Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Η «επόμενη ημέρα» του deal Πειραιώς - ATE

Η «επόμενη ημέρα» της Αγροτικής Τράπεζας βρίσκει τους εργαζομένους της να αποτελούν προσωπικό του ομίλου Πειραιώς, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται από τη μέχρι χθες απασχόλησή τους στην ΑΤΕ και τους συναλλασσομένους της να... πιστοποιούν ότι πράγματι δεν έχει κάτι αλλάξει στις συναλλαγές. Η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη διασφάλιση των 5.500 θέσεων εργασίας, ειδικά όταν σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε πίεση... έξωθεν για διάσπαση της ΑΤΕ, με πιο δραματικές συνέπειες (κλείσιμο καταστημάτων, μείωση προσωπικού κ.ά.)

Την Παρασκευή, ο διοικητής της Τραπέζης της ..........

Ελλάδος (ΤτΕ) κ. Γ. Προβόπουλος θα δώσει αναλυτική παρουσίαση στη Βουλή εξηγώντας το σκεπτικό της επιλογής της εξυγίανσης της Αγροτικής, μέσω της μεταβίβασής της στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ήταν η μόνη τελικά που κατέθεσε προσφορά για την Αγροτική. «Η διαδικασία έγινε με πλήρη διαφάνεια και ήταν απαραίτητη για την αντιμετώπιση των χρόνιων δομικών αδυναμιών της τράπεζας που την είχαν καταστήσει μη βιώσιμη» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΤτΕ.

ΤΑ ΔΥΟ BRAND NAMES

Στο εξής, τα δύο brand names (Πειραιώς και ΑΤΕ) θα λειτουργούν παράλληλα, υπό τη σκέπη μίας Τράπεζας, η οποία θα επιδιώξει συνέργειες από τη διαφορετική πελατειακή βάση αλλά και τα διαφορετικά προϊόντα που υπάρχουν. Σκέψεις για τυχόν κλείσιμο καταστημάτων είναι πρόωρες, αν και εν αποκλείεται να κλείσουν κάποια καταστήματα στο μέλλον. Οπως διευκρινίστηκε στο πλαίσιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης της Τράπεζας Πειραιώς, προς το παρόν στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Επίσης, στο επόμενο τρίμηνο θα καθοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες της νέας τράπεζας, μετά την αξιολόγηση ενεργητικού που θα κάνει ελεγκτής, τον οποίο θα προσλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την Αγροτική Τράπεζα, το μόνο που επέζησε σήμερα είναι η... εμπορική της επωνυμία. Η άδεια λειτουργίας ήρθη, το «κακό» κομμάτι με τις επισφάλειες τέθηκε προς εκκαθάριση και η διοίκηση Θ. Πανταλάκη, μαζί με σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής, καταργήθηκαν με Πράξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Παράλληλα ανεστάλη, σύμφωνα με απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η διαπραγμάτευση της μετοχής της ΑΤΕ καθώς και όλων των παραγώγων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο της ΑΤΕ.

ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΤΕ

Από τους χαμένους της απορρόφησης είναι οι διάφοροι μικρομέτοχοι της ΑΤΕ, οι οποίοι ουσιαστικά χάνουν τις μετοχές τους, αφού θεωρητικά είναι μακρινό ή αδύνατο το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν για αυτές, καθώς οι μέτοχοι είναι οι τελευταίοι στη σειρά των υποχρεώσεων της εκκαθάρισης (ειδικός εκκαθαριστής ανέλαβε ο κ. Νικ. Μαράντος, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος). Οι διάφοροι μικρομέτοχοι αφορούν το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ, καθώς πλειοψηφών μέτοχος ήταν το ελληνικό Δημόσιο, σε 97% σε επίπεδο ομίλου.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Ως προς τους εργαζομένους της ΑΤΕ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί διάσπασης και απορρόφησης - σε αντίθεση με το καθεστώς των αποσχίσεων που γινόταν παλαιότερες δεκαετίες - όλοι οι εργαζόμενοι στην Αγροτική απολύονται λόγω άρσης λειτουργίας της Τράπεζας και επαναπροσλαμβάνονται άμεσα, υπογράφοντας νέες συμβάσεις, από τον όμιλο Πειραιώς. Επί της ουσίας, οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους για τα χρόνια απασχόλησής τους στην Αγροτική. Για τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθούν τα 95 εκατ. ευρώ του τιμήματος που κατέβαλε η Πειραιώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 1.800 υπάλληλοι της ΑΤΕ πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν έως το 2014, ενώ πιθανόν να υπάρξει πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

