Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Τι κοστίζει ένα τηλεφώνημα στον ΕΟΠΥΥ;;;

Ως γνωστόν εδώ και λίγο καιρό το τηλεφώνημα στο 184 (χρέωση 0,03 ευρώ ανα κλήση) για ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ καταργήθηκε.
Την θέση του πήραν άλλοι αριθμοί από εταιρίες υψηλής χρέωσης μόνοι και μόνο να αρμέγουν τον κοσμάκη κάνοντας την υπόθεση "Ραντεβού με τον γιατρό" πολύ ακριβό "σπόρ".

Όμως πόσοι από εμάς ξέρουμε τι χρεωνόμαστε όταν καλούμε αυτούς τους αριθμούς;

Παρακάτω σας παραθέτουμε έναν πίνακα με τα ..........

νούμερα και τις χρεώσεις τους για να ξέρετε κι εσείς σε πιο λαμόγιο επιχειρηματία - ληστή της τσέπης σας πληρώνετε.
Πάντα Φυσικά με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.
Ξαναψηφίστε τους!!!

14 554
BPO Hellas - Vodafone
Χρέωση από Σταθερό και κινητό Vodafone 0,98 ευρώ ανα κλήση
Χρέωση 1,86 ευρώ ανα λεπτό από άλλα κινητά.


14 784
ΟΤΕ - Ε-Value
Χρέωση από σταθερό 1,07 ευρώ ανα κλήση.
Χρέωση απο κινητό 1,18 ευρώ ανα λεπτό.


14 884
Call Center Hellas
Χρέωση απο Σταθερό 0,99 ευρώ ανά κλήση
Χρέωση απο κινητό 1,18 ευρώ ανά λεπτό.


14 900
News Phone Hellas
Χρέωση απο Σταθερό 1,08 ευρώ ανά κλήση
Χρέωση απο κινητό 1,18 ευρώ ανά λεπτό.


ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΠΛΟ 184 ΚΟΣΤΙΖΕ ΜΟΝΟ 0,03 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΚΛΗΣΗ....


Οι πολιτικοί έλεγαν: "Η απελευθέρωση των αγορών και ο ελεύθερος ανταγωνισμός, θα ρίξουν τις τιμές προς όφελος του καταναλωτή......."
Έχουν άραγε τώρα την ίδια άποψη;

Σαμαράς: «Το λόμπι της δραχμής έχασε αποφασιστικό γύρο» [ VIDEO ]

Σαμαράς: «Το λόμπι της δραχμής έχασε αποφασιστικό γύρο»

- "Έχουμε μπροστά μας τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις" είπε ο πρωθυπουργός
- 40 λεπτά κράτησε η συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια
- "Έχει αρχίσει να γυρίζει το καράβι" είπε στον ΠτΔ
- Αύριο στις 10:00 η νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών για να "κλειδώσουν" τα μέτρα

Το γάντι που έριξε νωρίτερα ο Ευάγγελος ............

Βενιζέλος με τη δήλωση περί μονοκομματικού πρωθυπουργού δεν έμεινε για πολλή ώρα... κάτω. Με την πρώτη ευκαιρία, ο Αντώνης Σαμαράς το σήκωσε και απάντησε, έστω κι εμμέσως, στον κυβερνητικό εταίρο του.

Στις δηλώσεις του μετά τη 40λεπτη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στη μάχη που δίνεται και έχει συμφωνηθεί και από τους τρεις αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Το μήνυμα ξεκάθαρο και ο αποδέκτης, επίσης.

«Δίνουμε μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δίνουμε μάχη για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και για να φέρουμε πιο κοντά αυτό που και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχουμε συμφωνήσει και υποσχεθεί να κάνουμε: την ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τα νέα παιδιά. Για να έρθει η ώρα της ανάκαμψης», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν έληξε και το «καρφί» προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Σαμαρά να λέει πως «το λόμπι της δραχμής έχασε έναν αποφασιστικό γύρο». Και κατέληξε: «έχουμε δουλειά μπροστά μας, τις τελευταίες αλλά πολύ δύσκολες αποφάσεις».

«Έχει αρχίσει να γυρίζει το καράβι»

Ακριβώς στις 14:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός πέρασε την πύλη του προεδρικού Μεγάρου για να γίνει δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις επαφές που είχε σε Βερολίνο και Παρίσι με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, την περασμένη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι έχει αρχίσει να γυρίζει το καράβι. Αυτό δε σημαίνει λιγότερο όγκο και ευκολότερη δουλειά. Πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο σύντομο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις κάμερες.

«Μυρίζω αέρα Βερολίνου. Ενδιαφέρον ταξίδι», είπε ο κ. Παπούλιας, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό.



Newsit

Ανακαλείται λάδι από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση νοθευμένου ηλιελαίου, το οποίο διακινούνταν ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, προχώρησε ο ΕΦΕΤ, μετά από καταγγελία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου.

Το προϊόν που εντοπίστηκε έχει την εμπορική επωνυμία ............

«Λιόδεντρο», σε συσκευασία του ενός λίτρου και με ημερομηνία λήξης 30-12-2014, και παρασκευάζεται από την εταιρία «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», 2ο χλμ. Κιλκίς -Πολυκάστρου.

«Ενθαρρύνω με κάθε τρόπο τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΕΦΕΤ με θεσμικούς φορείς και καταναλωτές που εντοπίζουν μη κανονικά και νοθευμένα προϊόντα. Ειδικά στις περιπτώσεις προϊόντων εθνικής σημασίας, όπως το ελαιόλαδο, επιδεικνύουμε ακόμα μεγαλύτερη προσοχή, στοχεύοντας στην προστασία τόσο των καταναλωτών από φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησής τους, όσο και της ελληνικής οικονομίας». Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας.

DiferNews

Έρχεται "Καλλικράτης 2";

Το φάκελο "Καλλικράτης" ανοίγει το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, απαντώντας θετικά σε Ερώτηση που κατέθεσε για τη Λέσβο ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος και έχει τη συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια υπό την βουλευτική του εποπτεία,

Στην ίδια απάντηση γίνεται γνωστό ..............

ότι «η επαναξιολόγηση της όλης χωροταξίας» δηλαδή του Καλλικράτη, δεν θα αφορά μόνο τη Λέσβο αλλά και άλλα «νησιά-Δήμους», όπου παρατηρούνται σοβαρότατα προβλήματα", αναφέρει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων,η απάντηση το υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει τα εξής:
«Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού ανέκυψαν λειτουργικά προβλήματα, ειδικά στους μεγάλους νησιωτικούς Δήμους, όπως η Λέσβος, με συνέπεια να μην μπορούν να επιτελέσουν οι Δήμοι το θεσμικό τους ρόλο και την εντεύθεν εξυπηρέτηση των δημοτών. Συνεπώς, απαιτείται η επαναξιολόγηση της όλης χωροταξίας των περιφερειών των Δήμων αυτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Δήμο Λέσβου ανέκυψαν διοικητικά και λειτουργικά προβλήματα, αφενός λόγω της μεγάλης έκτασης και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους του νησιού (έχει έκταση 1632 τετρ. Χιλιόμ.) και αφετέρου λόγω του μεγάλου πληθυσμού του. Όλο το νησί έχει 73 πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά και αριθμεί 90.000 κατοίκους, περίπου, εκ των οποίων 37.000, περίπου, κατοικούν στην πρωτεύουσα του νησιού Μυτιλήνη και οι υπόλοιποι στην ενδοχώρα. Καθίσταται συνεπώς εμφανές ότι για τη Λέσβο απαιτείται ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από τη μέχρι τώρα λειτουργία του μοναδικού Δήμου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει, επεξεργάζεται και αξιολογεί κάθε πρόταση για τη βελτίωση της διοικητικής οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης που αφορά στο Δήμο Λέσβου, προκειμένου να εκδηλώσει εγκαίρως σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Επικοινώνησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με το Δήμαρχο Λέσβο Δημήτρη Βουνάτσο, στον οποίο και απέστειλα με ΦΑΞ τη σχετική απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόβλημα του Καλλικράτη που εγκατέστησε με εξαιρετική ανωριμότητα, αμετροέπεια και εγκληματικό μνημονιακό πείσμα, ο Γιάννης Ραγκούσης. Η απάντηση δικαιώνει τις σχετικές θέσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι είχαν από την προεκλογική περίοδο δεσμευτεί για δράσεις και παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Ενημέρωσα, επίσης και τον συνάδελφο Σπύρο Γαληνό.

