Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Λουκέτο και επίσημα στις ΔΟΥ Κυπαρισσίας Πύλου και Μεσσήνης

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε χθες το «λουκέτο» που βάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) σε δεκάδες ΔΟΥ όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων αυτές σε Μεσσήνη, Πύλο και Κυπαρισσία.

Με το εξαιρετικά επείγον υπ’ αρ. πρωτ. 38775 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, που απεστάλη χθες σε 94 Δήμους της χώρας, τους γνωστοποιείται πως το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ενοποιήσεις των ΔΟΥ.
Μετά από προτάσεις πολλών Δήμων για φιλοξενία των...........

υπό κατάργηση ΔΟΥ, προκειμένου οι πολίτες να μη στερηθούν των υπηρεσιών που αυτές προσφέρουν, το υπουργείο Οικονομικών προτείνει τη διερεύνηση της δυνατότητας, από τους Δήμους, φιλοξενίας των υπό συγχώνευση ΔΟΥ με την ίδρυση Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υποθέσεις.

Παράλληλα, ζητείται να απαντήσουν οι Δήμοι το αργότερο έως τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου αν έχουν τη δυνατότητα και το επιθυμούν να φιλοξενήσουν Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υποθέσεις, ώστε το ΥΠ.ΕΣ. να ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά και πρακτικά, δηλαδή, η τρικομματική συγκυβέρνηση βάζει «λουκέτο» σε δεκάδες ΔΟΥ. Για να «χρυσώσει το χάπι», όμως, και να κάμψει αντιδράσεις, προτίθεται να ιδρύσει Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υποθέσεις σε πόλεις και Δήμους των οποίων οι ΔΟΥ συγχωνεύονται και καταργούνται. Ωστόσο, για να ιδρυθεί ένα τέτοιο Γραφείο, ζητείται από τους Δήμους να αναλάβουν το κόστος φιλοξενίας, δηλαδή είτε να παραχωρήσουν κάποιον χώρο σε δημοτικό κτήριο είτε να πληρώνουν το ενοίκιο για τη στέγαση ενός τέτοιου Γραφείου, το οποίο θα προσφέρει υποτυπώδεις και στοιχειώδεις υπηρεσίες, στελεχωμένο με έναν έως τέσσερις το πολύ υπαλλήλους, όχι όμως ουσιαστικές όπως αυτές των ΔΟΥ!

Σημειώνουμε πως σε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το διευθυντή του υπουργού Εσωτερικών, Γιώργο Ανδρεάδη, στις 5 Οκτωβρίου, αναφέρεται: «Στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων και του διαρκούς στόχου για τη μείωση λειτουργικών δαπανών, καθώς και την απαίτηση για βελτίωση της λειτουργίας των ΔΟΥ με ενίσχυση του προσωπικού τους, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε ενοποιήσεις των ΔΟΥ σε ολόκληρη της Ελλάδα. Στη νέα χωροταξική κατανομή των ΔΟΥ προβλέπεται να παραμείνει σε λειτουργία μόνο 1 ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης). Με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την ίδρυση και λειτουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες. Τα Γραφεία αυτά θα ιδρυθούν μόνο σε τέτοιες περιοχές που επί του παρόντος λειτουργούν ΔΟΥ, ώστε να τις αντικαταστήσουν στο κομμάτι εργασιών που αφορά στην εξυπηρέτηση των πολιτών (δηλαδή, χωρίς να διαθέτουν Τμήμα Δικαστικού, Ελέγχου κ.λπ.). Το μοντέλο εξυπηρέτησης θα είναι κατ’ αντιστοιχία με αυτό των ΚΕΠ.

Ωστόσο, η λειτουργία των Γραφείων αυτών δεν είναι εφικτό να επιβαρύνει οικονομικά το υπουργείο Οικονομικών, πέρα από την κάλυψη της μισθοδοσίας των εφοριακών υπαλλήλων που θα τα στελεχώσουν (1 – 4 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος του ΟΤΑ). Για το σκοπό αυτό διερευνούμε τη δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης χώρων από το υπουργείο Εσωτερικών (π.χ. σε χώρο το ΟΤΑ ή του ΚΕΠ). Ήδη έχουμε γίνει αποδέκτες αρκετών αιτημάτων ΟΤΑ οι οποίοι με επιστολές και επιτόπια παρουσία δηλώνουν πως παραχωρούν δωρεάν χώρο στα κτηριά τους, με σκοπό να στεγάσουν τους υπαλλήλους των καταργούμενων ΔΟΥ.».
Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, που έρχεται να προσθέσει ακόμη ένα «λουκέτο», το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής (!), στην αλυσίδα με τις καταργήσεις υπηρεσιών στην Τριφυλία τα τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, σε μια λιτή δήλωσή του χθες το μεσημέρι, έκανε λόγο για υποβάθμιση. Αφού σημείωσε πως ο Δήμος θα συνεχίσει την προσπάθεια για να παραμείνει η ΔΟΥ ως ΔΟΥ, τόνισε ότι ο Δήμος αναλαμβάνει τη στέγαση του Γραφείου Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες, αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι που είχαμε για την υποβάθμιση της εναπομένουσας, μόνης πλέον, στο Δήμο Τριφυλίας ΔΟΥ Κυπαρισσίας. Μιλάω για την υποβάθμισή της, γιατί από ένα έγγραφο που ήρθε σήμερα (σ.σ. χθες), με εξαιρετικώς επείγοντα χαρακτήρα, καταγράφεται ακριβώς αυτή η προοπτική μετατροπής της ΔΟΥ σε Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών. Κατ’ αρχήν, οφείλω να επαναλάβω ό,τι έχουμε πει όλες τις προηγούμενες φορές, ότι εμείς εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι οι υπηρεσίες πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη και εν πάση περιπτώσει στο Δήμο το δικό μας δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία υπηρεσία. Αντέξαμε το κλείσιμο των ΙΚΑ Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, αντέξαμε το κλείσιμο των ΔΟΥ Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, δεν μπορεί να αντέξουμε να μην υπάρχει ΙΚΑ στο Δήμο μας, δεν μπορεί να αντέξουμε να μην υπάρχει ΔΟΥ στο Δήμο μας! Γι’ αυτό και την προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει έως και πρόσφατα, θα τη συνεχίσουμε πιέζοντας στο να παραμείνει η ΔΟΥ σε λειτουργία ως ΔΟΥ. Σε κάθε περίπτωση, εμείς απαντάμε θετικά στο ερώτημα του υπουργού Εσωτερικών εάν μπορούμε να διαθέσουμε χώρο για τη στέγαση του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και ήδη αύριο το πρωί θα πάρει την απάντησή του ότι ο Δήμος Τριφυλίας μπορεί να καλύψει τη στέγαση της ΔΟΥ είτε ως ΔΟΥ είτε ως ΓΕΠ. Και ξαναλέω ότι εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και στον παρόντα καιρό και στο μέλλοντα, ώστε να μπορεί ο Δήμος Τριφυλίας να έχει τις προοπτικές ανάπτυξης που ταιριάζουν και στον αγροτικό του τομέα και στον τουριστικό του τομέα και στην εξυπηρέτηση των επαγγελματιών».

Του Ηλία Γιαννόπουλου στο Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.