ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟΨΕ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣKΕΥΗΣ, Λόγω έκτακτης βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης.

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

Ο "μπαμπούλας" των εκτός έδρας αγώνων!...

Άρθρο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου στο Φιλιατρά News

Οι εκτός έδρας αγώνες αποτελούν μόνιμο στοιχείο προβληματισμού γιά όλους όσους ζούν από ή αγαπούν το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ-μπώλλ, το βόλλεϋ και κάθε άλλο ομαδικό σπορ. Κι όμως ελάχιστοι παράγοντες και προπονητές φαίνεται να έχουν ασχοληθεί ή να ασχολούνται επικαλούμενοι και τη βοήθεια των εξειδικευμένων ψυχολόγων με τη μελέτη του φαινομένου του "μπαμπούλα" των εκτός έδρας παιχνιδιών!

Μιά πιθανή ερμηνεία αυτής της πραγματικότητας είναι το ότι .............

στην πατρίδα μας, ως συνήθως, έχουμε αρκεσθεί όλοι στην μοιρολατρική αποδοχή της απώλειας βαθμών σε ξένα γήπεδα ή στην παρήγορη ελπίδα ότι το σκορ θα κρατηθεί σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ή, ακόμη καλύτερα, σε μιά ισοπαλία ώστε να δικαιωθούν οι γνωστές και τετριμένες αναφορές στην ατυχία, στην κακή διαιτησία ή, ανάλογα με το αποτέλεσμα και στον απαράμιλλο ψυχισμό των παιδιών μας που βέβαια δεν...απέδωσε!

Θάταν ίσως αφελές να πιστέψουμε ότι το πρόβλημα των εκτός έδρας αγώνων είναι μιά ιδιομορφία του ελλαδικού ποδοσφαίρου. Σε συγκριτικές μελέτες συναδέλφων στο εξωτερικό έχουν προκύψει μερικά ενδιαφέρονται στοιχεία που θα άξιζε να αναφερθούν έστω συνοπτικά. Ετσι, έχει διαπιστωθεί ότι για τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες η σύγκριση νικηφόρων αποτελεσμάτων εκτός έδρας με τα εντός έδρας έχει την αναλογία του 1,8 προς 1, για τίς μεσαίες ομάδες του 4,8 προς 1 ενώ κατά μέσο όρι η αναλογία είναι 1 νίκη στα εκτός για κάθε περίπου 2,8 νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια. Επιπρόσθετα όταν γίνονται και συγκριτικές αναλύσεις στον αριθμό τερμάτων για παιχνίδια εντός και εκτός έδρας τα συμπεράσματα τεκμηριώνουν το γεγονός ότι για όλους ο "μπαμπούλας" των εκτός έδρας παραμένει υπαρκτός και...ζόρικος!

Aς δούμε όμως τους συγκεκριμένους ψυχολογικούς παράγοντες οι οποίοι δρώντας στην ολότητά τους απολήγουν στην εδραίωση του φαινομένου που εσείς και εγώ χαρακτηρίζουμε ως..."μπαμπούλα".

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η έδρα περιλαμβάνουν:
(α) το γήπεδο της ομάδας το οποίο οι παίκτες το ξέρουν σπιθαμή προς σπιθαμή άν είναι πράσινο το γρασίδι ή χαραμάδα προς χαραμάδα εφόσον πρόκειται για γήπεδο μπάσκετ,
(β) Τα αποδυτήρια που οι παίκτες θεωρούν ως δικό τους χώρο,
(γ) την κερκίδα που σφύζει από ζωή και γεμίζει με τους δικούς μας,
(δ) το ξενοδοχείο και όλοι οι χώροι του οι οποίοι δίνουν στους παίκτες το συναίσθημα του οικείου και τελικά
(ε) και η διαδρομή που ακολουθεί ο οδηγός του πούλμαν μεταφέροντας την αποστολή στο στάδιο είναι καθιερωμένη και δίνει το υποκειμενικό συναίσθημα του γνωστού και του ασφαλούς.

Αντίθετα στον εκτός έδρας αγώνα λειτουργούν οι παρακάτω ψυχολογικοί παράγοντες:
(α) η αποστολή μεταφέρεται με αεροπλάνο ή πούλμαν σε "εχθρική" περιοχή,
(β) όσο αυξάνει η απόσταση από την έδρα τους οι παίκτες αισθάνονται να αυξάνεται και το άγχος του αποχωρισμού,
(γ) το ξενοδοχείο και οι αίθουσές του είναι "κρύοι" χώροι ακόμα και όταν έχει φιλοξενηθεί εκεί στην προηγούμεηη σαιζόν η ομάδα και οι 20 ή 30 ώρες παραμονής σε αυτό δεν "σκοτώνονται" εύκολα,
(δ) η διαδρομή προς το στάδιο της γηπεδούχου φορτίζεται με στρες και
(ε) τα αποδυτήρια δημιουργούν στρες στους φιλοξενούμενους.
Είναι λοιπόν χρήσιμο κατά την ταπεινή μου γνωμη να παραθέσω εδώ, προς χρήση των προπονητών, τεχνικών, παικτών και παραγόντων των διαφόρων ομάδων απλές «συνταγές» εξουδετέρωσης των στοιχείων των εκτός έδρας αγώνων που συνθέτουν τον περιβόητο "μπαμπούλα".

Ο θετικός ψυχολογικός παράγοντας χρειάζεται να παρεμβληθεί:
(1) Στο ξενοδοχείο όπου το άγχος μπορεί να μετριασθεί με κατάλληλες παρεμβάσεις από τον ψυχολόγο (εφόσον υπάρχει), στην κατανομή των παικτών σε δωμάτια με συντρόφους που τους ταιριάζουν, στην προβολή βίντεο (όχι μόνο ηρωικών επιδόσεων μας σε προγενέστερα ματς αλλά ακόμη και κανονικών φιλμ) για να «φαγωθούν» οι γεμάτες στρες ώρες της προσμονής με κατάλληλα δομημένες δραστηριότητες.
(2) Στα αποδυτήρια όπου οι φροντιστές των φιλοξενουμένων μπορούν να μεταφέρουν δικά τους εμβλήματα και σημαίες ή λάβαρα έτσι ώστε ακόμη και για τις λίγες στρεσογόνες ώρες (που όπως έχω διαπιστώσει από προσωπικές εμπειρίες συμμετοχής σε αποστολές ΠΑΕ) είναι εντυπωσιακά φορτισμένες και οι παίκτες να αισθανθούν συνειδητά και υποσυνείδητα ότι βρίσκονται σε οικείο χώρο και μέσα στον αγωνιστικό χώρο στον οποίο ανάλογα με την ψυχοσυναισθηματική τους κατάσταση μπορούν άλλοτε να βγούν νωρίς για προθέρμανση και άλλοτε να καθυστερήσουν την εμφάνισή τους μεχρι την τελευταία στιγμή.

Σε άλλες χώρες η συστηματική αποευαισθητοποίηση του "μπαμπούλα" των εκτός έδρας αγώνων μαζί με μιά σημαντική σειρά άλλων δραστηριοτήτων ανήκει καθαρά και αναμφισβήτητα στις δραστηριότητες του ψυχολόγου της ομάδας. Στην πατρίδα μας, βέβαια, τέτοιες δραστηριότητες τις αναλαμβάνουν είτε οι προπονητές, έστω και άν δεν το θέλουν (ιδιαίτερα οι ελάχιστοι που σέβονται τους εαυτούς τους και δεν παίζουν τον ρόλο του παντογνώστη και επι παντός επιστητού επαϊοντα....καραγκιόζη, ) ή άλλοι διορισμένοι από κάποιους παραγοντες «ανίδεοι...ειδικοί!..»

Οπότε, πέρα από την γνωστή «παράγκα» για πολλές ελληνικές ομάδες τα εκτός έδρας παιχνίδια συνεχίζουν να έχουν τον απειλητικό...."μπαμπούλα!»

Γ. Καρατζαφέρης: Η Τρόικα δε ζήτησε μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις

Δεν έχω ακούσει από την τρόικα να λέει για να κοπεί ο κατώτατος μισθός, οι συντάξεις κ.λπ. Δεν μου έχουν πει τέτοιο πράγμα. Μιλάω συχνά μαζί τους τηλεφωνικά. Ξεκάθαρα. Το μόνο πράγμα που μου έθεσαν τηλεφωνικώς στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, είναι μια φράση του στυλ: “τι έπαθες ξαφνικά και ζητάς εκλογές στις 8 Απριλίου“; Δεν ζητάω εκλογές. Το αντίθετο!

Έχετε κάνει κάποιο λάθος στην ενημέρωσή σας.
Γιατί το θεωρούν τρομερό λάθος. Το μόνο ..........

μήνυμα που έχω από την τρόικα, είναι ότι θεωρούν μείζον λάθος τόσο γρήγορα εκλογές, ούτως ώστε να βάλουμε σε αυστηρά πλαίσια το PSI κ. λ.π.

Ουδεμία άλλη κουβέντα. Δεν μου είπαν τίποτα άλλο. Περιμένω να τους ακούσω, να φέρουν τα χαρτιά τους. θα ξαναφύγουν να πάνε πίσω για να φέρουν τις τελικές εκτιμήσεις στα μέσα Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΟ
Αν αυτά που λέει ο Καρατζαφέρης είναι αλήθεια (έχει και η τροϊκα διαψεύσει πολλές φορές την κυβέρνηση) τότε όλα αυτά τα δυσβάσταχτα μέτρα τα παίρνει από μόνη της η τρισκατάρατη κυβέρνηση.
Καιρός στις εκλογές να τους στείλουμε στον αγύριστο όλους. Γιατί ακόμα και αρχηγό να αλλάξουν στο ΠΑΣΟΚ πάλι κάποιος από δαύτους θα μπει αρχηγός. Μα ο Μπένι, μα ο Λοβέρδος, μα ο Χι, μα ο Ψι, μα ο Ωμέγα, πάλι κάποιος από δαύτους θα είναι. Θα αλλάξει ο Μανωλιός (ΠΑΣΟΚ) και θα βάλει τα ρούχα τους αλλιώς δηλαδή.

ΥΠΕΣ: 7 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ

Στο κατεπείγον πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εντάχθηκαν οι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, που ρυθμίζουν με ευνοϊκούς όρους τα δάνεια των υπερχρεωμένων δήμων και των περιφερειών, μετά την έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο.

Πρόκειται για δέκα διατάξεις που, όπως αναφέρεται ...........

στην αιτιολογική έκθεση έχουν ως στόχο την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών «έτσι ώστε να διαχειρίζονται με την συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών το χρέος τους, να το εξυπηρετούν αξιόπιστα χωρίς παράλληλα να αναστέλλουν κρίσιμες προς τους πολίτες λειτουργίες τους».

7+3 ρυθμίσεις

Συγκεκριμένα με τις δέκα διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνονται στο δέυτερο άρθρο του πολυνομοσχεδίου:


1. Δίνεται η δυνατότητα δανειοδότησης γα την εξόφληση κάθε μορφής χρεών. Ωστόσο, η συμπερίληψη και των λοιπών χρεών πλην των προερχομένων από δαπάνες επενδύσεων ισχύει μόνο για όσα έχουν γεννηθεί ως χρέη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, έτσι ώστε να αναγκαστούν οι ΟΤΑ να περιορίσουν την υπερχρέωση και να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.


2. Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω υπερχρέωσης και εφόσον έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα περιορισμού των επενδυτικών δαπανών τους να εγγράψουν και εν συνεχεία να συνάψουν δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με πιστωτικά ιδρύματα. Για την λήψη του δανείου οφείλουν να υποβάλλουν Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης, το οποίο ελέγχεται από την Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του ν.3852/2010. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογής της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου δεν απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 264 του ν.3852/2010.

