Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Γενική συνέλευση και Εκλογές στον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών "Ο Πυρσός"



ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
"Ο ΠΥΡΣΟΣ"


ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Φιλιατρά 15 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΠΡΟΣ Τα μέλη και φίλους του Συλλόγου.

Σας καλούμε την Κυριακή 11 Μαρτίου και ώρα 5μ.μ. στο Φουρναράκειο Π.Κ. στην τακτική Γενική Συνέλευση των μελών με τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης.

1. Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο 2009 - 2011
2. Οικονομικός Απολογισμός
3. Προτάσεις για τον προγραμματισμό και την λειτουργία του Συλλόγου
4. Εκλογή τριμελούς εφορευτικής επιτροπής
5. Ψηφοφορία για την εκλογή 11μελούς Δ.Σ. και 3μελούς Ε.Ε. για την τριετία 2012 έως 2014.

Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση θα γίνει την επόμενη Κυριακή 18 Μαρτίου στον ίδιο τόπο και την ίδια ώρα με την ίδια ημερήσια διάταξη.

Υποψηφιότητα για το Δ.Σ. ή την Ε.Ε μπορούν να υποβάλλουν τα Μέλη με αίτησή τους στο Δ. Σ. κάθε Τετάρτη και Κυριακή 6 έως 8 το βράδυ μέχρι και την Πέμπτη 8 Μαρτίου 6 έως 8 το βράδυ, στο Φουρναράκειο.


Από το Δ.Σ.




Μας κοροϊδεύουν; Τώρα λένε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που έβγαλε από την χώρα 1 εκατ. ευρώ αλλά συγγενικό του πρόσωπο!

Ενω επι μία εβδομάδα ψάχνουμε τον βουλευτή που έβγαλε (όπως καταγγέλθηκε) έβγαλε το 1 εκατομμύριο ευρω στο εξωτερικό σήμερα μας λένε ότι ο βουλευτής ... δεν ήταν βουλευτής αλλα συγγενικό πρόσωπο του βουλευτή και συγκεκριμένα όπως "αποκαλύφθηκε" ήταν Ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος.
Επι μία εβδομάδα γίνεται λόγος για βουλευτή κανείς δεν λέει ότι δεν είναι καν βουλευτής έστω για να σταματήσει η όλη φαρσοκομωδία.
Και εδώ είναι που εξοργίζεται για ακόμα μια φορά........

ο μέσος Έλληνας πολίτης που αισθάνεται ή ότι τον εμπαίζουν μπροστά στα μάτια του ή ότι επιχειρείται συγκάλυψη!
Άλλωστε είναι γνωστή η παροιμία "Κόρακας κοράκου μάτι ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ"

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός πήγε στη Βουλή και χαρακτήρισε «φιάσκο» και «φαρσοκωμωδία» τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες. Όπως εξήγησε η Ντόρα Μπακογιάννη ο σύζυγος της ρευστοποίησε μετοχές που είχε στην Αμερική για την αγορά ενός πλοίου και έκανε λόγο για «επιχειρηματική δραστηριότητα».

Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε με τον κ. Νικολούδη, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και τόνισε πως οι δηλώσεις πόθεν έσχες τόσο της ιδίας όσο και του συζύγου της είναι κατατεθειμένες στη Βουλή. Υποστήριξε επίσης, ότι δεν αποκλείεται η όλη υπόθεση μπορεί να κρύβει σκοπιμότητες με στόχο να πλήξουν την ίδια και το κόμμα της καθώς η Δημοκρατική Συμμαχία έφερε στην επιφάνεια το θέμα με τα οικονομικά των κομμάτων.




Το χθεσινοβραδινό δελτίο ειδήσεων του BEST TV Καλαμάτας 27-2-2012




Αντ.Σαμαράς: Μην ακούω για ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση

Δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος για συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ο Αντώνης Σαμάρας.

Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφου ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να φαίνεται πως είναι "παρέα με τη ΝΔ για να μας κάνει κι εμάς ζημιά"

"Ακούστε. Με αυτό το πρόγραμμα κερδίζουμε χρόνο και ανάσα. Χρόνο γιατί θα πληρώνεις μόνο τόκους και ανάσα γιατί και το χρέος κουρεύτηκε και τα επιτόκια θα πέσουν. Ενώ το προηγούμενο Μνημόνιο ούτε κέρδιζε χρόνο, ούτε κούρευε το χρέος, ανέβαζε τα επιτόκια και πάνω απ' όλα σκότωνε και τελικά σκότωσε την οικονομία.
Άσε που τότε δεν κινδυνεύαμε να βγούμε από ..........

