Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Βενιζέλος: Εγώ θα οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, αλλιώς «θα χυθεί αίμα»

«Εγώ θα πάω το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές» διαμηνύει στους δελφίνους ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνοντας ότι η μάχη για την καρέκλα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα δοθεί «μέχρι τέλους» και με σκληρούς όρους.

«Η τελευταία σύγκρουση στο κόμμα ήταν το 1996. Εκτοτε, οι διαδικασίες διαδοχής ήταν βελούδινες.
Τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει αυτό. Ξεχάστε το.
Θα χυθεί αίμα» λένε εξάλλου, πρόσωπα του .........

στενού περιβάλλοντος του κ. Βενιζέλου σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν όσους εκτιμούν ότι η κατάληψη του έκτου ορόφου της Ιπποκράτους θα είναι εύκολη υπόθεση.

«Ο Βενιζέλος δεν πρόκειται να φύγει από το ΠΑΣΟΚ. Εχει τη σφραγίδα, έχει τα κλειδιά» διαμηνύουν συνομιλητές του και προτιμούν ένα «μικρό και καθαρό κόμμα με σαφείς προσανατολισμούς» παρά ένα πολυφωνικό με παραφωνίες.

Το κλίμα που φροντίζουν να καλλιεργούν οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι «πολεμικό», όπως φάνηκε και από χθες με τις «διαρροές» για όλους και για όλα: Την κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να ζητήσει σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την ανεξαρτητοποίηση του Μίμη Ανδρουλάκη, την εκπαραθύρωση του Κώστα Σκανδαλίδη από το ΙΣΤΑΜΕ και την προειδοποίηση προς τους 6 διαγραφέντες ότι τίθενται εκτός κόμματος.

Από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου φαίνεται ότι η παρέμβαση του δεν ήταν «εν θερμώ» αλλά μια μελετημένη κίνηση που θα κλιμακωθεί και που στην ολοκλήρωση της περιλαμβάνει την ανεξαρτητοποίηση του και την ίδρυση νέου κόμματος.

«Ο Ανδρέας ήξερε ότι ο Βενιζέλος θα απορρίψει την πρόταση του για σύγκληση της ΚΟ. Αλλά θέλει να είναι θεσμικός. Δεν μπορεί να βγει ένα ωραία πρωί και να πει «ανεξαρτητοποιούμαι»» λένε συνομιλητές του.

Και υποστηρίζουν ότι στόχος του είναι να πει εντός των οργάνων τις στρατηγικού τύπου διαφωνίες του, ενδεχομένως και να θέσει ευθέως θέμα ηγεσίας και στη συνέχεια να ανακοινώσει κατά πρόσωπο στον κ. Βενιζέλο ότι αποχωρεί.

Τι θα πράξει; Οι γνώμες είναι μοιρασμένες με άλλους να εκτιμούν ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος και άλλους να πιστεύουν ότι θα διεκδικήσει την καρέκλα του ΠΑΣΟΚ σε μια σκληρή σύγκρουση με τον κ. Βενιζέλο στο Συνέδριο του κόμματος.

Εμπειρα κομματικά στελέχη θεωρούν ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει από τους στελέχη του ΠΑΣΟΚ περί αλλαγής εκλογικού νόμου και υιοθέτηση απλής αναλογικής θα οδηγήσει «κάθε φιλόδοξο να κάνει και από ένα κόμμα» με αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές να προκύψει ένα μωσαϊκό μικρών κομμάτων.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης που είχε προειδοποιήσει για την στάση του τον κ. Βενιζέλο κατά την συνάντηση τους το περασμένο Σάββατο, διαμηνύει ότι «ήταν είναι και θα είναι ΠΑΣΟΚ» η σχέση του με το οποίο είναι βιωματική» όπως λέει.

Επίσης τονίζει, πως θα παραβρεθεί στο Συνέδριο και θα γραφτεί ξανά στην Τοπική του Οργάνωση της πλατείας Κάνιγγος. Είναι πολύ πιθανόν να θέσει εκεί θέμα ηγεσίας και να την διεκδικήσει εκ νέου, όπως το 2007.

Στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθουν το προσεχές διάστημα και στελέχη που είχαν σιγήσει το τελευταίο διάστημα. Ο Χρήστος Παπουτσής, που επέστρεψε από απουσία εβδομάδων στις ΗΠΑ ο οποίος στην εκλογή Βενιζέλου το περασμένο Μάρτιο προειδοποιούσε τόσο τον νέο πρόεδρο όσο και τα «κορυφαία» στελέχη για τον κίνδυνο να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ σε ένα μικρό και φοβικό κόμμα».

Η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία επίσης βρίσκονταν στο Χάρβαρντ απογοητευμένη από τα εσωκομματικά.

Ο Γιάννης Ραγκούσης που έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ και κινείται δραστήρια.

Ο Ηλίας Μόσιαλος που επιδιώκει την σύνθεση κομματιών της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.