Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ 5 ΜΕΣΩ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Η αποτυχία των διαγωνισμών του έργου της μεταφοράς 200.000 μαθητών από τους δήμους, μόνον οι 30 από τους 325 τα... κατάφεραν, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη συνάντησή του με τους δεκατρείς περιφερειάρχες, οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών να ζητήσει από τις περιφέρειες να ξαναπάρουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, η οποία -σύμφωνα με τον «Καλλικράτη»- ασκείται από τους δήμους.

Οι περιφερειάρχες είπαν το «ναι», ζήτησαν...........

όμως συγκεκριμένες και γραπτές δεσμεύσεις. «Εάν το υπουργείο δεν αναλάβει την ευθύνη νομοθετικά και να αποπληρώσει τους μεταφορείς για όσα χρωστά μέχρι σήμερα, τότε δυστυχώς δεν μπορούμε να αναλάβουμε καμία ευθύνη για το έργο της μεταφοράς των μαθητών», είπαν χαρακτηριστικά διά μέσω του προέδρου της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Έτσι, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με δεδομένο τον κίνδυνο 200.000 μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα να μείνουν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μεταφορά τους κατά την έναρξη του σχολικού έτους που αρχίζει σε λίγες ημέρες, λόγω των καθυστερημένων και άγονων διαγωνιστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους δήμους, ανέλαβε την ευθύνη να δώσει άμεσα πρακτική και απάντηση στους περιφερειάρχες και θεσμική λύση στο ζήτημα, ικανοποιώντας έτσι άμεσα το αίτημά τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, και τα όσα είχε αποκαλύψει σε ανάρτησή της η aftodioikisi.gr, η λύση που προκρίνεται περιλαμβάνει τα εξής:

1. Κατάθεση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις με τους μεταφορείς έως τις 30/6/2013 με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17% μετά από συνεννόηση και με τους μεταφορείς, διασφαλίζοντας την ομαλή διεξαγωγή της μεταφοράς μαθητών και εξοικονομώντας περίπου 25 εκατ. ερώ.

2. Κατάθεση διάταξης νόμου με την οποία η αρμοδιότητα σχεδιασμού της μεταφοράς μαθητών και της διεξαγωγής των διαγωνισμών περιέρχεται στις περιφέρειες, με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση της διαδικασίας.

3. Έναρξη διαβούλευσης μεταξύ υπ. Εσωτερικών, υπ. Παιδείας, υπ. Οικονομικών, μεταφορέων και ΕΝΠΕ για την αναδιαμόρφωση της ΚΥΑ έως το τέλος του έτους, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

4. Αναγνώριση των οφειλομένων από το παρελθόν χρημάτων προς τους μεταφορείς ως οφειλές του κράτους.

5. Άμεση καταβολή πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου.

6. Προώθηση της ένταξης και της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του 2011 για τη μεταφορά μαθητών σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, που θα αρχίσουν να εξοφλούνται μετά την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα.

«Οι πρωτοβουλίες μας έρχονται να δώσουν λύση σ' ένα χρόνιο πρόβλημα με τρόπο άμεσο, ριζικό και αποτελεσματικό. Διασφαλίζουν τη μεταφορά των μαθητών για την περίοδο 2012-13, εκσυγχρονίζουν το θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην παρατηρηθούν ανάλογες δυσλειτουργίες τα επόμενα έτη, αποπληρώνουν μέρος των οφειλομένων στους μεταφορείς και μειώνουν τις κρατικές δαπάνες καταρχήν κατά 17%. Θέλω να ευχαριστήσω τους Περιφερειάρχες για την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή τους στην ανεύρεση οριστικής λύσης. Η ουσιαστική και αγαστή συνεργασία της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς επιφέρει σημαντικά και απτά αποτελέσματα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο», σημείωσε σε σχετικές του δηλώσεις ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.