Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Στα καταστήματα εστίασης της Τριφυλίας. Κόσμος υπήρχε αλλά λίγη η κίνηση…

Τους θερινούς μήνες στην Τριφυλία κόσμος υπήρχε, με αυξομειώσεις ανά εβδομάδα συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο η κίνηση στα καταστήματα εστίασης ήταν μειωμένη και οι παραγγελίες ακόμη μικρότερες.

Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, αν και καλοκαιρινοί μήνες, ήταν δύσκολοι για καταστήματα και επαγγελματίες. Ο κόσμος στην περιοχή για διακοπές ήταν λιγότερος από προηγούμενες χρονιές και οι έξοδοί του περιορισμένες, όπως περιορισμένες και οι καταναλώσεις φαγητών, ορεκτικών, μεζέδων και αλκοόλ.
Τα κεράσματα, αυτά και αν ήταν περιορισμένα, από ............

ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Τον Αύγουστο, τον κατεξοχήν μήνα των διακοπών, η κίνηση αυξήθηκε και για τρεις περίπου εβδομάδες ο κόσμος στην Τριφυλία ήταν περισσότερος από άλλες χρόνιες. Ωστόσο, η κίνηση των καταστημάτων εστίασης, αν και κρίνεται αρκούντως ικανοποιητική, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, δεν είχε παραγγελίες και καταναλώσεις όπως προηγούμενες χρονιές. Ο δε τζίρος στις περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης ήταν χαμηλότερος από πέρυσι, ενώ τα έξοδα διαρκώς αυξάνουν.

Εμείς μιλήσαμε για την κίνηση με επαγγελματίες καταστημάτων μαζικής εστίασης στη Μαραθόπολη, την Κυπαρισσία και το Καλό Νερό, από τους πλέον γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της Τριφυλίας, και παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:

Νικίας Τζωρτζίνης, Μαραθόπολη: «Το χωριό δεν είχε πολλή κίνηση, όπως άλλες χρονιές, από την αρχή του καλοκαιριού, αλλά εντάξει, καλά ήταν. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δε χαλάει για να βγει έξω. Ιούνιο και Ιούλιο ήταν πεσμένη η κίνηση, ενώ τον Αύγουστο δουλέψαμε καλά δεκαπέντε μέρες, οπότε είχε πολλή κίνηση. Ο κόσμος ήταν σφιχτός, φύγανε τα χρόνια τα παλιά με τις μεγάλες παραγγελίες και δεν ξανάρχονται με τίποτα. Αν δεν είχαμε και τον Αύγουστο, θα ήταν πολύ χάλια τα πράγματα, με τα χαράτσια και όλα αυτά».

Γιώργος Μίγγας, Μαραθόπολη: «Η περιοχή μας, γενικά, είχε πάρα πολύ κόσμο τον Αύγουστο. Τους δύο πρώτους μήνες ήταν μέτρια και πεσμένα, αλλά ο Αύγουστος πήγε πολύ καλά. Δεν είχαμε μεγάλους λογαριασμούς, γιατί ο κόσμος δεν είχε χρήματα. Οι Έλληνες, που είχαμε περισσότερο, χαλούσαν ό,τι μπορούσαν να διαθέσουν για το φαγητό, δεν ήταν εγκρατείς, αλλά όσο μπορούσαν».

Στάθης Τασιόπουλος, Καλό Νερό: «Η κίνηση του καλοκαιριού ήταν πολύ πεσμένη, 50% σε σχέση με πέρυσι. Ιούνιο και Ιούλιο νεκρός χρόνος από κίνηση. Ό,τι έγινε, δέκα μέρες τον Αύγουστο, αλλά όχι όπως προηγούμενες χρονιές με παραγγελίες. Παραγγελίες, οι μισές από πέρυσι. Περισσότερο Έλληνες ήταν στην περιοχή και παίρνανε περισσότερο ψιλό ψαράκι και κρέας. Ήταν πάρα πολύ σφιχτοί στις παραγγελίες και κερνούσαν μόνο τους πολύ γνωστούς και αυτούς ελάχιστα. Με μια φράση η σεζόν, πίκρα».

