Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αλλοτρίωση στην Ελλάδα του σήμερα!...

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος αλλοτρίωση ή αποξένωση, του ατόμου που ζεί, εργάζεται, λειτουργεί και δημιουργεί ως μέλος μιάς σύγχρονης αστικής κοινωνίας; Σταχυολογώντας από την πλούσια πάνω στο θέμα αυτό βιβλιογραφία των κοινωνικών επιστημών μπορούμε να προσδιορίσουμε 5 πιθανές ερμηνείες του όρου αλλοτρίωση .

Συγκεκριμένα η αλλοτρίωση μπορεί να ..........

σημαίνει «αποδυνάμωση» ή και «έλλειψη νοήματος» ακόμη «έλλειψη αρχών ή ανομία» ‘όπως και «απομόνωση ή μοναξιά» και τελικά «αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό.»
H αλλοτρίωση ως «αποδυνάμωση» ξεκίνησε από το έργο του Μαρξ και συνεχίζεται πολύ πιο έντονα σήμερα. Στην μαρξιστική θεωρία το εργαζόμενο άτομο αισθάνεται αλλοτριωμένο μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα διότι αποτελεί μιά «ασήμαντη για τον επιχειρηματία-καπιταλιστή» μονάδα που δεν συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων ακόμη και όταν αυτές αφορούν άμεσα την τύχη και το μέλλον του.

Η αλλοτρίωση ως κατάσταση όπου το άτομο υποφέρει από «έλλειψη νοημάτων» αναφορά στο γεγονός ότι στα σύγχρονα αστικό-βιομηχανικά κοινωνικά συστήματα το μεμονωμένο άτομο αδυνατεί να κατανοήσει τις δυναμικές και γοργά εναλλασσόμενες διαδικασίες καθώς και τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω του.
Η αλλοτρίωση ως κατάσταση «ανομίας ή έλλειψης αρχών» πηγάζει από το έργο του Ντέρκχαϊμ. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό η ραγδαία κοινωνική αλλαγή φέρνει το άτομο αντιμέτωπο με καταστάσεις στις οποίες οι ψυχοκοινωνικοί κανόνες του παιχνιδιού έχουν χάσει την ισχύ τους, τα παραδοσιακά πρότυπα συμπεριφοράς έπαψαν να καθορίζουν το πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων και το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σύγχισης.

Η αλλοτρίωση ως «απομόνωση» αναφέρεται στα έντονα ψυχολογικά συναισ
θήματα του κατοίκου μιάς σύγχρονης αστικοβιομηχανικής μητρόπολης που αν και περιστοιχίζεται από μυριάδες συνανθρώπους στο χώρο εργασίας στην πολυκατοικία, στους δρόμους και τα λεωφορεία αισθάνεται απομονωμένο, υποφέρει από έντονα συναισθήματα μοναξιάς.
Τελικά η αλλοτρίωση ως «αποξένωση από τον ίδιο μας τον εαυτό» ταυτίζεται με την απώλεια του νοήματος της εργασίας μας καθώς στην παραγωγική δια
δικασία το άτομο προσθέτει με τον μόχθο της καθημερινής 8ωρης εργασίας του ένα πολύ μικρό κομμάτι στο τελικό προϊόν που δεν εντοπίζεται εύκολα.

