Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση απο την Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων πληρωμής για το Μέτρο 132. Η αίτηση πληρωμής υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.metro132.gr και στη συνέχεια αφού εκτυπωθεί, το έντυπο μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δ/νση Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Μεσσηνίας έως τις 30/4/2012

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η ................

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για το Μέτρο 133 (παροχή στήριξης σε ομάδες παραγωγών που απαρτίζονται αποκλειστικά από δικαιούχους του Μέτρου 132) με καταληκτική ημερομηνία τις 30-4-2012. Οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι του Μέτρου 132 μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο γραφείο 207 της Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Διοικητήριο, 2ος όροφος) και στο τηλ. 2721361207 και στους διαδικτυακούς τόπους www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr του ΥΠΑΑΤ

Τρίπολη - Καλαμάτα. Σε κυκλοφορία, ως τη Θουρία, το Μάιο, το Τρίπολη-Καλαμάτα

Τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, επισκέφθηκε χθες ο δ/ντής της ΕΥΔΕ κ. Ιωάννης Καρνέσης και τον ενημέρωσε σχετικά με την ολοκλήρωση του εθνικού δρόμου.
Ο κ. Αλευράς έθεσε το θέμα που έχει προκύψει στον κόμβο του Πηδήματος και ζήτησε την επίλυσή του με τον κ. Καρνέση να τονίζει ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και προέκυψε από την άρνηση ολίγων ιδιοκτητών να παραχωρήσουν την ιδιοκτησία τους.
Στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης έθεσε επί τάπητος ............

την αποκατάσταση του προβλήματος στον εθνικό δρόμο Τρίπολης - Καλαμάτας στο Δερβένι. Ο κ. Καρνέσης τον διαβεβαίωσε ότι η εκτέλεση της μελέτης που προβλέπει την πασσάλωση του συγκεκριμένου κομματιού θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Αυγούστου.

O κ.Aλευράς ανέφερε ότι σε μήκος 23.000 τ.μ. περίπου κατά μήκος της εθνικής οδού, θα πρέπει να βελτιωθεί ο ασφαλτοτάπητας, ώστε να μειωθεί η επικινδυνότητά του, η οποία έχει προκληθεί από την καθημερινή χρήση βαρέων οχημάτων της αναδόχου εταιρείας που κατασκευάζει το έργο.
Τέλος ο κ. Καρνέσης ανέφερε ότι ο δρόμος Τρίπολης – Καλαμάτας θα παραδοθεί σε κυκλοφορία μέχρι τον κόμβο του Πράκτικερ στο τέλος Μαΐου

Θάρρος

Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία

Μετά τις διακοπές του Πάσχα υπολογίζει ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας να ξεκινήσουν τα μαθήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, που οργανώνει η Ένωση, για μαθητές των οποίων οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παρέχουν φροντιστήρια, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Όπως ανέφερε χθες ο Βασίλης Γεωργιόπουλος, «αρκετοί καθηγητές έχουν δηλώσει ότι θέλουν να κάνουν δωρεάν μαθήματα. Ακόμη και αδιόριστοι, παρότι κάνουν αυτή τη δουλειά για βιοποριστικούς λόγους, δέχονται να προσφέρουν κάποια μαθήματα ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης».

Ο χώρος που θα γίνουν τα μαθήματα, είναι στο ...........

Εσπερινό Λύκειο Καλαμάτας στην οδό Φαρών, «όπου ο διευθυντής Νίκος Πεφάνης, επίσης δέχθηκε εθελοντικά και αυτός να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την επίβλεψη του όλου εγχειρήματος. Μένει τώρα να δούμε ποιοι μαθητές θα δηλώσουν και ποια μαθήματα θέλουν να κάνουν. Ήδη έχουμε περίπου 25 παιδιά» κατέληξε ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι σκοπός των εκπαιδευτικών δεν είναι να υποκαταστήσουν το κράτος, καθώς συνεχίζουν να διεκδικούν δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία που θα παρέχεται από το δημόσιο σχολείο.

Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Στο Λύκεο Φιλιατρών θα υπάρξει τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας; Πότε θα ξεκινήσει;

"Τσίμπησαν" με το Πρωταπριλιάτικο ψέμα του "Θ"

«Χαμός» με την αναφορά για απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ στα Φιλιατρά!

