Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Η αδελφότητα Φιλιατρινών Αττικής βράβευσε τους Τσίγγανο Κανάρη και Χρήστο Ζερεφό.

Μήνυμα Αναγνώστριας

Φίλοι μου θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς μιας πολύ όμορφης εκδήλωσης της Αδελφότητας Φιλιατρινών Αττικής η «Εράνη».

Χτές το βράδυ μετά τον Εσπερινό στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής για τον πολιούχο μας Άγιο Χαράλαμπο, πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Τιτάνια η κοπή της πίτας.
Η αδελφότητα με πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Νίκου Βορρέ και του Διοικητικού συμβουλίου, βράβευσε δύο πολύ σπουδαίους ανθρώπους, επιστήμονες.
Τον συμπατριώτη μας Καθηγητή Πανεπιστημίου ........

στην Αστροφυσική και Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Κανάρη Τσίγκανο και τον Φιλιατρινής καταγωγής Ακαδημαϊκό και πρώην πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό.

Και ήταν μεγάλη η συγκίνηση που ένιωσα ακόμα μια φορά, γιατί ο τόπος μας είναι ευλογημένος, αφού γέννησε και γεννάει τέτοιους ανθρώπους, που δεν ξεχνούν να τιμούν τις ρίζες τους, να τις αγαπούν…Οι τιμητικές πλακέτες, ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια αναγνώριση από όλους εμάς που σεβόμαστε το μέγεθος του αγώνα, της αγάπης και της αφοσίωσης στο αντικείμενό τους…

Ο κ. Κανάρης Τσίγκανος (http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcolumns_1_11/07/2010_1292134) και (http://astro.phys.uoa.gr/fileadmin/astro.phys.uoa.gr/upload/PDF/DEP-CARD/Tsinganos.pdf) με πολλές περγαμηνές, στην ευχαριστήρια ομιλία του σεμνός, πολύ λίγο αναφέρθηκε στα προσωπικά του επιτεύγματα…
Μίλησε με ιδιαίτερο θαυμασμό για τον αείμνηστο Δημήτριο Κωτσάκη (1909 – Αθήνα 9 Μαΐου 1986) Φιλιατρινό αστρονόμο, συγγραφέα, διευθυντή στο Ευγενίδειο Ίδρυμα για πολλά χρόνια.

Οι μεγαλύτεροι, θυμόμαστε τις καταπληκτικές ομιλίες του στο Γυμνάσιο Φιλιατρών, τότε διδασκόμασταν την Κοσμογραφία από το βιβλίο του.
Αναφέρθηκε εκτενώς στον πολύ σπουδαίο προκάτοχό του, πρόεδρο του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστο Ζερεφό, και στις μεγάλες του προσπάθειες για την διάσωση, συντήρηση του ιστορικού νεοκλασικού κτιρίου του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1843-1846) στον Λόφο Νυμφών, έργο του Δανού αρχιτέκτονα Theophil Hansen, όπως και τη δημιουργία του Μουσείου Γεωαστροφυσικής και του Γεωαστροφυσικού Περιπάτου, που τιμήθηκαν με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Europa Nostra 2010”.
Ο ίδιος πολύ προσιτός στις συνομιλίες του με όλους τους παρευρισκομένους, που ήθελαν να τον συγχαρούν.

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός (http://www.zerefos.gr/gr/), που γεννήθηκε στο Κάιρο, έχει Φιλιατρινή καταγωγή από τον παππού του.
Σεμνός και πολύ γοητευτικός ομιλιτής, εξέφρασε την αγάπη για την επιστήμη του, την καταγωγή του, με την απλότητα ενός σοφού ανθρώπου.
Αξίζει να αναφέρω ότι μεταξύ των τίτλων που βαρύνει την μεγάλη του προσωπικότητα, το 2008 διακρίθηκε για τη συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που τιμήθηκε εξ ημισείας με το Nobel Ειρήνης το 2007.

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την μεγάλη μου συγκίνηση.
Χρυσάνθη Λεβεντάκη Κοντέα

Τίτλοι τέλους για κοινωνικό τουρισμό και για ξενοδόχους..!!

Γράφει η Αντωνία Μπούζα, Πολιτευτής της Ν.Δ.

Η λαίλαπα των μέτρων του μνημονίου , εκτός των άλλων κλάδων της οικονομίας παρασύρει στην καταστροφή και τον μέχρι πρότινος προσοδοφόρο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό.

