Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

10 φορές πάνω το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας

Νέες επιβαρύνσεις προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εφόσον ο Δήμος στον οποίο βρίσκεται το ακίνητό τους αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ο «ένοχος» αυτή τη φορά είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μπορεί να αυξηθεί έως και σχεδόν 10 φορές σε σχέση με σήμερα.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), όπως σημειώνει σχετικά η «Καθημερινή», οι κατά τόπους Δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης λόγω χρεών υποχρεώνονται από το νέο Μεσοπρόθεσμο να αυξήσουν το ΤΑΠ μέχρι και 3‰, σε σχέση με το συντελεστή 0,25 - 0,35‰ που εφαρμόζεται σήμερα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο ιδιοκτήτης ενός .............

τυπικού ακινήτου αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, που με βάση το σημερινό καθεστώς καταβάλλει ένα ποσό της τάξεως των 50-75 ευρώ ετησίως με τη μορφή ΤΑΠ, με το νέο σύστημα θα κληθεί να πληρώσει 600 ευρώ ετησίως, ποσό που κατά κανόνα ξεπερνά το ύψος ενός μηνιαίου μισθώματος.
Εφόσον εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη, στην οποία πάντως αντιδρούν έντονα οι Δήμοι (εν μέσω και άλλων παρεμβάσεων που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση), οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και όσοι εκμεταλλεύονται, θα βρεθούν ενώπιον μιας ακόμα φορολογικής επιβάρυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι εν όψει του νέου φορολογικού πλαισίου προβλέπονται και μεταβολές στον τρόπο φορολόγησης των ενοικίων, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν υπέρ της επιβολής φόρου από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα, προωθείται η κατάργηση του αφορολόγητου και η υιοθέτηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστές από 10% για τα χαμηλότερα εισοδήματα έως και 45% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.
Με βάση την πρόταση αυτή, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν φόρο 10% από το πρώτο ευρώ που θα εισπράττουν, με το ποσοστό του φόρου να αυξάνεται σε 30% όσο το ενοίκιο μεγαλώνει.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει, εκτός βέβαια από την επιπλέον επιβάρυνση των ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται ακίνητα, είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, τουλάχιστον στα μισά ακίνητα που είναι σήμερα μισθωμένα, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις καταβολής των ενοικίων.

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.