Με τον κ. Βουνάτσο συμφωνήθηκε ότι θα συναντηθούμε στη Μυτιλήνη το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2012, μαζί και ο Σπύρος Γαληνός, στο πλαίσιο της νέας διήμερης επίσκεψής μου στη Λέσβο που οργανώνει η τοπική συντονιστική επιτροπή των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

enikos.gr

Πυρκαγιά στην Ηλεία

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Γεράκι του δήμου Ηλίδας Ηλείας. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 12 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, έξι άτομα πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη.


ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΝΕ

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 ξεκινά η νέα σειρά μαθημάτων αρχαρίων στην Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης της Σχολής του Ι.Ο.Ν.Ε.

Τα μαθήματα θα διαρκέσουν 2 μήνες και αποτελούνται από 16 θεωρητικά και 16 πρακτικά μαθήματα. Μετά το τέλος των μαθημάτων και των επιτυχών εξετάσεων οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν Πτυχίο Ικανότητας στην Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης και εάν επιθυμούν Δελτίο Αθλητή με το οποίο μπορούν να συμμετέχουν σε ιστιοπλοϊκούς αγώνες.

Για τους αναποφάσιστους να θυμίσουμε ότι η Ιστιοπλοΐα Ανοιχτής Θαλάσσης αφορά τα θαλασσινά ταξίδια με ενέργεια τον άνεμο και τα πανιά, τις «πλεύσεις» χωρίς μηχανικούς περιορισμούς και την γνωριμία με τη ναυτιλία και τους ανθρώπους της θάλασσας.
Στους δύσκολους αυτούς καιρούς η επαφή με τη ..............

θάλασσα, η περιπλάνηση στον Μεσσηνιακό – όπου γίνονται τα μαθήματα και τα ταξίδια με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη του Ομίλου είναι πολύ ωραίο αντίδοτο στην γκρίζα καθημερινότητα.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, στις 8 μ.μ. στα γραφεία του Ομίλου στη Μαρίνα Καλαμάτας. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα μαθήματα των αρχαρίων εδώ ή στα τηλέφωνα 6932378737 & 6946794303.

Συγχαρητήριο μήνυμα Αλευρά για τους επιτυχόντες στις Πανελλήνιες

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες που εισήχθησαν σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας και ικανοποίησαν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους , ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε . Αυτή είναι μια επιτυχία πρωτίστως των ίδιων των παιδιών , αλλά και της οικογένειας και των δασκάλων τους, που με την αγάπη και τις γνώσεις τους ήταν αρωγοί τους όλο αυτό το διάστημα.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις και η επιτυχία σε αυτές δεν αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να πραγματοποιηθούν τα όνειρα σας , καθώς τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία είναι συνάθροιση πολλών παραγόντων.
Νικητές είναι όσοι δίνουν με αξιοπρέπεια τον ............

αγώνα τους γενικότερα στη ζωή , έναν αγώνα που δε σταματά ποτέ , έναν αγώνα εργατικότητας και δημιουργικότητας που θα στηρίζει τα όνειρα και θα θέτει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο .

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιείς, δημιουργικοί, ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι σε ό,τι και αν κάνετε στη ζωή σας.

Το ΠΑΣΟΚ χρωστάει παντού! - Απλήρωτοι οι υπάλληλοι - Κομμένα τηλέφωνα στο ΙΣΤΑΜΕ

Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι λένε, ότι αν ήταν επιχείρηση θα είχε ήδη χρεοκοπήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit, οι πάνω από 200 υπάλληλοι του κόμματος είναι απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες, αφού έχουν πληρωθεί μόνο το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας και έναντι του μισθού τους δυο φορές από 500 ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το ............

ΙΣΤΑΜΕ (Iνστιτούτο Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών - Aνδρέας Παπανδρέου) σύντομα θα μετακομίσει από την Ακαδημίας 4 όπου στεγάζεται αφού έχει εδώ και αρκετό καιρό απλήρωτα ενοίκια στο Ίδρυμα Χαροκόπου στο οποίο ανήκει το κτίριο.

Πηγές από το νεο ΔΣ του ΙΣΤΑΜΕ, λένε ότι δεν γνωρίζουν κάτι για έξωση αλλά αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια οφειλή 2 ή 3 μηνών, δεν θέλουν να φύγουν από το κτίριο της οδού Ακαδημίας και μάλιστα όταν συνεδριάσει το ΔΣ θα τεθεί το θέμα αυτό.

Γνωρίζουν ωστόσο ότι είναι απόφαση του κ. Βενιζέλου, όλα τα ιδρύματα να μεταφερθούν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι εμφανές και από το γεγονός ότι τουλάχιστον μια τηλεφωνική γραμμή του ΙΣΤΑΜΕ έχει "κοπεί" από τον ΟΤΕ και άλλη μια επίσης δεν λειτουργεί. H οφειλή της κομμένης γραμμής είναι από το 2011 και φτάνει τα 2.360,57 ευρώ.

Newsit

Στο νοσοκομείο ο Γκλέτσος

Εσπευσμένα μεταφέρθηκε με λιποθυμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο Λαμίας ο Δήμαρχος Στυλίδας Απόστολος Γκλέτσος.

Όπως είπαν στενοί του συνεργάτες στο LamiaReport, πριν από λίγη ώρα, βγαίνοντας από το Δημαρχείο ένιωσε ένα δυνατό πόνο στο στήθος και έπεσε στο έδαφος.

Αμέσως κάλεσαν ασθενοφόρο και τον μετέφεραν από τη Στυλίδα στο νοσοκομείο της Λαμίας. Αυτή την ώρα είναι στα επείγοντα του νοσοκομείου και υποβάλλεται στις απαραίτητες εξετάσεις.

Ως γνωστόν ο Δήμαρχος αντιμετωπίζει χρόνια .........

πρόβλημα με την καρδιά του. Ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής κ. Αντωνούλας που τον εξέτασε μας είπε ότι καταρχήν δεν φαίνεται να είναι κάτι σοβαρό και ότι ωστόσο προληπτικά θα γίνει εισαγωγή για τη διενέργεια μιας σειράς εξετάσεων.

zougla.gr

Τελος η πίστωση για φάρμακα και στην Αττική

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι φαρμακοποιοί Αττικής

Κόβουν την πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και οι φαρμακοποιοί Αττικής από την 1η Σεπτεμβρίου, μπαίνοντας στο χορό των κινητοποιήσεων των άλλων φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας.

Από την ερχόμενη Δευτέρα στις κινητοποιήσεις..............

