Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Κρούσματα παράνομης υλοτομίας στη Μεσσηνία

Ιδιαίτερα αυξημένα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι φέτος τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας που καταγράφονται στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου και του δασάρχη Σπύρου Κατσίποδα.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό θα γνωστοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ρυθμιστική απόφαση για το πότε και ποιοι μπορούν νόμιμα να προμηθευτούν ξυλεία για ατομική χρήση από διάφορα σημεία της Μεσσηνίας.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Δασαρχείο ...........

συνελήφθησαν δύο άτομα για παράνομη υλοτομία (περίπου 25 τόνους ξύλων) στην περιοχή της Χρυσοφόρας, ενώ συνεχώς καταγράφονται μικρότερα κρούσματα.

Λαθροϋλοτομία

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίποδα, από τον Ιούνιο έως και τώρα υπάρχουν οκτώ κρούσματα λαθροϋλοτομίας. Αυτά έχουν καταγραφεί, εκτός του δάσους του Ταϋγέτου, σε δασικές εκτάσεις και παραποτάμιες ζώνες στην κεντρική Μεσσηνία και την Πυλία.
Οι δύο μεγάλες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από το Δασαρχείο είναι στην περιοχή της Δάφνης, όπου εντοπίσθηκαν σωρευμένα ξύλα, περίπου 20 τόνων, τα οποία κατασχέθηκαν, αλλά και στη Χρυσοφόρα με τους 25 τόνους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η παράνομη υλοτομία αφορούσε από 2 έως 5 τόνους. Η τελευταία φορά που βεβαιώθηκε τέτοια παράβαση ήταν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή του Λυκόδημου. Τα δε ξύλα που κατάσχονται βγαίνουν σε δημοπρασία.
Αν το αδίκημα αφορά ξυλεία κόστους κάτω των 600 ευρώ, τότε με τις τελευταίες αλλαγές του νόμου πρόκειται για πταίσμα, ενώ από εκεί και πάνω για πλημμέλημα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δασικοί υπάλληλοι βρίσκουν σωρευμένα ξύλα, τα οποία κάποιοι έχουν κόψει ώστε να τα μεταφέρουν κάποια στιγμή.
Μάλιστα, ο κ. Κατσίποδας ζήτησε τη συνεργασία των κατοίκων της υπαίθρου, καλώντας τους, αν βλέπουν αυτοκίνητα να φορτώνουν ξύλα, να ειδοποιούν το Δασαρχείο, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία, από το πρωί έως τις 10.00 το βράδυ. Παράλληλα, εκτελούνται περιπολίες σε διάφορες περιοχές.

Ρυθμιστική Διάταξη

Λόγω των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί, αν και άλλες χρονιές δεν απαιτήθηκε, φέτος το Δασαρχείο Καλαμάτας προχωρά σε ρυθμιστική διάταξη καυσοξύλευσης και εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί.
Σύμφωνα με αυτή, θα γίνεται ρύθμιση για όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας και θα προβλέπεται ότι οι κάτοικοι των περιοχών θα μπορούν να πάρουν ξύλο από εκτάσεις με καμένα, πεσμένα, επικίνδυνα, ξερά κ.λπ. δέντρα, κατόπιν υπόδειξης του Δασαρχείου.
Θα υπάρξει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τόπος μόνιμης κατοικίας) στο Δασαρχείο και θα γίνει έλεγχός τους.
Στη συνέχεια, πάλι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από 20 Οκτωβρίου έως και 20 Νοεμβρίου, θα γίνει η μεταφορά των ξύλων που θα υποδειχθούν από υπαλλήλους του Δασαρχείου.
Η ποσότητα που θα μπορεί να πάρει ο καθένας θα εξαρτηθεί από τις αιτήσεις που θα κατατεθούν, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών.
Στο μεταξύ, αυτή τη στιγμή στον Ταΰγετο (νότια του τουριστικού) βρίσκονται σε εξέλιξη δύο υλοτομίες από αντίστοιχους συνεταιρισμούς για βιομηχανικό ξύλο.
Τέλος, ο κ. Κατσίποδας υπενθύμισε ότι ανά στρέμμα καλλιεργήσιμης ιδιοκτησίας μπορεί ο ιδιοκτήτης να κόψει μόνο 5 δασικά δέντρα χωρίς άδεια (δασικά δέντρα θεωρούνται ακόμα και τα πουρνάρια και η αγριελιά). Συνέστησε, ωστόσο, ο ιδιοκτήτης να παίρνει άδεια, ώστε να δικαιολογεί ακολούθως την προέλευση των ξύλων που έχει στην αυλή του.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.