Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας της 18/5/2012




Συνέντευξη Νικολάκου - Αλευρά για έργα στη Μεσσηνία

Φθάνει ο πλωτός γερανός για την εκβάθυνση αλιευτικών καταφυγίων

Στη Μεσσηνία θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πλωτός γερανός για να εκτελέσει έργα εκβάθυνσης στα αλιευτικά καταφύγια Μαράθου, Αγίου Ανδρέα, Πεταλιδίου, αλλά και στο κουλντούκι της Μεσσήνης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παν. Αλευράς, σε συνέντευξη Τύπου με το πέρας της σύσκεψης για τα έργα της Μεσσηνίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εγκαινιάστηκε μια...........

νέα μορφή συνεργασίας στη Μεσσηνία για τα έργα που αφορούν στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα, είτε αυτά είναι τα υπόλοιπα του 3ου ΚΠΣ, είτε έργα - γέφυρες με το ΕΣΠΑ, είτε έργα που υλοποιούνται από το ΕΣΠΑ, είτε έργα που θα προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι προσπάθειες της αιρετής Περιφέρειας φρενάρουν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και διευκρίνισε πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να καθυστερούν εγκρίσεις, κυρίως Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γνωστοποιώντας σχετικά τη σκέψη ενίσχυσης των δομών της από υπαλλήλους της αιρετής Περιφέρειας.

Ντίνα Νικολάκου

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου είχε μιλήσει η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, η οποία επισήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτός από την προσπάθεια ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, δεν έχει εγκαταλείψει την εκταμίευση πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που υπολογίζεται στα 3 εκ. ευρώ ανά Περιφερειακή Ενότητα. Για τη Μεσσηνία θα διατεθούν στη συντήρηση οδικών αξόνων, όπως το Καλαμάτα – Σπάρτη.
Μίλησε, επίσης, για τη μόχλευση πόρων και την επανενεργοποίηση του προγράμματος ΕΟΧ-ΕΖΕΣ, μέσω του οποίου και κατασκευάστηκαν 6 υδατοδεξαμενές και 3 λιμνοδεξαμενές στη Μεσσηνία, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες πυρόσβεσης, αλλά και να συμβάλουν στη γεωργική παραγωγή.

Αναφέρθηκε στην ύπαρξη 90 εκατ. ευρώ για την Υγεία και την Παιδεία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «κάναμε overbooking». Συγκεκριμενοποιώντας την αναφορά, παρατήρησε ότι στον τομέα της υγείας στη Μεσσηνία αλλάζει το τοπίο, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί ιδιαίτερο θέμα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στον Πάμισο, ύψους 12 εκ. ευρώ, για το οποίο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ένταξης στο ΕΣΠΑ.

Η κα Νικολάκου αναφέρθηκε, επίσης, στην αύξηση των πιστώσεων για έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας, που από 1,5 εκατομμύριο έγιναν 6 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι με αυτές θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε Ακρογιάλι και Μικρή Μαντίνεια και ενδεχομένως σε Αρχοντικό.

Παν. Αλευράς

Εκτενέστερες αναφορές στα έργα έκανε ο κ. Αλευράς, μιλώντας για τη χρησιμότητα των υδατοδεξαμενών και των λιμνοδεξαμενών και την ολοκλήρωση του Φιλιατρινού φράγματος μέσα στο 2013, ενώ εξέφρασε την απορία του που ολοκληρώνεται το έργο χωρίς να έχουν μελετηθεί τα δίκτυα, έργο που πρόκειται, όπως είπε, να δημοπρατηθεί τον Αύγουστο. Πρόσθεσε πως το Λύκειο Φιλιατρών θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου, ενώ αναφέρθηκε στην εγκατάσταση του εργολάβου για τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Ακρογιάλι από τη Δευτέρα 14 Μαΐου, στο αρδευτικό δίκτυο της κάτω ζώνης Παμίσου - θα υπογραφεί η σύμβασή του μέσα στον Ιούνιο και θα βοηθήσει στην επέκταση της ορυζοκαλλιέργειας-, ενώ για τον τεχνητό ύφαλο της Κυπαρισσίας και τα έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας στο Καλό Νερό, είπε πως διερευνάται αν είναι συμβατά μεταξύ τους, προκειμένου να προταθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Μίλησε και για την εξομοίωση του λιμένος του Μαράθου, προκειμένου να εγκριθεί στο ΕΣΠΑ, αφήνοντας ταυτόχρονα υπόνοιες πως υπάρχουν συμφέροντα που «φρενάρουν» τις διαδικασίες. Μετά δε από ερωτήσεις που έγιναν, δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις, πλην του ότι μετά τη νομιμοποίηση του χώρου, όπου είχε εγκριθεί ολόκληρο το τμήμα της χερσαίας ζώνης, στη δεύτερη νομιμοποίηση εξαιρέθηκε συγκεκριμένο τμήμα.
Αναφέρθηκε και στα έργα του 3ου ΚΠΣ που έκλεισαν, ενώ μιλώντας για την κατολίσθηση του δρόμου στα Πλατάνια, γνωστοποίησε ότι το φαινόμενο θα αντιμετωπιστεί από τον ανάδοχο του έργου.