Σάκης Διονυσόπουλος, Καλό Νερό: «Η κίνηση το καλοκαίρι στο Καλό Νερό πιστεύω ότι ήταν καλύτερη του αναμενομένου. Παρά την κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, ο κόσμος βγήκε στη θάλασσα. Βέβαια, έκανε και ζέστη, δεν μπορούσε να το αποφύγει. Εισπρακτικά, ωστόσο, είμαστε κάτω. Η περίοδος μεταξύ των δύο εκλογών ήταν δύσκολη, το διάστημα αυτό από κίνηση ήταν νεκρό τελείως, αλλά μετά ανέβηκε η δουλειά. Ο Ιούλιος ήταν καλός μήνας πιστεύω, μακάρι να είμαστε και του χρόνου έτσι. Τον Αύγουστο είχε πολύ κόσμο. Βέβαια, ταμειακά είμαστε κάτω, έχει σταματήσει ο κόσμος να παραγγέλνει όπως άλλες χρονιές, και ποτά δε φεύγουν καθόλου. Έχουμε γίνει Ευρωπαίοι με όλη τη σημασία της λέξης στο φαγητό μας και τις συνήθειες. “Κοροϊδεύαμε” παλιά τους ξένους που δεν παράγγελναν και τώρα έχουμε γίνει χειρότεροι. Περισσότερο Έλληνες είχαμε. Είχαμε και αρκετούς ξένους, αλλά οι Έλληνες ήταν περισσότεροι. Αυτό το μήνα έχουμε πολλούς ξένους, από Ρωσία, που κάνουν διακοπές στο “Messina”».

Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Καλό Νερό: «Κόσμος υπήρχε πολύ και η κίνηση ήταν αρκετή. Πολύ μεγάλη κίνηση είχε τον Αύγουστο. Δεν είχε, όμως, κατανάλωση, ο κόσμος ήταν μαζεμένος.

Έλληνες ήταν οι περισσότεροι και είχαν πολύ μικρές παραγγελίες»

Δημήτρης Καρυτινός, Κυπαρισσία: «Η κίνηση ήταν πολύ πεσμένη σε σχέση με πέρυσι, μπορεί και 50% κάτω. Κόσμος, όμως, υπήρχε πολύς, αλλά δε βγήκε. Στη θάλασσα μέχρι τις 9 – 9.30 το βράδυ και μετά σπίτι. Ιούνιος και Ιούλιος, χάλια. Μόνο τον Αύγουστο βγήκε ο κόσμος, από της Αγιασωτήρος και μετά, για δύο εβδομάδες. Οι παραγγελίες ήταν πολύ μικρές, πολύ λίγα επέλεγαν για το φαγητό τους. Μια σαλάτα, ένα ορεκτικό και το κυρίως πιάτο, όχι όπως άλλες χρονιές με πολλά ορεκτικά, ενώ ήταν πολύ συγκρατημένοι και με το αλκοόλ. Ο κόσμος ήθελε να βγει και να περάσει καλά, αλλά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για μεγάλες παραγγελίες και πρόσεχε πολύ. Έλληνες ήταν οι περισσότεροι, αλλά αυτήν εβδομάδα έχουμε πολλούς ξένους»

Στάθης Κώνσταντος, Κυπαρισσία: «Η Επάνω Πόλη πήγε σχετικά καλά, εν συγκρίσει με την κρίση την οικονομική. Είχαμε μια ελαφρά πτώση, Ιούνιο και Ιούλιο, από άλλα χρόνια, αλλά καλά πήγαμε. Έλληνες ήταν οι περισσότεροι, παραθεριστές και ετεροδημότες που ήρθαν για τις διακοπές τους. Κόσμο, ειδικά τον Αύγουστο, πιο πολύ είχαμε, αλλά η κατανάλωση και ο τζίρος ήταν πεσμένα. Δεν έκαναν τις παραγγελίες που έκαναν προηγούμενα χρόνια και στο φαγητό τους και στο ποτό».

Κώστας Γκόγκας, Κυπαρισσία: «Η κίνηση το καλοκαίρι ήταν μέτρια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και με πέρυσι πολύ χαμηλότερα. Κόσμος υπήρξε, αλλά ενώ έμπαινε στα μαγαζιά, οι παραγγελίες και οι λογαριασμοί ήταν μικρότεροι από τα άλλα χρόνια. Έλληνες ήταν οι περισσότεροι και επέλεγαν μαγειρευτά φαγητά και κατανάλωναν αλκοόλ λιγότερο σε σχέση με τα άλλα χρόνια».

Του Ηλία Γιαννόπουλου - Θάρρος

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.