Είπαμε να «τιμήσουμε» την Πρωταπριλιά και, όντως, όπως αποδεικνύεται την τιμήσαμε δεόντως, με το αστείο και αθώο ψεματάκι μας για την Γαλλική αναφορά στην UNESCO για τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά! «Μπλέξαμε» και το δήμαρχο του Παρισιού, τον οποίο και «βάλαμε» με αναφορά του να ζητά την απομάκρυνση του Πύργου από την είσοδο της πόλης των Φιλιατρών!

Δεκάδες ηλεκτρονικές σελίδες, ενημερωτικά portals, .............

ιστολόγια, αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί «τσίμπησαν» και αναδημοσίευσαν/αναμετέδωσαν το «θέμα», που, πλέον, κάνει το γύρο της χώρας και του κόσμου, μέσω κυρίως του διαδικτύου!

Προχθές και χθες τα τηλέφωνα στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας πήραν φωτιά, από συναδέλφους ΜΜΕ που ήθελαν δηλώσεις του δημάρχου για το θέμα. Ασταμάτητα ήταν και τα τηλεφωνήματα και σε στελέχη της δημοτικής Αρχής, για πληροφορίες και πρώτες αντιδράσεις στην αναφορά! Το Πρωταπριλιάτικο «θέμα» με τη Γαλλική αναφορά στην UNESCO «έπαιξαν», μεταξύ άλλων, το "Πρώτο ΘΕΜΑ online": "Εξοργισμένοι οι Παριζιάνοι με τον ελληνικό Πύργο του Άϊφελ" (αλλά αργότερα το "κατέβασαν"), το γνωστό Newsbeast.gr γράφοντας: «Αντιδράσεις εκ Παρισίων για τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά» (και με δεκάδες σχόλια αναγνωστών!), η iefimerida.gr με τίτλο: «Στα μαχαίρια Παρίσι και Φιλιατρά...για τον Πύργο του Αϊφελ», ο axortagos.gr τονίζοντας: «Ο δήμαρχος του Παρισιού έκανε μήνυση στα Φιλιατρά για… τον Πύργο του Άιφελ!», το Tv100.gr και το Inews.gr γράφοντας: «Ζητούν απομάκρυνση του Πύργου του Άιφελ από τα Φιλιατρά». Επίσης, 24h.gr, newsnews.gr, portalnews.gr, prionokordela.gr, mykosmos.gr, news123.gr, palo.gr, grafida.net, newstracker.gr, mynews.gr, freezlo.gr καθώς και το psema.gr! Μέχρι και στην Κύπρο «έπαιξε» το «θέμα», από το cyprusnews.eu! Όχι, δεν είναι μόνον αυτά! Στην ηλεκτρονική σελίδα του STAR (star.gr) έγραψαν: «Ο δήμαρχος του Παρισιού έκανε μήνυση στα Φιλιατρά για... τον Πύργο του Άιφελ!», ενώ μας πήραν τηλέφωνο και από την εφημερίδα «Espresso».

Χθες το πρωί επικοινώνησαν με το δήμαρχο Τριφυλίας, από το ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984»! Ο δήμαρχος τούς είπε πως πρόκειται για έξυπνο και χαριτωμένο Πρωταπριλιάτικο αστείο και, μάλιστα, η δημοσιογράφος τον έβγαλε και στον αέρα όπου είχαν δεκάλεπτη περίπου συνομιλία! Ο κ. Κόλλιας, με την ευκαιρία, αναφέρθηκε στην ιστορία της δωρεάς και της κατασκευής του Πύργου του Άιφελ στα Φιλιατρά, «το μικρό Παρίσι» όπως λέγονται από ντόπιους και ξένους, και κάλεσε, από αέρος, το δήμαρχο του Παρισιού στα Φιλιατρά και την Τριφυλία για να δει από κοντά την περιοχή και να απολαύσει τη φιλοξενία και τις ομορφιές της και, γιατί όχι, να προωθήσουν διαδικασίες αδελφοποίησης των δύο πόλεων! Σε ερώτηση, δε, της δημοσιογράφου για ενδεχόμενο «εμπλοκής», πραγματικής, σχετικά με το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ, ο δήμαρχος απάντησε «Μολών λαβέ!».

