Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Παρουσία τριών Αντιδημάρχων του Δήμου Τριφυλίας εγκαινιάστηκε το γραφείο της Χρυσής Αυγής στην Κυπαρισσία

Με δυνατή παρουσία εκατοντάδων Εθνικιστών και πατριωτών, μελών και φίλων της Χρυσής Αυγής από την Τριφυλία (Γαργαλιάνους Φιλιατρά, Κυπαρισσία) και άλλες περιοχές έγιναν τα εγκαίνια του γραφείου του Πυρήνα της Χρυσής Αυγής στην Κυπαρισσία το μεσημέρι.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 500 άτομα.

Στα εγκαίνια του γραφείου της Χρυσής Αυγής ............

παραβρέθηκαν τρεις από τους έξι Αντιδημάρχους του Δήμου Τριφυλίας, και συγκεκριμένα οι Παναγιώτης Τσίγγανος, Γιάννης Φλιντίσης, και Γιάννης Μερκούρης.



Ο υποψήφιος βουλευτής Νικήτας Μανδραπήλιας, που είναι και ο υπεύθυνος λειτουργίας του γραφείου, καλωσόρισε τους βουλευτές και τους συγκεντρωθέντες.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης και μετά μίλησε ο βουλευτής της Β' Αθηνών Ηλίας Παναγιώταρος.

Η πηγάδα του Μελιγαλά, ο συμβολισμός και η εκμετάλλευση

Γράφει η Αντωνία Μπούζα.

Φτάσαμε στο 2012 για να κινδυνεύουμε από άστοχες ενέργειες και υπερβολές να βρεθούμε πάλι στο δρόμο όπου ξεκινήσαμε πριν πολλά χρόνια!
Το δρόμο του διχασμού, του αυταρχισμού και της τραγωδίας σαν αυτής που έζησε η πατρίδα μας μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και τη ρήμαξε κυριολεκτικά !
Τα χρόνια εκείνα του μίσους, γεμίσαμε την πατρίδα μας με εκατόμβες αθώων θυμάτων, ως απόρροια της διχόνοιας, της αγραμματοσύνης του τότε Ελληνικού πληθυσμού, της παραπληροφόρησης και των συμφερόντων που πάλευαν για την ποδηγέτηση των Ελλήνων.
Με το πέρασμα των χρόνων και ανάλογα με το ποιά .............

πλευρά αθωώναμε ή καταδικάζαμε, βλέπαμε από τη δική μας οπτική τις αγριότητες ο ένας του άλλου που έγιναν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που γέμισε οδύνη την πατρίδα μας.
Γεγονός είναι όμως ένα, πως νεκροί υπήρξαν και από τις δύο πλευρές και ήσαν Έλληνες!
Μετά τη μεταπολίτευση η δική μας γενιά είχε μία τάση να βλέπει τα πάντα πίσω από το πρίσμα του "προοδευτισμού" , να παραμυθιάζεται για τους κακούς "ακροδεξιούς" και να στοχοποιεί ολόκληρη τη δεξιά.

Δυστυχώς οι νεκροί υπήρξαν.Δυστυχώς η πατρίδα μας αιματοκυλίστηκε και αυτό δε μπορεί ούτε το "αριστερό " είτε το "δεξιό" κάλυμμα να το κουκουλώσει.
Νεκροί και από τις δύο πλευρές που όφειλε ισότιμα η Πολιτεία να θυμάται , να σέβεται και να αποτείει τον προσήκοντα φόρο τιμής στη θυσία τους .
Η τακτική να μη μιλάμε γι΄αυτά τα γεγονότα -μόλις το 1989 καθιερώθηκε και επίσημα ο όρος εμφύλιος για τα γεγονότα - να "θάβουμε" τις θύμησες και τις διηγήσεις των μεγαλυτέρων και να τιμούμε μόνο όσους ανήκαν στη μία πλευρά του εμφυλίου , οδήγησε σιγά σιγά το λαό μας στο αντίθετο άκρο.

Δηλαδή στη συντήρηση του μίσους και του διχασμού των ακροαριστερών με τους ακροδεξιούς και τ΄ανάπαλιν.
Όσο και να στρουθοκαμηλίζουμε ως κοινωνία, τα φαινόμενα της τυφλής βίας που έχουν ως υπόβαθρο τη διαφορετικότητα των απόψεων , πάντα θα μας διχάζουν.
Ερχόμενη στη σημερινή επέτειο της θυσίας περίπου 2000 αθώων Ελλήνων στο Μελιγαλά , έχω να πω ότι η διαχρονική προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας της επετείου, οδήγησε στη συντήρηση του μίσους και στην καπήλευση της θυσίας από τη ημιστρατιωτικού τύπου αυτοοργάνωση που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να δραστηριοποιείται και να ανησυχεί όσους Έλληνες πιστεύουν στη δημοκρατία,στην ομόνοια και στη δύναμη συνολικά του Έθνους μας.

Ο Μελιγαλάς πράγματι είναι ένας τόπος όπου χάθηκαν αθώες ανθρώπινες ζωές στο όνομα του μίσους και της τυφλής βίας.
Είναι ένας τόπος όμως, που πρέπει να μας παραδειγματίζει πως με την έχθρα και τη βία δεν πετυχαίνουμε τίποτα.
Αντιθέτως χανόμαστε και καταστρεφόμαστε .

Η Πηγάδα του Μελιγαλά. Τι ήταν.

Η διακριτική αποσιώπηση της ταυτότητας των νεκρών αποτελεί συστατικό στοιχείο των «μνημοσύνων» του Μελιγαλά ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική βάσει της οποίας επιχειρήθηκε στη χώρα μας η «δικαίωση» του ένοπλου δωσιλογισμού.

Με δυο λόγια: αυτό που συνήθως ..............

αποκρύπτει η φιλολογία περί «αθώων θυμάτων» είναι (α) το ιστορικό γεγονός ότι ο Μελιγαλάς υπήρξε βάση και ορμητήριο των ένοπλων συνεργατών της Βέρμαχτ που το 1943-44 έπνιξαν στο αίμα τη Μεσσηνία και τους γύρω νομούς και (β) ότι το μακελειό του 1944 ήταν το αποτέλεσμα μιας από τις σκληρότερες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ, με εξουσιοδότηση του συμμαχικού στρατηγείου και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ας δούμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

*Κωμόπολη 2.482 κατοίκων το 1940, ο Μελιγαλάς χρησιμοποιήθηκε το 1941-43 ως βάση ιταλών καραμπινιέρων (1941-43) και μιας διλοχίας γερμανικού στρατού (1943-44).

