Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Καλύτερη επιλογή για την καρδιά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα – ελληνική μελέτη

Ελληνική κλινική μελέτη, η πρώτη στον κόσμο που εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις στην καρδιά από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δείχνει ότι αυτά είναι μία ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα. Μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, τόνισε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ λιγότερο βλαβερά και η αντικατάσταση του καπνού με ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία ενός ανθρώπου.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν αποτελούν μια ...........

υγιεινή συνήθεια αλλά είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική των (κανονικών) τσιγάρων» αναφέρει.

Reuters: Greek study finds e-cigarettes no threat to heart

Δρ Φαρσαλινός: Χρειάζονται και νέες έρευνες για πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες

Η μελέτη ήταν μικρής κλίμακας, για αυτό και όπως παραδέχτηκε ο Δρ. Φαρσαλινός, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν νέες έρευνες ευρύτερης κλίμακας για την εξέταση των πιθανών μακροχρόνιων παρενεργειών από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ο καθηγητής και η ομάδα του, εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου με καπνό καθώς και εκείνη 22 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά την χρήση του επί επτά λεπτά.

Όπως παρατήρησαν:

«Ενώ οι καπνιστές εμφάνισαν σημαντική καρδιακή δυσλειτουργία, περιλαμβανομένης της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, εκείνοι που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα εμφάνισαν μόνο μια μικρή αύξηση της πίεσης».
Επιφυλάξεις

Άλλοι γιατροί πάντως, που συμμετείχαν στο συνέδριο δήλωσαν επιφυλακτικοί για τυχόν πρώιμη «αθώωση» του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Για τον Δρ. Ράσελ Λέπκερ, από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα είναι σαφές ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περιέχει, άλλες χημικές ουσίες, πλην της νικοτίνης.

«Αναμφίβολα αν εκθέσεις κάποιον σε λιγότερες βιοενεργές χημικές ουσίες ο κίνδυνος θα είναι μικρότερος» αναφέρει, συμπληρώνοντας πάντως ότι από τη μελέτη δεν προκύπτουν τελικά συμπεράσματα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 2003 στην Κίνα.

Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο, καταφεύγουν σε αυτήν την επιλογή προκειμένου να απαλλαγούν από την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.