Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Πώς η… Μεσσηνία «χαρίζει» ελιές. Αποδυνάμωση από την αποκλειστική χρήση της ονομασίας «Kalamata olives»

Η βιωσιμότητα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιων ελιών απειλείται, όπως καταγγέλλουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης, καθώς είναι οι εισαγωγείς από τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία κ.ά.) που ωφελούνται από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος η οποία προκύπτει με την τυποποίησή του σε μικρές συσκευασίες.

Η ιστορία ξεκινά το 1993, όταν το προϊόν ..............

αναγνωρίστηκε ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Εκτοτε η ονομασία «Kalamata olives» μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την παραγωγή στη γεωγραφική περιοχή (ζώνη) του Νομού Μεσσηνίας, αποκλείοντας τις ελιές Καλαμών που παράγονται σε Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα. Ετσι οι εκτός Μεσσηνίας ελιές της ποικιλίας Καλαμών δεν μπορούν να εξαχθούν με την ονομασία «Kalamata olives» – όπως συνέβαινε από τις αρχές του 20ού αιώνα – με συνέπεια την αποδυνάμωση των ελληνικών εξαγωγών του προϊόντος και των εξαγωγικών μεταποιητικών-τυποποιητικών μονάδων της χώρας και τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας κυμαίνεται από 30.000 ως 40.000 τόνους ετησίως (εκ των οποίων εξάγεται το 80%), όταν στη ζώνη ΠΟΠ η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας κυμαίνεται από 1.200 ως 2.000 τόνους. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ζητεί τη γεωγραφική διεύρυνση της ζώνης ΠΟΠ ώστε να μη «χαρίζεται» η παραγωγή σε τρίτες χώρες οι οποίες «συστηματικά κάνουν παράνομη χρήση τους τα τελευταία χρόνια».
Αγρότες σε όλη την ελληνική ύπαιθρο έχουν να το λένε ότι ξένοι επιχειρηματίες παίρνουν χύμα τους πολύτιμους καρπούς της ελληνικής γης, «τους βάζουν… φιόγκο στις χώρες τους» και τα μοσχοπουλούν με δικές τους ετικέτες. Αυτό συμβαίνει με το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο και τις ελιές, το κρασί, το σιτάρι, ακόμη και τη μικρή παραγωγή οσπρίων. Οσο στην Ελλάδα δεν στηρίζεται η τυποποίηση, η συσκευασία, η μεταποίηση, τα ελληνικά προϊόντα χάνουν… πόντους στις διεθνείς αγορές.

«Είναι πολύ σημαντικό να παράγουμε, αλλά είναι εξίσου σημαντικό, αν όχι περισσότερο, να μεταποιούμε την παραγωγή μας ώστε να προσφέρουμε το ποιοτικό προϊόν που ο καταναλωτής χρειάζεται, στη σωστή συσκευασία και με τη σωστή παρουσίαση» λέει στο «Βήμα» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ετσι, όπως αναφέρει ο υπουργός, εξασφαλίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της προστιθέμενης αξίας για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και δεν πιστώνεται σε κάποιον μεταποιητή του εξωτερικού, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.
Η καλύτερη συσκευασία και η ανάδειξη σημαντικών διατροφικών και υγειονομικών πλεονεκτημάτων των ελληνικών τροφίμων μπορούν να επιτευχθούν μέσω της μεταποίησης, της τεχνολογικής αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των μονάδων. «Με αυτόν τον τρόπο το ποιοτικό ελληνικό προϊόν αποκτά “διαβατήριο” για να ταξιδέψει με ασφάλεια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, κερδίζοντας καλύτερη διεισδυτικότητα στις πιο απαιτητικές και ακριβές αγορές» επισημαίνει ο κ. Τσαυτάρης.

