Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Αγρίλης Φιλιατρών - Στόμιο: Ολοκληρωτική καταστροφή στην ντομάτα από το χαλάζι…

Ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν δεκάδες στρέμματα με χιλιάδες ντομάτες στον Αγρίλη και το Στόμιο Τριφυλίας, με την έντονη χαλαζόπτωση της Κυριακής και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Αυτή την περίοδο, μάλιστα, η τιμή της ντομάτας άγγιζε ακόμη και τα 80 λεπτά στον παραγωγό και οι καλλιεργητές ευελπιστούσαν πως με την παραγωγή τους θα μπορούσαν να βγάλουν κάποια χρήματα για να πληρώσουν τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους και να έχουν και λίγα, έστω, για να περάσουν τις γιορτές.
Η έντονη χαλαζόπτωση της Κυριακής, όμως, ............

τους «τσάκισε», πλήττοντας άγρια τις υπαίθριες καλλιέργειές τους και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά χιλιάδες φυτά.

Τα «χτυπήματα» του χαλαζιού στις ντομάτες ήταν αλλεπάλληλα και δεν άφησαν τίποτα όρθιο στην περιοχή του Αγρίλη και του Στομίου. Οι παραγωγοί είδαν μέσα σε λίγες ώρες το μόχθο τους να πηγαίνει χαμένος και τις ελπίδες τους για ένα σχετικά ικανοποιητικό εισόδημα από την καλλιέργειά τους να «πνίγονται» στο χαλάζι.
Η εικόνα με τα καμένα, από το χαλάζι, φυτά ντομάτας τούς έχει γεμίσει θλίψη και απελπισία. Όλη την προηγούμενη περίοδο, από την ετοιμασία των χωραφιών και τη φύτευση μέχρι που άρχισαν να παράγουν και να «κόβουν», φρόντιζαν ιδιαίτερα τις υπαίθριες καλλιέργειές τους, για να έχουν καλή και ποιοτική παραγωγή. Παραγωγή ντομάτας για την οποία, άλλωστε, φημίζεται η περιοχή χάρις στις προσπάθειες και την αγάπη των παραγωγών για την αγροτική γη και τα προϊόντα τους!

Μιλώντας στο «Θ» ο Κυριάκος Λατάνης, με καλλιέργεια στον Αγρίλη, σημείωσε: «20 στρέμματα έχω καλλιεργήσει εδώ στον Αγρίλη, 20 χιλιάδες φυτά και η καταστροφή από το χαλάζι είναι ολοκληρωτική. 100% ζημιά έπαθα. Και είχαμε μπροστά μας περιθώρια να πουλήσουμε, είχε και πολύ καλή τιμή η ντομάτα, αλλά δε μας άφησε ο καιρός. Μας σακάτεψε το χαλάζι. Είδατε κι εσείς τι έχει γίνει, την καταστροφή. Είχα μεγάλη παραγωγή, σε κάθε ντοματιά είχε πάνω 7 – 8 κιλά, αλλά καταστραφήκαμε…».
Με τη σειρά του ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, με καλλιέργεια στο Στόμιο, είπε: «6 στρέμματα έχω στο Στόμιο, με 6 χιλιάδες φυτά και η ζημιά από το χαλάζι είναι ολοκληρωτική. Καήκανε όλα τα φυτά. Είμαι σε απόγνωση. Περιμέναμε κάτι να κάνουμε τώρα που έχει και τιμή η ντομάτα, αλλά με το χαλάζι ήρθε καταστροφή».

Σημειώνουμε πως, όπως μας είπαν, τεράστια ζημιά υπέστησαν και άλλες υπαίθριες καλλιέργειες παραγωγών στην Τριφυλία, όπως η υπαίθρια καλλιέργεια πιπεριάς στο Κατσίμπαλι, 10 περίπου στρέμματα, του παραγωγού Θανάση Ψιλόπουλου.

Ηλίας Γιαννόπουλος - Θάρρος

4 σχόλια:

  1. ΛΙΑΚΟ ,ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ...
    ΣΤΟΜΙΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ,ΚΑΙ ΑΓΡΙΛΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ..
    ΑΝ ΘΑ ΤΟ ΓΡΑΨΕΙΣ ,ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΕΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑ??
    ΛΙΑΚΟ ΑΠΛΑ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μιλάς λίγο καλύτερα σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλα ρε υπαιθρια τοματα δεκεβρη κσι θσ παρουν αποζημιωση για το χαλαζι τσ λαμογια .βεβαια συνηθισανε γιατι πηρανε τα λεφτα μαιμου για τον καυσωνα α ρε κατακαυμενη ελλαδα ποιος να δε γλιτωσει απο το αιμα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.