Η σύγχρονη τεχνολογία μαζικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, βασίζεται στην ορθολογιστική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού, μηχανημάτων παραγωγής και κεφαλαίου. Αυτό το σύστημα αφαίρεσε από τον μεμονωμένο εργαζόμενο την άντληση ικανοποίησης από εργασία που ερχόταν ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης μιάς πράξης που το αποτέλεσμά της ήταν χειροπιαστό, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα βάζο, ένα ρούχο, κάποιο, οποιοδήποτε αντικείμενο...
Στην Ελλάδα της τρόικα, δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι δραματικές οικονομικές συνθήκες έχουν βάλει στο περιθώριο της απασχόλησης, στην ανεργία, τεράστιους αριθμούς συμπατριωτών μας. Για τα άτομα αυτά και τις οικπγένειές τους η αλλοτρίωση σημαίνει αποκοπή από το κοινωνικό σύνολο, με τον κατακερματισμό του κοινωνικού ιστού και τη δραματική μείωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Μιά από τις περισσότερο δραματικές διαστάσεις της αλλοτρίωσης του σημερινού Έλληνα είναι η δημιουργία και εκδήλωση συναισθήματος κυνισμού δηλαδή της ψυχοκοινωνικής «απάθειας» που γεννά η παθητική αποδοχή του γεγονότος ότι αδυνατούμε πλέον ως άτομα και ως ομάδες να επηρεάσουμε τις διαδικασίες που χαρακτηρίζουν το κοινωνικό σύστημα .
Η «απάθεια» και ο κυνισμός δεν χαρακτηρίζουν μόνο κατοίκους των μεγάλων ελληνικών αστικών κέντρων αλλά διαφαίνεται σε κρούσματα ψυχοκοινωνικής παθολογίας όπως στις περιπτώσεις που κάποιος μοναχικός συγκάτοικος στην πολυκατοικία μας πεθάνει και χρειασθεί «να μυρίσει το πτώμα του» για να αντιληφθούμε οι υπόλοιποι «γείτονες» ότι για τον άγνωστο αυτόν συνάνθρωπό μας έκλεισε η παρένθεση της ζωής…

Τα πράγματα χειροτερεύουν καθημερινά όπως δείχνει η αύξηση αυτοκτονιών, ψυχασθενειών, αλκοολισμού, ναρκομανίας και ιντερνετομανίας…

Η παρουσίαση του βιβλίου “Να φοβάσαι τον άνδρα”, του Φιλιατρινού Γρηγόρη Χαλιακόπουλου.

Από το φιλικό μας kopanaki News

Στα Φιλιατρά η εκδήλωση, που αλλού; και έμεινα με το στόμα ανοιχτό από την προσέλευση του κοινού. Πραγματικά έχω παραβρεθεί σε αρκετές παρουσιάσεις και μάλιστα στην Αθήνα και …μεταξύ μας, περίμενα τρεις και τον …κούκο. Με ξάφνιασε ευχάριστα η κοσμοπλημμύρα.

Με ξάφνιασε και το επίπεδο. Τι να πω; Για το .........

βιβλίο θα ακούσετε αποσπάσματα και κριτική από τους ειδικούς, από μένα ένα μεγάλο μπράβο στον “Πυρσό” και στους Φιλιατρινούς που στήριξαν τον συγγραφέα με την παρουσία τους. Ααα και ένα ευχαριστώ, στον Δημήτρη Δριμή, που με έφερε στην εκδήλωση.



Η κρίση στο Επιμελητήριο είναι διττή: Προβλήματα καρέκλας και διαχείρισης!...

Πέρασαν δέκα μήνες από τις εκλογές στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, όπου η συμμετοχή των μελών ήταν πρωτοφανής, παρά τις «απαγορεύσεις» και τα «μικροπραξικοπήματα» της απελθούσας διοίκησης Καραμπάτου, με στόχο να ελέγξει το αποτέλεσμα αλλά και τις εξελίξεις.
***
Είναι γνωστό από τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα τι συνέβη πριν και τι συνέβη μετά τις εκλογές.
Έγιναν όλα όσα… έπρεπε για να υπάρξει ................

