Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΝ ΕΤΗ 1953. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ. ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΙΜΗ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ Δ. ΚΩΣΤΑΚΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε.
3ον Εξατάξιον Δημοτ. Σχολείον Φιλιατρών
Του Δημήτρη Α. Δριμή
Εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους, με σκοπό την έκδοση λευκώματος. Η έκδοση αυτή, από όσο γνωρίζουμε, δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι εκθέσεις, αρκετές συνοδεύονται και με φωτογραφίες, αποστέλλονται με συνοπτικά διαβιβαστικά. Άλλες από αυτές είναι αναλυτικές και άλλες σύντομες.

Οι πληροφορίες, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, .............

για τη γλώσσα, την κοινωνία, την τοπικότητα και τη λειτουργία του τοπικού παράγοντα, την οικονομία, τις αντιλήψεις, την ιδεολογία, την εκπαίδευση, (ιδιωτικά-κοινοτικά-Κρατικά σχολεία, σχολεία αρρένων – θηλέων), τον αγώνα για την εξασφάλιση σχολικής στέγης (διδακτηρίων), τη θέληση της δημιουργίας, την κοινωνική κινητικότητα μέσω της εκπαίδευσης, την ιεραρχία, τις αντιθέσεις πόλης – χωριού αλλά και τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις, τα συσσίτια, που δεν είναι πλέον μακρινή ανάμνηση, τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, την εθελοντική εργασία και προσφορά, τη λειτουργία του εράνου, την τομή του πολέμου, την κατοχή, (θύματα αντιποίνων υπήρξαν και σχολικά κτίρια), τον εμφύλιο, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, … είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας.

Στις εκθέσεις των σχολείων που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική, όπως στις πρωτότυπες εκθέσεις.

Δείτε το υπόλοιπο Θέμα στο kopanakiNews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.