Γραφειοκρατία

Σήμερα ο κλάδος των τροφίμων πληρώνει την ανυπαρξία στρατηγικής και πολιτικής για την αποτελεσματική σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της Ελλάδας και ειδικότερα το Μέτρο 123Α για επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων είχαν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2007. Η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος ωστόσο έγινε με δύο χρόνια καθυστέρηση, το 2009, και η αξιολόγηση τελικά τελειώνει το 2012. Και αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις συνεδριάσεων που προκάλεσαν οι συχνές αλλαγές των μελών της Πρωτοβάθμιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής μετά την πρώτη αξιολόγηση στις 24.3.2010 έπειτα από εντολή τού τότε υπουργού.
Σήμερα έχουν εγκριθεί 77 επενδυτικά σχέδια (από τις 194 αρχικές αιτήσεις), τα οποία και υλοποιούνται. Συνεχίζεται επίσης η εξέταση των ενστάσεων και αιτημάτων πληρωμής. Υπολογίζεται ότι η συνολική επένδυση θα φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ και αφορά: αβγά και πουλερικά, γάλα, δημητριακά, διάφορα ζώα, ελαιούχα προϊόντα, ζωοτροφές, κρέας, οίνο, οπωροκηπευτικά και επιτραπέζιες ελιές, σπόρους και πολλαπλασιαστικό υλικό, φαρμακολογικά και αρωματικά φυτά.

Καινοτομία

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης πρόσκλησης του Μέτρου 123Α (φθινόπωρο του 2011) κατατέθηκαν 414 αιτήσεις ενίσχυσης με προϋπολογισμό 426 εκατ. ευρώ και με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 205 εκατ. ευρώ. Από αυτές τις αιτήσεις, οι 188 έχουν ελεγχθεί ως προς την πληρότητα και αξιολογήθηκαν σε πρώτη φάση. Η συνολική δαπάνη για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση υπολογίζεται στα 215 εκατ. ευρώ.
Στόχος του υπουργείου είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της δεύτερης προγραμματικής περιόδου στις αρχές του επόμενου έτους ώστε μέσα στο 2013 να γίνει νέα προκήρυξη με έμφαση στην καινοτομία προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κονδύλια που δεν θα έχουν απορροφηθεί.
Το πρόγραμμα της ενίσχυσης των επενδύσεων στη μεταποίηση φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος στις αγορές και στον παραγωγό. «Φέρνουμε δηλαδή τους έλληνες παραγωγούς ποιοτικών αγροτικών προϊόντων δίπλα στις διεθνείς αγορές. Με το πρόγραμμα αυτό αναβαθμίζεται συνολικά η ποιότητα του ελληνικού προϊόντος» τονίζει ο κ. Τσαυτάρης.

Τι ζητούν οι βιομήχανοι

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), το 14% του αριθμού των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών είναι εγκατεστημένες στην Κεντρική Μακεδονία και απασχολούν το 29% των εργαζομένων στη βιομηχανία της περιφέρειας. Το 2010 οι επιχειρήσεις αυτές μαζί με τα αγροτικά προϊόντα έκαναν το 35% των εθνικών εξαγωγών σε απαιτητικές αγορές του εξωτερικού.

«Η πίεση που δέχονται οι επιχειρήσεις από τον διεθνή ανταγωνισμό και κυρίως στο πεδίο του κόστους παραγωγής μάς υπαγορεύει να αξιοποιήσουμε καινοτόμες λύσεις οι οποίες θα διαφοροποιήσουν τα προϊόντα μας, θα καλύψουν νέες ανάγκες στις διεθνείς αγορές και θα μπορέσουν τελικά να ανοίξουν νέους δρόμους διεθνοποίησης και νέες αγορές» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Νικόλαος Πέντζος.

Ωστόσο, για να μπορέσουν να επιτευχθούν όλα αυτά εν μέσω ύφεσης, οι βιομήχανοι ζητούν την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και τη θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν εμπράκτως την παραγωγική βάση της χώρας καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά, «περισσότερες από τις μισές μεταποιητικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος εργάζονται πλέον με ζημιές», όταν το 2007 (προ της κρίσης) το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων ήταν 16%. Ειδικά το 2011 μία στις τρεις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών ήταν ζημιογόνες.

MAXH ΤΡΑΤΣΑ ΒΗΜΑ - messinea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.