το Ευρώ, ενώ τώρα φτάσαμε στο παρά ένα.

Εγώ Ανάπτυξη ζητούσα τότε, για πρόγραμμα με προτεραιότητα στην Ανάπτυξη μιλάω και τώρα. Και ενώ τότε, ήμασταν μόνοι μας, τώρα και μέσα και έξω από την Ελλάδα όλο και περισσότεροι συμφωνούν μαζί μας. Αυτή είναι η αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα" είπε ο κ.Σαμαράς

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές είπε: "Μην ακούω τώρα περί ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ χαμένο είναι και δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει. Θέλει να φαινόμαστε παρέα, για να μας κάνει και εμάς ζημιά.

Συνενόχους ψάχνουν και κοιτάνε πίσω. Εμείς κοιτάμε μπροστά και έχουμε άλλο κώδικα αξιών και άλλο πρόγραμμα: Με σημαία μας την Ανάπτυξη για να βγούμε από 'δω που μας έφεραν. Αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα.

Προσκλητήριο σε όλους, για ενότητα στην εθνική προσπάθεια, να σηκωθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της".

BEST

Σύσκεψη για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των ποταμών του Ν. Μεσσηνίας

Σήμερα Τρίτη 28-02-2012 στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά με την Επιστημονικής Επιτροπής και την Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης «Τριετής παρακολούθηση της ποιότητας και εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης των ποταμών του Ν. Μεσσηνίας».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν και οι Σταυριανόπουλος Θεόδωρος Περιφερειακός Σύμβουλος, Γκρίτζαλης Κωνσταντίνος από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών , Μανδηλάρης Ιωάννης από το Δήμο Καλαμάτας, Τσούσης Ιωάννης από το Δήμο Μεσσήνης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Σκοπός του ερευνητικού αυτού έργου είναι η ............

τριετής παρακολούθηση και η εκτίμηση - ταξινόμηση των ποταμών αυτών με βιολογικά, υδρομορφολογικά και φυσικοχημικά κριτήρια, όπως έχει υιοθετηθεί σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ επιπλέον, θα δημιουργηθεί και μία βάση δεδομένων σχετική με το έργο αυτό για μελλοντική διαχείριση, αλλά και στα πλαίσια της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΕ.
Σήμερα, φθάσαμε στο παραδοτέο της Γ΄ Φάσης, το οποίο αφορά υποέργα και δράσεις σε 19 Σταθμούς Δειγματοληψιών στα ποτάμια της Μεσσηνίας, καθώς και σε 19 Σταθμούς στη παράκτια ζώνη και εκβολικά συστήματα, τα οποία και έγιναν όλα όπως προβλέπει η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι στον Ευρωπαϊκό χώρο η μέθοδος εκτίμησης της ποιότητας των εσωτερικών υδάτων με τη χρήση βενθικών μακροασπονδύλων είναι η πλέον επικρατέστερη εδώ και δεκαετίες. Έτσι, η αντίστοιχη εφαρμογή στους 19 σταθμούς έδειξε ότι, μόνο 5 σταθμοί ταξινομήθηκαν στη καλή βιολογική κατάσταση ενώ οι υπόλοιποι 14 σταθμοί ταξινομήθηκαν από μέτρια ως κακή κατάσταση. Στην καλή κατάσταση ταξινομήθηκαν οι σταθμοί που βρίσκονται είτε κοντά στις πηγές των ρεμάτων (π.χ. Κακαλέτρι, Αγ. Φλώρος) είτε σε ημι-ορεινές περιοχές χωρίς ή με ελάχιστες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις (π.χ. Μηλιώτη, Μαυρόλιμνα). Στους υπόλοιπους σταθμούς υπάρχει σημαντική επίδραση από ανθρωπογενείς δραστηριότητες (π.χ. λιπάσματα, φυτοφάρμακα, απευθείας διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων, κ.α.), οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τις βενθικές κοινωνίες.

Ο Αντιπεριγερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς τόνισε ιδιαίτερα ότι σε περιοχές που αποδείχτηκε ότι περιβαλλοντικά είναι επιβαρημένες, (π.χ ποταμός Δεσπότης κ.λ.π.) απαιτείτε να πραγματοποιηθούν πιο εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι, με σκοπό να εξαλειφτούν ή τουλάχιστον να περιοριστούν οι εστίες ρύπανσης.
Τέλος όπως προβλέπει και η σχετική Προγραμματική Σύμβαση, η αξιολόγηση των σταθμών δειγματοληψίας των ποταμών της Μεσσηνίας, απαιτεί τη χρήση των Βιοτικών Δεικτών BMWP, Iberian BMWP και ASPT.

