Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Νοσοκομείο Κυπαρισσίας Αναβάθμιση χωρίς γιατρούς και προσωπικό, γάζες και σύριγγες γίνεται;

Τις τελευταίες μέρες έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις για την κτηριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο υπουργός Υγείας υπέγραψε και ενέκρινε τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου «Αναδιαρρύθμιση Ισογείου του Κτηρίου των Εξωτερικών Ιατρείων - Διοίκησης του Γ.Ν. - Κ.Υ. Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 1.262.959 ευρώ. Σύντομα δε, θα κατατεθεί πρόταση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Όπως, επίσης, υπέγραψε και ενέκρινε τη μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Νέο κτήριο Ηλεκτρικού Υποσταθμού Μέσης Τάσης του Γ.Ν. - Κ.Υ. Κυπαρισσίας», προϋπολογισμού 445.260 ευρώ, με χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας!

Ευχάριστα και ιδιαιτέρως θετικά τα νέα αυτά για τα............

δύο έργα. Αρκεί, όμως, από μόνη της η κτηριακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας για να βελτιωθούν και αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες; Το κτήριο, με πολύ απλά ελληνικά, θα μας κάνει καλά, αν- ο μη γένοιτο- μας συμβεί κάτι και χρειαστούμε νοσοκομειακή φροντίδα; Εννοείται πως όχι!

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν «ακυρώνω» ή «υποβαθμίζω» τη σπουδαιότητα των έργων και την αναγκαιότητα υλοποίησής τους. Ούτε και λέω πως αυτά δε συμβάλλουν στην κτηριακή αναβάθμιση του νοσοκομείου. Το αναφέρω, άλλωστε, πως είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις και ευχάριστα και ιδιαιτέρως θετικά νέα! Δε χρειάζονται, όμως, δα, και θριαμβολογίες και πανηγυρισμοί, ότι με τα έργα αυτά, αυτομάτως γαρ, αναβαθμίζεται το νοσοκομείο. Το νοσοκομείο έχει προβλήματα, έχει ανάγκες, δεν μπορεί να αναβαθμιστεί από το φρεσκοβαμμένο τοίχο και τον όμορφο πίνακα! Ναι, θα γίνει και το ισόγειο ένας όμορφος χώρος, βεβαίως και θα είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας, πιο άνετες οι λειτουργίες και σε καλύτερη ατμόσφαιρα οι υπηρεσίες που θα παρέχονται!

Πώς, όμως, μπορεί ένα κτήριο από μόνο του να αναβαθμίσει το νοσοκομείο, όταν δεν υπάρχει προσωπικό να προσφέρει υπηρεσίες υγείας; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι υπεύθυνοι, αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Υγείας! Ποια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σήμερα; Στην Καρδιολογική Κλινική, καρδιολόγος μόνιμος δεν υπάρχει! Ένας γιατρός καρδιολόγος υπηρετεί και αυτός με σύμβαση. Αναισθησιολόγος, ένας μόνο υπηρετεί. Στη Χειρουργική υπάρχουν δύο γιατροί, αλλά δέκα μέρες το μήνα η Κλινική, λόγω των περικοπών στις εφημερίες, δεν εφημερεύει. Η Παθολογική Κλινική χρειάζεται ενίσχυση με γιατρούς. Η, δε, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία προσφέρει υψίστης σημασίας υπηρεσίες και έργο, λειτουργεί με μία μόνο νεφρολόγο. Αυτά, ενδεικτικά για τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Αναλώσιμα υλικά διαθέτει το νοσοκομείο; Όχι! Ευτυχώς που φαρμακεία της Κυπαρισσίας, σύλλογοι και ιδιώτες προσφέρουν δωρεάν στο νοσοκομείο γάζες, σύριγγες, γάντια, φλεβοκαθετήρες, ουροσυλλέκτες, χαρτοβάμβακο και άλλα αναλώσιμα είδη!
Τι θέλω να πω; Το τονίζω ευθέως: Ό,τι γίνεται στο νοσοκομείο, όποιο έργο υλοποιείται, είναι καλό και ενισχύει- και- το διαρκές αίτημα της κοινωνίας και των εργαζομένων για αναβάθμιση. Εκτός, όμως, από την κτηριακή αναβάθμιση του χώρου και τη βελτίωση της εικόνας του, απαιτείται η ενίσχυσή του με προσωπικό και η εξασφάλιση των ιατρικών ειδών και υλικών (αναλώσιμα κ.α.), για να μπορούν, έτσι, να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες!

Προσθέτω, δε, πως η κατάσταση που επικρατεί στα Κ.Υ. και τα Π.Ι. είναι τραγική από ελλείψεις προσωπικού, αλλά και στις κτηριακές υποδομές τους.
Πολιτικοί και λοιποί παράγοντες της υγείας, λοιπόν, ας αφήσουν τους πανηγυρισμούς, για τα όντως σημαντικά δύο αυτά έργα, και ας απαιτήσουν και κάνουν πράξη την ενίσχυση του νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό και ας εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη λειτουργία του! Το κτήριο, από μόνο του, δε σώζει ζωές, οι ιατρικές υπηρεσίες σώζουν!

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

6 σχόλια:

  1. Πάντα καίριος στις επισημάνσεις σου και πάντα με επιχειρήματα. Ακούει κανένας όμως; Εσύ καλά κάνεις και τα γράψεις για να ενημερώνεται ο κόσμος, αλλά οι πολιτικοί βολεψάκηδες κοιτάζουν την πάρτη τους και δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του νοσοκομείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΜΑΡΧΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ .
    ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τωρα που πηρε τη θεση ο Κατσιβελασ σωθηκαμε. η υγεια νοσει και εκεινοι το χαβα τουσ. πολυ καλα τουσ τα γραφει ο Γιαννοπουλοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οντως τα πραγματα ειναι και ετσι.
    Ομως δεν διορθωνωνται με το ισχειον νομικο συνοθυλευμα.
    Μπορει ναι η οχι καποιος που διοριζεται στο Νοσοκομειο να αριβαρει για αλλες υπηρεσιες?
    Και το εχουν κανει παρα πολλοι ετσι?
    Ο μπαμπας σου γνωριζει πως γινεται.
    Τα αναλωσιμα?Κανεις δεν αγοραζει για το σπιτι του..
    Η μεγαλυτερη ομως λαθροχειρια γινεται στο ωραριο..
    Περισυ ειχαν δωρισει καμμια τριανταρια κομπιουτερ .που πηγαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πες τα ρε Ηλία πες τα μπας και γίνει κάτι επιτέλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του νοσοκομείου ποιός είναι; ο πρασιόπουλος, ο ψιλοδημητρακόπουλος ή ο κυζηλης; υπάρχει σκάνδαλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.