Ο κ. Αλευράς ανέφερε με τη σειρά του τα έργα στον τομέα της Υγείας, λέγοντας ότι είναι έτοιμα για δημοπράτηση τα Περιφερειακά Ιατρεία σε Μεθώνη και Βλαχόπουλο. Όσον αφορά στην Κορώνη, αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπόλοιπα 100 μέτρα του λιμανιού, και πρόσθεσε ότι ίσως τον Οκτώβρη ολοκληρωθεί το έργο της νέας εισόδου της Κορώνης.

Περιφερειακό Ταμείο

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, η κα Νικολάκου αναφέρθηκε στο Περιφερειακό Ταμείο για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 22,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Πελοποννήσου. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο περιφερειάρχης είπε πως θα διαχειριστούμε μόνοι μας τα χρήματα αυτά. Το ζητήσαμε, γιατί δεν εμπιστευόμαστε τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων από την κεντρική εξουσία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους και δέσμευσή μας είναι ότι τα χρήματα θα φθάσουν στις επιχειρήσεις και για να τις ενισχύσουν, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες, με λογικούς όρους».
Τέλος, σχολίασε πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δράση ως καινοτομία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Θάρρος

Eίχαν αφαιρέσει ποσότητα χαλκού 3,5 τόνων

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα Πακιστανών που
αφαιρούσε μετασχηματιστές της ΔΕΗ στη Μεσσηνία

Εξαρθρώθηκε, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατρών, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν, την περασμένη ............

Τρίτη το απόγευμα, πέντε (5) μέλη της ομάδας, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 25, 17, 23, 19 και 28, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη Χώρα, ενώ στην ίδια υπόθεση ενέχεται και ένας 22χρονος ομοεθνής τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους αφορά στα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και φθορών.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από τα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους είχαν διαπράξει 18 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ στις περιοχές των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας, της Γιάλοβας Πύλου και των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας.
Η συνολική ζημιά που είχαν προκαλέσει στο δίκτυο της ΔΕΗ, από την παράνομη δράση τους, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 162.000 ευρώ, ενώ η ποσότητα του χαλκού που είχαν αφαιρέσει συνολικά υπερβαίνει τους 3,5 τόνους.

ΘΑΡΡΟΣ

ΣΧΟΛΙΟ
Το αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών αν και έχει πολύ μικρή δύναμη εν τουτοις καταφέρνει να έχει επιτυχίες. Σε αντίθεση με άλα τμήματα που αν και πολυπληθή η λέξη επιτυχία είναι άγνωστη λέξη.
Το υπουργείο προστασίας του πολίτη επιβάλλεται να ενισχύσει το αστυνομικό τμήμα Φιλιατρών με ικανό αριθμό ανδρών για την πάταξη της εγκληματικότητας αλλα και την Δημιουργία στα Φιλιατρά τμήματος Αλλοδαπών.
Τα Φιλιατρά διαθέτουν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό αλλοδαπών πολλούς αράπηδες λαθρομετανάστες με σημαντική παραβατική συμπεριφορά. Ενα αίτημα που πρώτος το είχε υποβάλει στο υπουργείο ο πρώην Δήμαρχος Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας αλλά ουδέποτε έγινε...
Μήπως τώρα είναι καιρός να γίνει;

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2012

Αγαπητά μου παιδιά,

με την ευκαιρία της έναρξης των πανελληνίων εξετάσεων θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους και όλες σας ολόθερμα καλή επιτυχία, να κατορθώστε να διατηρήσετε τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία σας και να καταφέρετε να κεφαλαιοποιήσετε τον προσωπικό σας κόπο, την αγωνία και τις θυσίες των γονιών σας, την προσπάθεια των δασκάλων σας και να αποδώσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων σας.

Ασφαλώς οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας...............