πισωγύρισμα και απορρύθμιση στον Επιμελητηριακό θεσμό στη Μεσσηνία σε μια εποχή που ο επιχειρηματικός και επαγγελματικός κόσμος μαστίζεται από την κρίση και καθημερινά νέα προβλήματα απειλούν τον ιδιωτικό τομέα.
***
Δυστυχώς ή ευτυχώς το αποτέλεσμα ήταν οριακό. Κάτι που απαιτούσε συνεργασίες και συνθέσεις μεταξύ των παρατάξεων ώστε να συγκροτηθεί η νέα διοίκηση.
***
Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτύπωνε ταυτόχρονα μια κρίση, αλλά και μια ευκαιρία. Κρίση γιατί ήταν αδύνατη η συγκρότηση νέας διοίκησης από ένα συνδυασμό και ευκαιρία γιατί θα μπορούσε να εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος που και την κρίση θα αντιμετώπιζε και θα έσπαγε το «καθεστώς Καραμπάτου» που επί 12 και πλέον χρόνια εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό μοντέλο, με τα μέλη του Επιμελητηρίου απλούς θεατές και τους «κολλητούς» να καταλαμβάνουν τα πόστα και να κατευθύνουν τα πράγματα κατά το δοκούν. Όχι πάντα με το αζημίωτο…
***
Το «Νέο Επιμελητήριο» που πλειοψήφισε καταλαμβάνοντας 10 από τις 21 έδρες, χτυπήθηκε ανέντιμα προεκλογικά με στόχο και αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του επικεφαλής του Γιώργου Γκούμα από τη νέα διοίκηση. Αυτή η εξέλιξη καλλιεργούσε στο «σύστημα Καραμπάτου» την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα μπορούσε να λεηλατήσει την ακέφαλη πλειοψηφία και να συνεχιστεί η κυριαρχία του, προσφέροντας «δώρα» και «διευκολύνσεις» σε εκλεγμένα μέλη της παράταξης ώστε να συμπράξουν στη νέα διοίκηση.
***
Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και σ’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στον Γιώργο Γκούμα, που παρά την προσωπική του πικρία για τον αποκλεισμό, παραμένει και εγγυάται τη συνοχή της παράταξης, αλλά και στους δέκα εκλεγμένους συμβούλους γιατί επέδειξαν ηθικό ανάστημα και δεν μπήκαν στη συναλλαγή για προσωπικά, πολιτικά ή άλλα οφέλη.
***
Φθάσαμε έτσι στη «μυστική συμφωνία» Καραμπάτου-Αδαμόπουλου, με το δεύτερο να… τα δίνει όλα για την καρέκλα του προέδρου και τον πρώτο να δίνει «γη και ύδωρ», προκειμένου να συνεχιστεί αδιατάραχτα το «καθεστώς» στην καθημερινή διαχείριση και λειτουργία του Επιμελητηρίου, των Νομικών του Προσώπων και ΜΚΟ.
***
Η πλεονεξία όμως Καραμπάτου, έφερε σύντομα τη ρήξη στις σχέσεις του με τον Αδαμόπουλο, με αποτέλεσμα το Επιμελητήριο να περιέλθει σε τέλμα και οπισθοδρόμηση και τον Καραμπάτο πανίσχυρο από το παρασκήνιο να «ρυθμίζει» τις ποσοστώσεις σε όλα…
***
Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο θεσμός υπέστη βαρύτατο πλήγμα, το Δ.Σ. μετετράπη σε αρένα άγονων αντιπαραθέσεων και προσωπικών διενέξεων, χωρίς ουσιαστικά να μπορεί να ληφθεί καμία απόφαση, ενώ τα περί ελέγχων, διαφάνειας και άλλα βαρύγδουπα από τον Αδαμόπουλο να… πηγαίνουν περίπατο!