Όταν την άνοιξη του 1944 οι Γερμανοί συγκρότησαν τα Τάγματα Ασφαλείας, ένοπλους δωσιλογικούς σχηματισμούς με αποστολή την «αξιοποίηση της αντικομμουνιστικής μερίδας του ελληνικού λαού» για τη μετατροπή της αντιφασιστικής Αντίστασης σε εμφύλιο πόλεμο και την «εξοικονόμηση γερμανικού αίματος», εγκαταστάθηκε εκεί το 3ο Τάγμα Ασφαλείας Καλαμών-Μελιγαλά. Την υποστήριξή του ανέλαβε μια «πολιτική επιτροπή», με πρόεδρο τον πολιτευτή Περικλή Μπούτο και μέλη τον κοινοτάρχη, δυο δικηγόρους κι ένα γιατρό (Θεοδωρόπουλος 2001, σ. 133-4).

Ο τρόπος με τον οποίο «αξιοποιήθηκε» από τους ναζί αυτή η δωσίλογη «μερίδα του ελληνικού λαού» ήταν αναμενόμενος: Δεν πρόλαβε να εγκατασταθεί το Τάγμα στο Μελιγαλά, και τα γερμανικά αρχεία καταγράφουν τη συμμετοχή του σε «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» των κατοχικών στρατευμάτων. Στηριγμένοι στη Βέρμαχτ, οι ταγματασφαλίτες αναλαμβάνουν να κονιορτοποιήσουν τη μαζική βάση του ΕΑΜ με μαζικές συλλήψεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις και κάψιμο σπιτιών, εγκαινιάζοντας ένα φαύλο κύκλο βίας και αντεκδικήσεων, που θα οδηγήσει στις εκτελέσεις των ημερών της Απελευθέρωσης.

Η μάχη και η σφαγή

Η συμβολή τους στην πολεμική προσπάθεια του Αξονα υπήρξε ουσιαστική. Δεν είναι μόνο ο προϊστάμενός τους, αντιστράτηγος των SS Βάλτερ Σιμάνα που, στην τελική έκθεσή του προς τον Χίμλερ (2.11.44), διαπιστώνει ότι τα Τάγματα Ασφαλείας «ήταν πολύτιμες βοηθητικές μονάδες στην ενεργό καταπολέμηση των συμμοριών». Βρετανική έκθεση του 1944 τονίζει πως «η τοπική γνώση των προσώπων και του χώρου από τα Τάγματα Ασφαλείας, τους προσδίδει μοναδική αξία για τους Γερμανούς, που μπορούν έτσι να κρατήσουν την Ελλάδα με έναν ελάχιστο αριθμό δυνάμεων», (ΔΙΣ 1998, σ. 43). Αποκαλυπτική είναι τέλος η πρακτική της Βέρμαχτ να περιλαμβάνει τους νεκρούς, τραυματίες ή αγνοούμενους ταγματασφαλίτες στους πίνακες των δικών της απωλειών.

*Για τη στάση του πληθυσμού, αρκετά εύγλωττες είναι οι μεταπολεμικές αναμνήσεις του υποδιοικητή του Τάγματος Μελιγαλά, ταγματάρχη Καζάκου, για τις εκκαθαριστικές του καλοκαιριού του 1944 στον Ταΰγετο: «Η επιχείρησις αύτη απέβη άκαρπος», σημειώνει, «καθ’ όσον ο ΕΛΑΣ είχεν οργανώσει σχεδόν ολόκληρον την ύπαιθρον (Μεσσηνίας και Λακωνίας) από του εργάτου μέχρι του ανωτάτου τιτλούχου, ώστε επληροφορήθη εγκαίρως φαίνεται την όλην προπαρασκευήν» των Γερμανών και των συνεργατών τους.

Αντισυνταγματάρχης πλέον του ελληνικού στρατού, ο συντάκτης των παραπάνω γραμμών φροντίζει πάντως να διευκρινίσει, εν έτει 1955, ότι «η στάσις των Αρχών κατοχής υπήρξε ειλικρινής και φιλική» απέναντι στη μονάδα του (ΔΙΣ 1998, σ. 193). Αναφερόμενος πάλι στην αποχώρηση της Βέρμαχτ, δεν διστάζει να καταγγείλει τους Γερμανούς για «προδοτικήν στάσιν» (σ. 197).

*Οι Γερμανοί εγκατέλειψαν το Μελιγαλά στις 4.9.1944 και την Καλαμάτα την επομένη. Ο ΕΛΑΣ μπήκε στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις 9 Σεπτεμβρίου, μετά ολοήμερη μάχη με τον εκεί «λόχο ασφαλείας» και τη χωροφυλακή. Στις 13 Σεπτεμβρίου ήρθε η σειρά του Μελιγαλά, όπου είχαν οχυρωθεί οι εναπομείναντες ταγματασφαλίτες. Οταν η ηγεσία τους απέρριψε το κάλεσμα του ΕΑΜ να καταθέσουν τα όπλα και να τεθούν στη διάθεση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, το λόγο είχαν τα όπλα. Οι αντίπαλες δυνάμεις ήταν ισοδύναμες αριθμητικά (1.000-1.200 ένοπλοι εκατέρωθεν), ενώ οι αντάρτες διέθεταν την υποστήριξη χιλιάδων χωρικών του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που συνέρρεαν από τα πέριξ με αυτοσχέδιο οπλισμό.

Η μάχη κράτησε τρεις ολόκληρες μέρες (13-15.9.44). Το τελικό ανακοινωθέν του ΕΛΑΣ αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 60 αντάρτες και 800 «ράλληδες». Ο δεύτερος αριθμός περιλαμβάνει προφανώς χοντρικά και τους εκτελεσμένους των επόμενων ημερών.

Παρά τις αντιφάσεις, τις υπερβολές και τις αποσιωπήσεις τους, οι διαθέσιμες αφηγήσεις δίνουν μια γενική ιδέα όσων συνέβησαν μετά τη μάχη: Αρχικά σημειώθηκαν σποραδικοί φόνοι και καταστροφές περιουσιών. Ακολούθησε το ξεκαθάρισμα των συλληφθέντων με συνοπτικές διαδικασίες, από μια επιτροπή με επικεφαλής τους δικηγόρους Βασίλη Μπράβο και Γιάννη Καραμούζη. Από σημειώματα που δημοσιεύθηκαν αργότερα στον τοπικό εθνικόφρονα τύπο προκύπτει ότι αποφασιστικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία έπαιξαν οι τοπικές οργανώσεις της Εθνικής Πολιτοφυλακής, στις οποίες είχε ανατεθεί η συγκέντρωση στοιχείων για την προηγούμενη δράση κάθε αιχμαλώτου. Οσοι καταδικάζονταν οδηγούνταν σε ένα εγκαταλειμμένο ξεροπήγαδο έξω απ’ την κωμόπολη (την «Πηγάδα») κι εκτελούνταν.

