Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Οσμή "γκάφας" με το επίδομα θέρμανσης

Καθυστερεί η έναρξη της καταβολής της επιστροφής του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης (ή αλλιώς το επίδομα θέρμανσης). Αν και θα έπρεπε η καταβολή του επιδόματος να έχει ήδη ξεκινήσει, υπάρχει πλέον κίνδυνος λόγω τεχνικών δυσκολιών και παραμέτρων που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στο σχετικό σχεδιασμό, η καταβολή του να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Αν και η σχετική υπουργική απόφαση ................

βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας της πριν την υπογραφή, στο υπουργείο Οικονομικών εντοπίσθηκαν δυο δυσεπίλυτοι γρίφοι. Ο πρώτος αφορά τους φορολογούμενους που με βάση το νόμο δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση και κατά συνέπεια δεν μπορεί αν ελεγχθεί άμεσα αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια καταβολής του φόρου και ο δεύτερος αφορά τον τρόπο επιμερισμού του επιδόματος σε πολυκατοικίες που έχουν σύστημα αυτόνομης θέρμανσης.

Ειδικότερα μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ και λοιποί φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα έως 3.000 ευρώ δεν ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Το πρόβλημα είναι πώς θα αποδείξουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ότι δικαιούνται το επίδομα, από τη στιγμή που δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματά τους στο taxisnet. Η λύση που εξετάζεται είναι η πρόσκλησή τους να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς να τους επιβληθούν πρόστιμα.

Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν αποφασιστεί, δικαιούχοι της επιστροφή του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.

Το δεύτερο πρόβλημα αφόρα στα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν σύστημα αυτόνομης θέρμανση. Το ΥΠΟΙΚ έχει αποφασίσει ότι η χορήγηση του επιδόματος θα γίνει με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης κάθε διαμερίσματος. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά.

Όταν λυθούν τα παραπάνω ζητήματα θα υπογραφεί και η υπουργική απόφαση για την χορήγηση της επιδότησης και θα τεθεί άμεσα σε παραγωγική λειτουργία, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Στην αίτηση που θα συμπληρώνει κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιστρεφόμενου φόρου.

Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει όσα θα αναγράφει κάθε φορολογούμενος στην αίτηση για την επιστροφή με τα στοιχεία όσων έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Στο σύστημα αυτό οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θα υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ΑΦΜ καταναλωτή, ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που αγοράσθηκε και τιμή πώλησης) για κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης που εκδίδουν.

Για το επίδομα θέρμανσης έχει εγγραφεί κονδύλι 270 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Στόχος είναι η επιστροφή φόρου να πιστώνεται σε κάθε φορολογούμενο το αργότερο 10-15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.