θα προστεθούν 5.500 κλινικοί ιατροί και 1500 εργαστηριακοί, οι οποίοι αποφάσισαν να αναστείλουν την συνεργασία τους με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς ο οργανισμός τους οφείλει 230 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. "Υπήρξαν ορισμένες ανακοινώσεις από τον ΕΟΠΥΥ που δεν τηρήθηκαν και αυτό δημιούργησε ένα άσχημο κλίμα. Είναι και οι θέσεις των φαρμακοποιών χρωστάνε και αυτοί στις φαρμακαποθήκες, έχουν φθάσει στα όρια τους" τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από από τις νέες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, που τους φέρνουν σε αδιέξοδο καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τα φάρμακα από την τσέπη τους.

Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα γραφεία του οργανισμού στην Θεσσαλονίκη και διαδήλωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον κλάδο υγείας.

Το νέο εμπάργκο των φαρμακοποιών έρχεται την ώρα που οι ασφαλισμένοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ αν και προσκόμισαν τις απαραίτητες αποδείξεις από τα φαρμακεία, από τα φάρμακα που αγόρασαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Ιουνίου.

Mega Channel

Νεο Δ.Σ. στον Σύλλογο για την προστασία και αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας

Την Κυριακή 19 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση και Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω Πόλης Κυπαρισσίας στη σκιά του πλάτανου, δίπλα από την είσοδο του Κάστρου των Γιγάντων, στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης τα Μέλη του Συλλόγου και πολίτες που αγαπάνε την Άνω Πόλη και νοιάζονται για την ανάπτυξή της και την ανάδειξή της, συζήτησαν, όλοι μαζί με πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, μια σειρά από ζητήματα, θέματα και προβλήματα του οικισμού και διατυπώθηκαν προτάσεις πάνω σε αυτά.
Παράλληλα, έγινε Απολογισμός δράσεων του ...........

Δ.Σ. και, όλοι μαζί, συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Στη συνέχεια διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, από τις οποίες εξελέγησαν οι: Ανδρέας Κίζηλης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Φούτρης, Αδάμης Λόλας, Περικλής Γεωργακόπουλος, Αναστάσιος Τσίγγανος και Γεώργιος Μπενάρδος.

Το απόγευμα του Σαββάτου 25 Αυγούστου, στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου στην ΆνωΠόλη, το νέο Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:
Πρόεδρος Ανδρέας Κίζηλης,
Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Τσίγγανος,
Γραμματέας Γεώργιος Φούτρης,
Ταμίας Αδάμης Λόλας,
Μέλη Δημήτρης Κανελλόπουλος, Περικλής Γεωργακόπουλος και Γεώργιος Μπενάρδος.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Ανδρέας Κίζηλης

Αναζητούν σωσίβιο με νέα μέτρα για τον ΕΟΠΥΥ

Νέος κύκλος οικονομικής αιμορραγίας απειλεί τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δωρεάν φάρμακα και ιατρική περίθαλψη. Γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις διαρκείας, εξελίξεις που πιέζουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δρομολογήσει νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να διασώσει τον οικονομικά ναυαγισμένο ΕΟΠΥΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τις ...........

εκτιμήσεις η μαύρη τρύπα του νέου Ταμείου θα κλείσει στα τέλη του έτους στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ετσι, στο πλαίσιο των 80 νέων μέτρων για την καλύτερη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ που έχει εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, εξετάζεται μεταξύ των άλλων να δοθούν κίνητρα (για παράδειγμα, περισσότερες επισκέψεις) στους γιατρούς ώστε να συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα και να είναι συγκρατημένοι στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Ωστόσο και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον προς το παρόν απομακρύνεται το ενδεχόμενο της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, ανάλογα με το εισόδημά τους - πρόταση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας που παρουσίασε χθες το Mega.
Πρόκειται για σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φαίνεται να επιμένει στην υιοθέτηση μέτρων λιγότερο επώδυνων για τους ασφαλισμένους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στον διαπραγματευτικό ρόλο του Οργανισμού, με στόχο την επίτευξη καλύτερων τιμών.
Στο πλαίσιο αυτό, στο μικροσκόπιο μπαίνει και η αποζημίωση των ιδιωτικών φορέων υγείας βάσει της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Κάποια στιγμή πρέπει να εγκαταλείψουμε τον ισοπεδωτικό τρόπο αποζημίωσης και να συνδέσουμε την πληρωμή των προμηθευτών με την ποιότητα που παρέχουν», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ Κυριάκος Σουλιώτης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Κριτήριο αξιολόγησης θα αποτελέσουν η στελέχωση και ο εξοπλισμός, συνεπώς θα απαιτηθεί έκπτωση από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσηλευτικά ιδρύματα που βρίσκονται χαμηλά στη λίστα των ποιοτικών υπηρεσιών.
Ανάλογα μέτρα όμως δρομολογούνται και στον τομέα του φαρμάκου, σε μία ακόμη προσπάθεια περιστολής της δαπάνης. Αμεση προτεραιότητα δίνεται στην οριστικοποίηση και εφαρμογή της λεγόμενης θετικής λίστας, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, για κάθε κατηγορία φαρμάκου θα ορίζεται μία μέση τιμή (βάσει των τιμών γενοσήμων και πρωτοτύπων), συνεπώς εάν οι ασφαλισμένοι επιλέξουν ακριβότερα φάρμακα τότε θα καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά. Παράλληλα και σύμφωνα με στελέχη του χώρου, με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο που θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τις φαρμακοβιομηχανίες για την περαιτέρω μείωση των τιμών.

Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν την άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων από την 1η Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας την άμεση τακτοποίηση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Αλλωστε, ήδη σε 16 περιοχές της χώρας οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους. «Κόκκινο πανί» αποτελούν όμως και τα συσσωρευμένα χρέη των περασμένων ετών, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος προειδοποιεί - μιλώντας στα «ΝΕΑ» - για κινητοποιήσεις μακράς διαρκείας.

ΤΑ ΝΕΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Για ένατη χρονιά φέτος θα πραγματοποιηθεί το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου στην Κυπαρισσία και την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012 στα Πλατάνια, στο θέατρο Νότα Αρνόκουρου.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και το Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ) ενώ δεν μπορεί να μη σημειωθεί η σημαντική συνεισφορά πολλών χορηγών.
Το Φεστιβάλ αυτό είναι ένα ξεχωριστό πολιτιστικό............

γεγονός για την Τριφυλία γιατί δίνεται η δυνατότητα να προβάλλουμε τον πολιτισμό του τόπου μας σε διεθνές επίπεδο, βγάζοντας προς τα έξω τη θετική εικόνα της χώρας μας. Θα πάρουν μέρος τρεις χώρες, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Μολδαβία ενώ την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν τα χορευτικά τμήματα του ΜΕΣΚ, του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στρουσίου «Ο Περικλής» και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων θα παρουσιάσει χορούς από την Μολδαβία.

Τα χορευτικά τμήματα θα φιλοξενηθούν και θα ξεναγηθούν σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας. Σε μια περίοδο που η εικόνα της Ελλάδας βάλλεται από παντού, μας δίνεται η ευκαιρία να δείξουμε την πραγματική πλευρά της χώρας μας μέσα από την ομορφιά των τοπίων μας, τη ζεστή φιλοξενία του λαού μας και τον ανεξάντλητο πλούτο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα δίνεται και σε μας η δυνατότητα να γνωρίσουμε από κοντά το λαϊκό πολιτισμό άλλων χορών.

