Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Διαγωνισμός-παρωδία για τους εποχικούς Πυροσβέστες

Σκιές συγκάλυψης, ιδιότυπης υπουργικής προστασίας και αποσιώπησης του θέματος από τα ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής παρατηρείται γύρω από την επιλογή των ατόμων που συμμετείχαν σε προκήρυξη 4.000 εποχικών πυροσβεστών που εξέδωσε το Πυροσβεστικό Σώμα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Στο επίκεντρο βρίσκονται άτομα τα οποία, ...........

ενώ υπέβαλαν ελλιπή και αλλοιωμένα δικαιολογητικά καθώς και «χαλκευμένες» υπεύθυνες δηλώσεις, «κατάφεραν» να καταταγούν στο Σώμα και πλέον υπηρετούν ως μάχιμοι πυροσβέστες.

Μάλιστα, στην υπόθεση ενεπλάκη -έπειτα από σωρεία καταγγελιών- και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκδίδοντας γνωμοδότηση, με την οποία καλούσε τόσο την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης να προβούν σε «ξεσκαρτάρισμα» και ορθή επιλογή των υποψηφίων.

Περιέργως, όμως, η συγκεκριμένη οδηγία δεν έχει εφαρμοστεί, θέτοντας σε ομηρία άτομα τα οποία, ενώ πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις, δεν κατάφεραν να καταταγούν στο Σώμα, αφού έχασαν τη θέση τους από άλλους υποψηφίους.

Η προκήρυξη

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Σεπτέμβριο του 2011. Τότε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκήρυξε διαγωνισμό για 4.000 εποχικούς πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης.

Όπως είναι φυσικό, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν πολυάριθμες. Προκειμένου οι υποψήφιοι να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία από τις 4.000 θέσεις, θα έπρεπε να πληρούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Μία από αυτές τις προϋποθέσεις - η τέταρτη και ίσως η σημαντικότερη- ήταν να έχουν απολυθεί από τον στρατό ως «Ι1 ικανοί».

Όπως αναφέρεται και στην κατηγορία «Προσόντα κατάταξης» της προκήρυξης, όφειλαν «να έχουν εκπληρώσει οι άνδρες τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ως ικανοί Κατηγορίας Ι1, όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές».

Δείτε το Φ.Ε.Κ. (Κλίκ για μεγάλο μέγεθος)



Τα «περίεργα» αποτελέσματα

Τα παράδοξα ξεκίνησαν όταν, με το πέρας του διαγωνισμού, αναρτήθηκαν οι πίνακες των επιτυχόντων, καθώς πολλοί από αυτούς που επιλέχθηκαν και τελικά κατετάγησαν στο Σώμα διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία ως «Ι1 ικανοί», αλλά είχαν απολυθεί με άλλο «βαθμό Ι» και είχαν αλλάξει το απολυτήριό τους μετά το πέρας της θητείας τους μέσω της στρατολογίας, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητώς, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην προκήρυξη.

«Βρήκαμε μέσα άτομα τα οποία δεν είχαν εκπληρώσει ως Ι1 τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά ως Ι2, Ι3 ή Ι4. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για 507 άτομα. Αυτοί, μετά τη θητεία τους, πήγαν και άλλαξαν το απολυτήριό τους στη στρατολογία (σε υγειονομική αρχή) και το έκαναν Ι1. Τόσο η προκήρυξη όσο και το Προεδρικό Διάταγμα έλεγαν ότι πρέπει να έχεις ολοκληρώσει ως Ι1 τη θητεία σου, όχι να έχεις αλλάξει το απολυτήριο μετά το τέλος αυτής» αναφέρουν στη zougla.gr επιλαχόντες που δεν κατάφεραν να καταταγούν.

Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, πραγματοποιήθηκε σωρεία καταγγελιών από άτομα τα οποία, αν και πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τελικά δεν κατάφεραν να καταταγούν στο Σώμα, αφού οι θέσεις είχαν καλυφθεί από υποψηφίους οι οποίοι δεν είχαν τα απαιτούμενα προσόντα.

Ο όγκος των καταγγελιών προξένησε το ενδιαφέρον του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει σχετικά με τη δυνατότητα ενός υποψηφίου να γίνεται δεκτός στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη στιγμή που έχει αλλάξει το απολυτήριο του στρατού.

Το Νομικό Συμβούλιο, αφού μελέτησε το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όταν κάποιος πολίτης δεν έχει «απολυθεί» από τον στρατό ως «Ι1 ικανός», δεν έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στην προκήρυξη, πόσο δε μάλλον να καταταγεί στο Σώμα.

«Το συμβούλιο ήταν με το μέρος μας. Αφού και η υπεύθυνη δήλωση που υπογράψαμε αναφέρει ότι "έχω ολοκληρώσει τη στρατιωτική μου θητεία στο στράτευμα ως ικανός Ι1 και απολύθηκα την τάδε ημερομηνία. Αφού αναφέρει και την ημερομηνία απόλυσης, σημαίνει ότι μετράει ο βαθμός του Ι που απολύθηκα και όχι αυτός που διαμορφώθηκε μετά την απόλυσή μου» περιγράφει στη zougla.gr ένας εκ των επιλαχόντων.

Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου (Κλίκ για μεγάλο μέγεθος)



Αδιαφορία

Από τη μεριά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Δένδιας, φέρεται να ακολουθεί τελείως διαφορετική πορεία από τον προκάτοχό του, καθώς, παρόλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ενήμερος τόσο για τους υποψηφίους που τελικά κατετάγησαν στην Πυροσβεστική παράνομα όσο και για τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τηρεί σιγήν ιχθύος.

Παρόλο που αρκετοί υποψήφιοι έχουν κατά καιρούς ενοχλήσει το γραφείο του, καλώντας τον να εφαρμόσει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, απομακρύνοντας από το Σώμα αυτούς που δεν εκπλήρωσαν τη στρατιωτική τους θητεία ως «Ι1 ικανός», εκείνος, για άγνωστους λόγους, επιμένει να κρατάει την υπόθεση στο αρχείο, θέτοντας σε «ομηρία» περίπου 1.000 άτομα, που, ενώ κάποια εξ αυτών πληρούσαν τις προϋποθέσεις, απορρίφθηκαν.

Άτομα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κάνουν λόγο για «άνωθεν πιέσεις», οι οποίες σκοπό έχουν να διατηρήσουν στο Σώμα ανθρώπους με πολιτικές και άλλες διασυνδέσεις.

«Σίγουρα υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τη στάση του κ. Δένδια, αλλά δεν ξέρω ποιος είναι αυτός. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν εφαρμόζει τα νόμιμα» επισημαίνει ένας εκ των επιλαχόντων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα απασχολεί πλέον και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έπειτα από αναφορά που έκαναν υποψήφιοι του διαγωνισμού, περιγράφοντας την κατάσταση και ζητώντας την παρέμβασή του, ώστε να «τηρηθεί η νομιμότητα».

Δείτε την αναφορά (Κλίκ για μεγάλο μέγεθος)



Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.