σημαντικός σταθμός στη ζωή σας. Δεν είναι όμως το παν. Και δεν είναι ἡ μοναδική ευκαιρία. Γι᾿ αυτό, παρακαλώ, να μην επιτρέψετε η αγωνία και το άγχος να σας καταβάλουν. Υπάρχουν πάντα επιλογές που αν τις κάνουμε με σύνεση, καθαρό μυαλό, πίστη στις δυνατότητές μας, θάρρος και ρεαλισμό, διασφαλίζουμε μια επιτυχή κι έντιμη πορεία στη ζωή. Η σκέψη όλων μας και οι ευχές μας θα είναι συνεχώς κοντά σας.
Καλή επιτυχία!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ



Καλούνται την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012 και ώρα 8:30 μ.μ
στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο Φιλιατρών
οι κάτοχοι γεωτρήσεων που ενδιαφέρονται για την άδεια χρήσης νερού.

Θα βρίσκεται μαζί μας και θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους
η Γεωλόγος κ. Μαρία Καλυβιώτη.


Από τον Αγροτικό Σύλλογο



Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών. Ενημέρωσε για τις προσφορές προς εκδοση αδειών χρήσης νερού.

Ενημερωτική ημερίδα για τις άδειες χρήσης νερού έγινε από τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών προς τα μέλη του χθες το απόγευμα στο Φουρναράκειο Πνευματικό κέντρο Φιλιατρών.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, ενημέρωσε τα μέλη για τις προσφορές που υπήρξαν από όσους έδειξαν ενδιαφέρον.

Θύμισε ότι είχε γίνει κάποια διαδικασία για να μαζευτεί κάποιος αριθμός ενδιαφερομένων ώστε να ζητήσουν προσφορές.
Κάποια γραφεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ...........

έστειλαν προσφορές και οι τιμές κυμαίνονται απο 200 ευρώ και άνω. Μεγαλύτερη επιβάρυνση υπάρχει αν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη.

Δείτε το σχετικό Video με την χθεσινή ενημέρωση των αγροτών από τον πρόεδρο του Αγροτικού Sυλλόγου Γιώργο Αλεξανδρόπουλο.





Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις οπτικές ίνες.

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Το πιο προηγμένο, από τεχνολογικής πλευράς, φυσικό μέσο το όποιο χρησιμοποιείται στις τηλεπικοινωνίες για τη μετάδοση σημάτων και πληροφοριών είναι οι οπτικές ίνες (optical fiber). Πρόκειται για ίνες γυαλιού, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να εγκλωβίζουν τις φωτεινές ακτίνες (το φως) και να τις οδηγούν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η χρήση των οπτικών ινών για μετάδοση............

σημάτων στηρίζεται στην ιδέα της χρησιμοποίησης του φωτός ως φορέα της πληροφορίας αντί για το ρεύμα, το όποιο χρησιμοποιείται στα χάλκινα καλώδια. Για να επιτύχει αυτό, χρησιμοποιείται στον πομπό μια πηγή φωτός η αλλιώς ναι φωτεινή πηγή. Η πηγή αυτή παράγει ένα φωτεινό σήμα, το όποιο διαμορφώνεται με τις πληροφορίες που πρέπει να μεταδοθούν από τον πομπό προς το δέκτη.

Η διαμόρφωση μπορεί να γίνει αναβοσβήνοντας τη πηγή του φωτός με το ρυθμό της πληροφορίας δηλαδή το ένα (1) να αντιστοιχεί σε φως και το μηδέν (0) σε σκότος.
Το φως που παράγουν οι φωτεινές πηγές βρίσκεται στην περιοχή του υπέρυθρου και δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Στην άλλη πλευρά της οπτικής ίνας (στο δέκτη) υπάρχει ένας ανιχνευτής φωτός.
Ένας τέτοιος ανιχνευτής είναι ο φωτοδεκτης ο όποιος όταν φωτίζεται, παράγει ένα μικρό ρεύμα. Έτσι, μετατρέπει τα φωτεινά σήματα σε ηλεκτρικά. Τα ηλεκτρικά σήματα που περιέχουν την ωφέλιμη πληροφορία περνούν στις επόμενες βαθμίδες ηλεκτρονικής επεξεργασίας.