3. Αποσυνδέεται το επιτόκιο των δανείων για τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα από το (υψηλό πλέον) των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και ανακαθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

4. Όλες οι δανειακές συμβάσεις, που έχουν συναφθεί οποτεδήποτε μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και φορέων Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού και των νομικών τους προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου θεωρούνται νομίμως συναφθείσες, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης των ΟΤΑ.

5. Παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο η προθεσμία που έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2011 για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ.

6. Η δυνατότητα πληρωμής για το πρώτο τρίμηνο του έτους υποχρεωτικών δαπανών, δαπανών για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων, για την προμήθεια υλικών και τροφίμων για δράσεις κοινωνικής προστασίας και αλληλεγύης, δαπανών που προκύπτουν από την εκτέλεση των διετών προγραμμάτων δράσης κοινωφελών επιχειρήσεων και δαπανών που απορρέουν από συμβάσεις ανάθεσης εκτέλεσης έργων κ.ά., δεδομένου ότι αρκετοί πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ δεν θα έχουν ψηφισμένους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς από την αρχή του οικονομικού έτους 2012.

7. Εναρμόνιση και απλοποίηση του καθεστώτος και της διαδικασίας απόδοσης στους Δήμους των εσόδων του άρθρου 259 του ν.3852/2010, με αυτά του άρθρου 260 που αφορούν στις Περιφέρειες.

8. Δίνεται λύση για την πληρωμή των οφειλόμενων προηγούμενων ετών σχετικών με τη μεταφορά των μαθητών, καθώς οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και κατά το τρέχον έτος οι περιφέρειες δεν κατόρθωσαν εντός των οριζομένων προθεσμιών να συνάψουν νέες συμβάσεις ή οι συναφθείσες συμβάσεις δεν είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι κάτοχοι των παρεχομένων μεταφορικών μέσων να μην έχουν πληρωθεί. Με την προτεινόμενη ρύθμιση παρέχεται το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με διαπιστωτική του πράξη να βεβαιώσει την πραγματική μεταφορά των μαθητών αλλά και το ύψος της δαπάνης δηλαδή να διαπιστώσει ότι η μεταφορά έχει ήδη συντελεστεί και συνεπώς οι αντίστοιχες δαπάνες θεωρούνται νόμιμες.

9. Αποσαφηνίζεται ότι νομίμως αποδόθηκαν τα χρηματικά ποσά που έχουν κατανεμηθεί έως την 31.12.2010, στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, ως ποσοστό των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων, καθώς από 1.1.2009 το ποσοστό από τα τέλη κυκλοφορίας που αποτελούσε πόρο των Κ.Α.Π. αυξήθηκε από 50% σε 90%. Υπενθυμίζεται ότι από την 1-1-2011 και εφεξής, τα τέλη κυκλοφορίας δεν αποτελούν πλέον πόρο των Κ.Α.Π.

10. Ρυθμίζεται το θέμα της εκλογής νέων διοικητικών συμβουλίων στους υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κατά το υπόλοιπο της μεταβατικής περιόδου έως την συγχώνευσής τους στον νέο ενιαίο ΦΟΔΣΑ, καθώς οι δήμοι οφείλουν να ορίσουν νέους αντιπροσώπους και να συγκροτηθεί το διοικητικό συμβούλιο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 246 του ν.3463/2006 και την συστατική πράξη (ανάλογα εάν είναι σύνδεσμοι ή ανώνυμες εταιρίες). Ως προς τον αριθμό των αντιπροσώπων ισχύει όμως ο αριθμός που προέκυπτε από τους πρώην ΟΤΑ που τώρα είναι δημοτικές ενότητες και συνεπώς το κάθε δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ορίσει τόσους αντιπροσώπους όσους αντιστοιχούν στο σύνολο των αντιπροσώπων των ΟΤΑ που συγχωνεύθηκαν. Για την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση κάθε δήμου μέλους του ΦΟΔΣΑ προβλέπεται η συμμετοχή και αντιπροσώπων που εκλέγονται από την μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.


ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Άρθρο 2
Επείγουσες ρυθμίσεις για την εξυγίανση των δήμων και των περιφερειών και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών

1. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 264 του ν.3852/2010 (Α΄87) αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να συνομολογούν δάνεια με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του Εξωτερικού αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Επιτρέπεται η συνομολόγηση δανείων για τη χρηματοδότηση των υπολοίπων χρεών τους συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προέρχονται από πάσης φύσεως δαπάνες μόνο όταν αυτά έχουν προκύψει έως την 31η Δεκεμβρίου 2011.

2. Παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους και τις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, πριν την προσφυγή στις διατάξεις του άρθρου 262 του ν.3852/2010 και τις ρυθμίσεις της υπ' αριθμ. 43288/4.10.2011 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, να εγγράψουν στο σκέλος των εσόδων και σε αναπτυγμένη μορφή του Κ.Α. που αφορά στα δάνεια, το ποσό που αντιστοιχεί στο ύψος της διαφοράς εσόδων και δαπανών τους, συμπεριλαμβανομένων των χρεών, κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παραπάνω απόφασης, το οποίο θα καλυφθεί με συνομολόγηση δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με πιστωτικά ιδρύματα. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σύνταξη ενός Σχεδίου Οικονομικής Υποστήριξης από τον ενδιαφερόμενο ΟΤΑ, το οποίο αποτελεί συνοδευτικό στοιχείο του προϋπολογισμού του, εγκρίνεται από το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο με αυτόν και συνιστά ταυτόχρονα έγκριση για τη σύναψη του δανείου. Επίσης, υποβάλλεται και στο Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ελεγχθεί από την Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του ν.3852/2010. Το αποτέλεσμα του ελέγχου κοινοποιείται στον αρμόδιο ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος εξετάζει τη νομιμότητα της απόφασης ψήφισης του προϋπολογισμού στο σύνολό της. Για την εφαρμογή της παρούσας, καθώς και στην περίπτωση που δήμος ή περιφέρεια ενταχθεί στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης, δεν εξετάζεται η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 264 του ιδίου νόμου και οι σχετικές αποφάσεις των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών τους, ανεξαρτήτως του ύψους ποσού του δανείου.

3. Το επιτόκιο των δανείων, που έχουν συναφθεί από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με βάση τα τρέχοντα επιτόκια των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου δεκαετούς διάρκειας, εφόσον δεν υφίσταται δυνατότητα αναπροσαρμογής του με τις έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ισχύουσες διατάξεις, ανακαθορίζεται από 1η Ιανουαρίου 2012 με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου. Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης απαιτείται διαπιστωτική πράξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

4. Δανειακές συμβάσεις, που έχουν συναφθεί οποτεδήποτε μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και φορέων Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού και των νομικών τους προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου θεωρούνται νομίμως συναφθείσες.

5. Η αποκλειστική προθεσμία της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 του άρθρου 49 του ν.3943/2011 (Α΄ 66) παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου 2012. Μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας τα χρεωστικά ανοίγματα, όπως εμφανίζονται στα βιβλία του Τ.Π.Δ., βεβαιώνονται ή επαναβεβαιώνονται στην Κεντρική Υπηρεσία του Τ.Π.Δ. από 1.7.2012 οίκοθεν υπέρ του Τ.Π.Δ. με βάση τα σχετικά στοιχεία που διαθέτει, κατά του οικείου δήμου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

6. «Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 158 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3463/2006, προστίθενται περιπτώσεις ως εξής:
ιδ) Τα ποσά για την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων και η προμήθεια υλικών και τροφίμων για την άσκηση της αρμοδιότητας κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
ιε) Οι δαπάνες που προκύπτουν από την εκτέλεση των διετών προγραμμάτων δράσης των κοινωφελών επιχειρήσεων.
ιστ) Οι δαπάνες που απορρέουν από συμβάσεις ανάθεσης εκτέλεσης έργων, εργασιών, προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών.»

7. Τα έσοδα της παραγράφου 1 του άρθρου 259 του ν.3852/2010 (Α΄87) εγγράφονται στον τακτικό προϋπολογισμό και κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων». Ποσοστό μέχρι ένα τρίτο (1/3) των εσόδων της περίπτωσης α΄ της ανωτέρω παραγράφου, διατίθεται για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών των Δήμων. Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται κατ' έτος ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής των εσόδων αυτών, επί τη βάσει ιδίως των δημογραφικών γεωμορφολογικών, διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών κάθε Δήμου.

8. Δαπάνες οι οποίες αφορούν στη μεταφορά μαθητών μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, για τις οποίες δεν τηρήθηκε η διαδικασία των άρθρων 28, παρ.2 του ν.3879/2010 (Α΄ 163), 16 του ν.3887/2010 (Α΄ 174), 49, παρ.6 του ν. 3943/2011 ( Α΄66) και του άρθρου 70 του ν.4002/2011 (Α' 180) θεωρούνται νόμιμες, εφόσον ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαπιστώσει με σχετική πράξη του την εκτέλεση του μεταφορικού έργου και το ύψος της σχετικής δαπάνης.

9. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 17 του ν. 3888/2010 (Α΄ 175) προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

«Χρηματικά ποσά που κατανεμήθηκαν, έως και την 31.12.2010, στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 34 «Αύξηση ποσοστού απόδοσης τελών κυκλοφορίας στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού» του ν. 3697/2008, ως ποσοστό των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων που αποτελούσε πόρο των Κ.Α.Π. αυτών, αποτελούν έσοδα των ανωτέρω οργανισμών και αποδόθηκαν νομίμως».

10. Τα δημοτικά συμβούλια εντός είκοσι ημερών από την δημοσίευση του παρόντος νόμου ορίζουν αντιπροσώπους των δήμων στα διοικητικά συμβούλια των υφισταμένων Φορέων Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων. Τα διοικητικά συμβούλια των υφισταμένων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων συγκροτούνται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος.
Κάθε δήμος ορίζει αριθμό αντιπροσώπων ίσο με το άθροισμα των αντιπροσώπων που είχαν ορίσει οι δήμοι ή κοινότητες από την συνένωση των οποίων ιδρύθηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.3852/2010. Όταν ο αριθμός των αντιπροσώπων είναι μεγαλύτερος από δύο ένας τουλάχιστον εκλέγεται από την μειοψηφία. Από τους πέντε αντιπροσώπους και άνω δύο τουλάχιστον εκλέγονται από την μειοψηφία.
Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 104 του ν.3852/2010 καταργείται.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την ουσιαστική εκπλήρωση της αποστολής της σύγχρονης και ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης καθιστώντας την παράγοντα δυναμικής υπέρβασης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της εξυγίανσης των δήμων και των περιφερειών κατευθύνεται κυρίως προς την ουσιαστική και παράλληλα ευέλικτη στήριξη των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών έτσι ώστε να διαχειρίζονται με την συνδρομή των χρηματοπιστωτικών δομών το χρέος τους, να το εξυπηρετούν αξιόπιστα χωρίς παράλληλα να αναστέλλουν κρίσιμες προς τους πολίτες λειτουργίες τους. Στόχος των προτεινομένων διατάξεων είναι να καταστήσουν το πρόγραμμα εξυγίανσης πραγματικό εργαλείο ανάκαμψης και αναγέννησης των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών, συμμορφούμενο σε δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ειδικότερα με τις προτεινόμενες διατάξεις ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

Με τη ρύθμιση της παραγράφου 1 καθίσταται δυνατή η δανειοδότηση για την εξόφληση χρεών που προέρχονται από κάθε μορφής δαπάνες. Η συμπερίληψη και των λοιπών χρεών πλην των προερχομένων από δαπάνες επενδύσεων ισχύει μόνο για όσα έχουν γεννηθεί ως χρέη μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2011, έτσι ώστε να αναγκαστούν οι ΟΤΑ να περιορίσουν την υπερχρέωση και να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους.

