Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ωτίτιδα του κολυμβητή: Μπορείτε να την αποφύγετε

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε το καλοκαίρι είναι αυτό της οξείας εξωτερικής ωτίτιδας ή ωτίτιδας του κολυμβητή, ακριβώς γιατί εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε κολυμβητές στη θάλασσα ή στην πισίνα.

Η οξεία εξωτερική ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, δηλαδή του καναλιού που οδηγεί στο τύμπανο.

Οι βασικοί προδιαθεσικοί παράγοντες για...........

την δημιουργία της φλεγμονής είναι η αύξηση της τοπικής υγρασίας λόγω της εισόδου του νερού στον ακουστικό πόρο και οι μικροτραυματισμοί από την χρήση μπατονέτας ή άλλων αιχμηρών μικροαντικειμένων (π.χ. νύχια). Η αύξηση της τοπικής υγρασίας, οι μικροτραυματισμοί και τα φυσιολογικά ανατομικά χαρακτηριστικά του έξω ακουστικού πόρου (χώρος σκοτεινός και στενός) δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα για την ανάπτυξη της φλεγμονής.

Συμπτώματα
Η εξωτερική ωτίτιδα εκδηλώνεται με ένα αίσθημα βάρους στο αυτί («γεμάτο»- «βουλωμένο» αυτί), με πτώση της ακοής, φαγούρα, πόνο και έντονη ευαισθησία στο άγγιγμα του αυτιού. Εν συνεχεία, όσο η φλεγμονή επιδεινώνεται, το πρήξιμο αυξάνεται και αρκετά συχνά το αυτί «τρέχει».

Πως θα την προλάβετε

Είμαστε ενήμεροι για την κατάσταση των αυτιών μας πριν την έναρξη των διακοπών.
Αποφεύγουμε πάντα τη χρήση μπατονέτας.
Στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μας μετά από το μπάνιο με μια πετσέτα και, εάν είμαστε ευαίσθητοι σε επεισόδια ωτίτιδας, τοποθετούμε διάλυμα βορικής αλκοόλης ή οξικού οξέως.
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φάρμακα χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ιατρού ΩΡΛ.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.