Οι οπτικές ίνες οι οποίες χρησιμοποιούνται σαν μέσα μετάδοσης κατασκευάζονται από γυαλί υψηλής καθαρότητας. Στην τελική μορφή της η οπτική ίνα μοιάζει πολύ με μια λεπτή διάφανη τρίχα. Στο εσωτερικό της το γυαλί μπορεί να μεταδίδει το φως. Το περίβλημα (το όποιο βρίσκεται εξωτερικά ) εξασφαλίζει ότι το φως θα παραμένει συνεχώς μέσα στην ίνα.
Το κεντρικό μέρος της ίνας ονομάζεται πυρήνας. Το περίβλημα έχει μικρότερο δείκτη διάθλασης από τον πυρήνα και τον καλύπτει κυλινδρικά. Ο πυρήνας και το περίβλημα μοιάζουν με κυλίνδρους με κοινό άξονα. Για λόγους προστασίας τοποθετείται κατά τη διάρκεια κατασκευής της ίνας, μια επικάλυψη (πρόσθετο προστατευτικό περίβλημα) από συνθετικό η πολυμερές υλικό το οποίο αυξάνει την αντοχή της.
Το φως που εισάγεται στον πυρήνα οδεύει στο εσωτερικό του με διαδοχικές ανακλάσεις στην επιφάνεια διαχωρισμού πυρήνα περιβλήματος.

Με τις ολικές ανακλάσεις το φως ανακλάται διαδοχικά και συνεχίζει την πορεία του στον πυρήνα χωρίς καμία ακτίνα να διαθλαστεί και να διαφύγει στο περίβλημα. Έτσι η συνολική φωτεινή ενέργεια παραμένει εγκλωβισμένη στο εσωτερικό της οπτικής ίνας, με αποτέλεσμα ένα αποστελλόμενο φωτεινό σήμα να μπορεί να διανύσει πολύ μεγάλες αποστάσεις με ελάχιστες απώλειες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέσο μετάδοσης.
Ανάλογα με τη διάμετρο του πυρήνα και τη διάδοση των φωτεινών ακτίνιων, υπάρχουν οι εξής κατηγορίες ινών:
. Η πολύτροπη
. Η μονότροπη

Στην πολύτροπη διάδοση ένα φωτεινό σήμα, το οποίο αποτελείται από πολλές φωτεινές ακτίνες, εισέρχεται στον πυρήνα της οπτικής ίνας. Η κάθε ακτίνα ανακλάται με διαφορετική γωνία στα τοιχώματα του περιβλήματος. ανάλογα με τη γωνία με την οποία εισέρχεται η κάθε ακτίνα οδεύει κατά μήκος της οπτικής ίνας διανύοντας διαφορετικό δρόμο.

Επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλοί τρόποι μετάδοσης που αντιστοιχούν στις διαδρομές των ακτίνιων, η διάδοση αυτή ονομάζεται πολύτροπη. Οι ίνες που επιτρέπουν αυτού του είδους τη μετάδοση φωτός ονομάζονται πολύτροπες ίνες. Όπως είναι λογικό, ο κάθε τρόπος μετάδοσης έχει διαφορετικό μήκος. Επομένως, η κάθε ακτίνα φτάνει σε διαφορετικό χρόνο στην άλλη άκρη της οπτικής ίνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική παραμόρφωση του σήματος. Επιπλεον, λογω του ότι κάποιες από τις ακτίνες δεν επιτυγχάνουν ολική ανάκλαση, η μέθοδος αυτή διάδοσης επιφέρει κάποια πρόσθετη εξασθένηση στο φωτεινό σήμα.

Οι πολύτροπες οπτικές ίνες χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες, ανάλογα με την τιμή του δείκτη διάθλασης στον πυρήνα:
. Ίνες βηματικου δείκτη διάθλασης και τις
. Ίνες διαβαθμισμένου δείκτη διάθλασης
Οι πρώτες χαρακτηρίζονται από απότομη μεταβολή του δείκτη διάθλασης μεταξύ του πυρήνα και περιβλήματος. Έχουν διαστάσεις διαμέτρου πυρήνα 50 και 62.5 μm και εξωτερική διάμετρο της ίνας 125 μm.
Η εξασθένηση για τις ίνες βηματικου δείκτη διάθλασης είναι 10-50 db ανά χιλιόμετρο. Είναι οι πιο απλές και φθηνές οπτικές ίνες για εφαρμογές που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε εύρος ζώνης.

Η δεύτερη κατηγορία πολύτροπων ινών είναι οι ίνες διαβαθμισμένου δείκτη διάθλασης. Σε αυτές τις ίνες ο δείκτης διάθλασης μεταβάλλεται ομαλά από το κέντρο του πυρήνα προς το περίβλημα. Η διαφορά αυτή στο δείκτη διάθλασης αναγκάζει τις ακτίνες να φράσουν ταυτόχρονα στην άλλη άκρη της οπτικής ίνας, παρόλο που η κάθε μια διανύει διαφορετική απόσταση.
Η εξασθένηση για τις ίνες διαβαθμισμένου δείκτη διάθλασης είναι 7-15 db ανά χιλιόμετρο. Οι ίνες αυτές χρησιμοποιούνται σε δίκτυα υπολογιστών και σε εφαρμογές που απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης.