Με την διάταξη της παραγράφου 2 παρέχεται στους δήμους και στις περιφέρειες που δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους λόγω υπερχρέωσης και εφόσον έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα περιορισμού των επενδυτικών δαπανών τους να εγγράψουν και εν συνεχεία να συνάψουν δάνειο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με πιστωτικά ιδρύματα. Για την λήψη του δανείου οφείλουν να υποβάλλουν Σχέδιο Οικονομικής Υποστήριξης, το οποίο ελέγχεται από την Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262 του ν.3852/2010. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογής της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου δεν απαιτείται η συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 264 του ν.3852/2010.

Η ρύθμιση της παραγράφου 3 εισάγεται, προκειμένου να μειωθεί το επιτόκιο των δανείων των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού και των νομικών τους προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, που συνήφθησαν με νόμο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και των οποίων το επιτόκιο δανεισμού είναι συνδεδεμένο με το επιτόκιο των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου δεκαετούς διάρκειας. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανόδου των επιτοκίων των 10ετών ομολόγων, το επιτόκιο των δανείων αυτών είναι σήμερα δυσβάσταχτο για τους ΟΤΑ. Με την ανωτέρω διάταξη το επιτόκιο των δανείων αποσυνδέεται από αυτό των ομολόγων και ανακαθορίζεται με απόφαση του ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η διάταξη της παραγράφου 4 προτείνεται προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εξυγίανσης των ΟΤΑ.

Με την παράγραφο 5 παρατείνεται η προθεσμία της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 49 του ν.3943/2011, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων κατά τις διατάξεις του παρόντος άρθρου. Η προθεσμία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2011 και με την προτεινόμενη διάταξη παρατείνεται κατά ένα εξάμηνο.

Η ρύθμιση της παραγράφου 6 κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι αρκετοί πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ δεν θα έχουν ψηφισμένους και εγκεκριμένους προϋπολογισμούς από την αρχή του οικονομικού έτους 2012 και θα προσφύγουν στην εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 160 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, περί διάρκειας της ισχύος του προϋπολογισμού, προκειμένου να προβούν σε δαπάνες. Ειδικότερα στο άρθρο αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα πληρωμής για το πρώτο τρίμηνο του έτους των υποχρεωτικών δαπανών του άρθρου 158 του ιδίου Κώδικα, το οποίο συμπληρώνουμε με τις δαπάνες εκείνες, οι οποίες εάν δεν πραγματοποιηθούν, θα προκαλέσουν κοινωνική αναστάτωση και θα οδηγήσουν σε ακόμη χειρότερη οικονομική κατάσταση πολλούς ιδιώτες (εργολήπτες, προμηθευτές κλπ) που συναλλάσσονται με τους δήμους, εμφανίζοντας τους ΟΤΑ χρεωμένους, παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις διαθέσιμες για την εξόφληση αυτών των οφειλών και αυξάνοντας επιπλέον το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 7 εναρμονίζεται και απλοποιείται το καθεστώς και η διαδικασία απόδοσης στους Δήμους των εσόδων του άρθρου 259 του ν.3852/2010, με αυτά του άρθρου 260 που αφορούν στις Περιφέρειες.

Την τελευταία τριετία, ο νομοθέτης έχει παρατείνει τις συμβάσεις μεταφοράς των μαθητών προκειμένου να καταστεί δυνατή έως την σύναψη νέων συμβάσεων η απρόσκοπτη μεταφορά των μαθητών. Σε αρκετές περιπτώσεις οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και κατά το τρέχον έτος οι περιφέρειες δεν κατόρθωσαν εντός των οριζομένων προθεσμιών να συνάψουν νέες συμβάσεις ή οι συναφθείσες συμβάσεις δεν είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι κάτοχοι των παρεχομένων μεταφορικών μέσων να μην έχουν πληρωθεί. Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παραγράφου 8 παρέχεται το δικαίωμα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με διαπιστωτική του πράξη να βεβαιώσει την πραγματική μεταφορά των μαθητών αλλά και το ύψος της δαπάνης δηλαδή να διαπιστώσει ότι η μεταφορά έχει ήδη συντελεστεί και συνεπώς οι αντίστοιχες δαπάνες θεωρούνται νόμιμες.

Με την προτεινόμενη διάταξη της παραγράφου 9 αποσαφηνίζεται ότι νομίμως αποδόθηκαν τα χρηματικά ποσά που έχουν κατανεμηθεί έως την 31.12.2010, στους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, ως ποσοστό των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Η απόδοση των ανωτέρω ποσών έγινε δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 34 του ν. 3697/2008, με την οποία αυξήθηκε από την 1-1-2009, το ποσοστό από τα τέλη κυκλοφορίας που αποτελούσε πόρο των Κ.Α.Π. από 50% σε 90%. Η αύξηση αυτή έγινε προκειμένου να καλυφθεί το κόστος μεταφερθεισών κρατικών αρμοδιοτήτων προς τους ανωτέρω οργανισμούς. Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του άρθρου 259 «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι Δήμων» του ν. 3852/2010, καθώς και της παρ. 3 του άρθρου 17 του ν. 3888/2010, ήτοι την 1-1-2011 και εφεξής, τα τέλη κυκλοφορίας δεν αποτελούν πλέον πόρο των Κ.Α.Π.
Με τον τρόπο αυτό, αίρονται τυχόν νομικές επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα απόδοσης των χρηματικών ποσών που έχουν κατανεμηθεί στους Ο.Τ.Α. έως την 31-12-2010, δυνάμει των προαναφερόμενων διατάξεων του ν. 3697/2008.

Με τη διάταξη της παραγράφου 10 ρυθμίζεται το θέμα της εκλογής νέων διοικητικών συμβουλίων στους υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κατά το υπόλοιπο της μεταβατικής περιόδου έως την συγχώνευσής τους στον νέο ενιαίο ΦΟΔΣΑ. Με το καταργούμενο τελευταίο εδάφιο της παρ.4 του άρθρου 104 του ν.3852/2010 παρατάθηκε η θητεία των διοικητικών συμβουλίων που είχαν εκλεγεί πριν την 1.1.2011 με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η λειτουργία τους δεδομένου ότι τα περισσότερα των μελών δεν είναι πλέον αιρετοί.
Με την προτεινόμενη διάταξη οι δήμοι οφείλουν να ορίσουν νέους αντιπροσώπους και να συγκροτηθεί το διοικητικό συμβούλιο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 246 του ν.3463/2006 και την συστατική πράξη (ανάλογα εάν είναι σύνδεσμοι ή ανώνυμες εταιρίες). Ως προς τον αριθμό των αντιπροσώπων ισχύει όμως ο αριθμός που προέκυπτε από τους πρώην ΟΤΑ που τώρα είναι δημοτικές ενότητες και συνεπώς το κάθε δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ορίσει τόσους αντιπροσώπους όσους αντιστοιχούν στο σύνολο των αντιπροσώπων των ΟΤΑ που συγχωνεύθηκαν. Για την αντιπροσωπευτικότερη εκπροσώπηση κάθε δήμου μέλους του ΦΟΔΣΑ προβλέπεται η συμμετοχή και αντιπροσώπων που εκλέγονται από την μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Απλά μαθήματα Στατιστικής…

Άρθρο του Πάνου Μπόζου στο Φιλιατρά News

Ξεκινάμε με τον ορισμό:

«Στατιστική είναι η επιστήμη των εφαρμοσμένων μαθηματικών η οποία συλλέγει στοιχεία, τα κατατάσσει σε πίνακες, τα παρουσιάζει με διάφορους τρόπους και εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα».

Η συλλογή των στοιχείων γίνεται με 2 τρόπους : α) Με δειγματοληψία, β) Με απογραφή.

Στη δειγματοληψία επιλέγεται ένα μέρος του πληθυσμού, ενώ στην απογραφή το σύνολο του πληθυσμού καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα της έρευνας. Κρίσιμο στοιχείο της έρευνας είναι η επιλογή του δείγματος και η διατύπωση των ερωτημάτων.
Αν για παράδειγμα θέλουμε να μάθουμε ποιες ομάδες .......

υποστηρίζουν οι φίλαθλοι της χώρας και επιλέξουμε δείγμα από τη Ν. Φιλαδέλφεια το αποτέλεσμα είναι γνωστό… Αν επίσης έχουμε φροντίσει να βομβαρδίσουμε τον πληθυσμό με τη βοήθεια της διαφήμισης η της δυσφήμησης για τις ικανότητες ενός πολιτικού είναι βέβαιο ότι την επομένη η έρευνα θα δείξει το αποτέλεσμα που εμείς επιθυμούμε !

Άρα αποδεικνύεται, πάρα πολύ εύκολα, ότι ένα επιστημονικό εργαλείο μπορεί να μετατραπεί σε όργανο επηρεασμού ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις προς τη κατεύθυνση που κάποιοι επιθυμούν.

Στην Ελλάδα, χώρα ανέκαθεν της υπερβολής, δεν ανθεί μόνο η «φαιδρά πορτοκαλέα». Φυτρώνουν παντού εταιρείες δημοσκοπήσεων, εταιρείες άμεσα συνδεδεμένες και με εταιρείες διαφημιστικές, εταιρείες προώθησης προϊόντων και πολιτικών προσώπων. Οι διευθυντές των εταιρειών δημοσκοπήσεων έχουν μετατραπεί σε σταρ των τηλεοπτικών εκπομπών, αυτοαναγορεύονται σε επιστημονικές αυθεντίες, ενώ οι περισσότεροι εξ’ αυτών ελάχιστη σχέση έχουν με την επιστήμη της Στατιστικής…

Προσοχή! Άλλο πράγμα είναι να μελετούμε τη πραγματική συμπεριφορά του πληθυσμού και άλλο πράγμα να προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε (πολύ δε περισσότερο να ποδηγετήσουμε) τις προθέσεις του!

Άμεσα γεννιούνται τα ερωτήματα : Αντέχει η μικρή Ελληνική αγορά να συντηρεί όλες αυτές τις επιχειρήσεις; Αν όχι ποιος πληρώνει το μάρμαρο ;

Αν παραδεχθούμε ότι τα κόμματα και οι πολιτικοί ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, ποιόν σκοπό εξυπηρετούν τα διάφορα ΜΜΕ που κάθε τρείς και λίγο πληρώνουν (αν πληρώνουν…) τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ;

Τι νόημα έχουν ερωτήσεις του τύπου : «καταλληλότερος πρωθυπουργός», «παράσταση νίκης»;

Πως εξηγείται το «εύρημα» ότι οι Έλληνες δεν θέλουμε με τίποτα να φύγουμε από τη ζώνη του Ευρώ, αλλά ταυτόχρονα είμαστε εναντίον κάθε μέτρου που θα μας διατηρήσει σε αυτή ;

Ο πατέρας των δημοσκοπήσεων George Gallop προσπαθώντας να απομυθοποιήσει την αξιοπιστία τους έλεγε : «Με τις κατάλληλες ερωτήσεις μπορώ να αποδείξω την ύπαρξη του Θεού !!»

Συμπέρασμα:

Η Στατιστική είναι επιστήμη των Μαθηματικών ! Όσοι γνωρίζουν τις βασικές έννοιες άλλοτε γελούν, άλλοτε αγανακτούν με τον τρόπο που κάποιοι την κακομεταχειρίζονται.

Είναι κοινός τόπος ότι επιστημονικές κατακτήσεις μετατρέπονται στα χέρια άσχετων η ιδιοτελών σε επικίνδυνα εργαλεία. Τα παραδείγματα άπειρα.

