Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η ανεργία στη Μεσσηνία Αυξάνεται μήνα με το μήνα

Στο 24,4% εκτινάχθηκε η ανεργία στη χώρα τον Ιούνιο εφέτος, από 23,5% το Μάιο 2012 και 17,2% τον Ιούνιο πέρυσι, από την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Άνεργοι είναι πλέον 1.216.410 άτομα, καθώς μέσα σε ένα χρόνο περίπου 1.000 πολίτες έχαναν κάθε ημέρα την εργασία τους.

Ειδικά για τους νέους έως 24 ετών, η ανεργία ........

αποτελεί «μάστιγα» και καταρρίπτει κάθε αρνητικό ρεκόρ, καθώς «εκτοξεύτηκε» στο 55%. Αλλά και στην πλέον παραγωγική ηλικιακή ομάδα (25 - 34 ετών) η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 32,1%. Στην Πελοπόννησο - Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι, σύμφωνα με τα στοιχεία, έφτασε στο 22,4% από 15,4% που ήταν το ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από την πλευρά του ΟΑΕΔ και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, στις αρχές του 2012 ο αριθμός των ανέργων ήταν περίπου 10.000, αλλά μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά πολύ και το μέσο επίσημο ποσοστό κινείται στο 20% περίπου.

Αν, όμως, σε αυτό συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που είναι άνεργοι αλλά δεν είναι στα επίσημα στοιχεία του οργανισμού, το θέμα της εκ περιτροπής εργασίας και τους εργαζόμενους για 4 ώρες την ημέρα, τότε το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στη Μεσσηνία είναι πολύ μεγαλύτερο. Όπως μας έλεγαν χθες ειδικοί που γνωρίζουν το πρόβλημα από κοντά, «και στο νομό μας η κατάσταση δεν ξεφεύγει ουσιαστικά από τη γενικότερη εικόνα της χώρας. Σχεδόν σε κάθε σπίτι, πλέον, υπάρχει κι ένας άνεργος και το φαινόμενο αυτό θα διογκώνεται μήνα με το μήνα. Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο μη παρέκει και στη Μεσσηνία».
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, για το 2012 το εισόδημα εμφανίζεται μειωμένο κατά 50% (σε σχέση με το 2008) για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης του ΙΝΕ, η στατιστική ανεργία εντός του 2013 αναμένεται να φτάσει το 28% με 29% (δηλαδή οι άνεργοι θα ξεπεράσουν 1.400.000 άτομα), ενώ η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 34%. Κατά το Ινστιτούτο, η ύφεση της οικονομίας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2016, ενώ τα υψηλά ποσοστά ανεργίας θα διατηρηθούν μέχρι το 2020.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.