*Πόσοι ήταν; Το 1945, το ιατροδικαστικό συνεργείο του Καψάσκη ανακοίνωσε ότι ξέθαψε 708 πτώματα. Στο μνημείο είναι γραμμένα 787 ονόματα από 61 πόλεις και χωριά. Η εθνικόφρων φιλολογία προβάλλει φυσικά πολύ μεγαλύτερα νούμερα: «περί τους 1.500 εις την Πηγάδα» μετρά ο Κώστας Καραλής (1958), «περί τα 1.800 άτομα πάσης ηλικίας και φύλου» βρίσκουν το Αρχηγείο Χωροφυλακής (1962) και ο καθηγητής Απόστολος Δασκαλάκης (1973), 1.900 τους θέλει ο Κων/νος Αντωνίου (1965), «άνω των 3.500 κατά τους μετριωτάτους υπολογισμούς» τους προτιμά η χουντική ιστορία του ΓΕΣ (1973). Ο Κοσμάς Αντωνόπουλος, πάλι, αναφέρει 2.100 «δολοφονηθέντες», παραθέτει όμως τα στοιχεία μόλις 699. Το βιβλίο που διανέμει ο «Σύλλογος Θυμάτων» περιέχει 1.144 ονόματα, ο συγγραφέας του όμως δείχνει μάλλον αναποφάσιστος: αλλού μιλάει για 1.500 νεκρούς (σ. 118), αλλού για «1.500 και πλέον» (σ. 115), αλλού για πάνω από 2.000 (σ. 26 & 166) κι αλλού για «5.000 εκατέρωθεν» (σ. 23). Σε κάθε περίπτωση, οι αριθμοί περιλαμβάνουν όχι μόνο τους «σφαγιασθέντες» αλλά και τους νεκρούς της τριήμερης μάχης.

Την αντίθετη τάση επιδεικνύουν οι συγγραφείς της εαμικής πλευράς. Η αναλυτικότερη σχετική πηγή υπολογίζει 120 σκοτωμένους στη μάχη και 280-350 εκτελεσμένους στην Πηγάδα (Ξιάρχος 1982, σ. 38), ενώ δεν λείπουν αναφορές μέχρι και σε 1.200 νεκρούς.

*Πιο ενδιαφέρουσα απ’ αυτή την… κολοκυθιά αποδεικνύεται η εξέταση του καταλόγου της έκδοσης του «Συλλόγου Θυμάτων». Σε σύνολο 1.144 ονομάτων (οι 108 κάτοικοι Μελιγαλά) υπάρχουν μόνο 18 γυναίκες, 18 ηλικιωμένοι, ένας έφηβος και κανένα παιδί. Ολοι οι υπόλοιποι, το 96,8% του συνόλου, είναι άντρες λίγο πολύ μάχιμης ηλικίας. Κάθε άλλο παρά σφαγή «γυναικόπαιδων», δηλαδή…

Μνημόσυνο ακατονόμαστων

Ευθύς εξαρχής, οι εκδηλώσεις στη μνήμη των «σφαγιασθέντων» πήραν ρεβανσιστικό χαρακτήρα.

*Το πρώτο μνημόσυνο (24.6.45) καταλήγει σε απόπειρα λιντσαρίσματος των αντιστασιακών που κρατούνταν στη φυλακή της κωμόπολης (Β. Κλεφτόγιαννης, «Οπως τα ‘ζησα», σ. 143-4).

*Από το Σεπτέμβριο του 1945 η τελετή τυποποιείται, με φαινομενικό οργανωτή την κοινότητα και ουσιαστικό τη νομαρχία. Συμμετέχουν οι πολιτικές, εκκλησιαστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, τοπικοί πολιτικοί, τα σχολεία. Επί χούντας θα καθιερωθεί και αθλητικό τουρνουά ποδοσφαίρου και ανώμαλου δρόμου, με κύπελλα που αθλοθέτησαν τοπικοί παράγοντες και οι κυλινδρόμυλοι «Ευαγγελίστρια» («Θάρρος» 17.9.67).

*Παράλληλα, «διευθετείται» ο χώρος των εκδηλώσεων. Βασιλικό διάταγμα του 1953 συστήνει ερανική επιτροπή με πρόεδρο το μητροπολίτη και μέλη το νομάρχη, το διοικητή Χωροφυλακής κ.ά. Από τον δημοσιευμένο απολογισμό του εράνου, πληροφορούμαστε ότι τη μερίδα του λέοντος «συνεισέφεραν» τα σχολεία και οι φαντάροι: 244.413 και 65.529 δρχ. αντίστοιχα, σε σύνολο 332.614 («Σημαία» 19.9.54). Μ’ αυτά τα λεφτά χτίζεται παρεκκλήσι, «καλλωπίζεται» η Πηγάδα και υψώνεται ένας τεράστιος σταυρός.

Η τελική διαμόρφωση (μάντρες, πάρκινγκ κ.λπ.) θα γίνει επί χούντας, με πιστώσεις και επίβλεψη Ασλανίδη.

*Η χουντική επταετία γνωρίζει άλλωστε το απόγειο του ιδιότυπου αυτού γιορτασμού. Το 1967 το μνημόσυνο τιμά με την παρουσία του ο Παττακός, εξηγώντας ότι «η 21η Απριλίου απέτρεψε νέον Μελιγαλάν» και ανακοινώνοντας την αναβάθμιση της κοινότητας των 1.800 κατοίκων σε «ιστορικό» δήμο («Εθνος» 18.9.67).

*Το 1968 παρευρίσκεται πρώτη φορά ο «ανώτατος άρχων» της χώρας, στο πρόσωπο του αντιβασιλιά Ζωιτάκη («Θάρρος» 24.9.68). Το 1969, η επιμνημόσυνη λειτουργία μεταφέρεται από την κεντρική εκκλησία της κωμόπολης στο χώρο της Πηγάδας και η τροχαία εκδίδει προληπτικές οδηγίες για την κυκλοφορία («Θάρρος» 21.9.69).

*Το 1973, ενόψει φιλελευθεροποίησης, οι αρχές δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για το μνημόσυνο. Ειδικά δρομολόγια λεωφορείων και τρένων μεταφέρουν «προσκυνητάς» απ’ τους γύρω νομούς («Θάρρος» 14-16.9.73).

Αποκαλυπτικότερη είναι η «φρονηματιστική» λειτουργία της Πηγάδας τον υπόλοιπο χρόνο. Από τις τακτικές καταχωρίσεις του δελτίου πληροφοριών της νομαρχίας, πληροφορούμαστε ότι μεταφέρονται ομαδικά εκεί για «προσκύνημα» φαντάροι, ευέλπιδες, σπουδαστές επαγγελματικών σχολών, «κλιμάκια φοιτητών», δημόσιοι υπάλληλοι, φιλοξενούμενοι της «Εθνικής Εστίας», ταξιδιώτες των προγραμμάτων του «Εθνικού ιδρύματος» και -φυσικά- ολόκληρα σχολεία.

