Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ξεκινά σήμερα η διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

Την έναρξη διανομής πετρελαίου Θέρμανσης από σήμερα Σάββατο, αποφάσισαν οι ομοσπονδίες Βενζινοπωλών, Πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρουν, τις ανάγκες των καταναλωτών και των ευπαθών ομάδων.

Οι επαγγελματίες είχαν αποφασίσει να............

μη διανέμουν πετρέλαιο από την περασμένη Δευτέρα, ημέρα επίσημης έναρξης διάθεσής του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση του φόρου λόγω της εξίσωσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει υποτονική, τόσο λόγω της κρίσης αλλά και λόγω των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών που επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Προβληματισμό πάντως, και δη έντονο, προκαλεί σε επαγγελματίες αλλά και καταναλωτές η τιμή στην οποία διαμορφώνεται το πετρέλαιο θέρμανσης. Η μέση τιμή ήταν την Πέμπτη στα 1,37 ευρώ το λίτρο. Οι τιμές ξεκινούν από 1,31 ευρώ και κλιμακώνονται μέχρι 1,5 ευρώ το λίτρο.

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται το πετρέλαιο κίνησης, ωστόσο, από τα 10 λεπτά περίπου που είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης -η οποία ισχύει από την περασμένη Δευτέρα - μέχρι στιγμής έχουν περάσει στην κατανάλωση μόνο τα 4 λεπτά.

Συγκεκριμένα, η τιμή διυλιστηρίου για το ντίζελ κίνησης από 1,181 ευρώ το περασμένο Σάββατο, διαμορφώθηκε την Πέμπτη στο 1,084 ευρώ, ενώ η μέση τιμή λιανικής από 1,572 έπεσε στο 1,532 ευρώ το λίτρο.

Οι επαγγελματικές οργανώσεις της λιανικής αγοράς καυσίμων επισημαίνουν ακόμη ότι η «η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και τα κριτήρια επιδότησης δεν έχουν καμία σχέση με το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά μόνο για την υλοποίηση των απαιτήσεων του μνημονίου» και ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων πατάσσεται μόνο με την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων.

Οι καταναλωτές πάντως πρέπει να γνωρίζουν πως υπό προϋποθέσεις μπορούν να λάβουν επιστροφή μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να λάβει επιστροφή θα πρέπει να πληροί συνδυαστικά διάφορα κριτήρια όπως είναι το ετήσιο εισόδημα, η αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του, τα τετραγωνικά της κατοικίας για την οποία θα επιδοτηθεί και η γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται το ακίνητό του.

Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό ανά λίτρο επιδοτούμενης κατανάλωσης θα είναι 28 λεπτά αντί για 33 λεπτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αύξηση της φορολογίας. Αυτό διότι η τρόικα δεν έδωσε έγκριση για την πλήρη κάλυψη του ποσού, καθώς δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό. Ετσι, η μέγιστη επιστροφή φόρου για κάποιον που κατοικεί στην Α' ζώνη θα είναι 850 ευρώ, στη Β' ζώνη 510 ευρώ, στη Γ' ζώνη 270 ευρώ και στη Δ' ζώνη 170 ευρώ, το ανώτερο.

Ηδη έχει «ανέβει» στο taxisnet και η εφαρμογή που θα επιτρέψει στους δικαιούχους να πάρουν επίδομα θέρμανσης.

Στην εφαρμογή, η οποία περιλαμβάνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr από τη ΓΓΠΣ, οι εγγεγραμμένοι χρήστες του taxisnet, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών, εφόσον είναι διαχειριστές πολυκατοικιών ή εκπρόσωποί τους, μπορούν να δημιουργήσουν το προφίλ της πολυκατοικίας, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση επιδόματος στους ενοίκους- ιδιοκτήτες.

Η εφαρμογή φαίνεται απλή. Ο διαχειριστής δε χρειάζεται περισσότερα στοιχεία από τους προσωπικούς του κωδικούς, τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, το ονοματεπώνυμο του κάθε χρήστη του διαμερίσματος, τον αριθμό των διαμερισμάτων και τα χιλιοστά της επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων που τους αναλογούν.

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.