Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

«Μνημόνιο 3»: Περικοπές συντάξεων, όρια ηλικίας, ένταξη στον ΕΟΠΥΥ

Τις τελευταίες πινελιές στο πολυνομοσχέδιο του 1 άρθρου και των τουλάχιστον 500 σελίδων, έβαζαν από το πρωί της Κυριακής οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου αυτό να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα. Το τελευταίο «ξεσκόνισμα» έγινε παρουσία του κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ αλλά απούσης αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ, γεγονός που μαρτυρά το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Όπως παραδέχθηκαν οι συμμετέχοντας σε αυτή τη...........

τελευταία ενημερωτική συνάντηση, τα μέτρα είναι εξόχως σκληρά και δεν θα μπορούσε κανείς παρά να ξεκινήσει από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67. Το μέτρο θα ισχύσει από 1/1/2013, χωρίς τη παραμικρή μεταβατική περίοδο και χωρίς τη παραμικρή Αναλογιστική Μελέτη- κάτι πρωτόγνωρο για τέτοιου είδους παρέμβαση- και θα «παγιδεύσει» για 2 ακόμα χρόνια περίπου 100.000 εργαζόμενους, οι οποίοι μέσα στη διετία 2013- 2014 θα έβγαιναν στη σύνταξη, έχοντας συμπληρώσει το όριο ηλικίας! Στα θετικά καταγράφεται ότι αποφεύχθηκε η αύξηση των ελάχιστων ετών εργασίας για συνταξιοδότηση, από τα 15 στα 20 έτη.

Τρία θα είναι τελικά τα κλιμάκια των περικοπών στις συντάξεις και συγκεκριμένα 5% στο άθροισμα συντάξεων 1.000- 1.500 ευρώ, 10% στη ζώνη 1.500- 2.000 ευρώ και 15% στις άνω των 2.000 ευρώ συντάξεις. Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη στο πεδίο των συνταξιοδοτικών θεμάτων, το μέτρο θα πλήξει κυρίως τους μισθωτούς, οι οποίοι λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη. Μικρή θα είναι η βελτίωση στη διάταξη για τις περικοπές στα εφάπαξ, καθώς λόγω των τερατωδών αναγκαίων ποσοστών μείωσης, που ανέδειξαν οι αμφιβόλου μεθοδολογίας αναλογιστικές μελέτες, κρίθηκε αναγκαίο η διάταξη να αναφέρει μειώσεις «έως 35%».

Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα και για τους αναπήρους, καθώς μπορεί να διασώθηκαν τα επιδόματα τους, ωστόσο καταργούνται οι εξαιρέσεις για τις αναπηρικές συντάξεις, κάτι που σημαίνει πολύ απλά πώς ό,τι περικοπές ισχύουν για τους υπόλοιπους συνταξιούχους, θα ισχύουν και γι΄αυτούς!

Από την άλλη μεριά, έστω στο. παρά 1΄, αποφασίστηκε ότι το όριο των 65 ετών για τη καταβολή του ΕΚΑΣ δεν θα ισχύσει από το 2013 αλλά από το 2014, έτσι ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια προκειμένου το μέτρο να μην ισχύσει και τους νυν δικαιούχους μεταξύ 60- 65 ετών.

Πεδίο. μάχης αναμένεται να αποτελέσει εκ νέου η διάταξη για την ένταξη όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, παρά το ότι μάλλον θα προβλέπεται μια μικρή μεταβατική περίοδος, έτσι ώστε να ετοιμαστούν αναλογιστικές μελέτες. Ειδικά όσον αφορά στα Ταμεία, που είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, υπάρχει πάντως νομικό κώλυμα για την ένταξη τους με νόμο στον ΕΟΠΥΥ.

Στο πεδίο των εργασιακών, που είναι και η αιτία της διαφαινόμενης ρήξης της ΔΗΜΑΡ με τη κυβέρνηση, η τελευταία βελτίωση, που δεν θα αλλάξει όμως τα δεδομένα, προβλέπει ότι η κατάργηση της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα αφορά στα θεσμικά θέματα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι η ΕΓΣΕΕ θα επεκτείνεται αυτομάτως και σε όσες εργοδοτικές οργανώσεις δεν θα την υπογράφουν, μόνο όμως για μη μισθολογικά ζητήματα, όπως οι ημέρες άδειες, το ωράριο κ.λ.π.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.