Κανένα μέτρο από την Πολιτεία την τελευταία διετία δεν πάρθηκε προς την ενίσχυση της φθίνουσας ανταγωνιστικότητάς μας , αλλά και για να διευκολυνθούν οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και οι νέοι επενδυτές που αντιμετωπίζουν την κωλυσιεργία των εμπλεκομένων υπηρεσιών .

Λανθασμένοι και αδέξιοι χειρισμοί οδήγησαν τον ............

τουριστικό κλάδο σε καθίζηση και τους επαγγελματίες του τουρισμού σε απελπισία.

Καταρρέει κυριολεκτικά από την ένταση των μέτρων ο Ελληνικός τουρισμός , διότι με κοντόφθαλμη λογική προσέγγισε η Πολιτεία το ζήτημα της φορολόγησης των ξενοδοχειακών μονάδων, την περίπτωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τέλος την κατάργηση του κοινωνικού τουρισμού μέσω της Εργατικής Εστίας.

Σε αυτήν την απόφαση διακρίνει κάποιος αναλγησία απέναντι στους σκληρά εργαζόμενους και χαμηλά αμειβόμενους συμπατριώτες μας ,που έρχεται μαζί με το τσουνάμι των άλλων δυσβάσταχτων μέτρων για τους πολίτες, της υποτιθέμενης μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας , που είναι οι Έλληνες.

Μέσω της Εργατικής Εστίας και του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού δινόταν η ευκαιρία στους χαμηλά αμειβόμενους Έλληνες να κάνουν οικονομικές διακοπές καταβάλλοντας το 2% των εξόδων και να ενισχύονται και τα 2700 περιφερειακά τουριστικά καταλύματα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αλλά και οι τοπικές οικονομίες.

Δεν επιβαρύνετο ούτε η Πολιτεία , διότι τα χρήματα προέρχονταν από εισφορές των εργαζομένων και οι πολίτες αυτής της Χώρας , απολάμβαναν των κοινωνικών παροχών που χαρακτηρίζουν ένα πολιτισμένο κράτος.

Αντιληπτή η προσπάθεια εξοικονόμησης χρημάτων , αλλά απορριπτέα η πλήρης κατάργηση μίας θετικής κοινωνικής δράσης.Ας υπάρξει επανασχεδιασμός , ας αναλάβει το έργο της Εργατικής Εστίας κάποια άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, ας υπάρξουν τέλος πάντων, νέα κοινωνικά κριτήρια συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα.

Δυστυχώς όσα θεωρούνται σε άλλες Χώρες αυτονόητα και απαραίτητα, στην Ελλάδα απλώς διαγράφονται!

Με λαμπρότητα ο εορασμός του Αγίου Χαραλάμπους παρά την κακοκαιρία.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ευλάβεια και σε κλίμα βαθειάς κατάνυξης η πόλη μας γιόρτασε και φέτος τον πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο παρουσία πλήθους κόσμου αλλά και πλήθους επισήμων της αυτοδιοίκησης. Βουλευτές των δυο κυβερνητικών κομμάτων τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από την Νέα Δημοκρατία απουσίαζαν.
Εξαίρεση ήταν ο Βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης ο οποίος παρέστη στην εκκλησία αλλά λόγω του προσφάτου ατυχήματος του δεν παρευρέθη στην λειτανία της Ιεράς εικόνας.

Στις Θρησκευτικές εκδηλώσεις το παρόν.......

έδωσαν μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, όπως ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ.Παναγιώτης Αλευράς, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Σερβίας και Κοζάνης Παύλος, Κυδωνίας και Αποκωρώνου Δαμασκηνός, Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, οι Αντιδήμαρχοι Τριφυλίας κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Γιάννης Μερκούρης, Παναγιώτης Τσίγγανος, Πούλος Αναστάσιος Φλιντίσης Ιωάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας ο Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Αναστασόπουλος ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, ο πρώην Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμαζιώτης, η πολιτευτής της ΝΔ και πρώην Νομαρχιακή Σύμβουλος Αντωνία Μπούζα Κωνσταντέλου και μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών η φιλαρμονική των Γαργαλιάνων και η φιλαρμονική της Κυπαρισσίας,

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εορτασμό του Πολιούχου μας Αγίου Χαραλάμπους ήταν να παρευρεθεί ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης και ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Πάνος Καμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δυο πολιτικοί άνδρες δεν κατάφεραν να παραστούν στις εκδηλώσεις μας λόγω κλεισίματος του δρόμου στα καλογερικά από δίπλωμα νταλίκας.

