Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Για το νέο «Καλλικράτη» Πρώτος στόχος δεν είναι η αλλαγή στη χωροταξία των Δήμων

Δυναμώνει μέρα με τη μέρα το κίνημα διαμαρτυριών στη Μεσσηνία για αλλαγές στη χωροταξική σύσταση των Δήμων του νομού, όπως αυτή καθορίστηκε με τον «Καλλικράτη». Πολίτες, τοπικές κοινότητες και πρώην Δήμοι ζητούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη ριζική αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία των νέων Δήμων, όσον αφορά, τουλάχιστον, στη σύνθεσή τους.

Από την άλλη πλευρά, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, αναφερόμενος ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης στον «Καλλικράτη 3» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι θα διορθώσει τις χωροταξικές «αδικίες» που μπορεί να υπάρχουν, αλλά κύριο μέλημά του είναι οι λειτουργικές αστοχίες του πρώτου «Καλλικράτη».

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν στα σχέδια του................

υπουργείου, εκτός από τις αναγκαίες χωροταξικές αλλαγές σε ορισμένους νησιωτικούς Δήμους, υπάρχει η επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού και σε άλλες περιοχές, όπου παρατηρείται πραγματικό και διαπιστωμένο πρόβλημα λειτουργίας, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Δεν είναι στις προθέσεις μας να ακυρώσουμε τον “Καλλικράτη”. Θέλουμε να συμπληρώσουμε τις παραλείψεις και να διορθώσουμε τις αστοχίες, που έφεραν προβλήματα στην αυτοδιοίκηση και δυσκολίες στις τoπικές κοινωνίες. Θέλουμε να απλουστεύσουμε διαδικασίες και να διευρύνουμε θεσμικές δυνατότητες. Αυτό το νόημα είχε και η επαφή μου, τηλεφωνική και έγγραφη, με όλους τους δημάρχους. Εμείς δανειζόμαστε την εμπειρία τους. Αυτοί χρησιμοποιούν τις θεσμικές δυνατότητες που τους προσφέρουμε. Η σχέση είναι αμφίδρομη…

[…] Στόχος δεν είναι να κλειστούμε στις χωροταξικές αλλαγές που επέφερε ο “Καλλικράτης”, αλλά κυρίως να βελτιώσουμε θεσμικά και λειτουργικά τη λειτουργία των νέων Δήμων.

Πάντοτε με δύο κριτήρια: πώς μπορεί να βελτιώνεται η καθημερινότητα του πολίτη-δημότη και πώς να στηρίζεται μέσω των κοινωνικών δικτύων των Δήμων εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται και πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Μετά την παραλαβή των επιστολών, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στο υπουργείο Εσωτερικών δύο ομάδες εργασίας. Η μία θα ασχοληθεί με τις θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν κατά άρθρο, αξιοποιώντας την πρακτική εμπειρία των δημάρχων και τις προτάσεις που θα μας κάνουν. Η δεύτερη ομάδα θα ασχοληθεί με τον κάθε Δήμο χωριστά, διευκολύνοντάς τον σε διοικητικές ή εκτελεστικές εκκρεμότητες που έχει και διαμεσολαβώντας για να επιλύσει προβλήματα και σε άλλα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία ενδεχομένως να είναι δύσκολα προσβάσιμα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εμείς στεκόμαστε δίπλα στους δημάρχους, σεβόμαστε τις προτάσεις και την εμπειρία τους και είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε στο δύσκολο έργο που επωμίζονται. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοστήριξη μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες και να νικήσουμε στον πόλεμο κατά της φτώχειας».

Αντώνης Πετρόγιαννης - Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.