Ενδιαφέρον για το θέμα και για το ποιά είναι αντίδραση του δήμου Τριφυλίας στη Γαλλική αναφορά έδειξε και το τηλεοπτικό κανάλι «ANT1», στην ανταποκρίτρια του οποίου ο κ. Κόλλιας επανέλαβε πως ήταν «ένα ωραίο και πετυχημένο Πρωταπριλιάτικο αστείο του Θάρρους»! Τεράστιες διαστάσεις, λοιπόν, με τον Πύργο του Άιφελ στα Φιλιατρά και πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον ηλεκτρονικών σελίδων, ιστολογίων και ΜΜΕ! Κανείς, ωστόσο, δεν ζήτησε την απομάκρυνσή του και, βεβαίως, ουδείς πρόκειται να τον απομακρύνει από την είσοδο των Φιλιατρών, τα οποία και με την ευκαιρία αυτή, του Πρωταπριλιάτικου αστείου του «Θ», έγιναν ακόμη πιο γνωστά και απασχόλησαν όμορφα και ευχάριστα την επικαιρότητα! Καλό μήνα και του χρόνου εις άλλα με υγεία!

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

23.954 ευρώ από την ΣΑΤΑ για τη συντήρηση κι επισκευή των σχολικών κτιρίων του Δήμου μας

Την αποδοχή χρηματοδότησης ποσού 23.954 ευρω που πρόκειται να κατανεμηθούν για συντήρηση και επισκευή σχολικών μονάδων αποδέχτηκε το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Τριφυλίας.

Ο Κ. Μερκούρης αρμόδιος αντιδήμαρχος παιδείας στην εισήγηση του είπε ότι Με το αριθ. 1791/31-12-2011 έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ενημερωθήκαμε
ότι κατατέθηκε στο Λογαριασμό του Δήμου Τριφυλίας, σε εκτέλεση της αριθ. 54264/11 Χρηματικής εντολής του Υπουργείου Εσωτερικών, το ποσό των 23.954,01 ευρώ για συντήρηση κι επισκευή σχολικών κτιρίων.
Θέτω υπόψη σας το πιο πάνω έγγραφο και .............
προτείνω την αποδοχή του ποσού και την κατανομή του σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο όταν θα έρθει νέα χρηματοδότηση ώστε με το ποσό που θα προκύψει να μπορέσουμε να χρηματ>οδοτήσουμε κάποιο σημαντικό έργο συντήρησης κι επισκευής των σχολικών κτιρίων.

Τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στην ΕΑΣ Μεσσηνίας.

Ξεκινά από αύριο Πέμπτη 5 Απριλίου στα Φιλιατρά η διαδικασία ελέγχου και συμπλήρωσης της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης ΟΣΔΕ 2012 – Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛ.Γ.Α 2012 – Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Οι αγρότες της περιοχής καλούνται να επισκεφθούν την ΕΑΣ Μεσσηνίας Υποκατάστημα Φιλιατρών προκειμένου να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση.
Η Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας είναι η Τρίτη 15 Μαίου 2012

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε: .........


ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ – ΕΛ.Γ.Α
1. Αντίγραφο και των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας
2. Αντίγραφο της 1ης σελίδας του βιβλιαρίου της Τράπεζας
3. Αντίγραφο Ε9 (ιδιόκτητα τεμάχια)
4. Αντίγραφα Ενοικιαστηρίων (ενοικιαζόμενα τεμάχια)
5. Βιβλιάριο ΟΓΑ & αριθμό ΑΜΚΑ (για αγρότες και συνταξιούχους ΟΓΑ)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Α’ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
1.Βεβαίωση μόνιμου κατοικίας (με ημερομηνία το αργότερο την 15/05/2012) 2.Αντίγραφο της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 2012)
3.Αντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου Ασφάλισης
4.Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι την άδεια μετακίνησης από το κτηνιατρείο μετακίνησης από χειμερινό σε θερινό βοσκότοπο.
5.Εκκαθαριστικό έτους 2012 , όταν το παραλάβουν από τη ΔΟΥ .


Β’ ΚΑΤΟΧΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΕΩΝ
1. Μητρώο Αιγοπροβάτων Ή Βοοειδών
2. Διαβατήρια Βοοειδών
3. Βεβαίωση κατανομής Κοινοτικών Βοσκοτόπων

Οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε προγράμματα της Δ/νσης Γεωργίας (Βιολογικά , Νέοι Αγρότες κ.α) να προσκομίσουν και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά .

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΜΑΡΚΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ

Μια ανέκδοτη επιστολή του Κώστα Κρυστάλη προς τον Γεράσιμο Μαρκορά μας απέστειλε ο δικός μας άνθρωπος ο Φιλιατρινός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

Την επιστολή χορήγησε στον δικό μας Γρηγόρη η Σταθούλα Μαρκορά δισέγγονη του Μαρκορά (Διπλανή φωτό)

Η επιστολή βγαίνει για πρώτη φορά στην δημοσιότητα και αποκλειστικά μέσα από το Φιλιατρά News

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗΣ
ΣΤΟ ΦΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 119 ΧΡΟΝΙΑ!

ΕΝΑ ΗΘΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΑΝΕΚΔΟΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ
11 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙ

Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου
Συγγραφέα ...............


Ήταν μαθητής στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων ακόμα, όταν έγραψε το πατριωτικό ποίημα «Αι σκιαί του Άδου» που οι Τούρκοι το βρήκαν προκλητικά τολμηρό. Γεννημένος στο Συρράκο της Ηπείρου το 1868, έζησε μια πολυκύμαντη ζωή βουτηγμένη στη νοσταλγία και την ομορφιά της υπαίθρου. Κι όταν οι Οθωμανοί ενοχλημένοι απ τους στίχους του, που εναντιώνονταν στην εξουσία τους, τον κατεδίωξαν για να τον συλλάβουν και να τον εξορίσουν στο Χαλέπι, αυτός κατόρθωσε με χίλια βάσανα το Δεκέμβριο του 1888 να φθάσει στην Αθήνα για να σωθεί. Εκεί όμως, ούτε ένας δεν ενδιαφέρθηκε για τον παθιασμένο πατριώτη και αγνό ποιητή. Αρχικά όλοι τον κορόιδευαν καθώς τον θεωρούσαν γραφικό λόγω της εμφάνισής του. Ο Περάνθης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το βλάχικο κανελί του πανωφόρι με το βελούδινο γιακά, ο βλάχικος τορβάς του, η αγκλίτσα και το έντονο ηπειρώτικό του ιδίωμα προκαλούσαν τον περίγελω των Αθηναίων». Όμως αυτός πίστευε στον εαυτό του και θεωρούσε πως ήταν ήδη μεγάλος ποιητής. Απροστάτευτος και μόνος, αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά για να επιβιώσει.

Είχε όμως συνηθίσει τον καθαρό αέρα και τις μυρωδιές των βουνών, γι αυτό και η ανθυγιεινή ενασχόληση που του βρήκε τελικά ο συμπατριώτης του Σπύρος Λάμπρου στο υπόγειο τυπογραφείο της οδού Οφθαλμιατρείου 3, [σημερινή Χρήστου Λαδά 7] αλλά και οι άλλες χειρονακτικές δουλειές που έκανε, τον ταλαιπωρούσαν αφάνταστα. Το πρώτο σύμπτωμα στην κλονισμένη υγεία του ήταν η θλίψη. Η νοσταλγία της σκλαβωμένης του πατρίδας τον κατέτρωγε και η άθλια καθημερινότητα που βίωνε τον αρρώστησε. Κακότρωγε, κοιμόταν ελάχιστα και επόμενο ήταν η εξάντληση να τον οδηγήσει στη φυματίωση. Ακόμα όμως και τότε, τις ελάχιστες ώρες ξεκούρασης που διέθετε τις αφιέρωνε στο διάβασμα και τη μόρφωσή του. Παράλληλα έγραφε ακατάπαυστα στίχους για ότι ποθούσε και είχε χάσει. Πρωτιά στη φαντασία του είχαν τα ρυάκια, οι κάμποι, ο ήχος της φλογέρας και κάθε τι που παρέπεμπε στην αγροτική και βουνίσια ζωή.