*Μετά τη Μεταπολίτευση ο επίσημος γιορτασμός συνεχίζεται, χωρίς ιδιαίτερους ενθουσιασμούς. Τον τόνο δίνουν τώρα οι δυναμικές εμφανίσεις της ακροδεξιάς: βασιλόφρονες που διαβεβαιώνουν ότι «σύντομα θα επιστρέψει ο Κωνσταντίνος», χουντικοί που προπηλακίζουν τον κοινοτάρχη «διότι ανεφέρθη στην αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού» (1976) και γιουχάρουν το νομάρχη (1977), χιτλερικοί που ψαρεύουν στα θολά νερά μιας εθνικοφροσύνης σοκαρισμένης απ’ την περιθωριοποίησή της… Ο τοπικός τύπος καταγράφει τα συνθήματα: «Τη λύση θα δώσει ο στρατός», «Ο Φλωράκης στο Γουδί», «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

*Ο κύκλος κλείνει το 1982, όταν το υπ. Εσωτερικών γνωστοποιεί στο δήμο τον τερματισμό της συμμετοχής των επίσημων κρατικών αρχών, «επειδή οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούσαν κηρύγματα μισαλλοδοξίας και τροφοδοτούσαν επί 40 χρόνια το διχασμό». Τη σκυτάλη στην οργάνωση του μνημοσύνου παίρνει πια ο «Σύλλογος Θυμάτων Πηγάδας», που ιδρύθηκε το 1980.

*Από κοντά και η Ν.Δ., που βλέπει το μνημόσυνο του 1982 ως τη δέουσα απάντηση στην επίσημη αναγνώριση της εαμικής Αντίστασης. Ο νεαρός βουλευτής Αντώνης Σαμαράς ανακοινώνει π.χ. με ειδικό δελτίο τύπου την έλευσή του «για να παραστεί στο Μνημόσυνο των σφαγιασθέντων από τους εαμοκομμουνιστές» («Ελευθερία» 18.9.82). Σταδιακά, ωστόσο, η λογική του «μεσαίου χώρου» επικρατεί και τα φερέλπιδα στελέχη αποφεύγουν πια να δίνουν το παρών.

Η σταδιακή αυτή περιθωριοποίηση έχει, ωστόσο, ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα: πρώτη φορά τα πράγματα λέγονται με το όνομά τους και οι πεσόντες ταγματασφαλίτες «τιμώνται» ως τέτοιοι. Ενα χαρακτηριστικό των επίσημων γιορτασμών ήταν η διακριτική αποφυγή κάθε αναφοράς στα δωσίλογα Τάγματα Ασφαλείας, με την προσφυγή σε εξωραϊστικά σχήματα λόγου: «αγρίως σφαγιασθέντες υπό αναρχικών στοιχείων», «μαρτυρικώς σφαγιασθέντες εθνικόφρονες πατριώτες», «θυσιασθέντες διά το μεγαλείον και την ελευθερίαν της Πατρίδος», «Ηρωες και Μάρτυρες οίτινες προσεφέρθησαν ολοκαύτωμα εις τον βωμόν της υπερτάτης θυσίας», ακόμη και «αδίκως σφαγιασθέντες διά την ελευθερίαν και τα ανθρώπινα δικαιώματα»!

*Μετά το 1982, αντίθετα, οι ομιλητές του «απολίτικου», «οικογενειακού» μνημοσύνου δεν αισθάνονται τέτοιου είδους αναστολές: «Το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και το ΕΛΑΣ υπήρξε χειρότερος κατακτητής από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς» διαβάζουμε π.χ. στον πανηγυρικό που εκφώνησε το 1999 η Ειρήνη Δορκοφίκη, διαβεβαιώνοντας τους συγκεντρωμένους ότι ο χαρακτηρισμός των ταγματασφαλιτών ως «προδοτών» και «συνεργατών των κατακτητών» δεν είναι παρά «αισχρή συκοφαντία» των κομμουνιστών και λοιπών «ευρωλιγούρηδων».

Στην ομιλία πάλι του 1997, ο δικηγόρος Βασίλειος Δημαρέσης ξεκαθαρίζει: «Οι ηρωικοί νεκροί μας δεν πολέμησαν με Ελληνες, διότι οι Κομμουνιστές έπαυσαν να είναι Ελληνες, τα εγκλήματά τους είναι εγκλήματα ξένων, εγκλήματα γενοκτονίας»!

Αραγε, τι απ’ όλα αυτά θα μπορούσαν να «αμαυρώσουν» οι επίσημοι νοσταλγοί του Χίτλερ;

Τα ξεχασμένα θύματα

Μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της τραγωδίας του Μελιγαλά αφορά τα θύματα των «αγρίως σφαγιασθέντων» ταγματασφαλιτών της Πηγάδας. Εδρα ιταλών καραμπινιέρων, γερμανικής διλοχίας και του Τάγματος Ασφαλείας, η κωμόπολη χρησιμοποιήθηκε σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής ως στρατόπεδο συγκέντρωσης, χώρος βασανιστηρίων και τόπος εκτελέσεων αντιστασιακών και ομήρων. Η απουσία μιας ολοκληρωμένης καταγραφής όσων σκοτώθηκαν απ’ τους ταγματασφαλίτες είναι αποκαλυπτική για το κλίμα που επικράτησε στην περιοχή, τόσο κατά τα μετεμφυλιακά χρόνια όσο και αργότερα. Καταφανώς ελλιπή, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ωστόσο διαφωτιστικά.

Ο απολογητής των ταγματασφαλιτών Κοσμάς Αντωνόπουλος παραθέτει τα ονόματα 27 ατόμων που εκτελέστηκαν στο Μελιγαλά από τις κατοχικές δυνάμεις. Οι 6 είναι κάτοικοι της κωμόπολης. Από τον πίνακα απουσιάζουν ωστόσο τα περισσότερα ονόματα που γνωρίζουμε από άλλες πηγές («Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1945», Αθήναι 1964).

Στο «Μεσσηνιακό βιογραφικό λεξικό» του Νίκου Καράμπελα (1962) αναφέρονται τα ονόματα 16 εκτελεσμένων στο Μελιγαλά το 1943-44. Στο δικό του βιβλίο ο Σπύρος Ξιάρχος καταγράφει τρεις ομαδικές εκτελέσεις 22 ατόμων κι άλλους 23 μεμονωμένους φόνους («Η αλήθεια για το Μελιγαλά», Καλαμάτα 1982, σ. 46-47). Απροσδιόριστο παραμένει, τέλος, πόσοι απ’ τους 924 εκτελεσμένους Μεσσήνιους που μνημονεύονται σε πρόσφατη έκδοση, θανατώθηκαν στην έδρα του Τάγματος (Τάσος Αποστολόπουλος, «Μεσσηνιακή εκατόμβη 1940-1944», Καλαμάτα 2000).