Αμέσως μετά την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λειτάνευση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της ιερής εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους, όπου κατέληξε στην πλατεία της πόλης μας και εκεί εψάλει δέηση.
Ο καιρός μπορεί να μην στάθηκε σύμμαχος αλλά όπως είπε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο εμείς θα λειτανεύσουμε με όλη την ψυχή μας και την καρδιά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος η παρουσία της αστυνομίας ήταν πάρα πολύ ισχυρή και μέσα στο κόσμο υπήρχαν και αστυνομικοί με πολιτικά φοβούμενοι έκτροπα κατά πολιτικών προσώπων.
Μετα την δοξολογία στην πλατεία η ιερή εικόνα κατέληξε ξανά στον ιερό ναό Eισοδίων της Θεοτόκου.

Στην λιτή δεξίωση που ακολούθησε στο πρώην Δημαρχείο Φιλιατρών παρευρέθηκαν όλοι οι επίσημοι όπου σε διάφορα πηγαδάκια συζητήθηκαν διάφορα θέματα. Σε ένα από αυτά τα πηγαδάκια βρεθήκαμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά όπου του θέσαμε εκ νέου το θέμα με το γεφυράκι του Λαγκουβάρδου (το γνωστό S του θανάτου) όπου πήραμε την δέσμευση από τον Αντιπεριφερειάρχη ότι το θέμα προχωρά και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες να καταργηθεί το S που σκοτώνει.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και Video από τον σημερινό εορτασμό.
Στις φωτό κλίκ για μεγάλο μέγεθος











ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥΣ.

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ.

Χρόνια Πολλά λοιπόν στα Φιλιατρά μας, αλλά και στους εορτάζοντες σήμερα:

Χαράλαμπο,

Λάμπη,

Χαραλάμπη,

Χάρη,

Λάμπη,

Μπάμπη,

Χαρίκλεια,

Χαρούλα,

Χαρίλαο,

Χαραλαμπία,

Χαρά,

Μπία.

Ολοι οι εορτάζοντες να είστε πολύχρονοι, ευτυχισμένοι και να σας χαίρονται όλοι όσοι σας αγαπάνε.


Χρόνια Πολλά. Τα Φιλιατρά σήμερα γιορτάζουν τον πολυούχο τους Άγιο Χαράλαμπο

68 χρόνια μετά το θαύμα του Αγ. Χαραλάμπους στα Φιλιατρά

ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι κάποιο θαύμα τού Αγίου Χαραλάμπου που συνέβη το 1944 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην επαρχία Τριφυλίας, υπάρχει μία γραφική πόλις με 9.000 κατοίκους, τα Φιλιατρά. Πολιούχος της πόλεως είναι ο Αγιος Χα­ράλαμπος, και κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, και κατεβαίνουν σ’ αυ­τό και οι Φιλιατρινοί που μένουν στην Αθήνα.

Σ’ αυτό το πανηγύρι πηγαίνει κάθε χρόνο και ένας ηλικιωμένος Γερμανός, ονόματι Κοντάου, με την οικο­γένειά του. Έρχεται από μακρυά. Και θα έλεγε κανείς: «Τι τού ήρθε, ώστε έτσι στα καλά καθούμενα να ξεκινά από την Γερμανία για ένα τόσο μακρινό ταξείδι»!

Ο άνθρωπος αυτός στην περίοδο της κατοχής ήταν ...........

αξιωματικός τού Γερμανικού στρατού, και για ένα διάστη­μα χρημάτισε φρούραρχος Φιλιατρών. Εκείνο τον και­ρό — βρισκόμαστε στο 1944 — μερικοί Έλληνες αντάρ­τες έκαναν κάποιο σαμποτάζ, φονεύοντας σε ενέδρα αρκε­τούς Γερμανούς. Εξαγριώθηκαν τότε οι κατακτητές και από το στρατηγείο της Τριπόλεως δόθηκε εντολή στον Κοντάου, την ημέρα που θα ξημέρωνε, στις 6 το πρωί, να καούν τα μισά Φιλιατρά και να εκτελεσθούν εκατό περί­που Φιλιατρινοί. Όπως ήταν φυσικό, τρόμος και πανικός κατέλαβε όλους τους κατοίκους. Ήξεραν ότι οι Γερμα­νικές διαταγές ήταν αμετάκλητες. Τίποτε δεν τους έσωζε από τον όλεθρο και την συμφορά. Το πρωί (19 Ιουλίου) όμως ενώ έφθασε η κανονισμένη ώρα δεν έβλεπαν καμμία κίνησι. Απόρησαν. Τι άραγε να είχε συμβή;

