Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Έκτακτη διυπουργική συνεδρίαση για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

Για τις 3 το μεσημέρι έχει οριστεί η κρίσιμη σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, παρουσία των υπουργών Υγείας Α. Λυκουρέντζου, Εργασίας Γ. Βρούτση, Επικρατείας Δ. Σταμάτη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά, με κεντρικό θέμα το πρόβλημα της ρευστότητας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών, αλλά και τα μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της εξοικονόμησης πόρων από τα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αναμένονται ............

παρεμβάσεις στον τρόπο χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ και αυτό που θα προταθεί είναι οι ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία να αποδίδονται απευθείας στον οργανισμό, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδά του. Για να υλοποιηθεί αυτό θα πρέπει, όπως είχε επισημάνει προ ημερών και ο υπουργός Υγείας, να συσταθεί ένας μηχανισμός απόδοσης των εισφορών, με τη συνεργασία των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσδοκά να βάλει τέλος στην καθυστέρηση απόδοσης των εισφορών από τα ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο σύνηθες φαινόμενο τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται και για την καταβολή των συντάξεων. Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να πέσει και η πρόταση για αύξηση της συμμετοχής για την υγεία των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από 10 σε 20 ευρώ, που είναι και το πιθανότερο σενάριο.

Η διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται υπό την πίεση των κινητοποιήσεων των παρόχων υγείας, που ζητούν εκτός από την εξόφλησή τους σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μου έχουν υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ, να δοθεί λύση και στο ζήτημα της καταβολής των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, που πλέον υπάγονται στον οργανισμό, από παρελθόντα έτη.

Το μεσημέρι συνεδριάζει και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προκειμένου να εξετάσει τις προτάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μ. Σαλμά για πληρωμή των φαρμακείων σε 90 ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ, αντί 45, με παράλληλη διεύρυνση των χρονικών ορίων της πίστωσης που τους δίνονται από φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες.

Το σκηνικό των κινητοποιήσεων συμπληρώνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί που αντιδρούν στη μείωση του μισθού του κατά 8% και στην περικοπή των εφημεριών. Για σήμερα μάλιστα η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 μέχρι το τέλος του ωραρίου, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου με θέμα το ενδεχόμενο έντονων κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.