Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ζητούν το διορισμό δικηγόρων, όλο και περισσότεροι κατηγορούμενοι

Σχεδόν μηδενική είναι η ανταπόκριση των ανήλικων και νέων παραβατών στο πρόγραμμα της Γραμματείας Νέας Γενιάς που εφαρμόζεται και στην Καλαμάτα, όπου νέοι δικηγόροι διορίζονται δωρεάν ως υπερασπιστές. Μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις έχει ζητηθεί συνδρομή δικηγόρων, όπως σημείωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος, δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, Δημήτρης Καούνης.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η καθημερινότητα στα Δικαστήρια αποδεικνύει ότι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι περιπτώσεις κατηγορουμένων που ζητούν το διορισμό δικηγόρων, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του........

Εφετείου, από τις 16 υποθέσεις που επρόκειτο να εκδικασθούν, πάνω από 10 κατηγορούμενοι ζήτησαν διορισμό συνηγόρου.

Δωρεάν νομική βοήθεια

Εξηγώντας το πρόγραμμα «Νομική βοήθεια για Νέους» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Καούνης σημείωσε ότι απευθύνεται σε οικονομικά ασθενή άτομα και ευαίσθητες και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες νέων έως 30 ετών.

Στόχοι του προγράμματος είναι να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίστανται ορισμένες κοινωνικές ομάδες και να στηριχθούν οι νέοι δικηγόροι. Δικαιούχοι δικηγόροι είναι όσοι είναι έως 35 ετών.

Δικαιούχοι της νομικής βοήθειας είναι οι ανήλικοι και νέοι από 18 - 30 ετών, αλλά για συγκεκριμένες υποθέσεις. Από 18 - 30 ετών οι κατηγορίες πρέπει να αφορούν περιπτώσεις κακοποίησης (ειδικά στις περιπτώσεις των γυναικών, το όριο της ηλικίας αυξάνεται στα 35 χρόνια), περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (για γυναίκες έως 35 ετών), παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων (για γυναίκες έως 35 ετών), χρήση απαγορευμένων ουσιών και τέλεση συναφών πράξεων με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται και αστικές ή διοικητικές διαφορές ανηλίκων και ενηλίκων, από 18 έως 30 ετών, που να έχουν σχέση με τις παραπάνω κατηγορίες.

Εντάσσονται και εργατικές διαφορές που αφορούν ανηλίκους και νέους έως 24 ετών, ενώ περιλαμβάνει και την εκπροσώπησή τους στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Διορισμός δικηγόρων

Η βοήθεια προς τον κατηγορούμενο συνίσταται στην υπεράσπισή του και τη νομική βοήθεια, στα έξοδα για την παράσταση του δικηγόρου στο δικαστήριο, αλλά και σε εξωδικαστηριακή απασχόληση.

Στην Καλαμάτα το ενδιαφέρον είναι ακόμα πολύ περιορισμένο και στα σχεδόν δύο χρόνια εφαρμογής του προγράμματος έχει ζητηθεί νομική βοήθεια μόνο από τέσσερις περιπτώσεις.

Εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ενημέρωση των νέων για το πρόγραμμα, απλώς απευθυνόμενοι στο Δικηγορικό Σύλλογο της κάθε περιοχής.

Τους τελευταίους μήνες, πάντως, όλο και περισσότεροι κατηγορούμενοι ζητούν από τις συνθέσεις των δικαστηρίων το διορισμό συνηγόρων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, δήλωσε σχετικά: «Η κοινωνία πένεται. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα για την επιβίωσή του, με συνέπεια η τάξη των δικηγόρων να οδηγείται στην οικονομική εξαθλίωση, με δεδομένο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει δικηγόρο εξαιτίας των ακριβών παραβόλων, ακόμα και σε σοβαρές ποινικές υποθέσεις».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.