Ας μη λησμονούν οι Πολίτες ότι οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είναι επιστημονικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σωματεία αλλά καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις και πρέπει, εκτός των άλλων ,να μείνει ευχαριστημένος και ο πελάτης…

Πάνος Μπόζος
Μαθηματικός

Tριφυλία. Άκυρη η απόφαση για τα τέλη;

Τις προηγούμενες μέρες μεταφέραμε με ρεπορτάζ στο «Θ» και παρουσιάσαμε πληροφορίες που κυκλοφορούν έντονα στην περιοχή, για ενδεχόμενη ακύρωση της κατά πλειοψηφίας απόφασης που έλαβε η συμπολίτευση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για το «χαράτσωμα» των πολιτών, με τις αυξήσεις των δημοτικών τελών (καθαριότητας και φωτισμού) από 40 μέχρι και 145%, έστω και σταδιακά σε δύο χρόνια, ρωτώντας εάν όντως είναι άκυρη!

Μέσα από τα ρεπορτάζ αναπτύχθηκε η ..........

«επιχειρηματολογία» των πληροφοριών για την ενδεχόμενη ακυρότητα της απόφασης, αναφέροντας και τι ακριβώς ορίζεται στο Νόμο 3852/2010 - «Καλλικράτης» και συγκεκριμένα στο Άρθρο 67 - «Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου» και την παράγραφο 8, για την πρόσκληση, συμμετοχή και το δικαίωμα ψήφου των προέδρων των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς και των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα που αφορούν στις αντίστοιχες κοινότητες!

Επειδή το ανακύψαν θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν το «χαράτσωμα», ρωτήσαμε και το «ψάξαμε». Σύμφωνα με όσα μας είπαν αρμόδιοι επί του θέματος, οι λόγοι που έχουμε ήδη γράψει, δηλαδή της πρόσκλησης ή μη των προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και των εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων, είναι ορθοί, καθώς και το δικαίωμα της ψήφου τους στη λήψη των σχετικών αποφάσεων για τα δημοτικά τέλη.

Μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αναφορικά με την απόφαση αναπροσαρμογής του τέλους ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας Δήμου. Για τη λήψη της απόφασης ψήφισαν και οι παριστάμενοι πρόεδροι και εκπρόσωποι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. Η, δε, απόφαση αυτή, στη λήψη της οποίας ψήφισαν, επαναλαμβάνω, και οι πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, κρίθηκε νόμιμη από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσο Αποστολόπουλο.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το άρθρο 238 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») και την υπ’ αριθ. πρώτ. 74895/30-12-2010 εγκύκλιο (αρ. 60) του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο έλεγχος νομιμότητας πράξεων ΟΤΑ, μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ, ανατίθεται στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτός ασκεί τις αρμοδιότητες του Ελεγκτή Νομιμότητας κατά τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Δήμων και των Περιφερειών, σύμφωνα με τα άρθρα 225, 226 και 227 του «Καλλικράτη».
Εάν οι πρόεδροι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης για τα δημοτικά τέλη, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δε θα ενέκρινε, αλλά, αντίθετα, θα την ακύρωνε!

Στη λήψη της απόφασης του Δ.Σ. Τριφυλίας, αν και ήταν παρόντες πρόεδροι και εκπρόσωποι Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (προσκεκλημένοι ή αυτοβούλως), το προεδρείο δεν τους παρείχε το δικαίωμα της ψήφου! Αυτό, άραγε, συνιστά λόγο ακύρωσης της απόφασης;
Πέρα από το ενδεχόμενο μη πρόσκλησης προέδρου ή εκπροσώπου Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας, που καθιστά άκυρη την απόφαση!

Επιπλέον, ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος ακύρωσης της απόφασης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, είναι και ο εξής: Με την παρ. 12 του άρθρου 25 του Ν. 1828/89 (ΦΕΚ -2 Α’), ορίζεται: «Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 21 και 22 του Β.Δ. 24-9/ 20-10-58 (ΦΕΚ Α’ 171) και του άρθρου 4 του Ν. 1080/80 (ΦΕΚ Α’ 246), ενοποιούνται σε ενιαίο ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος αυτό επιβάλλεται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες στους πολίτες δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα. Για τον καθορισμό του συντελεστή του τέλους και τη διαδικασία βεβαίωσης του τέλους αυτού, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 25/75 (ΦΕΚ Α’ 74), όπως τροποποιήθηκαν με το Ν. 429/76 (ΦΕΚ Α’ 235), και του άρθρου 5 του Ν. 1080/80».

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 18 του Ν. 1828/89: «Ο προβλεπόμενος από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Ν. 1080/80 συντελεστής του φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων ορίζεται από 6 μέχρι 25 δραχμές. Ο συντελεστής αυτός μπορεί να αυξάνεται με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου, μέχρι είκοσι τα εκατό (20%) για κάθε οικονομικό έτος». Με την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας οι αυξήσεις των δημοτικών τελών, ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, για το 2012, ξεκινούν από 20% και εκτοξεύονται πάνω από 70%! Συνεπώς, εκτιμάται, οι αυξήσεις αυτές είναι κατά παράβαση του νόμου, παράνομες και καταχρηστικές!

Θεωρείται πως ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, θα προχωρήσει στον έλεγχο νομιμότητας της συγκεκριμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας (έλεγχο ο οποίος είναι υποχρεωτικός και αυτεπάγγελτος και λαμβάνει χώρα μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα ημερών από την περιέλευση της απόφασης σ’ αυτόν, εκδιδόμενης υποχρεωτικά ειδικής πράξης, κατά τις διατάξεις του άρθρου 149 παρ. 1 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, κυρωτ. Ν.3463/2006, Α’ 114), δίχως να παραβλέψει βάσιμους, υπαρκτούς, νόμιμους και ουσιαστικούς λόγους, όπως και οι προαναφερθέντες, και λαμβάνοντας υπόψη (ζητώντας, αν δεν του αποσταλούν μαζί με την απόφαση) τους συντελεστές που ίσχυαν το 2011 και τους νέους που ψηφίστηκαν για το 2012. Από αυτούς αποδεικνύεται η ποσοστιαία αύξησή τους ανά Δημοτική και Τοπική Κοινότητα, που καθορίζουν το μη σύννομο χαρακτήρα της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών!

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

ΣΧΟΛΙΟ
Αν όλα αυτά που αναφέρει ο δημοσιογράφος ισχύουν (δεν εχουμε λόγο να αμφιβάλουμε) τότε εκτός απο τους πολιτικούς τα γιαούρτια και τα αβγα πρέπει να πέσουν και στους αυτοδιοικητικούς του Δήμου Τριφυλίας.
Ο μεγάλος συνδικαληστής Κόλλιας φώναζε προεκλογικά "Δεν θα αυξήσω τα Δημοτικά Τέλη... Σε ένα χρόνο το ξέχασε.....

Σκηνές από το τελευταίο επεισόδιο στην Ζωή της Άλλης.

Μετά από τρία χρόνια, τηλεθεάσεις που «χτύπησαν κόκκινο» και σχόλια για τα γυρίσματα, την πλοκή και τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών, το σήριαλ «Η ζωή της άλλης» ολοκληρώνεται.

«Η ζωή της άλλης» βασίστηκε στο μεξικάνικο σίριαλ «Querida enemiga» (αγαπημένη εχθρός). Ο Γιώργος Χρυσοβιτσάνος επιμελήθηκε την απόδοση του σεναρίου, ο Δημήτρης Αρβανίτης υπέγραψε την σκηνοθεσία, ενώ το casting περιελάμβανε πολύ γνωστά ονόματα του θεάτρου και της τηλεόρασης.

Απόψε το βράδυ της Παρασκευής 06/01 στις 21:00 θα ........

προβληθεί το τελευταίο επεισόδιο της σειράς που «τρέλανε» τα μηχανάκια της AGB και όπως όλα δείχνουν, το τέλος θα είναι συγκλονιστικό.Ανακάλυψαν φοιτητικό σπίτι των οργίων στην Πάτρα

Σε σπίτι οργίων έχει μετατραπεί γκαρσονιέρα στην περιοχή των ΤΕΙ.

Την γκαρσονιέρα διατηρεί φοιτητής του ΤΕΙ ο οποίος όμως «συνεργάζεται» με τέσσερις Πατρινούς! Η μέθοδός τους…απλή! «Ψαρεύουν» νεαρές μέσα από το facebook, κυρίως από παρέες φοιτητών και σχεδόν κάθε βράδυ… γίνεται «παρέλαση» στην «ροζ» γκαρσονιέρα. Το ζήτημα είναι ότι σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πληροφορίες, στον χώρο δεν συνευρίσκονται ζευγάρια αλλά γίνονται ομαδικά όργια!

Ενας μάλιστα από τους Πατρινούς διαδίδει πως..........

έχει όλα τα προσόντα για κάτι τέτοιο (μέχρι και φωτογραφία του είναι αποφασισμένος να δημοσιεύσει).

Η παρέα των «5», «χτυπά» γυναίκες από 17 έως και 33 ετών (αυτό είναι το φάσμα των ηλικιών που μας έδωσαν) και μάλιστα η 33χρονη είναι Πατρινή διαζευγμένη, η οποία μετά από χρόνια γάμου θέλησε να «δοκιμάσει» και ομαδικό σεξ και μάλιστα με αρκετά νεαρότερους σε ηλικία άνδρες.

Η ύπαρξη της «ροζ» γκαρσονιέρας (των οργίων) έχει διαδοθεί στους κύκλους των φοιτητών και νεαρών Πατρινών.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (με τη συναίνεση των κοριτσιών που συμμετέχουν) έχουν τραβηχτεί και φωτογραφίες αλλά και βίντεο! Τα οποία όμως είναι για προσωπική χρήση και δεν έχουν «ανέβει» στο διαδίκτυο!

Αλλωστε στόχος των «5» είναι να συνεχίσουν να… περνούν καλά και όχι να «χαλάσουν» τη φήμη που έχουν για παροχή εχεμύθειας σε όσες νεαρές ή και μεγαλύτερες μετατρέπονται σε ερωτικές σύντροφοί τους.

patrisnews.com

ΣΧΟΛΙΟ
Πολλά γίνονται στην Πάτρα.... Μήπως να γινόταν και τίποτα εδώ....

Φουρτουνιασμένη η Θάλασσα στην Αγία Κυριακή

Τεράστια κύματα έχουν σηκωθεί στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών καθώς οι άνεμοι που πνέουν είναι πολύ δυνατοί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κύμα έχει σκεπάσει ακόμα και τα παγκάκια στην αριστερή πλευρά του λιμανιού (από την πλευρά του σπιτιού του Κ. Αγγελόπουλου.
Τις φωτό μας τις έστειλε αναγνώστης μας.

Δείτε φωτογραφίες και θα καταλάβετε. Κλίκ στις φωτό.

Τα έψαλαν και στον Κάρολο Παπούλια. Έγιναν έξι προσαγωγές.

Έξι άτομα -τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες- προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκίδας για το περιστατικό που σημειώθηκε στη διάρκεια της τελετής Αγιασμού των Υδάτων, όταν συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του Κάρολου Παπούλια. Σε βάρος των έξι σχηματίζεται δικογραφία για προσβολή κατά της τιμής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Mega, έχει ήδη ενημερωθεί η ..........

εισαγγελέας της Χαλκίδας και οι αστυνομικοί αναμένουν εντολή για το εάν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου ή εάν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Κατά την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, ορισμένοι πολίτες άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, κατά κατά των μέτρων λιτότητας, αλλά και κατά της ανεργίας που πλήττει τους κατοίκους της πόλης.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και οι άλλοι επίσημοι που παρέστησαν στην τελετή αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Ελεύθεροι οι 6 συλληφθέντες

Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγη ώρα οι 6 συλληφθέντες για τις αποδοκιμασίες σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου παπούλια κατά την τελετή Καθαγιασμού των υδάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας διέταξε τη λήξη της κράτησης τους και τη συνέχιση της προανάκρισης για το αδίκημα της προσβολής του προσώπου του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα, πλην όμως, όπως εκτιμάται, η υπόθεση θα δρομολογηθεί σε ... πορεία κατευθείαν για το αρχείο.