Κατόρθωσε κάποια μέρα να απαλλαγεί απ την εργασία που τον καταπονούσε και ασχολήθηκε ως συντάκτης στο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Μπαρτ και Χιρστ. Λίγο αργότερα βρέθηκε γραμματέας της σύνταξης του περιοδικού «Εστία», κατόπιν υπάλληλος του περιοδικού «Εβδομάς» όπου άρχισε να δημοσιεύει τη μελέτη του «Οι Βλάχοι της Πίνδου» για να καταλήξει υπάλληλος στην Εταιρεία Σιδηρόδρομων Αθηνών- Πειραιώς, απ όπου απολύθηκε σύντομα. Η τύχη του τον βοήθησε όταν κέρδισε 2.500 δρχ. στο Λαχείο Αρχαιοτήτων και μ αυτά τα χρήματα πήγε στην Κέρκυρα για να αναρρώσει από την αρρώστια που τον είχε καταρρακώσει. Έφυγε όμως κι από εκεί σύντομα για να καταλήξει στην Άρτα, στο σπίτι της αδελφής του Μαρίας Βασιώτη, όπου ενάμιση μήνα μετά, στις 22 Απριλίου 1894, πέθανε σε ηλικία 26 χρονών. Το ταξίδι που ξεκίνησε, για να φθάσει στα βουνά του χωριού του, τον άφησε μεσοστρατίς κι έφυγε με το παράπονο που δεν αντίκρισε το Συρράκο. Θαρρείς και είχε προφητέψει το τέλος του, τραγούδησε στο «Σταυραετό» του: Για χαμηλώσου, σταυραετέ και πάρε με / πάρε με πάνω στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος /.

Πολλοί χαρακτήρισαν τον Κρυστάλλη ως τον ποιητή του «βουνού και της στάνης». Αυτό όμως τον αδικεί ως δημιουργό, γιατί το έργο του είναι πολύ βαθύτερο απ τη νοσταλγία των βουνών και τους ήχους της φλογέρας. Απ την παιδική του ηλικία μέχρι και το φευγιό του, η ζωή του κάθε άλλο παρά ρόδινη ήταν. Η μητέρα του Γιαννούλα, το γένος Ψαλίδα, είχε την κατάρα της φυματίωσης και τον άφησε ορφανό σε ηλικία δώδεκα χρονών. Αυτός ο χαμός τον επηρέασε πολύ, γι αυτό και πότε δεν αποδέχθηκε τη μητριά του. Από μικρός μέχρι που μεγάλωσε, ήταν ισχνός και καχεκτικός, μα λάτρευε με πάθος την ιστορία και την ποίηση ενώ αγαπημένη του ενασχόληση ήταν να σχεδιάζει στα τετράδιά του σκίτσα ηρώων της εθνεγερσίας.

Κατέγραφε διηγήσεις αγωνιστών και ηρωικά συμβάντα και μελετούσε παλιά ιστορικά βιβλία που ανακάλυπτε στα μοναστήρια των χωριών της Πίνδου. Ακόμα και το στιχοπλόκημά του «Αι σκιαί του Άδου» γραμμένο σε υπερκαθαρευουσιάνικη γλώσσα, διακρίνεται για το πλούσιο ιστορικό του υλικό, δείγμα γραφής των σπουδαίων γνώσεων που διέθετε ο ποιητής από την εφηβική του ηλικία. Αν ζούσε περισσότερο, ίσως να είχε καταταγεί σε ακόμα υψηλότερο σκαλί στα νεοελληνικά γράμματα, καθότι θα καθιστούσε λιγότερο ασαφή τη θέση του απέναντι στην ούτως ή άλλως αυστηρότητα εκείνων που τον έκριναν. Ίσως κάποιοι και να τον υπερτίμησαν, λόγω του ότι η δεκαετία 1880- 1890 θεωρήθηκε ως υπεύθυνη για τη στροφή προς το δημοτικό τραγούδι, η πλειονότης όμως των κριτικών τον εξετίμησε ιδιαίτερα. Η ανθολόγησή του σε έργα ξένων κριτικών, η εμφάνιση της Νέας Αθηναϊκής Σχολής και η παρουσία του Πολίτη, έφεραν τότε μια νέα εποχή στο προσκήνιο, μια αναγέννηση για τους ποιητές που ονειρεύονταν ανατροπές. Η πεισιθανάτια τάση της ρομαντικής σχολής είχε ήδη χρεοκοπήσει. Γι αυτό και ο Κρυστάλλης εγκαταλείπει την καθαρεύουσα με την οποία ξεκίνησε, για να περάσει οριστικά στην αγκαλιά της δημοτικής, «της γνήσιας γλώσσας του λαού», όπως την αποκαλούσε. Η φυσιολατρία, ο αγροτικός βίος, ο πατριωτισμός, ο βουκολισμός, όλα αυτά επενδεδυμένα με μια μοναδική μέχρι τότε μουσική ποιότητα, διέσωσαν τις μνήμες και επούλωσαν τις παιδικές πληγές του Κρυστάλλη που τόσο είχε ανάγκη, με έναν λαϊκό δεκαπεντασύλλαβο υψηλών προδιαγραφών. Με εμπειρία άψογης τεχνικής και την αρμονία να κυριαρχεί, η προσπάθεια του ποιητή παίρνει διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες απ όσες του αναλογούν, αν συνυπολογίσει κανείς και τις πνευματικές και κοινωνικές συνθήκες που συνέγραψε τα έργα του.