Αποκαλυπτικότερες είναι κάποιες επιμέρους λεπτομέρειες: Στις 27.4.44 ο ΕΛΑΣ Λακωνίας σκότωσε σε ενέδρα τον γερμανό στρατηγό Κρεντς και 3 συνοδούς του. Ο «Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος» διέταξε σε αντίποινα τον τουφεκισμό 200 «κομμουνιστών» στο σκοπευτήριο της Καισαριανής κι όσων χωρικών θα συναντούσαν τα στρατεύματά του στην ύπαιθρο μεταξύ Μολάων και Σπάρτης. Οπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση, οι ταγματασφαλίτες του Παπαδόγκωνα έσπευσαν να τιμήσουν με τον τρόπο τους τη μνήμη του γερμανού στρατηγού: «Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς» («Καθημερινή» 30.4.44). Σαράντα απ’ αυτές τις «αυτόβουλες» εκτελέσεις έγιναν από το Τάγμα Ασφαλείας Καλαμών-Μελιγαλά την Πρωτομαγιά του 1944 – τριάντα στην Καλαμάτα και δέκα στο νεκροταφείο του Μελιγαλά. Μεταξύ των τελευταίων ήταν και μια 18χρονη επονίτισσα, η Ασπασία Ξιάρχου, από τη γειτονική Ανθούσα. Είχε πιαστεί (και βασανιστεί) από τους ταγματασφαλίτες ενώ επέστρεφε από την Καλαμάτα για το μνημόσυνο της μάνας της. Ενας κρατούμενος διέφυγε και, την επομένη, εκτελέστηκαν στη θέση του άλλοι δύο (Γιάννης Σχινάς, «Η εθνική Αντίσταση στη Μεσσηνία», Αθήνα 1984, σ. 98-99).

Ακολούθησε στις 15.6.44 ο τουφεκισμός 10 κρατουμένων στο Μελιγαλά (ανάμεσά τους 2 γυναίκες κι ένας ηλικιωμένος ανάπηρος) -σε αντίποινα, προφανώς, για το θανάσιμο τραυματισμό του ταγματασφαλίτη ταγματάρχη Γεωργανά στην Καλαμάτα. Την επομένη, 27 κρατούμενοι, 22 άντρες και 5 γυναίκες, τουφεκίστηκαν από το λόχο Καλαμάτας στις όχθες του Νέδοντα.

Δυόμισι δεκαετίες μετά την επίσημη αναγνώριση της ΕΑΜικής Αντίστασης, μάταια θ’ αναζητήσει κανείς στο Μελιγαλά ή τα περίχωρά του κάποιο μνημείο γι’ αυτούς τους πεσόντες. «Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο», ήταν η απάντηση του προέδρου του «Συλλόγου Θυμάτων Πηγάδας» κ. Μανιάτη, όταν τον ρωτήσαμε για τους εκτελεσμένους από το Τάγμα Ασφαλείας. Στην Καλαμάτα, μια λιτή στήλη (χωρίς ονόματα ή αριθμούς) στήθηκε από το Δήμο στο χώρο των εκτελέσεων, μακριά από τα μάτια του κοινού, μόλις το 2002. Η επιγραφή κάνει λόγο για «εκτελεσθέντες πατριώτες από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους», αποφεύγει όμως να αναφέρει την ακριβή ταυτότητα των εκτελεστών.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, σταματήσαμε στο επιβλητικό μνημείο για τους 204 εκτελεσμένους της Παλιόχουνης, λίγο πριν από τη Μεγαλόπολη. Απ’ αυτούς, οι 154 είχαν συλληφθεί από ταγματασφαλίτες στην Καλαμάτα και τουφεκίστηκαν απ’ τη Βέρμαχτ σε αντίποινα για την καταστροφή γερμανικής φάλαγγας απ’ τον ΕΛΑΣ. Το τμήμα της επιγραφής που πληροφορεί ότι σκοτώθηκαν «από τους Γερμανούς» έχει σβηστεί με φαιοπράσινη μπογιά.

· Αναδημοσίευση τμήματος παλαιότερου αφιερώματος του «Ιού» της Ελευθεροτυπίας.

TVXS

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΑΤΟΜΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΗΓΑΔΑ ΜΕΛΙΓΑΛΑ [ VIDEO ]

Χρυσή Αυγή: «Όταν γίνουμε εξουσία η ¨Πηγάδα¨ θα είναι Εθνική Εορτή»

Παρουσία εκατοντάδων μελών της Χρυσής Αυγής και 8 βουλευτών του Λαϊκού Συνδέσμου και αρκετού κόσμου, αλλά χωρίς την παρουσία του Γραμματέα Νίκου Μιχαλολιάκου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί το μνημόσυνο στην «Πηγάδα» του Μελιγαλά στη Μεσσηνία.

Από νωρίς το πρωί έφθασαν στην περιοχή περίπου 15 πούλμαν με μέλη της Χρυσής Αυγής απ’ όλη την Πελοπόννησο και την Αθήνα.

Σε πλήρη παράταξη και κρατώντας ελληνικές...........

σημαίες, τα μέλη και οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που παρευρέθηκαν, έλαβαν θέσεις μπροστά από την εκκλησία, φωνάζοντας συνθήματα. Μεταξύ των συνθημάτων ήταν και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Τιμή στους χύτες και τους ταγματασφαλίτες», "Αναρχικοί και Μπολσελίβοι, αυτή η γη δεν σας ανήκει", και άλλα.

Αρχικά τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής και συγγραφέας Ιωάννης Μπουγάς, απόδημος Έλληνας του Καναδά. Οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν, παρουσία συνολικά 1.200-1.300 ατόμων, με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των σφραγιασθέντων, από τους συγγενείς των θυμάτων, μέσα στο χώρο της «Πηγάδας».

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, στην ομιλία του, προέβλεψε άνοδο της Χ.Α. στην εξουσία, λέγοντας μάλιστα ότι τότε οι εκδηλώσεις αυτές θα ορισθούν ως Εθνικές Εορτές.

Ο Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σφαγής, τονίζοντας ότι εκείνη την περίοδο οι Έλληνες είχαν χωρισθεί και οι μισοί πάλευαν με τους άλλους μισούς.

Σε μια αποστροφή της ομιλίας του ζήτησε λήθη και αυτό προκάλεσε συγκρατημένη αντίδραση των μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φώναξαν «μνήμη και όχι λήθη».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κάλεσμα πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Αμέσως μετά το μνημόσυνο στο Μελιγαλά, οι βουλευτές και τα μέλη της Χρυσής Αυγής μετέβησαν στην Κυπαρισσία, όπου, λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι, έγιναν τα εγκαίνια των γραφείων του Λαϊκού Συνδέσμου.



Pelops news

Προς νέες κινητοποιήσεις η ΟΛΜΕ

Προς νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζεται το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), το οποίο ήδη αποφάσισε ότι οι καθηγητές θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανεργατική απεργία που κήρυξαν η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ).

Συγχρόνως το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει:.............


- νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και με ενσωμάτωση σε αυτές ενδεχόμενες γενικές απεργίες

- συλλαλητήρια στην Αθήνα με κατάληξη στο Σύνταγμα, αλλά και σε άλλες πόλεις, καθώς και απεργιακές κινητοποιήσεις

- επιπλέον διοργάνωση απογευματινών συλλαλητηρίων ή συλλαλητηρίων τα Σαββατοκύριακα, ανάλογα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά τη συζήτηση και ψήφιση των μέτρων, κ.λπ..

Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των τοπικών Ενώσεων των Καθηγητών (ΕΛΜΕ), που θα πάρει και τις οριστικές αποφάσεις, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/9 στην Αθήνα.