Έχει αποδειχθεί πως όσο μικρότερη είναι η διάμετρος του πυρήνα, τόσο λιγότεροι τρόποι μετάδοσης υπάρχουν. Όταν αυτή η διάμετρος μειωθεί και γίνει παραπλήσια με το μήκος κύματος του φωτεινού σήματος, απομένει μόνο ένας τρόπος μετάδοσης, ο αξονικός. Η μετάδοση ονομάζεται τότε μονότροπη. Η διάμετρος του πυρήνα στην μονότροπη οπτική ίνα είναι 9 μm και η εξωτερική διάμετρος της ίνας είναι 125 μm. Η εξασθένηση της μονότροπης ίνας στο φως που έχει μήκος κύματος 1.5 μm είναι μόλις 0.19 db ανά χιλιόμετρο. Η περιοχή αυτή του φάσματος από 1.5 έως 1.6 μm ονομάζεται παράθυρο χαμηλής εξασθένησης. Η περιοχή των 1.5 μm ονομάζεται χρησιμοποιείται σήμερα στις τηλεπικοινωνίες και στις ζεύξεις μεγάλων αποστάσεων.

Η μονότροπη ίνα είναι η καταλληλότερη για ζεύξεις μεγάλων αποστάσεων και εκεί όπου απαιτούνται υψηλοί ρυθμοί μετάδοσης. Φυσικά οι ίνες αυτές παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες στην εισαγωγή αρκετού φωτός στον πυρήνα τους, μια και η διάμετρος τους είναι πολύ μικρή.
Στα βασικά πλεονεκτήματα της οπτικής ίνας έναντι των άλλων ενσύρματων μέσων διάδοσης περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
. Οι οπτικές ίνες διαθέτουν πολύ μεγάλο εύρος ζώνης συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουν υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης, που, με πολυπλεξία φθανουν ακόμη και τα 128 Gbit/s.
. Λογω της κατασκευής τους οι οπτικές ίνες είναι ανεπηρέαστες από ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία και κατά συνέπεια από εξωτερικά σήματα θορύβου. Για το λόγο αυτό βρίσκουν μεγάλη εφαρμογη σε περιβάλλοντα υψηλού ηλεκτρομαγνητικού θορύβου.
. Είναι επίσης και ιδιαίτερα ασφαλές μέσο μετάδοσης, καθώς είναι σχεδόν αδύνατη η εξωτερική επέμβαση για την υποκλοπή η την παρεμβολή των μεταφερόμενων σημάτων.
. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα σήματα που μεταδίδονται σε οπτικές ίνες εξασθενούν ελάχιστα σε σχέση με άλλα ενσύρματα μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα φωτεινό σήμα μπορεί να διαδοθεί μέσω οπτικής ίνας, σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 200 χιλιόμετρα, χωρίς τη βοήθεια αναμεταδοτών.
. Τόσο ο όγκος, όσο και το βάρος, των οπτικών ινών είναι σημαντικά μικρότερος από άλλα καλώδια. Για παράδειγμα, χάλκινο καλώδιο με εύρος ζώνης 50 MHz και μήκους 500 μέτρων ζυγίζει περίπου 4000 κιλά, ενώ το αντίστοιχο οπτικό καλώδιο ζυγίζει λιγότερο από 45 κιλά. προσφέροντας παράλληλα μεγαλύτερο εύρος ζώνης.
. Δεδομένου ότι τα οπτικά καλώδια μεταφέρουν οπτικά σήματα και όχι ηλεκτρικά, δεν παρουσιάζουν κίνδυνο σπινθήρων γι αυτό και προτιμώνται σε περιοχές υψηλού κινδύνου από σπινθήρες. Ταυτόχρονα δεν επηρεάζονται από την υγρασία, σε αντίθεση με τα χάλκινα καλώδια που η έκθεση τους σε υγρασία μπορεί να προκαλέσει βραχυκυκλώματα η το φαινόμενο της διαφωνίας.

Στα μειονεκτήματα των οπτικών ινών μπορεί να συμπεριλάβει κανείς τη δυσκολία σύνδεσης των οπτικών ινών με άλλα εξαρτήματα.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που συναντάται είναι η ευθυγράμμιση της ίνας με τη φωτεινή πηγή του πομπού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι μικρές ακόμη αποκλείσεις στην ευθυγράμμιση αυτή μπορούν να προξενήσουν μεγάλη απώλεια του φωτεινού σήματος.

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 19ης Μαΐου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.



Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.