Το σύνολο της ποιητικής και πεζογραφικής του προσφοράς ολοκληρώθηκε μέσα σε μια πενταετία και με την υγεία του κλονισμένη σε σημείο να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Με τον πυρετό να τον ψήνει, έγραψε το 1891 τα «Αγροτικά» του, μια συλλογή ποιημάτων πέντε χρόνια μετά το πρώτο «Σκιαί του Άδου. Ήταν περήφανος γραφιάς και αυτό διαφαίνεται και από το εξής περιστατικό. Όταν υπέβαλε στο Φιλαδέλφειο Διαγωνισμό τα «Αγροτικά», του απενεμήθη ο Πρώτος Θερμότατος Έπαινος τον όποιο όμως δεν αποδέχθηκε. Η Επιτροπή βράβευσε «Τα μάτια της ψυχής μου» του Παλαμά και τα «Ερείπια» του Πολέμη, και αυτό το θεώρησε ο Κρυστάλλης ως μεγάλη αδικία. Μετά από αυτό το γεγονός και συγκεκριμένα το 1894, ο Παλαμάς υπήρξε ιδιαίτερα δηκτικός απέναντί του, γράφοντας πως «ο Κρυστάλλης αρπάζει τους στίχους του απ τα δημοτικά τραγούδια», κάτι που αντέκρουσε ο Μητσάκης επαινώντας τον σε μεγάλο βαθμό.

Το μαστίγωμα όμως των κριτικών που μεροληπτούσαν, το υφίσταται και πάλι στον ίδιο διαγωνισμό, με το επόμενο έργο του «Τραγουδιστής του χωριού και της στάνης», ένα αριστούργημα πλαστικής τελειότητας. Αντίπαλός του είναι ο Στρατήγης, με το «Έρως και Ψυχή», έργο όχι ιδιαίτερα δυνατό. Ο εισηγητής Άγγελος Βλάχος βραβεύει το «Έρως και Ψυχή» και ο Κρυστάλλης ξαναπαίρνει έπαινο εξ αιτίας της δημοτικής που, κατά την Επιτροπή βεβήλωνε τις αρχές και παραδόσεις. Η απόφαση προκαλεί αγανάκτηση και ο κόσμος διαμαρτύρεται. Ο Κρυστάλλης αποκτά ακόμα μεγαλύτερες συμπάθειες στο κοινό που αποκηρύσσει την αρχαιολαγνεία. Η τότε «Ακρόπολις» με το Βλάσση Γαβριηλίδη, το κάνει θέμα: «Απλώς τραγουδιστής ο Κώστας Κρυστάλλης χωρίς αξιώσεις ποιητού, ιερέως, σοφού, καλλιτέχνου…. Αλλά ο κύριος Άγγελος Βλάχος βραβεύει αποπείρας νεκραναστάσεως… Ο Κρυστάλλης απολίτιστος! Εμείς νομίζομεν αυτόν Έλληνα, βαρβάρους δε τους κριτάς του..».