Καλωσορίζουμε λοιπόν τους φιλοξενούμενους μας στην πατρίδα μας, την όμορφη Τριφυλία και προσκαλούμε όλους να παρακολουθήσουν το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ, ένα διεθνές πολιτιστικό γεγονός στο Δήμο μας, το Σάββατο στις 8.30 μ.μ., αρχικά την παρέλαση των τμημάτων στους κεντρικούς δρόμους της Κυπαρισσίας και στη συνέχεια την παράσταση στην Κεντρική Πλατεία της Κυπαρισσίας και την Κυριακή στις 8.30 μ.μ. την παράσταση στο Θέατρο Νότα Ανόκουρου στα Πλατάνια.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ψήφισαν για τους μετανάστες στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

Υπερψηφίστηκε χθες στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου, το οποίο σας μεταδώσαμε ζωντανά χθες το μεσημέρι μέσω του blog μας Φιλιατρά Νews η πρόταση που είχε καταθέσει ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης με την οποία ζητούσε την απομάκρυνση των λαθρομεταναστών που βρίσκονται στο στρατόπεδο Καλογερόγιαννη στην Κόρινθο και παράλληλα ζητά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, να ξεκινήσουν διάλογο, προκειμένου να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στην περιφέρεια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης............

Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, «Κανείς από την κεντρική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην της αιρετής περιφέρειας και των θεσμών της», επανέλαβε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αναφερόμενος στο ζήτημα της αιφνίδιας μεταφοράς λαθρομεταναστών στο 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο.

«Με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, χωρίς ακρότητες και θεατρικές εκδηλώσεις, αναδείξαμε εδώ και πολλούς μήνες το θέμα σε πολιτικό ζήτημα της κεντρικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχουμε τέτοια αρμοδιότητα. Το γεγονός αυτό είναι μειονέκτημα γιατί επανειλημμένα έχουμε εκφράσει την άποψη ότι το πρόβλημα αυτό είναι δικό μας και πρέπει να το λύσουμε», τόνισε ο Πέτρος Τατούλης.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, να απεγκλωβιστεί το 6ο Σύνταγμα Πεζικού στην Κόρινθο και από κοινού να βρεθεί άλλος χώρος καταλληλότερος. Ζήτησε, επίσης, από τον δήμαρχο Κορινθίων να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της υδροδότησης γιατί όπως ανέφερε «είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε την καλή διαβίωση των μεταναστών» και για την αποκομιδή των σκουπιδιών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ακροτήτων.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι διεθνείς συμβάσεις, ακόμη και για όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα τόνισε πως δεν θα γίνει η περιφέρεια Πελοποννήσου αποθήκη των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα μας μεταναστών.

Ρεπορτάζ: Φιλιατρά News

Η φωτογραφία που σαρώνει σε Facebook και Twitter

H συγκλονιστική αλήθεια για την Ελλάδα σε μια εικόνα που σαρώνει

Στην Δίπλα εικόνα επάνω στην Ελληνική σημαία αναγράφονται πολλές αλήθειες για την χώρα μας, τις εξαγωγές, τα πολύτιμα κοιτάσματα, τον φυσικό πλούτο της, αλλά και τον τουρισμό, σε μια εικόνα που καλά θα κάνουμε να έχουμε πάντοτε στο νου μας όλοι μας, ειδικά αυτήν την περίοδο.

Η εικόνα στην κυριολεξία σαρώνει τα ...........

like στο Facebook και τα RT στο twitter, κάνει το γύρο των social media, με χιλιάδες συμπατριώτες μας να την κοινοποιούν και να σχολιάζουν, έτσι ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα όλοι μας τι πλούτο διαθέτει η χώρα στην οποία γεννηθήκαμε και ζούμε...
Έναν πλούτο που οι προδότες πολιτικοί μας την ξεπουλάνε μπιρ παρά για 340 ψωροδισεκατομμύρια σε διεθνείς τοκογλύφους.
Οι κρεμάλες ΠΟΤΕ θα έρθουν;

Μόνο με κάρτα οι αγορές πάνω από 300 ευρώ!

Ήδη οι μεγάλες αγορές από 1.500 ευρώ και πάνω βάσει νόμου γίνονται αποκλειστικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή ακόμη και με επιταγή. Πλέον το ποσό αυτό θα “πέσει” στα 300 ευρώ.

Αυτό είναι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το σχέδιο ώστε να μπορέσει να αυξήσει το κράτος τα έσοδα από τον ΦΠΑ, αλλά και να περιορίσει το φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα.

Το σχέδιο προβλέπει όλες οι συναλλαγές.............

πάνω από τα 300 ευρώ να γίνονται ηλεκτρονικά και σύμφωνα με τη “Ναυτεμπορική” ένα από τα σενάρια που εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου προβλέπει ότι όσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους θα έχουν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ίση με το 3% της δαπάνης.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι στο τραπέζι των συζητήσεων, που διεξάγονται στο υπουργείο, υπάρχει και «ισχυρότερη» πρόταση για μείωση του ΦΠΑ κατά 1 έως 2 ποσοστιαίες μονάδες για όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες για συναλλαγές κυρίως κάτω των 300 ευρώ.

newsit

Το κορίτσι με το Dragon tattoo. [ The Girl With The Dragon Tattoo ]

Το κορίτσι με το Dragon tattoo
[ The Girl With The Dragon Tattoo ]

Του Νιλς Άρντεν Όπλεφ

Με τους: Μάικλ Νίκβιστ, Νούμι Ραπάσε, Λένα Έντρε

Είδος: Θρίλερ - Δράμα
Προβολές: 31 Αυγούστου , 01 , 02 , 03 Σεπτεμβρίου
Ωρα προβολής: 21:45
Τόπος: Αίθριο Δημαρχείου Φιλιατρών

ΥΠΟΘΕΣΗ: .......

Ένας δημοσιογράφος, ο οποίος σύντομα θα μπει φυλακή καταδικασμένος για συκοφαντική δυσφήμιση, αναλαμβάνει να ερευνήσει την προ σαράντα ετών εξαφάνιση της γόνου μιας πανίσχυρης οικονομικά σουηδικής οικογένειας. Μια χάκερ με προσωπικά προβλήματα θα προσφερθεί απρόσμενα να τον βοηθήσει.

Δείτε το trailer της ταινίας.



Για όλο το πρόγραμμα προβολών κλικ εδώ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5 ΜΕΣΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Η αποτυχία των διαγωνισμών του έργου της μεταφοράς 200.000 μαθητών από τους δήμους, μόνον οι 30 από τους 325 τα... κατάφεραν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη συνάντησή του με τους δεκατρείς περιφερειάρχες, οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει από τις περιφέρειες να ξαναπάρουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία -σύμφωνα με τον «Καλλικράτη»- ασκείται από τους δήμους.

Οι περιφερειάρχες είπαν το «ναι», ζήτησαν...........

όμως συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις. «Εάν το υπουργείο δεν αναλάβει την ευθύνη νομοθετικά και να αποπληρώσει τους μεταφορείς για όσα χρωστά μέχρι σήμερα, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμία ευθύνη για το έργο της μεταφοράς των μαθητών», είπαν χαρακτηριστικά διά μέσω του προέδρου της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Έτσι, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με δεδομένο τον κίνδυνο 200.000 μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα να μείνουν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μεταφορά τους κατά την έναρξη του σχολικού έτους που αρχίζει σε λίγες ημέρες, λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους, ανέλαβε την ευθύνη να δώσει άμεσα πρακτική και απάντηση στους περιφερειάρχες και θεσμική λύση στο ζήτημα, ικανοποιώντας έτσι άμεσα το αίτημά τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, και τα όσα είχε αποκαλύψει σε ανάρτησή της η aftodioikisi.gr, η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τα εξής:

1. Κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς έως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17% μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ερώ.

2. Κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.

3. Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ υπ. Εσωτερικών, υπ. Παιδείας, υπ. Οικονομικών, μεταφορέων και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ έως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

4. Αναγνώριση των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους.

5. Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου.

6. Προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

«Οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ' ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό. Διασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών για την περίοδο 2012-13, εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογες δυσλειτουργίες τα επόμενα έτη, αποπληρώνουν μέρος των οφειλομένων στους μεταφορείς και μειώνουν τις κρατικές δαπάνες καταρχήν κατά 17%. Θέλω να ευχαριστήσω τους Περιφερειάρχες για την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή τους στην ανεύρεση οριστικής λύσης. Η ουσιαστική και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς επιφέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο», σημείωσε σε σχετικές του δηλώσεις ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Aftodioikisi.gr

ΟΑΕΔ «Κούρεμα» στα εποχικά επιδόματα ανεργίας

Το «κούρεμα» των ειδικών εποχικών επιδομάτων που κάθε χρόνο εισπράττουν, επιπλέον του τακτικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ, περίπου 160.000 επιδοτούμενοι άνεργοι (ξενοδοχοϋπάλληλοι, οικοδόμοι, δασεργάτες, ηθοποιοί, μουσικοί κ.ά.) μπαίνει στο «πακέτο» των περικοπών του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το «κούρεμα» των παραπάνω επιδοτήσεων ............

έρχεται μετά τη φετινή μείωσή τους κατά 22% (σε συνέχεια της μείωσης του κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με το οποίο υπολογίζονται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ) και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», σχεδιάζεται να γίνει μέσω του συμψηφισμού του εποχικού επιδόματος με το καταβαλλόμενο μηνιαίο επίδομα ανεργίας.

Δηλαδή, θα αφαιρείται το επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τα 360 ευρώ που είναι το κατώτερο, από τις εφάπαξ εποχικές επιδοτήσεις οι οποίες κυμαίνονται, ανάλογα με την κατηγορία του επαγγέλματος, από 458 ευρώ έως 916,30 ευρώ τον χρόνο (εμμέσως, ο δικαιούχος θα χάνει ένα ή και δύο επιδόματα ανεργίας).

Επανασχεδιασμός
Ο περιορισμός των επιδομάτων εντάσσεται στο συνολικό επανασχεδιασμό που έχει κάνει η ηγεσία του υπουργείου για το νέο - χαμηλότερο - επίπεδο στο οποίο οδηγούνται όλες γενικά οι παροχές υπό την πίεση του δημοσιονομικού προβλήματος, της υποχρέωσης εξοικονόμησης δαπανών σε εφαρμογή της δανειακής σύμβασης αλλά και των μειωμένων εσόδων από εισφορές, εξαιτίας της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των μισθών.

Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί, μεθαύριο Τετάρτη, στην προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Εργασιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση με τις εργδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και τη ΓΣΕΕ, η διατήρηση - με νέα μορφή, για μικρότερο αριθμό δικαιούχων και με βάση αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια - των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, των βρεφονηπιακών σταθμών, της επιδότησης ενοικίου και της επιχορήγησης των συνδικάτων από τον ΟΑΕΔ (ύστερα από την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας).

«Αγκάθι» ο κατώτατος μισθός
Στο τραπέζι του διαλόγου το υπουργείο θέτει, ακόμη, τη μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στον καθορισμό των κατώτατων ορίων της ΕΓΣΣΕ με πιλότο την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών (θέμα το οποίο δεν συζητά η ΓΣΕΕ) την αντιμετώπιση της ανεργίας και την καταπολέμηση της εκτεταμένης αδήλωτης - ανασφάλιστης εργασιας, σε συνάρτηση με τη μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μη μειωθούν κι άλλο τα έσοδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και υπάρξει άμεσος κίνδυνος για τις συντάξεις.

ΟΑΕΔ: Βασικό επίδομα ανεργίας και εποχικά επιδόματα

Βασικό επίδομα ανεργίας: 360,00 ευρώ το μήνα
Ειδικό εποχικό βοήθημα οικοδόμων: 678,06 ευρώ τον χρόνο
Ειδικό εποχικό βοήθημα σμυριδεργάτη: 916,30 ευρώ τον χρόνο
Ειδικό εποχικό βοήθημα δασεργάτη, ρυτινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης: 641,41 ευρώ τον χρόνο
Ειδικό εποχιακό βοήθημα ξενοδοχοϋπαλλήλων, μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών: 458,15 ευρώ τον χρόνο

Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

Τέλος εποχής για το αυτοκόλλητο σήμα των τελών κυκλοφορίας, καθώς οι περίπου 5,5 εκατ. κάτοχοι αυτοκινήτων από τις αρχές του 2013 θα πρέπει να έχουν μαζί τους μόνο την απόδειξη της τράπεζας ότι πλήρωσαν το ποσό που αναλογεί στον κυβισμό ή στους ρύπους του οχήματός τους. Όσοι δεν πληρώσουν, θα χρεωθούν το ποσό στον φόρο εισοδήματος του 2013 ως ληξιπρόθεσμη οφειλή μαζί με τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν για τις .........

ημερομηνίες καταβολής των τελών είτε με έντυπο ειδοποιητήριο (πιθανότατα για εκείνους που υπέβαλαν χειρόγραφη φορολογική δήλωση), είτε μέσω του TAXISnet.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο στη ΓΓΠΣ γίνονται διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, οι οποίες πραγματοποιούνται με βάση αντίστοιχο έλεγχο του 2008 και τα αρχεία των δηλώσεων εισοδήματος. Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας θα κληθούν τον Σεπτέμβριο με ειδοποιητήριο να πληρώσουν τη διπλάσια αξία των τελών που αναλογούν στο αυτοκίνητό τους.

Πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 να μπορούν να εξοφλούνται μέσω πιστωτικών καρτών σε τρεις έως και έξι άτοκες μηνιαίες δόσεις ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά και να περιοριστεί το φαινόμενο καταθέσεων πινακίδων κυκλοφορίας στις εφορίες στο τέλος του έτους.

Νέο σύστημα
Ριζικά αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος διάθεσης των σημάτων στο τέλος του 2012, καθώς καταργούνται τα αυτοκόλλητα που τοποθετούνταν στα παρμπρίζ των οχημάτων και πλέον οι ιδιοκτήτες όλων των τύπων οχημάτων θα καταβάλουν το αντίτιμο που αναλογεί στο όχημά τους στις τράπεζες.

Ειδικότερα το κόστος αποστολής των ειδοποιητηρίων αλλά και των αυτοκόλλητων σημάτων κοστίζει στο κράτος 80 εκατ. ευρώ και με το τωρινό σύστημα έχουν διαπιστωθεί πάρα πολλά κρούσματα παράνομης τοποθέτησης αυτοκόλλητου σήματος σε οχήματα που δεν έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Το νέο σύστημα προμήθειας των Τελών Κυκλοφορίας θα είναι απλό και σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μεταβαίνουν στις τράπεζες με τη φορολογική τους δήλωση αλλά και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους ώστε οι υπάλληλοι να μη χρειάζεται να βεβαιώσουν ούτε τους φορολογήσιμους ίππους αν πρόκειται για παλιό Ι.Χ. ούτε τις εκπομπές ρύπων αν πρόκειται για καινούριο. Ετσι θα αποφευχθούν οι ουρές χιλιομέτρων που παρατηρούνται στις εφορίες τις τελευταίες ημέρες διάθεσης των Τελών ενώ παράλληλα δεν θα μπορεί να υπάρχει «νοθεία» στο τίμημα Τελών του κάθε οχήματος και οι επιτίδειοι δεν θα μπορούν να κολλάνε το σήμα ενός οχήματος 1.000 κ.εκ. σε ένα super car ή λιμουζίνα με κινητήρα τεσσάρων ή πέντε λίτρων!

Σε περίπτωση δε που διαπιστωθεί πως ο κάτοχος κάποιου Ι.Χ. έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία για τον κυβισμό του οχήματός του θα εμπλέκεται η εφορία όπου θα μπλοκάρει την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης...

Χάος με τα ΚΤΕΟ
Απαξιωμένος παραμένει ο θεσμός των ΚΤΕΟ στην Ελλάδα ενώ τους τελευταίους μήνες τα πράγματα δείχνουν πως έχουν κυριολεκτικά εκτροχιαστεί με περισσότερα από 2,5 εκατ. οχήματα να διαφεύγουν από τον τακτικό τεχνικό έλεγχο. Ωστόσο, πέραν των τεράστιων κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούν τα οχήματα «καρμανιόλες» που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους το κράτος χάνει από τα ΚΤΕΟ περισσότερα από 310 εκατ. ευρώ που προέρχονται από τον ΦΠΑ, από Τέλη υπέρ του Δημοσίου, κ.λπ.

Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται δημόσια έσοδα που μπορεί να προκύψουν από τη φορολογία των ιδιωτικών ΚΤΕΟ από τις ασφαλιστικές εισφορές όσο και για τις επιχειρήσεις συντήρησης και επισκευής οχημάτων.

Παράλληλα σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ καταγγέλει την πλημμελή άσκηση καθηκόντων των αρμόδιων υπηρεσιών της Τροχαίας. Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν περίπου 2,5 εκατ. τροχαίες παραβάσεις εκ των οποίων μόλις οι 114.000 (4,6% επί του συνόλου) αφορούσαν σε ελλειπή τεχνικό έλεγχο τη στιγμή που κυκλοφορούν περισσότερα από 2,5 εκατ. οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ. Αν λοιπόν η Τροχαία δεν διενεργούσε πλημμελείς ελέγχους τα έσοδα του κράτους από τις παραβάσεις για ΚΤΕΟ θα ανέρχονταν σε 1 δισ. ευρώ καθώς η κάθε κλήση στοιχίζει 400 ευρώ!

Επίσης εξαιτίας της πολύ μικρής προσέλευσης ιδιοκτητών οχημάτων από τα ΚΤΕΟ οι επιχειρήσεις του κλάδου αναγκάζονται να προβούν σε αθρόες απολύσεις προσωπικού ενώ κάποιες απειλούνται με χρεοκοπία.

Φόροι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ φορέων και κυβερνητικών στελεχών για την αναδιαμόρφωση του φορολογικού πλαισίου που διέπει την αγορά αυτοκινήτου και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλλαγή ή κατάργηση του Τέλους Ταξινόμησης, την κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, την αναπροσαρμογή των τεκμηρίων αλλά και την αλλαγή των Τελών Κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ», τα κυβερνητικά στελέχη κατανοούν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά αυτοκινήτου και το Φθινόπωρο θα έχουν καταλήξει σε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για το αυτοκίνητο ώστε να τονωθούν τα κρατικά έσοδα αλλά και να «σωθούν» όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει στον κλάδο. Πάντως, δεν έλειψαν και τα ευτράπελα στις συναντήσεις καθώς κυβερνητικό στέλεχος πρότεινε την επιβολή Τελών Κυκλοφορίας στα οχήματα που εκπέμπουν κάτω από 100 γραμμ. CO2 ώστε να εισπραχθούν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ αλλά αρχικά δεν έγινε δεκτή από κανέναν.

Ανασφάλιστα Ι.Χ.
«Χαράτσι» 250 ευρώ


Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αποσταλούν οι κλήσεις σε όσους κυκλοφορούν το όχημά τους ανασφάλιστο, καθώς η διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα, εκκρεμεί και η υπογραφή του υπουργού στην απόφαση ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των κλήσεων στους παραβάτες.

Αν βέβαια επιτευχθεί και η σύνδεση των συστημάτων της ΓΓΠΣ με τα ΚΤΕΟ τότε τα πρόστιμα των παραβατών θα είναι πολύ υψηλά, καθώς περισσότερα από 2,5 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν χωρίς έχουν περάσει από τον τακτικό τεχνικό έλεγχο, χωρίς κάρτα καυσαερίων και ορισμένα χωρίς τέλη κυκλοφορίας, ενώ περίπου 2 εκατ. οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα, εκ των οποίων τα 700.000 αφορούν σε κρατικά οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα έχουν ανασφάλιστα θα ειδοποιηθούν πως πρέπει να καταβάλουν 250 ευρώ έκαστος.

Το σχέδιο της Εποπτικής Ασφαλιστικής Αρχής της Τράπεζας της Ελλάδας για τις Ασφαλιστικές πέραν της πρώτης ειδοποίησης με το πρόστιμο των 250 ευρώ για κάθε παραβάτη έχει συνέχεια, καθώς θα δίνεται το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη του οχήματος μέσα σε 10 έως 20 ημέρες να προσκομίσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του οχήματός του γλιτώνοντας το δεύτερο πρόστιμο που ανέρχεται σε 500 ευρώ και αφαίρεση της άδειας και των πινακίδων κυκλοφορίας. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της αγοράς στο Α' εξάμηνο του 2012 οι ζημιές από ανασφάλιστα ΙΧ αυξήθηκαν 50% επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Ημερησία

Μεγαλώνει η αξία των αποδείξεων

Οι αποδείξεις θα αποκτήσουν εκ νέου... αξία, καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γλιτώσουν φόρο. Κι αν υπάρχει η ανησυχία ότι με τη μαζική συλλογή αποδείξεων οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα έχουν υψηλό αφορολόγητο όριο στο νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, ο αντίλογος από στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι πως από την άλλη πλευρά όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεώνονται να κόβουν αποδείξεις για όλες τις πράξεις πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν το σύνολο του αναλογούντος ΦΠΑ.

Οπως εξηγούν, με το νέο σύστημα θα αυξηθούν .......

και τα έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος, καθώς η αύξηση του δηλούμενου τζίρου από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα είναι πολύ μεγάλη.

Ειδικότερα, προκειμένου το κίνητρο για τη ζήτηση αποδείξεων να είναι ισχυρό και όλοι οι επιτηδευματίες να υποχρεωθούν να κόβουν αποδείξεις, η πρόταση για την καθιέρωση του νέου αυτού συστήματος φορολόγησης προβλέπει ότι ο ελάχιστος συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται το ποσό που θα απομένει μετά την αφαίρεση των δαπανών από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογουμένου θα ανέρχεται στο 25%,

Δηλαδή θα είναι υψηλότερο από τον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ που είναι 23%. Ετσι ο φορολογούμενος θα έχει ένα ισχυρό δέλεαρ να ζητά αποδείξεις με δεδομένο ότι με την έκδοσή τους θα πληρώνει ΦΠΑ από 13% έως 23%, αλλά θα γλιτώνει φόρο εισοδήματος τουλάχιστον 25%.

Ακόμη και επιτηδευματίες που συνηθίζουν να έρχονται σε συμφωνία με πελάτες προκειμένου να μην εκδίδουν αποδείξεις και, σε αντάλλαγμα, να μειώνουν τα τελικά ποσά πληρωμής αφαιρώντας τον ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν πλέον, με το νέο σύστημα να κόβουν αποδείξεις.

Ημερησία

Μείωση στεγαστικών Δανείων. Πόσο μειώνονται οι δόσεις

Γενναίες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια ετοιμάζουν οι τράπεζες με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους έως και τα 99 χρόνια, χωρίς να αυξήσουν τα επιτόκια, ενώ στα σχέδιά τους είναι και η δυνατότητα ενοικίασης κατοικιών υπό κατάσχεση για ορισμένη περίοδο.

Με μια εντυπωσιακή κίνηση που ..........

υπαγορεύεται από την τεράστια αύξηση των «κόκκινων» δανείων που προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, και κυρίως τον φόβο να γίνουν περισσότερα, οι εμπορικές τράπεζες -σε συνεργασία με την κυβέρνηση- προχωρούν το επόμενο διάστημα σε ρυθμίσεις - ανάσα στους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους από τη μία, ενώ παράλληλα θα εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζει, αφού συνεργαστεί με τις τράπεζες, τη δυνατότητα οριζόντιας ρύθμισης των στεγαστικών δανείων.

Θα αφορά τους ενήμερους οφειλέτες και στόχος είναι η μείωση των δόσεων μέχρι και το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη. Παράλληλα, μελετά και παρεμβάσεις στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με στόχο την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Ριζικές αλλαγές στα στεγαστικά δάνεια. Πόσο μειώνονται οι δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις έχουν τεθεί από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών υπόψη της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να κάνει πράξη την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση της μηνιαίας δόσης των στεγαστικών δανείων στο 30% των μηνιαίων εσόδων του νοικοκυριού.

Προτάσεις
Για να επιτευχθεί αυτό, χωρίς να χρειαστεί «κούρεμα» του κεφαλαίου που θα έφερνε νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης δισεκατομμυρίων ευρώ για τις τράπεζες, οι προτάσεις κινούνται στην εξής κατεύθυνση:

Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που είναι σήμερα έως και τα 99 χρόνια, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί έως και 50% η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου. Εδώ υπάρχουν κι εξετάζονται τα μοντέλα της Αγγλίας και της Ισπανίας. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό ισχύει για τη χρήση του ακινήτου. Στη δεύτερη της Ισπανίας πρόκειται ουσιαστικά για μακροχρόνια μίσθωση (leasing).

Η επιμήκυνση αυτή να γίνει χωρίς να αυξηθεί το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης, παρά το γεγονός ότι θα πρόκειται για μια νέα σύμβαση.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει ακόμα και το θέμα της δυνατότητας ενοικίασης από τον δανειολήπτη της κατοικίας του για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πχ. τρία χρόνια, και στη συνέχεια να υπάρχει η προοπτική επαναγοράς της με νέο δάνειο και νέους όρους, εφόσον βέβαια υπάρχει η δυνατότητα. Αυτό θα γίνεται σε περιπτώσεις στις οποίες οι κατοικίες βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης. Το ποσό του ενοικίου θα καθορίζεται με τα δεδομένα της αγοράς και σε ύψος ίσως και χαμηλότερο.

Οπως και να 'χει, τα σενάρια αυτά θα πάρουν «σάρκα και οστά» σύντομα, αφού οι τράπεζες αναγνωρίζουν την ανάγκη παρέμβασης στο θέμα καθώς βλέπουν τις επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια να έχουν φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 17%, παρά τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει για το σύνολο του χαρτοφυλακίου δανείων.

Ηδη οι τράπεζες τον προηγούμενο χρόνο είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις περισσότερων από 690.000 δανείων - αριθμός που ξεπέρασε τα 800.000 δάνεια το πρώτο εξάμηνο του 2012. Ομως σήμερα, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθώς η ύφεση βαθαίνει και πλέον είναι μεγάλος ο αριθμός των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι επισφάλειές τους.

Οπως προκύπτει από στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων -στεγαστικών και καταναλωτικών- που ξεπερνούσαν τα 29 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία, για το πρώτο πεντάμηνο του 2012, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστέρηση από 90 ημέρες και άνω) ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ ή το 20% της συνολικής πιστωτικής επέκτασης. Τα στεγαστικά δάνεια είναι αυτά που απασχολούν ιδιαιτέρως τις τράπεζες, καθώς το 2010 μόλις ξεπερνούσαν το 10% και σήμερα το ποσοστό τους έχει διπλασιαστεί. Πάντως, πρωταθλητές στις επισφάλειες είναι τα καταναλωτικά δάνεια, όπου πλέον 4 στα 10 δεν εξυπηρετούνται.

Οριζόντια ρύθμιση στα στεγαστικά
Στο 30% του εισοδήματος η δόση για όσους είναι συνεπείς

Τη δυνατότητα νομοθετικής παρέμβασης για οριζόντια ρύθμιση των καταναλωτών που πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων αλλά και βελτίωσης του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, κατόπιν και συνεννόησης με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έχει δώσει εντολές στον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά και στον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου, ώστε να ξεκινήσουν κύκλο επαφών με τις τράπεζες και φορείς.

Τέτοιοι είναι οι δικηγορικοί σύλλογοι, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής κ.λπ.

Πηγές αναφέρουν στο «ΕτΚ» ότι «στο σκέλος που αφορά τις ρυθμίσεις των στεγαστικών δανείων, αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης με βάση τα όσα ισχύουν στην ΕΕ και στη χώρα μας περί ελεύθερης αγοράς».

Στο θέμα των στεγαστικών δανείων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης απορρίπτει κάθε λογική της διαγραφής χρεών και ξεκαθαρίζει ότι «οι όποιες διατάξεις θα αφορούν τους ενήμερους οφειλέτες».

Ετσι, στόχος είναι η δυνατότητα της οριζόντιας ρύθμισης στεγαστικών με τέτοιον τρόπο που να ορίζει ότι η μηνιαία δόση δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 30% του εισοδήματος του οφειλέτη. Θα είναι εφικτή η χρονική επιμήκυνση των στεγαστικών δανείων πέρα από τα 40 χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η νομική διευθέτηση της πρόθεσης των τραπεζών να ενοικιάζουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, για τρία χρόνια την κατοικία και στη συνέχεια ο δανειολήπτης να παίρνει νέο δάνειο για την επαναφορά της. Επίσης, ένα από τα θέματα που θα φροντίσει να διασφαλίσει η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης είναι να μην αυξάνεται το επιτόκιο του στεγαστικού στην περίπτωση χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής του.

ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Κερδίζει έδαφος η λύση του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Το δεύτερο πεδίο παρέμβασης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ή γνωστός και ως «νόμος Κατσέλη».

Οπως αναφέρουν πηγές στο «ΕτΚ», έχουν εντοπιστεί σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Για παράδειγμα, τα Ειρηνοδικεία ορίζουν δικάσιμους για υποθέσεις ρύθμισης χρεών ακόμη και το 2018.

Με αυτό το δεδομένο η κεντρική φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση του σταδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού του οφειλέτη με τις τράπεζες. Σήμερα η διαδικασία αυτή δεν προχωρά, καθώς σε περιπτώσεις οφειλέτη δανείων σε περισσότερες από μία τράπεζες, κάποιος ή κάποιοι από τους πιστωτές διαφωνούν στο ποσό της εξωδικαστικής ρύθμισης.

Εκπρόσωπος
Μία από τις σκέψεις που κάνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής να ορίζει έναν εκπρόσωπο για λογαριασμό των πιστωτών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχούς έκβασης του εξωδικαστικού διακανονισμού. Π.χ. αν ένας καταναλωτής χρωστά σε πέντε τράπεζες, να διαπραγματεύεται με έναν εκπρόσωπό τους, ο οποίος ταυτόχρονα θα έχει συνεννοηθεί με εκείνες για το ύψος της δόσης.

Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξετάσει και τις προτάσεις του προκατόχου του, Δημήτρη Σπυράκου, για τις βελτιώσεις του νόμου των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Πρόκειται για αλλαγές οι οποίες είχαν πάρει τη μορφή νομοθετικού κειμένου, είχαν φτάσει στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς εντούτοις να ψηφιστούν. Ορισμένες από αυτές είναι:

1. Η περίοδος ρύθμισης των χρεών, που θα ανέρχεται σε πέντε έτη, θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι με την έκδοση της απόφασης. Αν οι καταβολές που πραγματοποιούνται από τον οφειλέτη κατά την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι την έκδοση της απόφασης υπολείπονται αυτών που ορίζονται με την απόφαση, ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το ποσόν αυτό και μέχρι ένα έτος από τη λήξη της περιόδου ρύθμισης. Κατ' αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται και οι δυσμενείς συνέπειες για τον οφειλέτη από τυχόν καθυστέρηση στην εκδίκαση της αίτησής του.

2. Στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη.

3. Το ποσόν μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, την εξόφληση του οποίου πρέπει να ρυθμίσει ο οφειλέτης για να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση, θα μπορεί πλέον να ρυθμίζεται και σε μεγαλύτερο των είκοσι ετών χρονικό διάστημα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1o

Στεγαστικό δάνειο 100.000 €

Με διάρκεια αποπληρωμής
20 χρόνια και επιτόκιο 4%, η μηνιαία δόση ανέρχεται στα
605 ευρώ και οι τόκοι διαμορφώνονται στα
45.435 ευρώ.

Εάν η διάρκεια ανέβει στα 40 χρόνια, με το ίδιο επιτόκιο, η μηνιαία δόση κατεβαίνει στα 417 ευρώ, αλλά οι τόκοι θα αυξηθούν στα 100.610 ευρώ, δηλαδή ο δανειολήπτης θα γυρίσει στην τράπεζα 200.610 ευρώ για το δάνειο των 100.000 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2o

Στεγαστικό δάνειο 150.000 €

Με διάρκεια αποπληρωμής
20 χρόνια και επιτόκιο 4%, η μηνιαία δόση ανέρχεται στα
908 ευρώ και οι τόκοι διαμορφώνονται στα
68.152 ευρώ.

Εάν η διάρκεια ανέβει στα 40 χρόνια, με το ίδιο επιτόκιο, η μηνιαία δόση πέφτει στα 626 ευρώ και ακόμα περισσότερο στα 550 ευρώ τον μήνα, εάν η διάρκεια διαμορφωθεί στα 60 χρόνια. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη η διάρκεια αποπληρωμής τόσο περισσότεροι οι τόκοι, αφού ανεβαίνουν στα 150.000 ευρώ (όσο και το αρχικό κεφάλαιο) στα 40 χρόνια.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Μπούσουλας το αγγλικό και το ισπανικό μοντέλο

Στεγαστικά δάνεια με χρονική διάρκεια αποπληρωμής ακόμη και τα 99 χρόνια είναι μία από τις λύσεις που εξετάζουν οι τράπεζες για να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι δόσεις. Μελετούν αντίστοιχα μοντέλα τα οποία εφαρμόζονται στην Ισπανία και την Αγγλία.

Για παράδειγμα, στο αγγλικό μοντέλο ο δανειολήπτης δεν αγοράζει το ακίνητο, αλλά τη χρήση του για 99 χρόνια. Αγοράζοντας τη «χρήση» σε περίοδο που οι τιμές είναι χαμηλά, ο δανειολήπτης μπορεί να κερδίσει, μεταβιβάζοντας τη χρήση του ακινήτου όταν οι τιμές ανέβουν.

Το μοντέλο «χωλαίνει» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και επειδή δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υποστήριξης (ηλεκτρονικές πλατφόρμες κτηματολογίου- υποθηκοφυλακείων).

Η άλλη λύση που επεξεργάζονται βασίζεται σε μοντέλο της Ισπανίας, που αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα από τη φούσκα στην κτηματαγορά. Στην περίπτωση αυτή υιοθετείται η λογική του leasing. Το δάνειο, δηλαδή, μετατρέπεται απευθείας σε μακροχρόνια μίσθωση.

Ακίνητο... leasing
Το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας και ο πελάτης δεν βαρύνεται πλέον με την υποθήκη του στεγαστικού.

Ομως η τράπεζα παραχωρεί το ακίνητο στον δανειολήπτη-ιδιοκτήτη με μακροχρόνια μίσθωση, όπως ισχύει στις συμβάσεις leasing. Και μπορεί να μείνει στο «σπίτι» του για 25 ή 30 χρόνια πληρώνοντας τίμημα αντίστοιχο ή κατώτερο του ενοικίου.

Με τον τρόπο αυτόν μειώνεται το ποσό που πληρώνει ως δόση ο δανειολήπτης -έχει το πλεονέκτημα της φοροαπαλλαγής-, ενώ μπορεί να αποκτήσει το ακίνητο στη λήξη της σύμβασης, υπό την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης ή στη λήξη της θα καταβάλει στην τράπεζα επιπλέον ποσό, που αντιστοιχεί στην αξία του σπιτιού.

Για να μπορέσει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μοντέλο στην Ελλάδα θα πρέπει να αρθούν εμπόδια που έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Εθνος της Κυριακής

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 28ης Αυγούστου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο θάρρος της Μεσσηνίας

ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΡΥΠΗΣΑΝ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ, ΕΝΩ ΠΗΡΑΝ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ

«Αλώνισαν» στο Αλλοδαπών και τα σήκωσαν όλα!


Με την ησυχία τους άγνωστοι «σήκωσαν» το χρηματοκιβώτιο του ..........

Τμήματος Αλλοδαπών, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιουνίου, στην οδό Αθηνών, στην Καλαμάτα, παίρνοντας κενές κάρτες διαμονής και εργασίας αλλοδαπών.

Η διάρρηξη – ριφιφί αποκαλύφθηκε χθες το πρωί, όταν οι υπάλληλοι πήγαν να ανοίξουν την υπηρεσία. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να βρίσκονταν μέσα ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, μιας και έχουν τρυπήσει τοίχους και γυψοσανίδες, ψάχνοντας όλα τα γραφεία, τα ερμάρια και τις ντουλάπες, ενώ άνοιξαν το χρηματοκιβώτιο με οξυγονοκόλληση.

Διαβάστε στην ΦΩΝΗ της Μεσσηνίας

ΠΥΡΙΝΟΣ εφιάλτης χθες στη Μεσσηνία, με τις φωτιές ν’ ανάβουν η μία μετά την άλλη. Μεταμόρφωση και Αετός οι δύο μεγάλες εστίες με πολλές μικρότερες.
Αυτό είναι το πρώτο θέμα της σημερινής «ΦΩΝΗΣ» στην οποία διαβάστε:
● ΑΡΧΙΣΑΝ τα όργανα στην Τριφυλία για τη διάσπαση του Δήμου. Ό,τι τον βολεύει ζητάει ο καθένας και η «καυτή πατάτα» του χωροταξικού αναμένεται να συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
● ΟΛΕΣ οι εξελίξεις για τη σταφίδα και οι διεργασίες μέσω ΕΑΣ για καλύτερη τιμή με βάση τη ζήτηση της αγοράς.
● ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων.
● ΕΝΩ ΟΙ ΜΕΡΕΣ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς πλησιάζουν, το θέμα της μεταφοράς των μαθητών οδηγείται σε αδιέξοδο και ο Στυλιανίδης «πετάει» την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες!
● Αρθρα, απόψεις, σχόλια και παρεμβάσεις, εκδηλώσεις, πολιτιστικά και αθλητικά και όλα όσα συμβαίνουν στην Μεσσηνία και όχι μόνο…

● ΑΝΑΖΗΤΕΙΣΤΕ τη «ΦΩΝΗ» πρωί – πρωί στα περίπτερα. Έγκυρη ενημέρωση, δυναμική παρέμβαση με άποψη για τα τοπικά δρώμενα και όχι μόνο!... Για να μην σας στέλνουν… αδιάβαστους, διαβάζετε καθημερινά τη «ΦΩΝΗ»! Μόνο κέρδος θα έχετε γνωρίζοντας τι συμβαίνει γύρω σας!!!