Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Νέες διευκολύνσεις για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων Ολόκληρη η νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου, αλλά και πράξεις (όπως η έκδοση οικοδομικής άδειας και η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης), από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου τακτοποίησης αυθαιρέτων!

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί, ίσως και σήμερα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προς ψήφιση στη Βουλή, σε αυθαίρετες κατασκευές θα επιτρέπονται με την καταβολή μόνο του 30% του προστίμου, έως το τέλος Ιανουαρίου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως:.......

- έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας,

- εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης,

- έκδοση άδειας εγκατάστασης ή λειτουργίας μεταποιητικών ή συναφών δραστηριοτήτων

- χορήγηση προέγκρισης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος

- μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος,

- έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού προστίμου έως 31/01/2013 από το πληροφοριακό σύστημα του Τ. Ε. Ε.

Το υπουργείο ελπίζει ότι με το νέο, ακόμη πιο ευνοϊκό, πακέτο ρυθμίσεων θα αυξηθεί ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων για τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο οποίος είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης.

Στόχος τους είναι η ενίσχυση της κινητικότητας των διοικητικών πράξεων, κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της οικοδομής και των εμπορικών χρήσεων.

Με τα πρώτα άρθρα του σχεδίου νόμου κυρώνεται επίσης και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αφορούσε τη δυνατότητα έκδοσης χειρόγραφων βεβαιώσεων από τους μηχανικούς σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

- η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας σε αυθαίρετο κτίριο ή τμήμα του, μπορεί να γίνεται μετά την καταβολή 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, χωρίς να επιβάλλεται άλλο πρόστιμο.

- Επιτρέπεται μετά την καταβολή 30% του προστίμου έως τις 1/01/2013 η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, ύστερα από έγκριση που δίνεται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, εφόσον οι εργασίες για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο.

- Για τη λήψη άδειας εγκατάστασης, λειτουργίας ή για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την άσκηση μεταποιητικών ή συναφών δραστηριοτήτων σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις νόμου για τα αυθαίρετα απαιτείται αντί της οικοδομικής άδειας, η βεβαίωση εξόφλησης 30% του συνολικού προστίμου έως τις 31/01/2013 από το πληροφοριακό σύστημα του Τ. Ε. Ε.

- Για τη χορήγηση της προέγκρισης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας τουριστικού καταλύματος ο αιτών δεν χρειάζεται πλέον να προσκομίσει τη βεβαίωση περαίωσης της διαδικασίας αλλά αρκεί η βεβαίωση εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού προστίμου έως την 31/01/2013 από το πληροφοριακό σύστημα του Τ. Ε. Ε.

- μετά την εξόφληση 30% του συνολικού προστίμου έως τις 31/01/2013, επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος συμπεριλαμβανομένης της αρχικής ή της τροποποιητικής σύστασης οριζοντίων ή καθέτων ιδιοκτησιών στο ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη χρήση.

Σχετικά με τα ανείσπρακτα βεβαιωθέντα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, για τη διαγραφή τους μετά την εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης αίτηση του ενδιαφερόμενου η οποία συνοδεύεται από:

- τη βεβαίωση υπαγωγής και

- υπεύθυνη δήλωση ότι τα πρόστιμα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στον 4014/11.

Όσον αφορά τον νόμο 3843/2010 για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων του ειδικού προστίμου έως 31.01.2013, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σχέδιο Νόμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.