Zougla

Η ΕΛ.ΑΣ θα συλλαμβάνει και τους βουλευτές

Την εντολή να συλλαμβάνουν ακόμα και βουλευτή στην περίπτωση κατά την οποία τελεί αδίκημα έχουν στα χέρια τους οι επικεφαλής των αστυνομικών διευθύνσεων σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται σαφώς για ένα μέτρο το οποίο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε να λάβει μετά τα τελευταία επεισόδια που έγιναν με πρωταγωνιστές βουλευτές και οπαδοί της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής το σχέδιο του Ν. Δένδια μεταξύ άλλων προβλέπει: .............


• Εμπλοκή της κρατικής ασφάλειας

Θα αναλαμβάνουν να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των μελών του ακροδεξιού χώρου γενικότερα.

• Αποστολή οδηγιών σε όλα τα τμήματα

Στις οδηγίες εντάσσεται και η σύσταση να μην εξαιρούνται ακόμη και οι βουλευτές, όταν αυτοί παραβιάζουν τον νόμο. Την τελική απόφαση βέβαια θα την λαμβάνουν οι εισαγγελικές αρχές.

• Στενή συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος

Ο επικεφαλής Μ. Σφακιανάκης θα παρακολουθεί ηλεκτρονικές σελίδες που διακινούν υλικό και πληροφορίες σχετικά με την κινήσεις ακροδεξιών οργανώσεων στην χώρα.

• Αστυνομική παρουσία έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δώσει εντολή η ΕΛ.ΑΣ να κάνει αισθητή την παρουσία της, όπως συνέβη με την εγκατάσταση δύναμης έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αλλά να μην δοθεί η εικόνα αστυνομοκρατούμενων πόλεων.

• Αυστηροποίηση των διατάξεων για την ρατσιστική βία

Ο Νίκος Δένδιας είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Ρουπακιώτη, ο οποίος προωθεί ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση την ποινικής μεταχείρισης στις περιπτώσεις ρατσιστικής βίας, με τιμωρία η οποία θα υπερβαίνει τα 3 χρόνια και θα περιορίζει τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής.

Realnews

Για το νέο «Καλλικράτη» Πρώτος στόχος δεν είναι η αλλαγή στη χωροταξία των Δήμων

Δυναμώνει μέρα με τη μέρα το κίνημα διαμαρτυριών στη Μεσσηνία για αλλαγές στη χωροταξική σύσταση των Δήμων του νομού, όπως αυτή καθορίστηκε με τον «Καλλικράτη». Πολίτες, τοπικές κοινότητες και πρώην Δήμοι ζητούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη ριζική αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία των νέων Δήμων, όσον αφορά, τουλάχιστον, στη σύνθεσή τους.

Από την άλλη πλευρά, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, αναφερόμενος ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης στον «Καλλικράτη 3» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι θα διορθώσει τις χωροταξικές «αδικίες» που μπορεί να υπάρχουν, αλλά κύριο μέλημά του είναι οι λειτουργικές αστοχίες του πρώτου «Καλλικράτη».

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν στα σχέδια του................

υπουργείου, εκτός από τις αναγκαίες χωροταξικές αλλαγές σε ορισμένους νησιωτικούς Δήμους, υπάρχει η επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού και σε άλλες περιοχές, όπου παρατηρείται πραγματικό και διαπιστωμένο πρόβλημα λειτουργίας, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Δεν είναι στις προθέσεις μας να ακυρώσουμε τον “Καλλικράτη”. Θέλουμε να συμπληρώσουμε τις παραλείψεις και να διορθώσουμε τις αστοχίες, που έφεραν προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και δυσκολίες στις τoπικές κοινωνίες. Θέλουμε να απλουστεύσουμε διαδικασίες και να διευρύνουμε θεσμικές δυνατότητες. Αυτό το νόημα είχε και η επαφή μου, τηλεφωνική και έγγραφη, με όλους τους δημάρχους. Εμείς δανειζόμαστε την εμπειρία τους. Αυτοί χρησιμοποιούν τις θεσμικές δυνατότητες που τους προσφέρουμε. Η σχέση είναι αμφίδρομη…

[…] Στόχος δεν είναι να κλειστούμε στις χωροταξικές αλλαγές που επέφερε ο “Καλλικράτης”, αλλά κυρίως να βελτιώσουμε θεσμικά και λειτουργικά τη λειτουργία των νέων Δήμων.

Πάντοτε με δύο κριτήρια: πώς μπορεί να βελτιώνεται η καθημερινότητα του πολίτη-δημότη και πώς να στηρίζεται μέσω των κοινωνικών δικτύων των Δήμων εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται και πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Μετά την παραλαβή των επιστολών, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στο υπουργείο Εσωτερικών δύο ομάδες εργασίας. Η μία θα ασχοληθεί με τις θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν κατά άρθρο, αξιοποιώντας την πρακτική εμπειρία των δημάρχων και τις προτάσεις που θα μας κάνουν. Η δεύτερη ομάδα θα ασχοληθεί με τον κάθε Δήμο χωριστά, διευκολύνοντάς τον σε διοικητικές ή εκτελεστικές εκκρεμότητες που έχει και διαμεσολαβώντας για να επιλύσει προβλήματα και σε άλλα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία ενδεχομένως να είναι δύσκολα προσβάσιμα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς στεκόμαστε δίπλα στους δημάρχους, σεβόμαστε τις προτάσεις και την εμπειρία τους και είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε στο δύσκολο έργο που επωμίζονται. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοστήριξη μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες και να νικήσουμε στον πόλεμο κατά της φτώχειας».

Αντώνης Πετρόγιαννης - Θάρρος

«Φωτιά» το πετρέλαιο θέρμανσης

ΣΤΗ Δ΄ ΖΩΝΗ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ- ΑΠΟ 100 ΕΩΣ 150 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Η τιμή του ενδέχεται να εκτοξευτεί ακόμη και στο 1,60 ευρώ το λίτρο


Μπορεί μέχρι σήμερα η μέση τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης να υπολογιζόταν στο 1,40 ευρώ το λίτρο, αλλά τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών μελετάται η πιθανότητα να εκτοξευτεί ακόμη και στο 1,60. Μάλιστα, για τη Μεσσηνία οι εκτιμήσεις μιλούν για 1,610 ευρώ το λίτρο.

Από εκεί και πέρα, στο υπουργείο Οικονομικών.............

αναζητούν ακόμα την κατάλληλη φόρμουλα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ένα μήνα πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου, και την τεράστια επιβάρυνση που θα προκύψει για όλους τους καταναλωτές.