***
Έτσι φθάσαμε στην πρόταση μομφής, από τον ίδιο τον Καραμπάτο κατά του Αδαμόπουλου και τελικά την ανατροπή του από την προεδρία. Απόφαση που ακύρωσε προσφεύγοντας στο ΣτΕ ο καθαιρεθείς πρόεδρος που εξασφάλισε την παραμονή του με Προσωρινή Διαταγή, μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου που θα συζητηθεί η αίτησή του στο ΣτΕ. Εκτός απροόπτου βέβαια γιατί κανείς ποτέ δεν ξέρει…
***
Σκηνές απείρου κάλλους ακολούθησαν με τον επιμελητηριακό θεσμό να πέφτει στις συμπληγάδες της αντιπαράθεσης και οι αλληλοκατηγορίες για «συμφέροντα» προσώπων και παρατάξεων να εκτοξεύονται δημόσια. Έγινε κατολίσθηση και ουδείς παρεμβαίνει για να μπει «φρένο» στον κατήφορο…
***
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες ο Καραμπάτος αναζητεί σωσίβιο στην παράταξη Γκούμα, η οποία όμως – και σωστά – επαναφέρει την αρχική πρότασή της για τη συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου και Δ.Ε., σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα.
***
Υπάρχει ΜΙΑ και ΜΟΝΗ λύση ή μάλλον ΔΥΟ στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας:
***
Η πρώτη να παραιτηθεί «εδώ και τώρα» το προεδρείο και η Δ.Ε. και να πάει το Δ.Σ. σε νέα συναινετική συγκρότηση με στόχο να βγάλει το Επιμελητήριο από την κρίση και να δραστηριοποιηθεί ο θεσμός για τη στήριξη των μελών του. Αν αυτό δεν μπορεί να «περπατήσει» για λόγους «προσωπικών συμφερόντων» ή «καρεκλολαγνείας» τότε…
***
Η δεύτερη λύση είναι μονόδρομος: Παραιτήσεις όλων, ορισμός προσωρινής διοίκησης και εκλογές όπως ορίζει ο νόμος για να δώσουν τη λύση τα μέλη του Επιμελητηρίου, που άφωνα παρακολουθούν τις εξελίξεις και το παρασκήνιο που οργιάζει.
***
Επίλογος: Η κρίση στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι διττή: Υπάρχουν προβλήματα καρέκλας και διαχείρισης. Και οι δυο περιπτώσεις αντίκεινται στη φιλοσοφία του θεσμού και εξελίσσονται χωρίς τον επιχειρηματικό και επαγγελματικό κόσμο, ο οποίος απαιτεί:
***
Διαφάνεια στη διαχείριση, κλείσιμο των «λογαριασμών» του παρελθόντος με εξονυχιστικό έλεγχο από πιστοποιημένο φορέα για να διαλυθούν τα σκοτεινά σημεία και οι καχυποψίες και να φωτισθούν όλες οι πτυχές (και οι αθέατες) της διαχείρισης Καραμπάτου.
***
Καθαρές θέσεις πάνω στα καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του, με στόχο την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στην τοπική αγορά, την ενίσχυση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, την ουσιαστική αξιοποίηση προγραμμάτων προς όφελος των τοπικών επιχειρήσεων.
***
Αυτή νομίζω ότι είναι η ουσία. Όλα τ’ άλλα και οι όποιες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, συμφωνίες, διευθετήσεις ή οτιδήποτε άλλο είναι καταδικασμένα σε αποτυχία και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας σε απαξία, μαρασμό και αδιέξοδο.

