Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Μαργέλης σε Σαμαρά: «Δώσε στη Μεσσηνία τις φυλακές»

Να πάρει θέση και να αποδείξει ότι είναι Μεσσήνιος πρωθυπουργός κάλεσε χθες δημόσια ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τον Αντώνη Σαμαρά, με το να ικανοποιήσει το αίτημα για ίδρυση φυλακών στη Μεσσηνία.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνονται όλα στην Τρίπολη και επιτέθηκε στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, για τον τρόπο που χειρίζεται το όλο θέμα.

Αυτοψίες

Αρχικά, ο κ. Μαργέλης υπενθύμισε ότι η ...............

«Θέμις Κατασκευαστική» είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου δύο εκπροσώπους, για τη συγκρότηση της επιτροπής καταλληλότητας, με έργο την εξεύρεση κατάλληλης θέσης για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου. Ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας ορίσθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σπύρος Φλώρος και η Παναγιώτα Λαπαθιώτη.
Αντικείμενο της επιτροπής ήταν να επισκεφθεί όλους τους χώρους που έχουν προταθεί και να επιλέξει τον καταλληλότερο.

Ο κ. Μαργέλης αναφέρθηκε στην προχθεσινή επίσκεψη του κλιμακίου, αποτελούμενο από τον κ. Ανεστάκο (υπεύθυνο χωροταξικού σχεδιασμού της «Θέμις Κατασκευαστική»), έναν αστυνομικό υποδιευθυντή, ένα μηχανικό, μια αρχιτέκτονα και δύο υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης μαζί με τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Φλώρο, και τόνισε: «Επισκέφθηκαν τα προταθέντα γήπεδα στο Νομό Μεσσηνίας, ήτοι: στην περιοχή του Γαρδικίου, στην περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Άριος και δύο γήπεδα μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων Πλατέος – Αρφαρών – Αριοχωρίου, στη θέση “Ράχη”, και ένα γήπεδο στην περιοχή Αριστομένη Μεσσηνίας. Απομένει σε εκκρεμότητα να ελεγχθεί ένα γήπεδο στην περιοχή του Δωρίου.

Προηγουμένως, η επιτροπή είχε ελέγξει αντίστοιχα γήπεδα στην περιοχή της Τρίπολης και εντός των επομένων ημερών θα επισκεφθεί και γήπεδα της περιοχής της Μεγαλόπολης.
Οφείλω να σας ενημερώσω ότι το κυριότερο κριτήριο χωροθέτησης πρέπει να είναι η δημιουργία ενός καταστήματος κράτησης στην ευρύτερη περιοχή της έδρας κάθε Εφετείου, σε προσπελάσιμη κατά το δυνατόν θέση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση τόσο του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της περιφέρειας όσο και του καταστήματος κράτησης από τις υφιστάμενες τεχνικές και κοινωνικές υποδομές της περιοχής. Επίσης κριτήριο αποτελεί η, κατά το δυνατόν, αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως εκφράζεται από τους θεσμοθετημένους φορείς της».

«Απαράδεκτη η Περιφέρεια»

Επιτιθέμενος στη συνέχεια στην Περιφέρεια, υπογράμμισε: «Θα πρέπει να γίνουν απολύτως κατανοητά τα εξής: Είναι απαράδεκτο να μιλά η Περιφέρεια και να συντάσσονται έγγραφα με το ψευδεπίγραφο θέμα: “Ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου”.

Η Πελοπόννησος, ως γνωστόν, έχει σήμερα 4 καταστήματα κράτησης, ένα στην περιοχή της Πάτρας (που υπάγεται στο Εφετείο Πατρών), ένα στην περιοχή της Τρίπολης και δύο στην περιοχή του Ναυπλίου (τα τρία αυτά υπάγονται στο Εφετείο Ναυπλίου).
Πρέπει, λοιπόν, όλοι να μιλάμε για Ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Εφετείου Καλαμάτας. Στην Καλαμάτα λειτουργεί μόνιμο Εφετείο από 1-11-2004.
Η δημιουργία σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας ενδυναμώνει τη λειτουργία του ίδιου του Εφετείου. Όμως και η ύπαρξη και μόνο του Εφετείου Καλαμάτας οδηγεί στην επιτακτική ανάγκη για ίδρυση ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην περιφέρεια του.

Είναι, λοιπόν, αλληλένδετη και αλληλοσυμπληρωματική η ύπαρξη του Εφετείου Καλαμάτας και ενός καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε ότι η τοπική κοινωνία, οι Δήμοι, οι φορείς, οι επιστημονικοί σύλλογοι και το Επιμελητήριο έχουν τοποθετηθεί θετικά και έχουν κρίνει αναγκαία την ίδρυση φυλακών στη Μεσσηνία: «Είναι πέραν πάσης λογικής να δημιουργηθεί νέο κατάστημα κράτησης στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, που υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, στα όρια του οποίου είναι εγκατεστημένα ήδη τρία σωφρονιστικά καταστήματα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς να αδικείται κατά κανόνα η Μεσσηνία και όλα να γίνονται στην Αρκαδία».

Μεσσήνιος Πρωθυπουργός

Τέλος, αφού υπογράμμισε ότι η απόφαση για την επιλογή της θέσης θα είναι πολιτική, είπε: «Πρέπει να γίνει παμμεσσηνιακό αίτημα να μην αδικηθεί, για άλλη μια φορά, η Μεσσηνία αλλά και το Εφετείο Καλαμάτας και να ωφεληθεί ξανά η Αρκαδία. Ήδη η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας με σχετική επιστολή, που έστειλε τον Αύγουστο του 2011 στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης φυλακών στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η “Δημοκρατική Αριστερά”, προ έτους περίπου, με τον κ. Φώτη Κουβέλη και τον κ. Νίκο Τσούκαλη, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία υποστήριζαν την ίδρυση φυλακών στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Απομένει, λοιπόν, ο τρίτος αλλά και ο μεγαλύτερος κρίκος της συγκυβέρνησης, η Ν.Δ., με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της χώρας μας, το Μεσσήνιο πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Προσωπικά, πιστεύω ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού μας είναι η Ελλάδα, αλλά είμαι βέβαιος ότι στην καρδιά του είναι η Μεσσηνία. Ήρθε η ώρα του Αντώνη του Σαμαρά.
Εάν ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός μας πει το μεγάλο ναι και ικανοποιήσει το δίκαιο του παμμεσσηνιακού αιτήματος, είναι βέβαιο ότι το σωφρονιστικό κατάστημα θα δημιουργηθεί στον τόπο που επιτάσσει η λογική, στα όρια του Εφετείου Καλαμάτας».

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.