Πολλά τα έργα που μας άφησε ο ποιητής της νοσταλγίας, της ιστορίας και του βουνού. Με γυμνασιακές γνώσεις μόνο, κατόρθωσε να γίνει αρχηγός μια μικρής αναγέννησης στη νεοελληνική ποίηση. Υπήρχαν πολλοί που τον κατέκριναν για το είδος ενασχόλησής του, όπως ο εμπαθής Γ. Αποστολάκης που τον κατέγραψε ως «λαθρέμπορο του δημοτικού τραγουδιού». Δίπλα του όμως στάθηκαν κορυφαίοι δημιουργοί. οι οποίοι επαίνεσαν το έργο του και τον αντάμειψαν με τη φιλία τους και την εμπιστοσύνη τους. Ως πεζογράφος μας άφησε αρκετές ηθογραφίες που αντικατοπτρίζουν τη βαθειά γνώση των ηθών και των εθίμων της Ηπείρου. Άλλα σπουδαία έργα του είναι «Ο καλόγηρος της Κλεισούρας του Μεσολογγίου» τα «πεζογραφήματα» ενώ από τα διηγήματά του ξεχωρίζουν «Η Εικόνα» όπου περιγράφει την αδελφική συμβίωση Βλάχων και Ρωμιών, αντιμαχόμενος τη ρουμανική προπαγάνδα. Μετά θάνατον, κυκλοφορήσαν τα «Άπαντα Κρυστάλλη» από τις εκδόσεις του Κολάρου και επιμέλεια Περάνθη.

Ιδιαίτερη επίσης φιλία τον συνέδεε με το Γεράσιμο Μαρκορά, η οποία διευρύνθηκε κατά τη νοσηλεία του στην Κέρκυρα το 1894. Υπήρχε μια σχέση δασκάλου και μαθητή. Η ανέκδοτη επιστολή του, που δημοσιεύουμε σήμερα 117 χρόνια μετά τη σύνταξή της, αποτυπώνει το σεβασμό και την αγάπη του νεότερου δημιουργού προς το γεροντότερο. Ανήκει στο αρχείο της δισέγγονης του επτανήσιου ποιητή, Ευσταθίας Μαρκορά, και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα γραφής του Κώστα Κρυστάλλη. Μια επιστολή που με «λογοτεχνική ασφάλεια» μπορούμε να συμπεριλάβουμε στα ηθογραφικά του αφηγήματα.

Αθήναι, 4 Μαρτίου 1893
Σεβαστέ μου κ. Μαρκορά

Μια φορά καλοκαιρινήν εποχή, ταξίδευα πεζός στα βουνά της Ηπείρου μας. Έτυχε να με βρει το μεσημεριανό κάμα τ΄ Αυγούστου ανάμεσα σε κάτι πλαγινά πετροβούνια όπου ξάναφταν οι πλάκες και οι κατάγυμνοι βράχοι από το λιοπύρι και μ΄ έπνιγαν με τη φοβερή ζάρα τους την μισοκαμμένην από το δρόμο μου αναπνογιά. ΄Ετρεχα έτρεχα σαν το βουρλό πρόβατο μέσα στην ξεραΐλα εκείνη, σκασμένος και πλανταγμένος για δροσιά και γι ανάσαση.
Αλλ ούτε ομπρός μου εύρισκα ούτε γύρω μου έβλεπα πουθενά νερό τρεχούμενο ή ίσκιον. ΄Οταν ξάφνου, μεσ΄ από μια κορφή ψηλή, μου ξεφυτρώνει ένας γέρος έλατος, όπου με προκαλούσε με τον πλατύν ίσκιο που άπλωνε ολόγυρά του.
Αλαφιασμένος φτάνω ως την κορυφή κ΄ εκεί στον ίσκιο του γερέλατου βρίσκω και το ποθούμενο το κρυόνερο. Τη νεκρανάστασή μου εκείνη δε θα να την ξεχάσω ποτέ.
Και σήμερα την ενθυμήθηκα τόσο ζωηρά, διαβάζοντας ξάφνου το γεροντικό και ανεκτίμητο για εμένα ευγενικό γράμμα σας. Μέσα στο πνιγερό λιοβόρι, που χέουν ολόγυρα οι αραθυμιές και τα μαλώματα των λογίων μας, στον ίσκιο του χεριού σας και στη γλυκόβρυση τ΄ αχειλιού σας νεκρανασταίνουμε εγώ.
Ε, και να ξέρατε, αγαπητέ και καλοσέβαστε ποιητά, πόσες χιλιάδες βολές μου ενανούρισαν και μου εχάιδεψαν την ψυχή οι γλυκύτατοι και μαλακοί σαν μητρικό χέρι στίχοι σας, οπού στολίζουν την φτωχική μου βιβλιοθήκη μες΄ από τες πρώτες ημέρες που φάνηκαν στα βιβλιοπωλεία των Αθηνών, πόσες βολές μου ανύψωσαν το πνεύμα στα λαμπρά αιθέρια μέρη που μονάχα οι ποιηταί βλέπουν με τα σύνθετα μάτια, πόσες βολές μ΄ εθέρμαναν οι πατριωτικές σας στροφές και πόσες βολές πάλι μου ανέβασαν το δάκρυο στα ματόκλαδα «η άνοιξη και το παλληκάρι της Ηπείρου» με τον «ετοιμοθάνατο Σουλιώτη» τα δύο έξοχα εκείνα για μένα από τ΄ αριστουργήματά σας, οπ ΄οίος τα διάβαζε κι ο φίλος μου κ. Καζαντζής θα να σας έσφιγγε το χέρι θερμότερα ακόμα κι από εμένα.
Τα «Ποιητικά έργα» σας, με την ιδιόχειρη αφιέρωσή σας τώρα, είναι για εμένα πολυτιμότατο απόκτημα. Σας έστειλα και τα «Αγροτικά» μου, τα πρώτα δηλαδή, τα δειλά, τ΄ αδύνατα ακόμα τραγούδια μου.
Εις την πατρίδα μου οι νέοι, ανταμωνούμενοι πρώτη φορά με γεροντότερους, τους φιλούν το χέρι. Επιτρέψατέ με, σας παρακαλώ, με τ΄ ωραίο τούτο της πατρίδας μου έθιμο να σας χαιρετήσω κ΄ εγώ.