Η ηγεσία του υπουργείου αναζητεί λύσεις σε σημαντικά ζητήματα για τη χορήγηση του επιδόματος, που ενδεχομένως να οδηγήσουν στη μετάθεση καταβολής του. Δηλαδή, αντί να δοθεί στους δικαιούχους τον Οκτώβριο του 2012, να δοθεί το 2013.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η χώρα θα χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες. Η Μεσσηνία ανήκει στη Δ΄ ζώνη και το επίδομα που αναμένεται να δοθεί σ’ αυτή την περίπτωση είναι από 100 έως 150 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Ειδικότερα, προβλέπεται η χορήγηση του επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα με οικογενειακά εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς, συντάξεις ή και γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν: Τα 8.000 ευρώ το χρόνο για κάθε οικογένεια με 1 μέλος. Τα 13.000 ευρώ το χρόνο για κάθε οικογένεια με 2 μέλη. Τα 15.000 ευρώ το χρόνο για κάθε οικογένεια με 3 μέλη. Τα 18.000 ευρώ το χρόνο για κάθε οικογένεια με 4 μέλη. Τα 20.000 ευρώ το χρόνο για κάθε οικογένεια με 5 ή περισσότερα μέλη.

Εξαιρούνται όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η αντικειμενική αξία υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, ή τα 200.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμους.

Αντώνης Πετρόγιαννης - Θάρρος

Παίρνει σειρά και η Μεσσηνία.

ΣΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Ξεκίνησε πλέον και ουσιαστικά η διαδικασία για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Κατακόλου, δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το έργο της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν κατατεθεί αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 5 με 6 μήνες.

Από εκεί και πέρα, το επόμενο βήμα του ΥΠΕΚΑ για..........

τη διερεύνηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο περιλαμβάνει παραχωρήσεις χερσαίων περιοχών.
Μεταξύ αυτών η Μεσσηνία, μαζί με μια σειρά άλλες, όπως είναι κομμάτια της Κρήτης, της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, του Έβρου, των Σερρών, της Θεσσαλονίκης και των Γρεβενών.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τα συνολικότερα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα της χώρας αναφέρονται στην ανακάλυψη τουλάχιστον τριών ή τεσσάρων «Πρίνων», που θα αποδώσουν σε βάθος 15- 20 ετών τουλάχιστον 350 - 500.000 βαρέλια, τα οποία θα αποφέρουν συνολικά έσοδα περί τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ και για το Δημόσιο περί τα 10- 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θάρρος

Κυπαρισσία. Ανησυχία για την παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στην πόλη και το πανηγύρι...

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους πολίτες της Κυπαρισσίας και τις τοπικές αρχές η παρουσία βουλευτών και μελών του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» σήμερα στην πόλη - έδρα του Δήμου Τριφυλίας.
Όπως είναι γνωστό, σήμερα το πρωί, στο Μελιγαλά, τελείται το μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες στην «Πηγάδα», στο οποίο θα παραστούν κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του κόμματος, καθώς και μέλη και φίλοι του Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος από όλη την Ελλάδα.
Ακολούθως, όλοι μαζί θα μεταβούν στην Κυπαρισσία,............

όπου θα τελεστούν τα εγκαίνια του γραφείου της «Χρυσής Αυγής», στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ελ. Βενιζέλου 26.

Η παρουσία βουλευτών και μελών – φίλων της «Χρυσής Αυγής» στην Κυπαρισσία, με το πανηγύρι του «Σταυρού» σε πλήρη λειτουργία, έχει θορυβήσει τις τοπικές αρχές και υπηρεσίες (Δήμο Τριφυλίας, Εισαγγελία, Αστυνομία) και έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις για τη λήψη μέτρων, με στόχο την εφαρμογή/τήρηση της νομιμότητας και την ευταξία στο πανηγύρι, από «φόβο» ενδεχόμενων φαινομένων, όπως εκείνα στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι, με μέλη της «Χρυσής Αυγής» και λαθρομετανάστες παράνομους μικροπωλητές.
Μάλιστα, ακόμη και προχθές, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, επισκέφθηκε την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, με την οποία συσκέφθηκαν για το πανηγύρι και την παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στην πόλη.
Αν και επισήμως επιχειρείται να διασκευαστούν οι εντυπώσεις και να μη δοθεί διάσταση στο θέμα, είναι γεγονός πως ποτέ άλλοτε δεν είχαν γίνει τόσες συσκέψεις, ποτέ άλλοτε δεν είχαν ληφθεί τόσα μέτρα, ποτέ άλλοτε δε διεξάγονταν τόσοι έλεγχοι στο πανηγύρι, παρά τις διαμαρτυρίες και εκκλήσεις νομίμων Ελλήνων μικροπωλητών για τους παρανόμους αλλοδαπούς! Κι αυτά, βεβαίως, φέτος, επειδή έτυχε να συμπέσουν τα εγκαίνια του γραφείου του Λαϊκού Συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» με το πανηγύρι!
Εμείς μιλήσαμε με το δήμαρχο Τριφυλίας και πολίτες της Κυπαρισσίας και παρουσιάζουμε τι δήλωσαν σχετικά στο «Θ»:

Κώστας Κόλλιας, δήμαρχος Τριφυλίας: «Κάθε κόμμα μπορεί να προσδιορίζει τη δράση του, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις αρχές, τις αξίες και τους στόχους του, αρκεί βεβαίως να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, κάτι για το οποίο οι βουλευτές των κομμάτων έχουν δώσει όρκο στο Κοινοβούλιο! Όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, στην Κυπαρισσία είναι ευπρόσδεκτα τα πολιτικά στελέχη και οι εκδηλώσεις οποιουδήποτε κόμματος, με την προϋπόθεση που προηγουμένως είπα. Δεν μπορώ να έχω κάποια συγκεκριμένη ανησυχία εάν αυτό το γεγονός, δηλαδή τα εγκαίνια του γραφείου της “Χρυσής Αυγής”, πρέπει να συνδεθεί με το πανηγύρι. Δεν μπορώ να έχω καμία ανησυχία με βάση την προϋπόθεση που έβαλα προηγουμένως και δεδομένου, μάλιστα, ότι εμείς έχουμε εξαντλήσει όλα τα όρια της ευταξίας και της νομιμότητας στο πανηγύρι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας και της τήρησης δεν είναι δουλειά του κράτους και κανενός άλλου! Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω θετικά καμία πρωτοβουλία, είτε προσώπου, είτε συλλογικού οργάνου, είτε και κόμματος, που υπερβαίνει τα όρια της νομιμότητας και τα όρια της αρμοδιότητάς του! Εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει, πράγματι, κάποια ασυδοσία σε ορισμένες διαδικασίες που εξελίσσονται, υπάρχουν τα πλαίσια ακριβώς του Συντάγματος και του νόμου! Τα κόμματα μπορούν να κρίνουν, να επικρίνουν, να ασκούν δριμεία κριτική, να κάνουν και προτάσεις, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, αλλά κανένα συλλογικό όργανο και κανένας πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να υποκαθιστά κρατικά όργανα! Σκεφτείτε, όχι μόνο αυτά τα συμπτώματα, αλλά κάποια στιγμή να παίρνανε οι πολίτες ή κάποιοι άλλοι φορείς τη Δικαιοσύνη στα χέρια τους!».