Ηλιακή ενέργεια και φωτοβολταϊκά

Του συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Συνήθεις ερωτήσεις για τα φωτοβολταϊκά συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία μετατρέπουν ένα μέρος της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται είναι συνεχές (DC) και χρησιμοποιείται για την φόρτιση συσσωρευτών οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούν ηλεκτρικές συσκευές συνεχούς τάσης (ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, φωτιστικά, υπολογιστές κ.ά.).

Με τη χρήση ενός αντιστροφέα (inverter)............

μπορούμε να το μετατρέψουμε σε εναλλασσόμενο (AC) και να τροφοδοτήσουμε τις συσκευές που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα. Επειδή το ρεύμα "φιλτράρεται" με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι "καθαρότερο" ακόμη και από το ρεύμα του δικτύου, εφόσον χρησιμοποιείται inverter καλής ποιότητας.

Αυτές οι συσκευές και οι διατάξεις επιτρέπουν την εκμετάλλευση της παραγόμενης ενέργειας είτε με τη διοχέτευση της στο Δίκτυο ( Διασυνδεδεμένα Συστήματα) είτε διαθέτοντας την προς αυτοκατανάλωση (Αυτόνομα Συστήματα)

Είναι εύκολο να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Γενικά είναι πολύ εύκολο για κάποιον με στοιχειώδεις ηλεκτρολογικές γνώσεις να εγκαταστήσει ένα μικρό εφεδρικό σύστημα (back up) με συσσωρευτές. Για μεγαλύτερα συστήματα και ειδικά για τα συστήματα που συνδέονται με το βασικό δίκτυο, η εγκατάσταση πρέπει να γίνει από εξειδικευένο τεχνικό. Υπάρχει η δυνατότητα για κάθε χομπίστα να ξεκινήσει πειραματιζόμενος με την ηλιακή ενέργεια με μικρά kit πειραματισμού και να προχωρήσει σταδιακά σε μεγαλύτερα πολύ εύκολα.

Ένα βασικό σύστημα αποτελείται από τον ηλιακό συλλέκτη, το ρυθμιστή φόρτισης της μπαταρίας και την μπαταρία (συσσωρευτή). Προαιρετικά συνδέεται στον συσσωρευτή και ένας αντιστροφέας που μετατρέπει τη συνεχή τάση (DC) σε εναλασσόμενη ώστε να τροφοδοτηθούν και οι συσκευές που απαιτούν 220 volt. Η συνδεσμολογία των καλωδίων δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα για κάποιον με εντελώς στοιχειώδεις ηλεκτρολογικές γνώσεις. Το κόστος ξεκινά ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ!

Ποιό είναι το κόστος συντήρησης των φωτοβολταϊκών;

Απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και μπορούν να λειτουργήσουν για 20 έως 30 χρόνια χωρίς προβλήματα.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα φωτοβολταϊκών:

Ανεξάρτητα όμως από την τεχνολογία, τα φωτοβολταϊκά συστήματα παρέχουν τα εξής οφέλη:
• Επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ήλιος είναι μία ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, διαθέσιμη σε όλους δωρεάν.
• Σεβασμός στο περιβάλλον: μηδενικοί ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,. απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, διάρκεια ζωής που μπορεί να ξεπεράσει τα 30 έτη
• Αθόρυβη λειτουργία.
• Σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης.
• Αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (εγγυήσεις κατασκευαστών).
• Δυνατότητα για επέκταση της εγκατάστασης στο μέλλον.
• Ευελιξία στον τρόπο στήριξης – εγκατάστασης ώστε να τοποθετηθούν σε οικόπεδα, δώματα κτιρίων, κεραμοσκεπές ή άλλες επικλινείς στέγες, προσόψεις, σκίαστρα, στέγαστρα καθώς και σε ειδικές εφαρμογές όπως σε σκάφη αναψυχής, σε φωτεινές επιγραφές, σε φάρους κ.λ.π.