ΣΧΟΛΙΟ
Καλά ο Κάρολος το κράξιμο δεν το συνήθισε ακόμα;

Στις 14/1/2012 αρχίζουν οι εκπτώσεις. Τι πρέπει να ξέρετε για να μην την πατήσετε.

H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινάει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012 και θα διαρκέσει ένα μήνα, όπως ενημερώνουν τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας.

Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα διαμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και σε 70% προκειμένου να προκαλέσουν οι καταστηματάρχες το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταστημαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.

Οι έμποροι του Πειραιά υπογραμμίζουν ότι, χωρίς να γίνεται καμία σοβαρή προσπάθεια για ...........

να περιμαζευτεί η δημόσια σπατάλη, ''ψηφίζονται καταστροφικά νομοσχέδια που χτυπούν αλύπητα τους ευάλωτους συνταξιούχους, διώκουν τους απαραίτητους σε οργανικές θέσεις δημόσιους υπαλλήλους και επιβαρύνουν περαιτέρω τους μικρομεσαίους, δημιουργώντας έναν απίστευτο φαύλο κύκλο που οδηγεί τη χώρα σε βαθιά και μη αναστρέψιμη ύφεση''.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας στις οδηγίες του προς τις εμπορικές επιχειρήσεις συστήνει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι :

- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. <<20% έκπτωση>>).

- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

- Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) μέχρι εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

- Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009, υπενθυμίζουμε ότι επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

Όσον αφορά τους καταναλωτές ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν, ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα τη ποιότητά και τη σχέση τελικής τιμής έκπτωσης και να μη παρασύρονται από τη δημοσιοποίηση υψηλών ποσοστών εκπτώσεων.

Αναλυτικά τι πρέπει να προσέχετε πριν αγοράσετε
Οι καταναλωτές τις επόμενες έξι εβδομάδες θα μπορούν να αγοράζουν περισσότερα, ποιοτικότερα και επώνυμα είδη με πολύ λιγότερα χρήματα, αναφέρει η ΕΣΕΕ και τους συνιστά να ελέγχουν την τελική τιμή αγοράς, να πραγματοποιούν έρευνα για τις αγορές τους και να εμπιστεύονται τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα και όχι το κάθε μορφής παρεμπόριο.

Επισημαίνει ακόμη ότι:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται με απόλυτη ακρίβεια με την εκπτωτική αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

2. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα που λόγω τέλους εποχής και αλλαγής σαιζόν εκποιούνται σε χαμηλότερες τιμές και όχι ελαττωματικά και β' διαλογής προϊόντα.

3. Οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από ευφάνταστες δελεαστικές διαφημίσεις και να μην ενδίδουν στη μάχη τον μεγάλων ποσοστών εκπτώσεων από εταιρείες που "προσφέρουν" μεγάλες εκπτώσεις όλο το χρόνο, αλλά σε "φουσκωμένες" τιμές.

"Οι καταναλωτές θα κάνουν αγορές με το σταγονόμετρο κατά την διάρκεια των εκπτώσεων", εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Μ. Τσιφάκης. Η Ένωση Καταναλωτών συνιστά, κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων:

-Αγορές με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες του νοικοκυριού.

-Σύγκριση τιμών και ποιότητας.

- Έλεγχο των τιμών πριν τις εκπτώσεις ώστε να διαπιστώνεται αν οι μειώσεις τιμών είναι πραγματικές.

-Αγορές χωρίς βιασύνη.

-Αποφυγή χρήσης πιστωτικών καρτών και καταναλωτικών δανείων.

-Προσοχή στα καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

-Ενημέρωση για το εάν μπορούν να πραγματοποιούν αλλαγές ειδών που αγοράζουν κατά την διάρκεια των εκπτώσεων.

-Απόδειξη για όλες τις αγορές.

-Πλήρη και επακριβή ενημέρωση όταν αγοράζει είδη με δόσεις (μηνιαία δόση, ετήσιο πραγματικό επιτόκιο, σύνολο δόσεων, έναρξη δόσεων, τιμή μετρητοίς, κλπ.).

-Όταν διαπιστώνουν πλασματικές εκπτώσεις, οι καταναλωτές να το καταγγέλλουν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (τηλ. 1520).

Eurovision 2012 Τα 3 υποψήφια τραγούδια της Κύπρου με την Ήβη Αδάμου

Σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012, η ώρα 11.00πμ, τα τρία υποψήφια τραγούδια θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμα για ακρόαση από αυτή την ιστοσελίδα, την επίσημη ιστοσελίδα του ΡΙΚ για τη Γιουροβίζιον.

Οι τίτλοι των τριών υποψηφίων τραγουδιών είναι: Call the Police, You don’t belong here, La La Love.

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012, η ώρα 11.00πμ το ΡΙΚ διοργανώνει δημοσιογραφική διάσκεψη στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, για να παρουσιάσει τα τρία υποψήφια τραγούδια για τη συμμετοχή της Κύπρου στην Eurovision 2012 στους εκπρόσωπους των ΜΜΕ.

Η επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την ........

Κύπρο στο Μπακού θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου 2012 με τηλεψηφοφορία από τηλεοπτικό κοινό και επιτροπή στο πλαίσιο ζωντανής εκπομπής, η οποία θα μεταδοθεί απευθείας στις 9.00 το βράδυ από το ΡΙΚΕΝΑ, με ταυτόχρονη μετάδοση στη δορυφορική εκπομπή του ΡΙΚ και το Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου. Επίσης θα μεταδίδεται από την ιστοσελίδα του ΡΙΚ στο www.cybc.com.cy.

Ακούστε τα τρία τραγούδια. Ποιό σας αρέσει;

Πουθενά και ποτέ δεν βρίσκουν ηρεμία οι ΠΑΣΟΚΟΙ βουλευτές

Άγριο κράξιμο σε Μαγκριώτη (ΠΑΣΟΚ) Γκιουλέκα (ΝΔ) Κολοκοτρώνη (ΛΑΟΣ)

Με αποδοκιμασίες έγινε δεκτός ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Μαγκριώτης στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων στο Θερμαϊκό Κόλπο στη Θεσσαλονίκη.
"Είστε προδότες" φώναζε το συγκεντρωμένο ......

πλήθος, ενώ τα... σκάγια πήραν και τους παρόντες βουλευτές της ΝΔ Κώστα Γκιουλέκα και ΛΑΟΣ Άγγελο Κολοκοτρώνη.

Γιούχαραν Διαμαντοπούλου και Καμίνη στο Κολωνάκι!

Δεν φαίνεται να μπήκε με το... δεξί η νέα χρονία για την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Καμίνη, καθώς σήμερα αποδοκιμάστηκαν έντονα στην Δεξαμενή, κατά την διάρκεια του Αγιασμού των Υδάτων στο Κολωνάκη. Συγκεκριμένα την ώρα που αποχωρούσαν από τη Δεξαμενή η υπουργός Παιδείας και ο δήμαρχος Αθηναίων, πολίτες του αποδοκίμασαν, φωνάζοντας «Καλοφάγωτα» και «Φέρτε πίσω τα λεφτά»!Με κακοκαιρία γιορτάστηκαν φέτος τα θεοφάνεια

Με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες γιορτάστηκαν φέτος τα Άγια Θεοφάνεια στα Φιλιατρά όπου πλήθος πιστών κατέκλυσε τους ιερούς ναούς της πόλης παρακολουθώντας την δοξολογία και παίρνοντας στο τέλος τον αγιασμό.

Λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών, οι εορταστικές εκδηλώσεις στην πλατεία της πόλης μ την ρίψη του σταυρού στο συντριβάνι ματαιώθηκαν καθώς η βροχή και ο αέρας που έπεφταν από το πρωί δεν επέτρεψε την ρίψη του σταυρού.

Από την άλλη στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής, όπου για φέτος ήταν προγραμματισμένο να μεταφερθούν οι εκδηλώσεις τα κύματα που "έσκαγαν" στην μάντρα ξεπερνούσαν το ύψος της με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και από εκεί η ρίψη του σταυρού.

Λίγα λόγια για τα Θεοφάνεια.

Τα Αγία Θεοφάνεια (Θεός + φαίνομαι= Ο αποκαλυπτόμενος θεός) είναι.....

μία από τις αρχαιότερες εορτές της εκκλησίας μας η οποία θεσπίσθηκε το 2ο αιώνα μ.Χ. και αναφέρεται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού Χριστού. Η ιστορία της βάπτισης έχει ως εξής: Μετά από θεία εντολή ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εγκατέλειψε την ερημική ζωή και ήλθε στον Ιορδάνη ποταμό όπου κήρυττε και βάπτιζε. Εκεί παρουσιάσθηκε κάποια ημέρα ο Ιησούς και ζήτησε να βαπτισθεί. Ο Ιωάννης, αν και το Άγιο Πνεύμα τον είχε πληροφορήσει ποιος ήταν εκείνος που του ζητούσε να βαπτισθεί, στην αρχή αρνείται να τον βαπτίσει ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος έχει ανάγκη να βαπτισθεί από Εκείνον.

Ο Ιησούς όμως του εξήγησε ότι αυτό ήταν το θέλημα του Θεού και τον έπεισε να τον βαπτίσει. Και τότε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών διαδραματίσθηκε μία μοναδική και μεγαλειώδης σκηνή, όταν με την μορφή ενός περιστεριού κατήλθε το Άγιο Πνεύμα και κάθισε επάνω στο βαπτιζόμενο Ιησού, ενώ συγχρόνως ακούσθηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού η οποία έλεγε: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» («Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, αυτός είναι ο εκλεκτός μου»).

Από τότε και το Βάπτισμα των χριστιανών, δεν είναι «εν ύδατι», όπως το βάπτισμα «μετανοίας» του Ιωάννη, αλλά «εν Πνεύματι Αγίω». Ο Κύριος με το να βαπτιστεί αγίασε το νερό, το έκανε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με το Θεό. Έτσι η Βάπτιση του Κυρίου άνοιξε τη θύρα του Μυστηρίου του Βαπτίσματος. Με την καθαρτική χάρη του αγίου Βαπτίσματος ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος ανακαινίζεται και με την τήρηση των θείων εντολών γίνεται κληρονόμος της βασιλείας των ουρανών.Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
Μεσσηνιακές εφημερίδες της 6ης Ιανουαρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012

Αυριο Παρασκευή στην Μεσσηνικά εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΕΛΚΕΘΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟΝ ΚΟΡΔΙΑ
«Είπα στον κ. Δράκο ότι οι εργολάβοι κλέβουν και με αγνόησε»

Σοβαρές καταγγελίες έκανε χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, δρ Χρήστος Αναγνώστου.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο έργο με τους δύο παράλληλους κυματοθραύστες, που υλοποίησε η τέως Νομαρχία Μεσσηνίας για την προστασία της ακτής του Κορδία (Δυτική Παραλία), μίλησε για «κλοπή εργολάβων». Επιπλέον, είπε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει σχετικά τον τότε νομάρχη Δημήτρη Δράκο, αλλά εκείνος δεν τον κάλεσε ποτέ να μιλήσουν, ώστε να του δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το θέμα.