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: «Η “Χρυσή Αυγή” είναι ένα νόμιμο κόμμα, έχει ψηφιστεί από τον κόσμο και εκπροσωπείται νομιμότατα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Από εκεί και πέρα, οποιοδήποτε έκτροπο συμβαίνει στην κοινωνία είναι καταδικαστέο. Θεωρώ ότι υπάρχει κράτος, υπάρχει Αστυνομία, υπάρχουν ελεγκτικοί και εποπτικοί μηχανισμοί, αρμόδιοι οι οποίοι μπορούν και πρέπει να ελέγχουν και να εποπτεύουν τους χώρους του πανηγυριού και οποιουσδήποτε άλλους χώρους τέτοιων εκδηλώσεων.
Οτιδήποτε παράνομο, να το πω έτσι, είναι καταδικαστέο. Φέτος, στο πανηγύρι παρατηρήθηκε ότι δεν είχαμε την παρουσία αλλοδαπών, παράνομων, που να έχουν τοποθετήσει πάγκους δεξιά – αριστερά και σε παράδρομους όπως άλλες χρονιές. Αυτό οφείλεται, βέβαια, και στην κρίση τη μεγάλη που μαστίζει την κοινωνία… Πρέπει να γίνονται και στα πανηγύρια έλεγχοι από το νόμιμο κράτος. Πρέπει αυτό το κράτος να λειτουργήσει, επιτέλους, σαν κράτος!».

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος: «Δεν έχει να φοβηθεί κανένας από τα εγκαίνια του γραφείου μας στην Κυπαρισσία. Έκτροπα δεν κάνει η “Χρυσή Αυγή”. Μιλάει υπέρ της νομιμότητας και αν συμβεί κάτι και ζητήσουν άδειες από παράνομους μικροπωλητές, λαθρομετανάστες, που ζουν εις βάρος των Ελλήνων, που φορολογούνται και πληρώνουν όλα τα μέτρα και τα χαράτσια και είναι νομοταγείς πολίτες, έχουν απόλυτο δίκιο και καλά κάνουν, αφού δεν παρεμβαίνει η επίσημη Πολιτεία και αφήνει την ασυδοσία. Στην Ελλάδα μας πρέπει να δουλέψουν οι νόμοι και δεν μπορεί να συμβαίνουν όσα συμβαίνουν. Γι’ αυτό κι εγώ πήγα στη “Χρυσή Αυγή”, γιατι βλέπω ότι δεν κινείται τίποτα και έχει διαλυθεί το κράτος εις βάρος των Ελλήνων. Χθες σκοτώσανε στον Πειραιά οι Γεωργιανοί δύο ανθρώπους. Τι φταίγανε αυτοί οι άνθρωποι; Πού είναι το κράτος; Ούτε αστυνόμευση υπάρχει, ούτε ασφάλεια, τίποτα. Πού θα πάει αυτό; Κάποτε πρέπει να σταματήσουν όλα αυτά!».

Γιώργος Πρασόπουλος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων: «Πιστεύω ότι η επίσημη Πολιτεία μπορεί να κάνει τη δουλειά της και δε χρειάζονται στοιχεία τέτοια, παραβατικά και φασιστοειδή, όπως της “Χρυσής Αυγής”, να υποκαθιστούν τις αρχές για την τάξη. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους το κράτος, ο Δήμος, η Αστυνομία και μην κρύβονται! Δε νομίζω να γίνουν επεισόδια και φασαρίες στο πανηγύρι. Ο κόσμος ξέρει, κατάλαβε ποιοι είναι. Θα κάνουν τη δουλειά τους εκεί πέρα στα εγκαίνια, θα πούνε ό,τι θα πούνε, θα πανηγυρίσουνε και θα πάνε…».

Αγγελής Καραγκούνης, πρώην πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Τριφυλίας: «Είναι αδιανόητο σε μία έννομη πολιτεία, που διέπεται από κανονισμούς και νόμους, να παρεμβαίνουν τέτοια φασιστοειδή ναζιστικά στοιχεία, ένοπλες συμμορίες, που διώκονται και για ποινικά αδικήματα, τα γνωρίζουμε αυτά, είναι καταγεγραμμένα, να υποκαθιστούν την έννομη τάξη. Για μένα αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα. Η Πολιτεία πρέπει να οργανωθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Όσο για το αν θα δημιουργήσουν έκτροπα και επεισόδια, καθόλου απίθανο, είναι στο στοιχείο τους, στη φύση τους αυτό το πράγμα. Αυτοί έχουνε δημιουργήσει τα τάγματα εφόδου, το είπε και ο κ. Δένδιας, και πρέπει να εξαφανιστούνε. Με καταλάβατε; Είναι ικανοί για όλα. Βλέπουμε τώρα να κάνουνε επικοινωνιακά παιχνίδια και παίζουνε με το λαό. Η κρίση έχει φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Τη συντηρήσανε το δυο μεγάλα κόμματα που φέρανε την ύφεση και την ανεργία και βρήκανε αυτοί το έδαφος για να τραβήξουνε το λαό. Τα βλέπουμε. Ο λαός πρέπει να αφυπνιστεί, γιατί θα χτυπήσουνε και τον ίδιο μετά. Γι’ αυτό η Πολιτεία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα καθυπόταξης αυτού του φαινομένου...».

Χριστίνα Στασινού: «Ο Λαϊκός Σύνδεσμος “Χρυσή Αυγή”, με την ψήφο των Ελλήνων και τη δύναμή τους, είναι στη Βουλή η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη κόντρα στα μνημόνια της πείνας και της δυστυχίας των πουλημένων κομμάτων και υπέρ των Ελλήνων. Δικαίωμά μας είναι να κάνουμε τα εγκαίνια του γραφείου μας και υποχρέωσή μας είναι να στηρίζουμε με δράσεις τους Έλληνες. Όταν το κράτος κάνει τα στραβά μάτια και ανέχεται οι λαθρομετανάστες να τρώνε το ψωμί του Έλληνα φορολογούμενου, η παρέμβαση της “Χρυσής Αυγής” είναι καταλυτική και υπέρ της νομιμότητας. Πρέπει οι αρχές να σταματήσουν να κυνηγάνε τους Έλληνες μεροκαματιάρηδες και να μαζέψουν τους λαθρομετανάστες που γυρνάνε σε πανηγύρια, πόλεις και χωριά και κλέβουνε, βιάζουνε, σκοτώνουνε!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 16ης Σεπτεμβρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο θάρρος της Μεσσηνίας

Σειρά η Μεσσηνία στις έρευνες για πετρέλαιο

Ξεκίνησε πλέον και ουσιαστικά η διαδικασία για έρευνα και ............

εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Κατακόλου, δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και Ιωαννίνων.

Από εκεί και πέρα, το επόμενο βήμα του ΥΠΕΚΑ για τη διερεύνηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο περιλαμβάνει παραχωρήσεις χερσαίων περιοχών. Μεταξύ αυτών η Μεσσηνία, μαζί με μια σειρά άλλες, όπως είναι κομμάτια της Κρήτης, της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας...