Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ: ΣΕ 9 ΜΗΝΕΣ Η «ΝΕΑ-ΚΑΘΑΡΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Ένας επώδυνος τοκετός, αυτός της καθαρής από σκουπίδια Περιφέρειας Πελοποννήσου, φτάνει στο τέλος του το πολύ σε εννέα μήνες από σήμερα.

Στο ρόλο του «μαιευτήρα»; Ο περιφερειάρχης .......

Πέτρος Τατούλης, ο οποίος έβαλε το... νερό στο αυλάκι, για την οριστική επίλυση ενός εκ των μεγαλυτέρων προβλημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα σκουπίδια, με την έναρξη της Β' φάσης του διεθνούς διαγωνισμού, αυτής του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των επτά επιλεγεισών εταιρειών.

Το χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το πολύ στους επόμενους εννέα μήνες, δηλαδή στις αρχές του Μαΐου του 2013, οι μπουλντόζες του τελικού ανάδοχου θα «πιάσουν» δουλειά και θα δώσουν ολική και τελική λύση στη διαχείριση των απορριμάτων, αρχής γενομένης με τη μεταβατική περίοδο που θα κλείσει τον κύκλο της το 2015, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί ο ΠΕΣΔΑ.

Αναλυτικότερα, αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά ο Ανταγωνιστικός Διάλογος, με στόχο την ολοκλήρωσή του στα τέλη Οκτωβρίου. Στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, το Δεκέμβριο, θα γνωστοποιηθούν οι δεσμευτικές προσφορές, ενώ το Φεβρουάριο του 2013 (με μια απόκλιση συν δύο μηνών) θα ανακοινωθεί ο προσωρινός ανάδοχος. Αυτός θα είναι και εκείνος που θα πάρει «στις πλάτες του» το ζήτημα «μεταβατική περίοδος», ήτοι -όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr- θα «πληρώσει» τα αντισταθμιστικά οφέλη του διαγωνισμού με αυτόν τον τρόπο.

Δεματοποιητές παράλληλα με τον εργολάβο

Την ίδια περίοδο, δηλαδή το εννεάμηνο ώσπου να μπει στα απορρίμματα ο ιδιώτης, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου θα πρέπει να κλείσουν τους ΧΑΔΑ και να «ξαραχνιάσουν» τους δεματοποιητές, με τους οποίους θα «δουλεύουν», μέχρι ο εργολάβος να αναλάβει την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας.

Οι, δε, ΧΑΔΑ θα αναπλαστούν, καθώς ήδη έχουν δημοπρατηθεί οι μελέτες, και στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να επιλεγούν οι εργολάβοι για την ανάπλαση των 82 ενεργών χωματερών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις ενώ «οι αναπλάσεις θα προχωρήσουν κανονικά σε όλες τις χωματερές».

Τατούλης: Τέρμα στην αναβλητικότητά για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ

Πάντως, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, κατά τη σημερινή του σύσκεψη με τους εκπροσώπους των εταιρειών, καυτηρίασε τη στάση των δημάρχων της περιφέρειάς του στο θέμα της προσωρινής διαχείρισης των σκουπιδιών λέγοντας πως υπήρξαν αδύναμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της προσωρινής διαχείρισης γιατί «κρύβονταν πίσω από την αναβλητικότητά τους όσον αφορά το κλείσιμο των ΧΑΔΑ».

«Μέχρι τώρα δεν υπήρξε ποτέ ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος, λειτουργούσαν ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ σε όλη την περιφέρεια και υιοθετούνταν περιστασιακές προσεγγίσεις που ουσιαστικά επιδείνωναν το πρόβλημα», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.