Τι επιπτώσεις έχουν τα φωτοβολταϊκά στο περιβάλλον;

Θετικές. Δεν παράγουν αέρια ή επιβλαβή ακτινοβολία ούτε θόρυβο. Επίσης, κάθε ΜWh από φωτοβολταϊκά σημαίνει αποφυγή έκλυσης περίπου ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Φωτοβολταϊκά ισχύος 1 KW ισοδυναμούν με 2 στρέμματα δάσους όσον αφορά την αποφυγή έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα.

Πόσες κιλοβατώρες παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει σε ένα έτος από 1100 KWh (βόρεια Ελλάδα) έως 1450 KWh (νότια Ελλάδα) για κάθε KW που έχει εγκατασταθεί.

Τι μέγεθος πρέπει να έχει το σύστημά μου;

Μπορεί να θέλετε να εγκαταστήσετε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας κύριας ή εξοχικής κατοικίας, ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας με σκοπό το κέρδος από την πώληση ή απλά ένα μικρό εφεδρικό (back up) σύστημα για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Όπως καταλαβαίνετε, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Επισκευθείτε τις άλλες σελίδες για περισσότερες πληροφορίες...

Τι ανάγκες καλύπτει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Δεν υπάρχει διαφορά από τις ανάγκες που καλύπτει το ρεύμα της Δ.Ε.Η. Μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες, αν και δεν προτείνεται, για λόγους απόδοσης και οικονομίας, για συσκευές όπως είναι οι ηλεκτρικές κουζίνες, ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες και άλλες μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης. Γι' αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται το φυσικό αέριο ή ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΔΕΗ ή σαν αυτόνομα, ανεξάρτητα από το κεντρικό δίκτυο συστήματα;

Στα συνδεδεμένα με το δίκτυο φωτοβολταϊκά συστήματα, αν η ενέργεια που παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα είναι μικρότερη από τις ανάγκες, τότε το δίκτυο παρέχει αυτόματα την απαιτούμενη επιπλέον ενέργεια. Αν η παραγόμενη ενέργεια είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση των φορτίων, η παραπάνω ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο έναντι προσυμφωνημένης (και πολύ ελκυστικής) τιμής, εξασφαλίζοντας κέρδος για τον αυτοπαραγωγό.

Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα η ενέργεια που παράγεται αποθηκεύεται σε ειδικούς συσσωρευτές (μπαταρίες), εξασφαλίζοντας παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια για συνεχόμενες ημέρες καθώς και τις νύχτες.

Τελικά συμφέρει από οικονομική άποψη;

Συμφέρει στην περίπτωση που θέλουμε να τροφοδοτήσουμε ένα σημείο που είναι μακριά από το δίκτυο (π.χ. ορεινό, εξοχικό κ.ά.) όπου το κόστος μεταφοράς γραμμής μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Συμφέρει μεσοπρόθεσμα περισσότερο από γεννήτρια καυσίμου λόγω μηδενικής κατανάλωσης σε καύσιμα (και χωρίς τον θόρυβο που συνεπάγεται η χρήση γεννήτριας). Συμφέρει στην περίπτωση που θέλουμε ένα μικρό αθόρυβο εφεδρικό σύστημα για τις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Συμφέρει όταν θέλουμε ένα μικρό φορητό σύστημα ενέργειας για να το μετακινούμε όπου το χρειαζόμαστε. Ακόμη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι αδύνατο να έχουμε πρόσβαση στο δίκτυο, π.χ. στο τροχόσπιτο, στο κάμπινγκ, στο σκάφος και αλλού.

Δεν συμφέρει όπου υπάρχει εύκολα προσβάσιμο το φθηνότερο ρεύμα του δικτύου, εκτός από την περίπτωση που ο σκοπός είναι η μεταπώληση. Η εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ενέργειας είναι μια συμφέρουσα επένδυση που πλέον επιδοτείται σε ποσοστό μέχρι 55% από το κράτος (μέσω του αναπτυξιακού νόμου) με τη ΔΕΗ να αγοράζει την κάθε κιλοβατώρα που παράγεται σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή (νόμος 3468/2006)!

Πέρα από την οικονομική διάσταση όμως υπάρχει και η περιβαλλοντική: Τα φωτοβολταϊκά παράγουν "καθαρότερη" ενέργεια, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι αθόρυβα και συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που δεν είναι ανεξάντλητα...
Τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα στην Ελλάδα.
Από την ψήφιση του νόμου 3468/2006 («Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. Α’ 129/27.06.2006)) και έπειτα, άρχισε να αναπτύσσεται αισθητά ο τομέας των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στη χώρα μας. Ο πιο πρόσφατη ψήφιση του νόμου για τις Α.Π.Ε. (3851/2010 ΦΕΚ 85Α’/4.6.2010) απλοποίησε τις διαδικασίες αδειοδότησης εγκαταστάσεων σε οικόπεδα και στέγες κτιρίων προσδίδοντας στην αγορά μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και καθιστώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κάλυψη του 20% των αναγκών μέχρι το 2020 από Ανανεώσιμες Πηγές εφιχτό.