Ο κ. Αναγνώστου σημείωσε επίσης ότι, ενώ υπήρχε απλούστερη, οικολογική και απείρως οικονομικότερη αντιμετώπιση, για την προστασία της ακτής, επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο, που κόστισε 1.400.000 ευρώ, το οποίο, όπως είπε, δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, αφού η διάβρωση της ακτής μεταφέρθηκε σε διπλανό σημείο. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, γιατί ιδιοκτήτες διπλανών εκτάσεων, που έπαθαν ζημιά από τη μεταφορά του προβλήματος, δεν έχουν κάνει αγωγή στον ανάδοχο του έργου και στο μηχανικό της Νομαρχίας που το παρέλαβε.

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΛΑΜΠΕΡΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΩΝ

ΑΚΥΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ;

--

BRING THEM BACK

ΓΙΝΕ ΚΙ ΕΣΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ.


Συνάντηση Αλευρά - Ψαριανού

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη 5 Ιανουαρίου ο βουλευτής Β’ Αθηνών της Δημοκρατικής Αριστεράς Γρηγόρης Ψαριανός.

Ο Αντιπεριφερειάρχης των ενημέρωσε για τα τρέχοντα θέματα τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Αναφέρθηκαν στα μεγάλα έργα που εκτελούνται, καθώς και σε πρωτοβουλίες που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ξεκινήσει σε όλους τους τομείς, με σκοπό οι πολίτες της να επηρεαστούν ελάχιστα από την σκληρή αντιλαϊκή πολιτική των τελευταίων χρόνων.

Ακόμη αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς για .............

την γενική πολιτική που διαδραματίζεται σήμερα.
Αναφέρθηκε ότι, τα τελευταία χρόνια το οικονομικό πρόβλημα της χώρας το έχουν επωμισθεί οι ασθενής κοινωνικές τάξεις. Πολίτες είδαν μειώσεις μισθών, μεγάλες φορολογίες , απολύσεις και εργασιακές εφεδρείες , το κράτος πρόνοιας να αποδομείται.

Όλα αυτά οι πολίτες τα αντιμετώπισαν με περίσσια δύναμη και θάρρος. Κουράστηκαν όμως, γιατί θεώρησαν ότι οι θυσίες τους δεν έπιασαν τόπο και εξοργιστήκαν τόσο ,που το κίνημα αγανακτισμένων πλημμύρησε τις πλατείες. Απαξιώθηκε το πολιτικό σύστημα. Γι’ αυτό πρέπει οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, μαζί με την Αυτοδιοίκηση να αγωνιστούν με περισσότερο ζήλο, για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, την μείωση της ανεργίας , την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Νέα κριτήρια για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Την καθιέρωση νέων αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των ακαθάριστων εσόδων των ελευθέρων επαγγελματιών που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών.

Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα παρουσιασθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, εισάγονται νέα αντικειμενικά κριτήρια για τον προσδιορισμό του εισοδήματος επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών, στα οποία περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις, ο οφειλόμενος Φ.Π.Α., ο κύκλος εργασιών συγγενών επαγγελματιών και οι ευρύτερες δαπάνες του επιτηδευματία.
Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των ............

επιτηδευματιών θα λαμβάνονται υπ’ όψιν το είδος της δραστηριότητας, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα, ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος, η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης, οι μισθολογικές δαπάνες, το μικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών και οι λειτουργικές δαπάνες.

Εφόσον το αποτέλεσμα του ελέγχου έχει εξαχθεί βάσει των πιο πάνω μεθόδων, ο έφορος πριν από τον υπολογισμό του φόρου θα πρέπει να καλέσει τον φορολογούμενο σε ακρόαση, ο οποίος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο, προκειμένου να αποδείξει πως ο φόρος που του καταλογίζεται δε έχει υπολογισθεί με βάση τα πραγματικά στοιχεία.

Market Beast

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΡΑΓΟΙ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Με τέσσερις ταχύτητες τρέχουν οι ρυθμοί απορρόφησης των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του θεσμού των αιρετών περιφερειών και έξι μήνες μετά και την επίσημη ανάληψη του ΕΣΠΑ από τους σημερινούς αιρετούς περιφερειάρχες.

Αν και η ευθύνη των αιρετών περιφερειαρχών ...........

εκτείνεται σε διάστημα μισού ή το πολύ ενός χρόνου που διαρκεί η θητεία τους (από 1.1.2007 έως και 30.12.2010 η διαχείριση των ΠΕΠ γίνονταν από τους διορισμένους περιφερειάρχες και από 1.1.2011 μέχρι 30.6.2011 από τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε συνεργασία πάντως με τους αιρετούς) τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δρόμο που έχουν διανύσει οι περιφέρειες μέχρι σήμερα στον πλέον σημαντικό τομέα, την ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ, είναι αποκαλυπτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ης Νοεμβρίου 2011, η aftodioikisi.gr οι 13 περιφέρειες μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες αναφορικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων:

Οι πρωταθλήτριες

Α. Πρωταθλήτριες στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αναδεικνύονται κατά σειρά οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες βεβαίως, καθότι είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου θεωρούνται περισσότερο «πλούσιες» και βρίσκονται εκτός στόχου 1, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν ως επιλέξιμα τα «δύσκολα» έργα των υποδομών. Συγκεκριμένα, η πρώτη εμφανίζεται να έχει συμβασιοποιημένα έργα ύψους 413,8 εκατ. ευρώ έναντι των 273,7 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται το συνολικό πρόγραμμα (ποσοστό 151,1%). Παράλληλα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εμφανίζει και υψηλό ποσοστό (67,8% ή 185,8 από τα συνολικά 413,8 εκατ. ευρώ) έργων που έχουν αποπληρωθεί. Υψηλά είναι και τα ποσοστά τόσο στα συμβασιοποιημένα (99,7%) όσο και στα αποπληρωμένα (53,5%) έργα και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που από το συνολικό πρόγραμμα των 514,5 εκατ. ευρώ έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις ύψους 513,2 εκατ. ευρώ και έχει προχωρήσει σε πληρωμές ύψους 275,7 εκατ. ευρώ.

Οι διεκδικήτριες

Β. Ακολουθεί μία ομάδα τριών περιφερειών που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο και στις δύο κατηγορίες: Έχει, δηλαδή, προχωρήσει σε συμβασιοποιήσεις έργων από (σχεδόν) 70 έως 80% του προγράμματος και σε δαπάνες/αποπληρωμές άνω του 30 και έως περίπου 40%. Πρόκειται, κατά σειρά, για τις Περιφέρειες:
1) Ηπείρου που βρίσκεται στο 80% του συνολικού προγράμματος (290,8 από τα 363,1 εκατ. ευρώ) όσον αφορά τις συμβάσεις και στο 38,4% (139,5 από 363,1 εκατ. ευρώ) όσον αφορά τις αποπληρωμές των έργων.
2) Κεντρικής Μακεδονίας που έχει συμβασιοποιήσει το 76,4% του συνολικού προγράμματος (1577,1 από τα 2062,5 εκατ. ευρώ) και έχει αποπληρώσει το 31,5% (650 από τα 2062,5 εκατ. ευρώ).
3) Ιονίων Νήσων που έχει προχωρήσει στη συμβασιοποίηση του 58,9% του συνολικού προγράμματος (165,5 από τα 280,6 εκατ. ευρώ) και στην αποπληρωμή του 31,9% (89,6 από τα 280,6 εκατ. ευρώ).

Οι μέτριες

Γ. Σ' αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται έξι περιφέρειες που βρίσκονται κάτω από 30% και πάνω από 20% στις δαπάνες/αποπληρωμές. Πρόκειται, κατά σειρά, για τις περιφέρειες:
1) Θεσσαλίας που βρίσκεται στο 67,6% του συνολικού προγράμματος (330 από τα 487,9 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τις συμβάσεις και στο 26,3% (128,6 από τα 487,9 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τις πληρωμές.
2) Δυτικής Μακεδονίας που έχει προχωρήσει σε συμβάσεις στο 48,6% των έργων (236,49 από 486,4 εκατ. ευρώ) και σε αποπληρωμές στο 29,6% (144,2 από 486,4 εκατ. ευρώ).
3) Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που βρίσκεται στο 58,4% του συνολικού προγράμματος (332,3 από 553,3 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τις συμβάσεις και στο 24,6% (136,5 από 553,3 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τις αποπληρωμές.
4) Αττικής που έχει συμβασιοποιήσει το 48,7% του συνολικού προγράμματος (1384,8 από 2839,2 εκατ. ευρώ) και έχει αποπληρώσει το 26,1% (742,1 από 2839,2 εκατ. ευρώ).
5) Κρήτης που έχει συμβασιοποίησει το 56,8% του συνολικού προγράμματος (279,7 από 492,2 εκατ. ευρώ) και έχει εξοφλήσει το 21,6% (106,6 από 492,2 εκατ. ευρώ).
6) Πελοποννήσου που έχει προχωρήσει σε συμβάσεις στο 46,5% του συνολικού προγράμματος (169,1 από 363,4 εκατ. ευρώ) και σε δαπάνες στο 24,8% (90,3 από 363,4 εκατ. ευρώ)

Οι ουραγοί

Δ. Πρόκειται για δύο περιφέρειες που βρίσκονται πολύ ή αρκετά χαμηλά τόσο στις συμβασιοποιήσεις όσο και στις δαπάνες/αποπληρωμές και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να τρέξουν πολύ για να προλάβουν το τραίνο του ΕΣΠΑ.
1) Βορείου Αιγαίου που έχει συμβασιοποίησει το 43,8% του συνολικού προγράμματος (155,8 από 355,1 εκατ. ευρώ) και έχει προχωρήσει σε αποπληρωμές στο 18,3% (65,2 από 355,1 εκατ. ευρώ).
2) Δυτικής Ελλάδας που έχει προχωρήσει σε συμβάσεις στο 35,4% του συνολικού προγράμματος (146,7 από 413,8 εκατ. ευρώ) και σε εξοφλήσεις μόλις στο 14% (58,1 από 413,8 εκατ. ευρώ).

Παράνομη η δέσμευση χρημάτων των αγροτών από τις Τράπεζες χωρίς την γραπτή συναίνεση τους

Παράνομη χαρακτήρισε εκ νέου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την δέσμευση των χρημάτων των αγροτών, που αφορούν στις επιδοτήσεις και οι οποίες καταβάλλονται στους λογαριασμούς τους όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Ταμείων, η οποία όμως δύναται να συμβεί μόνο στην περίπτωση όπου υπάρχει ενυπόγραφη συμφωνία του δικαιούχου παραγωγού με το αντίστοιχο τραπεζικό ίδρυμα και όχι ερήμην του.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που με πρωτοβουλία του παρενέβη, .........

έγκαιρα με το που προέκυψε το θέμα, προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων μετά από τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε άλλωστε και το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2012, το οποίο με ομόφωνη απόφαση του τάσσεται στο πλευρό των αγροτών ως ασπίδα ασφαλείας για την προστασία τους από άδικες πρακτικές στην περίοδο αυτής της βαθιάς πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που περνά η χώρα.

Πέτρος Τατούλης: Ψευδές και απαράδεκτο πρωτοσέλιδο για θάνατο 35 ατόμων από τον ιό του Δυτικού Νείλου

«Ψευδές και απαράδεκτο» χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά την προγραμματισμένη σύσκεψη για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το δημοσίευμα εφημερίδας, η οποία κάνει λόγο για το θάνατο 35 ατόμων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων ελονοσίας σε κατοίκους στο Νομό Λακωνίας και τόνισε ότι «η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτού του είδους τη δημοσιογραφία απαντά με καθαρές θέσεις ∙ για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να προσφύγουμε στις νομικές μας υπηρεσίες για να διεκδικήσουμε την πραγματική αλήθεια».

