δυνατότητα χωρίς λαϊκισμούς και θορύβους να θέσει και επίσημα το θέμα επιμήκυνσης που οδηγεί ταχύτερα στο ξέφωτο, με πολλά οφέλη για την Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τη Μεσσηνία.

Αυτό είναι το σημερινό πρώτο θέμα στη «ΦΩΝΗ της Δευτέρας», όπου ακόμη προβάλλονται στο πρωτοσέλιδο.

● ΑΝΑΛΥΣΗ του Μεσσηνιακής καταγωγής καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Κώστα Βεργόπουλου για την «ιστορική απόφαση» της 6ης Σεπτεμβρίου όπου η ΕΚΤ αποφάσισε να κινηθεί αποφασιστικά για τη διάσωση του ευρώ. Τι σημαίνει η Γερμανική ήττα και πως μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα.

● ΔΥΝΑΜΙΚΗ παρουσία της «Χρυσής Αυγής» σε Μελιγαλά και Κυπαρισσία, αλλά χωρίς έκτροπα.

● ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη Μικρασιατική Καταστροφή με τη συμπλήρωση φέτος 90 χρόνων.

● ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΛΕΙΔΙ της Μεσσήνης στην ποιήτρια και ακαδημαϊκό Κική Δημουλά.

● ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ «ΑΥΤΑΠΑΤΗ» η ιδιωτική αποθεματοποίηση ελαιολάδου και τι σημαίνει για το μεσσηνιακό και ελληνικό ελαιόλαδο. Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του οικονομολόγου Δημήτρη Ραπτέα.

● ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ στην Κυπαρισσία από τη δέσμευση Λυκουρέντζου στη Βουλή για το Νοσοκομείο που δεν τίθεται θέμα διακοπής λειτουργίας του. Το θέμα έθεσε με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής της ΝΔ Δημ. Σαμπαζιώτης.

● ΑΥΤΑ και άλλα πολλά ρεπορτάζ, ειδήσεις, σχόλια, άρθρα και παρεμβάσεις, αθλητικά και πολιτιστικά συμπληρώνουν την ύλη της «ΦΩΝΗΣ», μαζί με αγγελίες για την τοπική κτηματαγορά, τις ενοικιάσεις και την αγορά εργασίας.

● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!