Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αντίθετο το επιμελητήριο Μεσσηνίας με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές

Την πλήρη αντίθεση του στην εξαγγελία του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας,
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστή Χατζηδάκη για το άνοιγμα των καταστημάτων κάτω των 250m2 τις Κυριακές εκφράζει σε επιστολή του προς τον υπουργό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Δημήτρης Μανιάτης.

Ο Κ. Μανιάτης στην επιστολή του ...............

υποστηρίζει ότι το ωράριο των καταστημάτων είναι ήδη διευρυμένο από το 2005 ενώ για Τουριστικές περιοχές με απόφαση του εκάστοτε Περιφερειάρχη μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές.
Υποστηρίζει ότι τα 2502 που έχει τεθεί ως περιορισμός δεν διασφαλίζει την μικρή και μεσαία επιχείρηση καθώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν Shops in a Shop και επισημαίνει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα πλήξει βαρύτατα την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση.
Και ζητά από τον Κωστή Χατζηδάκη να επανεξετάσει την πρόθεση του, αποτρέποντας το μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Αναλυτικά η Επιστολή του κ. Μανιάτη αναφέρει:


Κύριε Υπουργέ,
Με έκπληξη ακούσαμε σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε και χωρίς καμία προειδοποίηση ή χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, ότι εξαγγείλατε το άνοιγμα όλων των καταστημάτων κάτω των 250 τ.μ. τις Κυριακές.
Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση μας στην παραπάνω εξαγγελία σας διότι:
1. Το ωράριο των καταστημάτων από το 2005 είναι διευρυμένο και επιπλέον με απόφαση του εκάστοτε Περιφερειάρχη κατά τόπους μπορεί η αγορά να λειτουργεί και Κυριακές (π.χ. τουριστικές περιοχές, εορτές, κ.λπ.)

2. Ο περιορισμός των 250 τ.μ. δεν διασφαλίζει την μικρή και μεσαία επιχείρηση, διότι τα περισσότερα εμπορικά κέντρα λειτουργούν με την μορφή “shop in shop”, με κατά πολύ μικρότερα τετραγωνικά. Επιπλέον για τις αλυσίδες καταστημάτων και επειδή είναι ασαφής ο νομικός όρος «αλυσίδα», η πρόθεση σας για λειτουργία τις Κυριακές, προκαλεί σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταστροφικές επιπτώσεις.

3. Είναι μύθος η αύξηση των θέσεων εργασίας με την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, την στιγμή που έχουν χαθεί πάνω από 100.000 θέσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων την τελευταία διετία, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης του Έλληνα καταναλωτή, της εξαθλίωσης της ελληνικής οικογένειας (31% κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τη Eurostat), της υπέρμετρης φορολογίας, της αύξησης της τιμής των καυσίμων, της αύξησης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος, της αύξησης των φόρων στα ακίνητα, της έλλειψης ρευστότητας, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και πόσα άλλα αντιαναπτυξιακά μέτρα που έχετε ψηφίσει.

Επίσης, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη την επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με την οποία ζητά την πλήρη απόσυρση του άρθρου 6 του αγορανομικού κώδικα, που αφορά την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και σχετικά με το άρθρο 5 που αναφέρεται στις εκπτώσεις, τις μεθόδους μάρκετινγκ, τα stock και outlet και τις προσφορές, ενώ η ΕΣΕΕ δεσμεύτηκε ότι μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2012 θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς.

Κύριε Υπουργέ,
Το άνοιγμα τις Κυριακές θα πλήξει βαρύτατα την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση και θα προσδώσει έντονο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην μεγάλη και εύρωστη επιχείρηση.
Ως εκ τούτου, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σας παρακαλούμε θερμά να επανεξετάσετε την πρόθεση σας αυτή, αποτρέποντας -σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της κρίσης και της ύφεσης- το μαζικό κλείσιμο των καταστημάτων και την διόγκωση της ανεργίας.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Μανιάτης
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.