ΦΩΝΗ της Μεσσηνίας

Πρόσκληση ΤΕΘ για τα Πλατάνια.

Σας προσκαλούμε στη θεατρική παράσταση
του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου
"Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ"
τη Δευτέρα 13/8/2012, στις 9.30 μ.μ.,
στα Πλατάνια στο θέατρο "Νότα Αρνόκουρου".
Είσοδος Ελεύθερη.

Οργάνωση: Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Τριφυλίας.


Πρόσκληση Συλλόγου Φιλοπροόδων


-

Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι άνεργοι!

Στο 23,1% έφτασε η ανεργία το Μάιο του 2012 καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 37,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2011.

Οι εργαζόμενοι ανήλθαν σε 3.816.912 άτομα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.147.372 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.361.131 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 320.540, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 311.041 άτομα και οι οικονομικά μη ενεργοί αυξήθηκαν κατά 11.170 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2011.

Τέλος στις ηλικίες 15-24 η ανεργία ανέρχεται .............

στο 54,9%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στη Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα (25,8%).

topontiki.gr

Π. Τατούλης: Όταν αυτοοργανωνόμαστε γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί ακόμα και όταν δεν έχουμε αρμοδιότητες για την κατάσβεση των πυρκαγιών

«Πρωταρχικό μας μέλημα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεγαλόπολης, είναι να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών, στο περιβάλλον, στην κτηνοτροφία και στην αγροτική οικονομία σε μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης για το αντικείμενο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με συμμετοχή του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτη Μπούρα, της Αντιπεριφερειάρχη κας Κωνσταντίνας Νικολάκου και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε με έντονο τρόπο προ των............

ευθυνών τους τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες σε παρόμοια περιστατικά έχει παρατηρηθεί «με διάφορα προσκόμματα να αφήνουν ελεύθερους τους εμπρηστές, με αποτέλεσμα η ατιμωρησία αυτή να οδηγεί σε επανάληψη των φαινομένων με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες, αλλά και το τεράστιο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ιδίως σε μια τόσο δύσκολη χρονική συγκυρία». Για το λόγο αυτό, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, έχει σταλεί από χθες επιστολή του προς τους Υπουργούς Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στην έκδοση αποφάσεων για την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κήρυξης έκτακτης ανάγκης των πληγεισών περιοχών εκ μέρους του, αλλά και των υπολοίπων αρχών, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι αυτές παρότι συνεπάγονται μεγάλο κόστος γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και πάντα με γνώμονα το εθνικό δημόσιο συμφέρον. «Για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους να τηρούν αυστηρά τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης τέτοιων φαινομένων, γιατί διαφορετικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές θα κινείται δικαστικά εναντίον τους» δήλωσε με έμφαση ο Περιφερειάρχης.

Δεδομένων των δυσβάσταχτων οικονομικών συνεπειών των πυρκαγιών ο κ. Τατούλης πρόσθεσε «πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση των υποδομών και η απόδοσή τους γρήγορα στους πολίτες. Αυτό όμως πρέπει να γίνει σε δύσκολες συνθήκες, όταν οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) είναι μειωμένοι και για την Περιφέρεια και για τους Δήμους κατά 60% και όταν η Τράπεζα της Ελλάδος με «σταλινική» συμπεριφορά υπεξαίρεσε 1,5 εκατομμύρια ευρώ από την περιουσία της Περιφέρειας σε καταθέσεις. Εμείς αφενός θα κινηθούμε δικαστικά ενάντια σε αυτή την αυθαίρετη πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου θα συνεχίζουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις όπως κάνουμε μέχρι σήμερα». Ανέφερε επίσης ο Περιφερειάρχης και το παράδειγμα για την καταπολέμηση των κωνωποειδών, για την οποία το Υπουργείο είχε υποσχεθεί ότι θα συνδράμει με 500.000 ευρώ και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης από την πλευρά του εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με τις θέσεις του Περιφερειάρχη και, αφού ευχαρίστησε όλους όσους συμβάλλουν στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα το πυροσβεστικό σώμα και τις εθελοντικές οργανώσεις, τόνισε την αναγκαιότητα λήψη μέτρων για την επόμενη μέρα, για τις ανθρώπινες περιουσίες, το περιβάλλον, την κτηνοτροφία και τη γεωργία.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης τη χαρά του για την εναρμόνιση των αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ με την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ, «το οποίο θα οδηγήσει στην εξάλειψη των κινδύνων εκδήλωσης πυρκαγιών από τους κλειστούς ΧΑΔΑ, από τους οποίους προέρχεται το 30% των πυρκαγιών ανά έτος».

Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τέλος ιδιαίτερα το πυροσβεστικό σώμα για τις ηρωικές του προσπάθειες και την αυτοθυσία που έχει επιδείξει, αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις που άμεσα συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης και για τις οποίες δόθηκε ήδη εντολή να ενισχυθούν οικονομικά προκειμένου να αναπληρώσουν τις υποδομές τους.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε επίσης την πιλοτική λειτουργία δορυφορικού συστήματος πρόβλεψης πυρκαγιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και την παράλληλη αξιοποίηση των συστημάτων των τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε επίσης και τη ΔΕΗ, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες, αλλά έψεξε και τη συμπεριφορά του ΜΟΡΕΑ, ο οποίος για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν απών, παρά το ότι θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά.

«Όταν αυτοοργανωνόμαστε γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαχειρίζεται με τις δικές της δυνάμεις τα προβλήματα που παρουσιάζονται, έστω και αν δεν έχει πάντα την αρμοδιότητα όπως συμβαίνει με τα δάση» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης.

Δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ΧΑΔΑ Πελοποννήσου ζητά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου από την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δειγματοληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των αποφάσεων και για την υφιστάμενη κατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι κλειστοί από τις 30 Ιουνίου 2012, ζητά με επιστολή προς την επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Από τις 30 Ιουνίου 2012, και σε εφαρμογή των ............

σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί, όλοι οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι κλειστοί σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του υπογραμμίζοντας την συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση της πολιτικής για τους ΧΑΔΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο Πέτρος Τατουλης προς την Μαργαρίτα Καραβασίλη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλεί τους αρμόδιους ελεγκτές να προβούν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στους ΧΑΔΑ και να ενημερώσουν σχετικά τις υπηρεσίες για την τήρηση των αποφάσεων και για την υφιστάμενη κατάσταση τους, προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 10ης Αυγούστου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Διαβάστε στο Θάρρος και την Φωνή

ΘΑΡΡΟΣ

"Ελαττωματική» η άσφαλτος στην οδό Αριστομένους!

Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας είναι κατά γενική ομολογία ..........

ικανοποιημένη από την πορεία του έργου της ανάπλασης στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα, άσχετα αν κάποιοι θέλουν να τα κρατάνε μυστικά. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες του «Θ» ποιοτικά προβλήματα παρουσιάστηκαν με την ασφαλτόστρωση που έγινε στην οδό Αριστομένους, από την Κροντήρη μέχρι τη Φραντζή, τις προηγούμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα του ποιοτικού ελέγχου των εργαστηριακών εξετάσεων, τα οποία έγιναν σε διάφορα δείγματα που ελήφθησαν, δείχνουν ότι κάποια κομμάτια της ασφάλτου που έπεσε ήταν «ελαττωματικά».

Βέβαια, για το παραπάνω αποτέλεσμα, μας διαβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής, αυτό δεν οφείλεται σε σφάλμα του εργολάβου ή προσπάθεια εκ μέρους του να…εκμεταλλευτεί την κατάσταση, αλλά στο παρασκευαστήριο που παρέδωσε την άσφαλτο και η οποία δεν τηρούσε τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Ούτως εχόντων, ο εργολάβος του έργου δεν μπορούσε να γνωρίζει την ποιότητα του υλικού που παρέλαβε και προχώρησε στην ασφαλτόστρωση.

ΦΩΝΗ

ΜΕΤΑ τις προτάσεις του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για τη χωροθεσία της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την απόφαση ενεργοποίησής της αφού ο χώρος μετράει αντίστροφα. Οι εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να περάσουμε στην επίλυση του ακανθώδους προβλήματος που απειλεί την περιφέρεια.
Στη Μεσσηνία φαίνεται να υπάρχουν σύγκλιση και όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες για το αν δηλαδή θα προκριθεί η λύση Παλιοροβούνι, η οποία έχει και τα επιστημονικά εχέγγυα, αφού έχει μελετηθεί επαρκώς.
● ΥΠΟ ΜΕΡΙΚΟ έλεγχο οι φωτιές στην Αρκαδία, όπου οι καταστροφές είναι πολλές και σημαντικές. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην περιφέρεια.