Οικιακά συστήματα

Από 1η Ιουλίου 2009 ισχύει ένα πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον οικιακό-κτιριακό τομέα. Με το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε ο οικιακός καταναλωτής να κάνει απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησε και να έχει και ένα λογικό κέρδος.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ αφορά οικιακούς καταναλωτές που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Δυστυχώς, η πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Εξαιρούνται προς το παρόν τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου) τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ σε μια δεύτερη φάση.

Για τις πολυκατοικίες θα πρέπει να πληρούνται οι παρακάτω όροι. Είτε να συμφωνήσουν εγγράφως οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, είτε το φωτοβολταϊκό να εγκατασταθεί εξ ονόματος όλων των ιδιοκτητών (τους οποίους στην περίπτωση αυτή εκπροσωπεί ο διαχειριστής). Σε κάθε πολυκατοικία μπορεί να μπει ένα μόνο σύστημα. Αν η ταράτσα είναι κοινόκτητη και οι κύριοι του χώρου αυτού θέλουν να την παραχωρήσουν σε κάποιο άλλο ιδιοκτήτη του κτιρίου που δεν έχει δικαιώματα στην ταράτσα, μπορούν να το κάνουν.

Όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και ο οικιακός μικροπαραγωγός ενέργειας πληρώνεται γι' αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Ο οικιακός μικροπαραγωγός ενέργειας συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνει στην τιμή που το πληρώνει και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 300 ευρω και στο κτίριο καταναλώνεται ενέργεια αξίας 100 ευρω, θα έρθει πιστωτικός λογαριασμός 200 ευρω, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τρΑΠΕ -ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού.

Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ:

1. Να έχει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά του (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).

2. Να καλύπτει μέρος των αναγκών σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας).

Μια ιδιαίτερα σημαντική ρύθμιση είναι ότι ο οικιακός παραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται πια επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην εφορία. Όπως αναφέρει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, "δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο". Με άλλα λόγια, τα όποια έσοδα έχει ο οικιακός μικροπαραγωγός από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται.

Η μόνη άδεια που χρειάζεται είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας

που την παίρνει κανείς από την Πολεοδομία.

Μικρές εφαρμογές έως 10 KWp σε στέγες επιχειρήσεων

Από 1η Ιουλίου 2009 ισχύει ένα πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στον κτιριακό τομέα. Με το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ αυτό δίνονται κίνητρα με τη μορφή ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας, ώστε η μικρή επιχείρηση να κάνει απόσβεση του συστήματος που εγκατέστησε και να έχει και ένα λογικό κέρδος.

Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ αφορά πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 10 άτομα και έχει κύκλο εργασιών και σύνολο ενεργητικού έως 2 εκατ. € ετησίως.

Δυστυχώς, η πρώτη φάση του προγράμματος ισχύει μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο και για τα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού). Εξαιρούνται προς το παρόν τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, νησιά ΒΑ Αιγαίου) τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ σε μια δεύτερη φάση.

Όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και ο μικροπαραγωγός ενέργειας πληρώνεται γι' αυτή με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Ο μικροπαραγωγός ενέργειας συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνει στην τιμή που το πληρώνει και σήμερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 1.000 € και η επιχείρηση καταναλώνει ενέργεια αξίας 400 €, θα έρθει πιστωτικός λογαριασμός 600 €, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τρΑΠΕ -ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη του φωτοβολταϊκού.

Μία είναι η προϋπόθεση για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά - ΑΠΕ: να μην έχει πάρει η επιχείρηση κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.

Τα όποια έσοδα έχει η επιχείρηση από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται, με την προϋπόθεση ότι τα κέρδη εμφανίζονται σε ειδικό λογαριασμό αφορολόγητου αποθεματικού. Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής τους, ισχύει η τρέχουσα φορολογία για τα κέρδη που διανέμονται.

Η μόνη άδεια που χρειάζεται είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακαςπου την παίρνει κανείς από την Πολεοδομία.