Κώστας Κρυστάλλης

Χαμός στο internet, εφημερίδες και εκπομπές με το πρωταπριλιάτικο ψέμα του Θάρρους.

Χαμό έχει προκαλέσει η ψευδής είδηση που γράφτηκε την Πρωταπριλιά και είχε να κάνει σχετικά με την αίτηση απομάκρυνσης που υπέβαλε ο Δήμαρχος Παρισιού στον Δήμο Φιλιατρών για το ομοίωμα του Πύργου του Αϊφελ.

Χθες εκατοντάδες Site και εφημερίδες αλλα και εκπομπές ασχολήθηκαν με την ψευδή είδηση για την απομάκρυνση του Πύργου του Αιφελ.

Μερικές από τις σελίδες που το αναφέρουν....
Newsbeast , iefhmerida , isthmos.gr , TV100 , psema.gr , cyprous News κλπ κλπ

Αλλα δεν ήταν μόνο αυτό....
Με το θέμα ασχολήθηκε στην χθεσινή του εκπομπή και ο Φερεντίνος στο Πρωϊνό ΑΝΤ1 αλλα και χθες το βράδυ οι Ράδιο Αρβύλα (Δείτε στο 35:00 λεπτό)

Βέβαια στην επιτυχία συντελέσαμε κι εμείς (Το Φιλιατρά News) που τα βράδυ της 31ης Μαρτίου έχοντας ήδη το πρωτοσέλιδο του Θάρρους γράψαμε και την ψευδή είδηση τονίζοντας την ιδιαίτερα για να προκαλέσουμε αίσθηση.
Και τα καταφέραμε. ΕΓΙΝΕ ΠΑΝΙΚΟΣ.......

ΚΑΙ ΓΑΜΩ τους Δημοσιογράφους μιλάμε....Άξιος ο δημοσιογράφος του Θάρρους Ηλίας Γιαννόπουλος που με δημοσίευμα του τους έκανε όλους να τρέχουν και φυσικά την εφημερίδα του διάσημη σε όλη την Ελλάδα... και όπου στην γη υπάρχουν Έλληνες.
Απ' ότι έχουμε μάθει, Το STAR Channel επικοινώνησε για το θέμα με την κ. Παντελάκη....
Ο Αθήνα 984 επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, ο οποίος μίλησε και ζωντανά στην εκπομπή....!!!!
ΧΑΜΟΣ ΛΕΜΕ... ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΙΣΩΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΨΕΥΔΗ ΕΙΔΗΣΗ...


Το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας 03-4-2012




Μεσσηνιακές εφημερίδες της 4ης Απριλίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.