Εκείνη την νύχτα οι πιστοί εζήτησαν με καυτά δά­κρυα την προστασία τού Αγίου Χαραλάμπου. Και εκεί­νος ενήργησε θαυμαστά. Παρουσιάσθηκε στον Γερμανό φρούραρχο, τον Κοντάου, και τού είπε να μην εκτέλεση την διαταγή. Τού υποσχέθηκε ακόμη πως δεν θα τιμωρηθή από τον ανώτερο του και ότι θα επιστρέψη και αυτός και οι στρατιώτες του σώοι στην πατρίδα τους. Ο Κον­τάου, στην αρχή έδειχνε ψυχρός και ασυγκίνητος. Συνο­λικά ο Αγιος τού εμφανίσθηκε τρεις φορές για να τον πείση πως πρόκειται για κάτι το υπερφυσικό και πρέπει να υπακούση.

Το αξιοθαύμαστο είναι ότι ο Αγιος παρουσιάσθηκε και στον Γερμανό στρατηγό στην Τρίπολη. Το πρωί ο Κοντάου εζήτησε τους ιερείς των τεσσάρων ενοριών της πόλεως. Εκείνοι παρουσιάσθηκαν έντρομοι εμπρός του. Που να ήξεραν το τι είχε μεσολαβήσει εκείνη την νύχτα! Μαζί τους εγύρισε στις Εκκλησίες των Φι­λιατρών και παρατηρούσε τις εικόνες. Στην τέταρτη Εκ­κλησία, στα Εισόδια της Θεοτόκου, στην επιλεγόμενη «Γουβιώτισσα» βλέποντας μία εικόνα — ένα γέροντα με κάτασπρη γενειάδα, ντυμένο ιερατικά άμφια — ανεφώνησε: «Να! αυτός είναι!» και έπεσε εμπρός του να τον προσκυνήση. Μόλις σηκώθηκε λέει στους έκπληκτους ιερείς: «Σας έσωσε ο Άγιος αυτός, που έσωσε κι’ εμένα από βαρύ κρίμα».

Έτσι με την επέμβασι τού πολιούχου η πόλις εγλύτωσε από την φωτιά και την σφαγή. Θαύμα ολοζώντανο και συγκλονιστικό. Οι ψυχές όλων των Χριστιανών βυ­θίσθηκαν σε βαθειά συγκίνησι.

Το 1945 ενώ πια ο πόλεμος είχε λήξει, οι επίσημοι των Φιλιατρών ειδοποιήθηκαν από τον Κοντάου, να τον περιμένουν κι’ αυτόν στην πανηγύρι τού Αγίου. Θα ερχό­ταν με την οικογένειά του να ευχαριστήση τον Άγιο που, όπως τού υποσχέθηκε, τον επέστρεψε σώο στην πατρίδα του. Έτυχε μάλιστα λόγω βλάβης τού αυτοκινήτου του και μερικών άλλων εμποδίων να φθάση στις 12 Φεβρουα­ρίου. Οι Φιλιατρινοί και όλοι οι κάτοικοι της περιφερείας τού επεφύλαξαν ενθουσιώδη υποδοχή. Προς χάρι του επανέλαβαν την πανηγύρι. Εκείνος ανέβηκε σ’ έναν εξώ­στη και μίλησε ελληνικά προς τα πλήθη. Τους είπε μά­λιστα ότι πριν αναχώρηση για την Ελλάδα είδε πάλι στον ύπνο του τον Άγιο Χαράλαμπο και τού είπε: «Σε περιμένω στα Φιλιατρά, όπου έδειξες την πίστη σου. Όλοι θα σε υποδεχθούν με μεγάλη χαρά». Συγκίνησις και ιερός ενθουσιασμός είχε καταλάβει τους πάντες.

Και το τοπικό αγιολόγιο σημειώνει:

«Τη αυτή ημέρα, δεκάτη ενάτη Ιουλίου, μνήμην ποιούμεθα τού εξαισίου θαύματος τού Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμ­πους, ος ταίς προς Θεόν πρεσβείαις πολλοί των πολιτών της Εράνης εσώθησαν εκ βεβαίας εις θάνατον καταδίκης υπό των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής εν έτει 1944».

Πράγματι, «θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού».

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 10ης Φεβρουαρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.




Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.