Οι καταθέτες είναι πλήρως καλυμμένοι και οι καταθέσεις τους, συνολικού ύψους 14,3 δισ. ευρώ, είναι απολύτως και 100% εγγυημένες σε κάθε είδους λογαριασμό ταμιευτηρίου, ιδιωτών, επιχειρηματιών και αγροτών. Εγγυητής είναι μεν το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων), εν προκειμένω όμως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυψε το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ της προσωρινώς αποτιμηθείσας αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, που διαμορφώθηκε σε 6,67 δισ. ευρώ. Επιπλέον, για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν από τα μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, το ΤΧΣ θα εισφέρει ως κεφάλαιο 0,5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, ώστε ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (pro-forma, Μαρτίου 2012) να διατηρηθεί άνω του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου (8%).

Τόσο οι καταθέτες όσο και οι δανειολήπτες της Αγροτικής - οι οποίοι εξακολουθούν και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους - μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου ενημέρωσης στο 210 98 92 900. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να τηρήσουν οι δανειολήπτες και στον χρόνο πληρωμής των δόσεων των δανείων τους, καθώς οι διαδικασίες λειτουργούν κανονικά και δεν σχετίζεται καθόλου η διαδικασία της μεταβίβασης της ΑΤΕ με μία περίοδο τυχόν αθέτησης πληρωμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και για το «κακό» κομμάτι της παλαιάς πλέον ΑΤΕ, το οποίο είναι υπό καθεστώς εκκαθάρισης, θα κινηθούν μηχανισμοί είσπραξης - ή τουλάχιστον προσπάθειας είσπραξης - των επισφαλών δανείων. Αυτά είναι όσα στεγαστικά δάνεια δεν εξυπηρετούνται για διάστημα πάνω από 180 ημέρες, όσα επιχειρηματικά δεν εξυπηρετούνται ύστερα από 90 ημέρες και όσα αγροτικά δεν εξυπηρετούνται για 360 ημέρες (έναν χρόνο δηλαδή). Δεδομένης της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, τα στεγαστικά αφορούν το 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου, έναντι μόλις 15% των δανείων προς την αγροτική οικονομία.

Οπως τονίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012 η μεταβίβαση από τον ειδικό εκκαθαριστή στοιχείων ενεργητικού και παθητικού του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τράπεζας ΑΕ, έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ. Βασική παράμετρο του εγχειρήματος αποτέλεσε η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς

- 21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού, εκ των οποίων 14,3 δισ. ευρώ καταθέσεις, 6,7 δισ. ευρώ διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δισ. ευρώ λοιπές υποχρεώσεις,
- 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού, εκ των οποίων 10,6 δισ. ευρώ χορηγήσεις μετά τις προβλέψεις και 4,2 δισ. ευρώ λοιπά στοιχεία ενεργητικού.
Με την απόκτηση των παραπάνω στοιχείων ενεργητικού και παθητικού:
- Αναβαθμίζεται σημαντικά η θέση και παρουσία του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στις τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 19% στις καταθέσεις και 16% στις χορηγήσεις (στοιχεία Μαρτίου 2012).
- Δημιουργούνται συνέργειες που εκτιμάται ότι θα φθάσουν στα 155 εκατ. ευρώ στο τέλος της πρώτης τριετίας και στη συνέχεια σε 155 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά από φόρους.
- Βελτιώνεται ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» στο 124%.
- Βελτιώνεται η διάρθρωση τόσο των χορηγήσεων (26% στεγαστικά δάνεια) όσο και των καταθέσεων (28% καταθέσεις ταμιευτηρίου).
Επίσης, στην Πειραιώς μεταβιβάζονται οι θυγατρικές και οι συμμετοχές της ΑΤΕ (ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ, FBB - Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα ΑΕ, ATEbank Romania S.A., ΑΙΚBanca και Αγροτική Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων).
Το σύνολο του ενεργητικού pro-forma (Μάρτιος 2012) ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ, των καταθέσεων σε 35 δισ. ευρώ και των χορηγήσεων μετά τις προβλέψεις σε 44 δισ. ευρώ. Στην Πειραιώς περνούν και οι προβλέψεις 1.270.720.000 ευρώ, τις οποίες είχε διενεργήσει η ΑΤΕ για την προσαρμογή της αξίας του δανειακού χαρτοφυλακίου. Το προσωπικό του ομίλου θα ανέλθει σε 17.000 εργαζομένους και το σύνολο του δικτύου των καταστημάτων σε 1.230, με παρουσία σε εννέα ακόμη χώρες εκτός Ελλάδας.

KERDOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.