Μικρές εφαρμογές σε στέγες κτιρίων του Δημοσίου και μη κερδοσκοπικών οργανισμών

Με βάση το νέο νόμο για τις ΑΠΕ -ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΑΡΚΑ-ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ, τα κίνητρα και οι όροι που ισχύουν για τον οικιακό-κτιριακό τομέα, ισχύουν πλέον και για κτίρια όπου στεγάζονται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ή Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στις κατηγορίες αυτές υπάγονται μεταξύ άλλων σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.

Εμπορικές-βιομηχανικές στέγες

Από 4-6-2010 επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κάθε ισχύος σε στέγες κτιρίων και στέγαστρα. Για τα συστήματα αυτά δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ για συστήματα ισχύος έως 1 MWp δεν απαιτείται και άδεια παραγωγής ή άλλη διαπιστωτική απόφαση. Για συστήματα >1 MWp απαιτείται άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ.

Τα μόνα βήματα που απαιτούνται είναι η προσφορά όρων σύνδεσης από τον ΔΕΣΜΗΕ και μία έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας που την παίρνετε από την Πολεοδομία.

Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για το ηπειρωτικό δίκτυο, αφού τα αυτόνομα νησιωτικά δίκτυα θεωρούνται κορεσμένα και θα υπάρχουν κατά διαστήματα ειδικές ρυθμίσεις γι' αυτά.

Φωτοβολταϊκά πάρκα σε γήπεδα

Από 4-6-2010 επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα (αγροτεμάχια) από πρόσωπα που είναι επαγγελματίες αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφόσον πρόκειται για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, εγκατεστημένης ισχύος έως 100 KWp. Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση των σταθμών της περίπτωσης αυτής πριν από την πάροδο πενταετίας από την έναρξη λειτουργίας τους, εκτός αν πρόκειται για μεταβίβαση λόγω κληρονομικής διαδοχής.

Για τους μη επαγγελματίες αγρότες, όλους τους άλλους επενδυτές δηλαδή, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα (αγροτεμάχια και οικόπεδα) επιτρέπεται μετά τις 4-9-2010 και για ισχύ έως 500 KWp (ή 1 MWp εντός βιομηχανικών περιοχών).

Οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας του Δήμου Τριφυλίας διαμαρτύρονται……

Εκφράζουμε με αγανάκτηση την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή μας σε κάθε κατάργηση η συγχώνευση Σχολικής μονάδας, αφού κάθε τέτοια ενδεχόμενη ενέργεια επιταχύνει δραματικά την ερημοποίηση της υπαίθρου.

Οι μαθητές των καταργηθεισών σχολικών μονάδων αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι και εκατό χιλιόμετρα την ημέρα, προκειμένου να καταστούν κοινωνοί του μορφωτικού αγαθού, το οποίο η πολιτεία οφείλει να τους το παρέχει στον τόπο κατοικίας τους.
Παράλληλα, και οι γονείς ταλαιπωρούνται .............

επιβαρυνόμενοι με μετακινήσεις πρωί μεσημέρι, ενώ ο κίνδυνος ατυχήματος ελλοχεύει σε κάθε μετακίνηση και ιδίως προκειμένου για μαθητές μικρότερων ηλικιών.

Αιτούμεθα, λοιπόν, την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος μεταφοράς των μαθητών με ασφαλή τρόπο.

Διεκδικούμε, επίσης, μεγαλύτερες δαπάνες για την Παιδεία, δεδομένου ότι η μαθητιώσα νεολαία ουδόλως ευθύνεται για την δυσχερή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγηθεί η χώρα μας και η οποία αποτυπώνεται σε ουσιωδέστατες ελλείψεις των σχολικών μονάδων: Τέσσερις μήνες χωρίς βιβλία (με τις σχετικές δε φωτοτυπίες να παραμένουν απλήρωτες!) και παντελής αδυναμία επιχορήγησης για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα της παιδείας στις μέρες μας.
Η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι Συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας και αυτή την υποχρέωση η πολιτεία οφείλει να την εκπληρώνει χωρίς εκπτώσεις σε ουσιωδέστατες οφειλόμενες παροχές.

1. Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολικών μονάδων Δήμου Τριφυλίας.
2. Β΄ ΕΛΜΕ (Ένωση καθηγητών μέσης εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας).
3. Σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας εκπαίδευσης.
4. Ενιαίες σχολικές επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Δήμου Τριφυλίας.
5. Γραφείο Παιδείας Δήμου Τριφυλίας.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