Ως αντιδεοντολογική και αντιδημοσιογραφική στηλίτευσε ...........

τη στάση του δημοσιογράφου ο Περιφερειάρχης, δηλώνοντας με έμφαση, ότι προκαλεί αλγεινή και ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο εν λόγω επαγγελματίας δεν ήρθε σε επαφή με κανένα φορέα ή υπηρεσία, είτε πρόκειται για την Περιφέρεια, είτε πρόκειται για Δήμο, προξενώντας αδικαιολόγητα κλίμα σύγχυσης και πανικού.

Έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στον Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών

Μια πολύ ζεστή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας υπό τους ήχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, διοργάνωσε χθες το απόγευμα στις 19:30 ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Η αίθουσα φάνηκε πολύ μικρή για να φιλοξενήσει τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση δημιουργώντας μια πολύ όμορφη, ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Τριφυλίας ..........

Κώστας Κόλλιας, ο Αντιδήμαρχος Φιλιατρών Αναστάσιος Πούλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ιωάννης Φλιντίσης και Παναγιώτης Τσίγγανος, ο πρόεδρος της Τοπικής Δημοτικής ενότητας Χαράλαμπος Στάμος, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τριφυλίας και πλήθος κόσμου.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων κ. Βιβή Παντελάκη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και είπε ότι ο Σύλλογος Φιλοπροόδων κάθε χρόνο ανοίγει την χρονιά με τη δική του ξεχωριστή εκδήλωση. Ερχόμαστε να καμαρώσουμε τα παιδιά μας που είναι το μέλλον του τόπου μας τόνισε η κ. Παντελάκη.

Ο Σύλλογος υπάρχει χωρίς καμία διακοπή από το 1926 είπε η κ. Παντελάκη, και είναι ο πιο δραστήριος σύλλογος όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη. Είναι αξιοθαύμαστο το πως εχει καταφέρει να συντηρήσει επί τόσα χρόνια μια φιλαρμονική η οποία είναι δαπανηρή, να δημιουργήσει το πάρκο και να το συντηρήσει, να έχει το τμήμα των παραδοσιακών χωρών και να κάνει και τόσες εκδηλώσεις. όλα αυτά είναι μια συλλογική προσπάθεια πολλών ανθρώπων επι πολλών ετών.
Ο Σύλλογος Φιλοπροόδων υπάρχει γιατί είναι συλλογική προσπάθεια πολλών ανθρώπων και της αγάπης που πρέπει να δώσουμε ένα μέλλον ουσιαστικό στα παιδιά αυτής της πόλης.
Τις πίτες του συλλόγου τις έφτιαξε η κ. Ρένα Γεωργοπούλου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας αφού συνεχάρη τα παιδιά της Φιλαρμονικής που την παραμονή των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο στους πολίτες δίνοντας στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα. Συνεχάρη τον Μαέστρο της Φιλαρμονικής Παναγιώτη Φωτεινέα, και τα παιδιά του χορευτικού του συλλόγου που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε μια όμορφη εκδήλωση που έγινε στην Μαραθούπολη και εισέπραξαν τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες όλου του κόσμου.
Ευχαρίστησε και καλησπέρισε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση γεμίζοντας την αίθουσα του συλλόγου.

Αμέσως μετά την κοπή της πίτας η Φιλαρμονική του Συλλόγου έπαιξε χριστουγεννιάτικα τραγούδια υπό την διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Φωτεινέα ενώ μετά από την φιλαρμονική την σκυτάλη πήρε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου.

Συνεργάτης του Blog μας βρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου Φιλοπροόδων και για λογαριασμό μας, ετοίμασε ένα όμορφο σύμφωνα με τις πληροφορίες μας Video για να πάρετε μια γεύση από την εκδήλωση. Κυρίως εσείς οι εκατοντάδες αναγνώστες μας από το εξωτερικό.

Απολαύστε το.
Πόλεμος είναι...........................................


-''ΚΥΡΙΕ'' ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πόλεμος είναι

να δουλεύεις μια ζωή για ένα ξεροκόμματο και κάποια στιγμή να έρχεται αυτός που σου έταζε λαγούς με πετραχήλια και να σου κόβει το μισό από το ξεροκόμματο λέγοντάς σου ότι «συμπάσχει», αλλά πως πρέπει να τον συγχαρείς διότι επιτελεί «πατριωτικό» έργο...
*
Πόλεμος είναι

να έχεις πληρώσει μέχρι τελευταία πεντάρα τις ασφαλιστικές σου εισφορές και να έρχεται ο «σοσιαλιστής» να σου κόβει ακόμα κι αυτή την σύνταξη πείνας, να σου ξεφτιλίζει τα γεράματα και όταν διαμαρτύρεσαι να σου αντιγυρίζει - αυτός που καταχράστηκε τους κόπους σου - ότι «δεν υπάρχει σάλιο»...
*
Πόλεμος είναι
να βλέπεις τα παιδιά σου να ρημάζουν στην ανεργία...
*
Πόλεμος είναι
να σου λένε ότι απολύεσαι και αντί για απολυμένο να σε αποκαλούν «έφεδρο»........
*
Πόλεμος είναι
να στέλνεις τα παιδιά σου στο σχολείο, να το έχεις πληρώσει αυτό το «δημόσιο και δωρεάν» σχολείο εκατό φορές, κι αντί για βιβλία να τους μοιράζουν φωτοτυπίες...
*
Πόλεμος είναι
να σου κόβουν το μισθό και να σου αυξάνουν τα εισιτήρια στα λεωφορεία κατά 40%...
*
Πόλεμος είναι
να έχεις φτύσει το γάλα της μάνας σου για να βάλεις ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου και να έρχεται ο φορογδάρτης να σου επιβάλει μέσω της ΔΕΗ χαράτσι για ένα σπίτι που το πληρώνεις μια ζωή στην τράπεζα...
*
Πόλεμος είναι
να έρχεται ο ίδιος αυτός φορογδάρτης που σε άφησε χωρίς μισθό και χωρίς δουλειά και να σου προσθέτει - δίπλα στο χαράτσι της ΔΕΗ - την 11η (!) μέσα σε δυο χρόνια αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος...
*
Πόλεμος είναι
να κλείνει το ένα μικρομάγαζο μετά το άλλο, στην θέση τους να ανοίγουν ενεχυροδανειστήρια και ο «πατριώτης» που σε κυβερνά να βγάζει φιρμάνια για το πώς θα ζυγίζεις τη χρυσή σου βέρα ή το χρυσό σου δόντι (!) πριν το παραδώσεις στον σαράφη για να εξασφαλίσεις ένα κομμάτι ψωμί...
*
Πόλεμος είναι
να λουφάζεις τυλιγμένος στις κουβέρτες μέσα στο σπίτι, να τρέμουν τα δόντια σου από το κρύο και να μην ανοίγεις το καλοριφέρ γιατί δεν έχεις να πληρώσεις για πετρέλαιο θέρμανσης...
*
Πόλεμος είναι
να σε κοροϊδεύουν κάθε μέρα ότι «δίνουν μάχη» για να μη σου κόψουν τον 13ο και 14ο μισθό όταν σου έχουν ήδη κόψει τον 8ο και τον 9ο μισθό και την ίδια ώρα σφυρίζουν στα αυτιά σου τα «πακέτα» των δισεκατομμυρίων υπέρ αναξιοπαθούντων τραπεζιτών...
*
Πόλεμος είναι
να βλέπεις μια δράκα ξιπασμένων φιλανθρώπων με καρφιτσωμένο στο πέτο το ταμπελάκι με τη φίρμα του μονοπωλίου που εκπροσωπούν, να φιγουράρουν στις ιλουστρασιόν λίστες του παγκόσμιου τζετ σετ, να μην χωρούν οι ελβετικές τράπεζες τις καταθέσεις τους, να έχουν ξεχειλίσει οι θάλασσες της υδρογείου από το (αφορολόγητο) εφοπλιστικό τους «δαιμόνιο», να μετακινούν στους λογαριασμούς τους δισεκατομμύρια μέσω των «οφ σορ» εταιρειών σαν να ήταν μαρουλόφυλλα, κι εσύ μαζί με τα δέκα εκατομμύρια των ομοίων σου να κατηγορείσαι ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε»...
*
Πόλεμος είναι
να έχουν φτάσει τη βενζίνη στα 2 ευρώ το λίτρο, να σου έχουν ρίξει το μισθό στα 350 ευρώ το μήνα και να σου ζητούν από πάνω να πληρώσεις και φόρο...
*
Πόλεμος είναι
να έχουν γεμίσει οι δρόμοι της Αθήνας με άστεγους, να τρέχουν οι άνθρωποι για ένα πιάτο φαΐ στα συσσίτια (τα οποία ο κ. Παπαδήμος τα βάφτισε την Πρωτοχρονιά «γιορτή»!!), να μην υπάρχει φανάρι, πεζοδρόμιο, σοκάκι χωρίς επαίτη και ζητιάνο, γιατί οι Παπαδήμος, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Σαμαράς, Καρατζαφέρης, Μπακογιάννη «κατευνάζουν τις αγορές»...
*
Πόλεμος είναι
να αρρωσταίνεις και να μην έχεις λεφτά για τα φάρμακα, να πηγαίνεις στο νοσοκομείο κι αντί για «δημόσια και δωρεάν» Υγεία που την έχεις πληρώσει εκατό φορές, να σου ζητάνε να φέρεις τις γάζες από το σπίτι και να περάσεις πρώτα από το ταμείο...
*
Πόλεμος είναι
τον πλούτο που εσύ δημιουργείς στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, σε στεριά και θάλασσα, να τον έχουν σφετεριστεί οι κηφήνες της πλουτοκρατίας, να τον έχουν κάνει υπερκέρδη για τις τσέπες τους, ελλείμματα και χρέη για το δημόσιο ταμείο, όλα βγαλμένα με το δικό σου ιδρώτα, με το δικό σου κόπο, με τη δική σου δουλειά, και εσύ αυτή τη δουλειά να την «πληρώνεις» πλέον με επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, αλυσοδεμένος στα κάτεργα της εργασιακής τρομοκρατίας, στα απαρτχάιντ των εκβιασμών και της εκ περιτροπής ανάσας...
*
Πόλεμος είναι
να σου ξεσκίζουν τη ζωή, να σου σκοτώνουν το σήμερα και το αύριο και να σου λένε κι από πάνω ότι είναι «σωτήρες», ότι παίρνουν δάνεια για να σου εξασφαλίζουν το μισθό και τη σύνταξη - αυτοί που σου κατάργησαν το μισθό και τη σύνταξη - όταν από το δικό σου μισθό κι από τη δική σου σύνταξη πληρώνονται τα δάνεια που διπλά και τρίδιπλα τα εισπράττουν οι κερδοσκόποι και οι τοκογλύφοι, με μια κουβέντα: Τα μονοπώλια.
*
Αυτός είναι ο πόλεμος που μαίνεται τούτη την ώρα στην Ελλάδα, κύριε Κάρολε Παπούλια.
Είναι ένας πόλεμος μονόπλευρος. Μονομερής.
Ενας πόλεμος που τον έχει εξαπολύσει η τάξη των αστών ενάντια στην τάξη των προλετάριων.
Που τον έχει διεξαγάγει ενάντια στις μάζες των εργαζομένων και όλου του λαού η τάξη των κεφαλαιοκρατών.
Είναι ένας πόλεμος αδίστακτος και στυγνός.
Που - κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας - τον διευθύνει όλο το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας, μηδενός εξαιρουμένου, με επικεφαλής την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου υπό τον τραπεζίτη κ. Παπαδήμο.-

Μεσσηνιακές εφημερίδες της 5ης Ιανουαρίου 2012

Κλικ στα πρωτοσέλιδα για μεγάλο μέγεθος.
Δείτε και τα πρωτοσέλιδα από τις Αθηναϊκές εφημερίδες.Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Το μήνυμα του Δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια για την νέα χρονιά.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΦΙΛΙΑΤΡΑ NEWS

Τριφυλία: Επισκέψεις Αλευρά σε υγειονομικές μονάδες

Την Τριφυλία επισκέφθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Μπακούρο και υπηρεσιακούς παράγοντες. Ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε υγειονομικές μονάδες της Κυπαρισσίας και των Φιλιατρών και, πέρα από τις ευχές για το νέο έτος, συζήτησε με τις διοικήσεις, τους εργαζομένους αλλά και πολίτες για τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν.

