Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έφραξαν οι γραμμές του ΟΤΕ για τη Forthnet

Σε αδιέξοδο οδηγείται η Forthnet, καθώς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει αδυναμία πρόσβασης στη χονδρική του ΟΤΕ λόγω συσσώρευσης μεγάλων οφειλών, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι προμηθευτές της ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα εναντίον της εταιρείας, η οποία δεν έχει καταβάλει τις οφειλές της εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί.

«Φραγή λόγω οφειλής»

Ειδικότερα, από τα μέσα της τελευταίας εβδομάδας η............

Forthnet εμφανίζει αδυναμία να υλοποιήσει αιτήματα για νέους πελάτες, καθώς λόγω οφειλών στον ΟΤΕ, έχει διακοπεί η δυνατότητα παραγγελίας νέων γραμμών μέσω του συστήματος που έχει δημιουργηθεί για όλους τους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους.

Τουλάχιστον από την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στη Forthnet που περνούν νέα αιτήματα πελατών προς υλοποίηση βρίσκονται προ μιας δυσάρεστης εκπλήξεως, καθώς το σύστημα δεν τους επιτρέπει να περάσουν τα νέα αιτήματα πελατών της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το σύστημα τούς εμφανίζει το μήνυμα «Φραγή λόγω οφειλής των νέων αιτημάτων για πρόσθετες υπηρεσίες».

Οφειλή εκατομμυρίων ευρώ

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας πελάτης που θα παραγγείλει από τη Forthnet μια νέα τηλεφωνική σύνδεση δεν θα λάβει κάποια υπηρεσία έως ότου η εταιρεία εξοφλήσει το χρέος της και καταστεί δυνατόν να περαστούν και να υλοποιηθούν τα αιτήματα. Αν και το ποσό της οφειλής δεν έχει γίνει γνωστό, υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα κρούσματα έχουν την τελευταία περίοδο εμφανιστεί και με την On Telecoms, στην οποία οι γραμμές ανοιγοκλείνουν.

Το πλαίσιο δυσκολεύει τα φέσια

Η υπόθεση των οφειλών θυμίζει το παρελθόν με εναλλακτικούς παρόχους που κατέρρευσαν, όπως η Lannet και η Teledome, οι οποίες όμως άφησαν πίσω τους τεράστιες υποχρεώσεις, οι οποίες φυσικά δεν θα πληρωθούν ποτέ. Βέβαια, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά, η ΕΕΤΤ έχει διαμορφώσει ένα ελάχιστο πλαίσιο κανόνων που προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες σε περίπτωση οφειλών, οι οποίες κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψους της οφειλής. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η Forthnet μπορεί να βρει διέξοδο στη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Και αυτό διότι πρακτικά πρέπει να είναι σε θέση να εξυπηρετεί τέτοιου είδους υποχρεώσεις, πράγμα που είναι αμφίβολο, δεδομένης της χρηματοοικονομικής της εικόνας και της συνεχιζόμενης καθυστέρησης στη διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου των 30 εκατ. ευρώ.

Απλήρωτες υποχρεώσεις… περιεχομένου

Μια αύξηση η οποία δεν λύνει το πρόβλημα αλλά θα προσφέρει ανάσες στην εταιρεία, τόσο στο σκέλος των τραπεζικών δανείων όσο και στο σκέλος της εξυπηρέτησης επειγουσών αναγκών. Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα των καθυστερημένων οφειλών έχει επεκταθεί γενικότερα σε προμηθευτές της εταιρείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Forthnet εμφανίζει αδυναμία να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς εταιρείες παροχής περιεχομένου υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η μη καταβολή των οφειλών στην ώρα τους έχει σημάνει συναγερμό στις εταιρείες αυτές, οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά εναντίον της Forthnet.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι η εταιρεία θα μπει σε περιπέτειες, καθώς η εμφάνιση άμεσα απαιτητών υποχρεώσεων περιπλέκει σημαντικά την όποια προσπάθεια μπορεί να καταβάλλεται για την έξοδο από το τούνελ των οικονομικών δυσχερειών.

Ερωτήματα Nova

Δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώνεται προκύπτουν μείζονα ερωτήματα για τη δυνατότητα της Forthnet και της Nova να υλοποιήσουν τη συμφωνία που έχει συνάψουν με τη Super League για τη μετάδοση των αγώνων ποδοσφαίρου. Μια συμφωνία που δεν την έχει διασώσει από τη συνεχή απώλεια συνδρομητών τη φετινή χρονιά. Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία επιχειρεί στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, η μελέτη των προηγούμενων οικονομικών καταστάσεων την αποκαλύπτει. Ειδικότερα, στις καταστάσεις εξαμήνου γίνεται σύγκριση των συνδρομητών με αυτούς της 30ής Ιουνίου του 2011 και όχι της 31/12/2011. Ετσι, εμφανίζονται σε ετήσια βάση μικρές απώλειες της τάξεως των 10.000 συνδρομητών. Στο εξάμηνο όμως η Nova έχει χάσει 61.000 ή περίπου 15% του συνόλου του συνδρομητών της. Και αυτό αποτελεί κατάρρευση συνδρομητικής βάσης. Βεβαίως γίνεται προσπάθεια ανάκτησης με προσφορές, αλλά είναι αμφίβολο πόσο μπορεί να είναι αποδοτική, ειδικά σε συνδυασμένα πακέτα, από τη στιγμή που η Forthnet αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε νέες συνδέσεις.

Axia Plus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.