Επίσης, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο ...........

δημοτικό κατάστημα Φιλιατρών, όπου είχε χαλαρή συζήτηση με το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλιας, πριν το τσίπουρο και το μεζέ που ακολούθησε!

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του αντιπεριφερειάρχη ήταν το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου τον υποδέχθηκε ο αναπληρωτής διοικητής Πάνος Μπόζος. Οι δύο άνδρες είχαν μακράς διάρκειας συνομιλία για θέματα του νοσοκομείου και ακολούθως, μαζί με την πρόεδρο των εργαζομένων Δήμητρα Νικολοπούλου, επισκέφθηκαν χώρους του ιδρύματος και συζήτησαν με εργαζομένους και πολίτες.

Στη συνέχεια ο κ. Αλευράς επισκέφθηκε το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, όπου συζήτησε με τον απερχόμενο διοικητή Λεωνίδα Παρασκευόπουλο. Τα προβλήματα του ΚΑΦΚΑ είναι πολλά και πρέπει τάχιστα να προωθηθούν λύσεις, ώστε να επιτελέσει το έργο του σε έχοντες ανάγκη συνανθρώπους μας. Στον προαύλιο χώρο, ο αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε και συζήτησε με Διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς και εργαζομένους του ΚΑΦΚΑ.

Επόμενος σταθμός ήταν το Κέντρο Υγείας Φιλιατρών, το οποίο έχει πολλές ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι κτηριακές υποδομές του δεν αρμόζουν σε υγειονομική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Παρά ταύτα, χάρη στο ζήλο που επιδεικνύει το προσωπικό, παρέχει καλές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης συζήτησε με τους ιατρούς Δημήτρη Σωτηρόπουλο και Κωνσταντίνο Λίτσα.

Μετά την επίσκεψή του στις υγειονομικές μονάδες ο κ. Αλευράς δήλωσε: «Αυτές τις άγιες μέρες η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου επισκεφθήκαμε κοινωνικά ιδρύματα, νοσοκομεία και διάφορους φορείς, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε κοντά, πιο πολύ από ποτέ, στους ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας. Βέβαια, μια συντεταγμένη Πολιτεία πρέπει να είναι πάντα δίπλα τους κι εμείς, ως Περιφέρεια, έχουμε βάλει στόχο να είμαστε πάντα δίπλα σε όσους έχουν την ανάγκη μας.

Εκτός από τις ευχές που ανταλλάξαμε, διαπιστώσαμε και κάποια ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των Μονάδων. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ανακαίνισης της δομής του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και η κατασκευή ενός καινούργιου κτηρίου 300 τ.μ., που θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ. Επισκεφθήκαμε και το ΚΑΦΚΑ. Αφού η δομή του άλλαξε, νομίζουμε πως η καινούργια θα βοηθήσει ώστε να έχουμε το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες… Είναι αναγκαίο να λειτουργήσει σε καλά επίπεδα και με εξοπλισμό και με επιστημονικό προσωπικό, και νομίζω ότι ήδη λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, όχι στον καλύτερο, αλλά λύνει αρκετά προβλήματα της περιοχής».

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που διαπίστωσε, σημείωσε: «Υπάρχουν και στο ΚΑΦΚΑ και στο Κ.Υ. Πρέπει πλέον το Νοσοκομείο Καλαμάτας να τα λύσει, δεν είναι μεγάλα. Αλλά υπάρχουν προβλήματα και στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, επιστημονικού προσωπικού. Ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, στο κομμάτι το κοινωνικό της υγείας και της πρόνοιας δεν πρέπει να έχουμε εκπτώσεις, πρέπει να είναι πιο “γαλαντόμα” η Πολιτεία, γιατί οι επιπτώσεις έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο παράγοντα, κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

Λύκειο Φιλιατρών

Ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του νέου Λυκείου των Φιλιατρών δήλωσε ο κ. Αλευράς, μετά την επίσκεψή του εκεί. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως τόσο ο ίδιος όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές το χώρο για να δουν από κοντά την εξέλιξη των εργασιών. Όπως είπε, «οι εργασίες έχουν προχωρήσει αρκετά. Είναι το πρώτο έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου είναι τον Απρίλιο του 2012 να παραδώσει το έργο. Νομίζω, βαδίζει, τον τελευταίο καιρό, σε γρήγορους ρυθμούς και θα ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις, για να παραδοθεί στους μαθητές για χρήση από τη νέα σχολική χρονιά».

Το φονικό «S» του Λαγκούβαρδου

Σε δηλώσεις του, από τα Φιλιατρά, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας αναφέρθηκε και στο φονικό «S» του Λαγκούβαρδου: «Έχουμε εξαγγείλει αυτή την περίφημη στροφή, το “S” του Λαγκούβαρδου, το οποίο τόσα χρόνια έχει μείνει ανάθεμα και έχουν σκοτωθεί πολλά νέα παιδιά, είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι το έργο αυτό θα γίνει, και θα γίνει! Ήδη ολοκληρώθηκε η μελέτη, περιμένουμε την έγκριση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Περιφέρεια και σύντομα, εφόσον πάρουμε την έγκριση, θα γίνει η δημοπράτηση του έργου».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

Πως θα ξοφλήσετε τα χαράτσια….

Νέα ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί στο πλέγμα μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ημερησία»:

1. Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε .........

πολλές δόσεις που θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τις 60, χωρίς να είναι αναγκαία προκαταβολή. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων θα προβλέπεται έκπτωση έως και 100% στις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής οφειλών. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης αναμένεται να μειωθεί από τα 500 στα 300 ευρώ.

2. Μπαίνει «φρένο» στην ακύρωση πράξεων διοικητικής εκτέλεσης, εάν ένα από τα χρέη κριθεί ως μη οφειλόμενο

3. Απλοποιούνται οι διαδικασίες για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων

4. Βελτιώνονται οι διατάξεις για την επίλυση φορολογικών διαφορών από την αρμόδια επιτροπή.

Ειδικά όσον αφορά στους δήμους είναι πιθανόν να προωθηθεί διακανονισμός για την εξόφληση οφειλών των δήμων προς το δημόσιο με συμψηφισμό των πόρων που τους χορηγούνται από το Κράτος.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί το ενιαίο σύστημα πληρωμών στο δημόσιο ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα ρυθμίσει τις διαδικασίες λήψης νέων δανείων των δήμων, ενώ θα προβλέπει και παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής παλαιότερων δανείων.

Ιδιωτικός τομέας: Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ ζητά η τρόικα

Μείωση του κατώτατου μισθού κατά 200 ευρώ και συρρίκνωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα όπως στο Δημόσιο, ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση.

Σε επιστολή που απηύθυναν προ 10ημέρου το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ προς το υπουργείο Εργασίας ζητείται εμμέσως η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα στα επίπεδα της Πορτογαλίας.

Δηλαδή από τα 751 ευρώ στα 551 ευρώ, η μείωση .............

των ασφαλιστικών εισφορών των συνεπών επιχειρήσεων και ο περιορισμός του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Στο στόχαστρο της τρόικα μπαίνουν οι ωριμάνσεις, καθώς ασκείται πίεση στη κυβέρνηση να παγώσουν.

Newsbeast

Πληρωμή σε… είδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προβλέπει πολυνομοσχέδιο!

Ακόμη και σε… είδος θα πληρώνουν στην εφορία στο εξής όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο, Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου, οι εφορίες θα δέχονται στο εξής και… ακίνητα ως πληρωμή για ληξιπρόθεσμες οφειλές! Αυτό βέβαια θα αποτελεί την έσχατη λύση, καθώς κατά βάση το πολυνομοσχέδιο θα θεσπίζει διακανονισμού, με κατάργηση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 100 ευρώ και εξόφληση σε 60 δόσεις.
Θα προβλέπονται ακόμη νέα αντικειμενικά ..........

κριτήρια με έλεγχο ακόμη και των τραπεζικών καταθέσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και φορο-κυνηγητό από ιδιώτες ελεγκτές και φορο-εισπρακτικές εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι έχει να κάνει με φορολογούμενους που θέλουν να εξοφλήσουν τις οφειλές αλλά δεν έχουν μετρητά και δεν μπορούν λόγω κρίσης να πωλήσουν τα ακίνητά τους για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στο δημόσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορούν να «χαρίσουν» στην εφορία τα εν λόγω ακίνητα και να διαγραφεί το χρέος τους.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η εξόφληση θα μπορεί να πραγματοποιηθεί εφάπαξ προκειμένου να διαγραφεί το 100% των προσαυξήσεων, σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις προκειμένου να διαγραφεί το 90% των προσαυξήσεων, σε 13 έως 24 δόσεις για να διαγραφεί το 75% των προσαυξήσεων, σε 25 έως 36 δόσεις για απαλλαγή του 60% των προσαυξήσεων, σε 37 έως 48 δόσεις για διαγραφή του 45% των προσαυξήσεων και σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή του 25% των προσαυξήσεων. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Όσοι οφειλέτες θέλουν να υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή, θα πρέπει να καταθέσουν την αίτησή τους μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2012 στην αρμόδια εφορία ή τελωνεία όπου είναι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης δεν θα γίνεται δεκτή η συζήτηση αίτησης αν δεν έχει ενημερωθεί μέσα σε 20 ημέρες η εφορία.
Με το νομοσχέδιο θα εφαρμόζονται επίσης νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού εισοδημάτων και καθαρών κερδών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προκειμένου να δηλώνονται υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που αναγράφονται τα τελευταία χρόνια στις φορολογικές τους δηλώσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι προκλητικά χαμηλά.
Στο πλαίσιο αυτό, θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις, οι δαπάνες σε μετρητά, η σχέση της τιμής των πωλούμενων προϊόντων και υπηρεσιών έναντι του συνολικού όγκου κύκλου εργασιών, η ανάλυση ρευστότητας του φορολογούμενου κτλ. Από αυτά θα προσδιορίζονται τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο ΦΠΑ. Όταν υπάρχουν αποκλείσεις θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι.

Η ρύθμιση για τα βενζινάδικα

Μεταξύ των άρθρων του νομοσχεδίου, επρόκειτο να περιλαμβάνεται και η ρύθμιση που σχεδίαζε το υπουργείο Οικονομικών για την περίπτωση των 3.417 βενζινάδικων που δεν έχουν καταχωρίσει στο σύστημα Ήφαιστος τα παραστατικά για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να καλυφθεί νομικά η εγκύκλιος Καπελέρη με την οποία ουσιαστικά ανέβαλε προσωρινά την επιβολή προστίμων μέχρι να ρυθμιστεί το θέμα νομοθετικά. Ωστόσο, μετά την εξέλιξη με την άσκηση ποινικής δίωξης από τον οικονομικό εισαγγελέα στον κ. Καπελέρη η ρύθμιση αυτή θα κατατεθεί αργότερα σε άλλο φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι νέες παράμετροι και οι περιπτώσεις λαθρεμπορίου όπου και αν εντοπιστούν.

Eklogika.gr