Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Μεσσηνία: Η Τριφυλία των εκπλήξεων

Μια συστάδα κωμοπόλεων και χωριών με καταπράσινη φύση, εκτεταμένες αμμώδεις παραλίες και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους συνένωσε ο «Καλλικράτης» σε έναν δήμο, τον Δήμο Τριφυλίας. Μην κάνετε το λάθος να τον προσπεράσετε κατευθυνόμενοι προς τους τριγύρω διάσημους προορισμούς. Η περιοχή γύρω από τους Γαργαλιάνους, την Κυπαρισσία, το Κοπανάκι, το Σιδηρόκαστρο και τα Φιλιατρά κρύβει πολλές εκπλήξεις!

Οδηγώντας κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής της .........

Πελοποννήσου με κατεύθυνση τον Νότο και αφήνοντας πίσω σας τις καμένες εκτάσεις της Ηλείας, το τοπίο γύρω σας γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρον. Η πλούσια βλάστηση κάνει και πάλι την εμφάνισή της και η όμορφη Κυπαρισσία σας καλωσορίζει.



Η πόλη της Κυπαρισσίας είναι χτισμένη σε αμφιθεατρική θέση, ακουμπά στην ασφάλεια του όρους Αιγάλεω και αγναντεύει τα πρασινογάλαζα νερά του Ιονίου.

Παρότι δεν γίνεται αμέσως αντιληπτό κρύβει πολλές ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε. Ξεκινήστε τη βόλτα σας από την παλιά πόλη ή Eπάνω Πόλη όπως τη λένε οι ντόπιοι.

Οπως και πολλές άλλες μεσσηνιακές πόλεις χτίστηκε στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και οχυρώθηκε στη συνέχεια από τους Φράγκους, οι οποίοι την όρισαν ως έδρα της βαρονίας τους. Ενας από τους Παλαιολόγους την απελευθέρωσε και τελικώς το 1460 την κατέλαβαν οι Tούρκοι.

Οι συνεχείς αλλαγές κατακτητών και οι αντίστοιχες πολιτισμικές επιρροές έχουν αφήσει τα χνάρια τους στη ρυμοτομία της πόλης, στο ύφος των σπιτιών και των άλλων οικημάτων, με ένα αποτέλεσμα που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο αισθητικά.



Η Δεξαμενή βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πόλης, είναι ένα σημείο ιδανικό για μια στάση την ώρα που ο ήλιος δύει. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται το «Κάστρο των Γιγάντων» ή «Κάστρο της Αρκαδιάς», χτισμένο κατά πάσα πιθανότητα από τους Φράγκους.

Λόγω της θέσης του, προσφέρει στον επισκέπτη θέα στην πόλη, αλλά και σε όλη τη γύρω περιοχή και φυσικά στον κυπαρισσιακό κόλπο, τη δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.

Γύρω και κάτω από το κάστρο βρίσκεται η παλιά πόλη, το ομορφότερο τμήμα της Κυπαρισσίας.



Περπατήστε στα καλντερίμια, ανάμεσα στα όμορφα σπίτια και τα παλιά αρχοντικά, εντοπίστε τις κρήνες και επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του Επαρχείου και φιλοξενεί τους καλοκαιρινούς μήνες εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου»
Σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων από την Κυπαρισσία βρίσκεται μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Αρχαιολογικός Χώρος της Περιστεριάς, ο οποίος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πρωτομυκηναϊκού πολιτισμού.



Εκεί θα δείτε τρεις θολωτούς τάφους, ένας από τους οποίους έχει αναστηλωθεί, μέσα στους οποίους βρέθηκαν πολλά χρυσά κύπελλα και κοσμήματα, καθώς και σπουδαία αγγεία, τα οποία χρονολογούνται στον 16ο-15ο αιώνα π.Χ. και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.

Ο πλούτος των ευρημάτων οδήγησε τον ανασκαφέα καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο να αποκαλέσει την Περιστεριά «Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου». Οι ανασκαφές συνεχίζονται από τον καθηγητή Γ. Κορρέ. Πολύ κοντά στην πόλη της Κυπαρισσίας βρίσκονται αρκετές παραλίες με πολύ καθαρά νερά, άμμο, ξαπλώστρες και καντίνες για να απολαύσετε το μπάνιο σας.



Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία Αϊ-Λαγούδης στην Κυπαρισσία βραβεύεται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία. Αλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Σεργιάνι, το Σανί και ο Καρτελάς. Εάν πάτε μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, θα ανακαλύψετε ερημικές παραλίες και μικρούς κολπίσκους.

Το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες



Ενα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα ΒΑ της Κυπαρισσίας είναι το Φαράγγι με τους σταλακτίτες. Το μονοπάτι που οδηγεί στο Φαράγγι ξεκινά από τη βόρεια πλευρά του Αρχαιολογικού Χώρου της Περιστεριάς. Η βλάστηση είναι πυκνή με θάμνους και ψηλά δένδρα και η πεζοπορία εύκολη και ευχάριστη. Στο τέλος του μονοπατιού και μετά 30 λεπτά περίπου πεζοπορίας θα δροσιστείτε σε μια πηγή με δροσερό, σχεδόν παγωμένο νερό και στη συνέχεια θα ξεκουραστείτε κάτω από τα μεγάλα πλατάνια. Σε αρκετά σημεία της διαδρομής θα διασταυρωθείτε με το ποταμάκι της Αρκαδιάς. Μια σημείωση για τους επίδοξους πεζοπόρους: Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται σε κοίτη ή δίπλα σε κοίτη ποταμού, επομένως πρέπει να εφοδιαστείτε με αθλητικά παπούτσια και μαγιό.

Fast Info

Η Τραγάνα
Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θολωτοί Τάφοι της Τραγάνας. Βρίσκονται νότια των Γαργαλιάνων σε απόσταση 10 χλμ. κοντά στον ομώνυμο οικισμό. Ανήκουν στην εποχή του Νέστορα.

Το κυριακάτικο παζάρι



Ενα ιστορικό παζάρι και ταυτόχρονα μια πραγματική γιορτή που συγκεντρώνει πωλητές και αγοραστές από τις γύρω περιοχές γίνεται κάθε Κυριακή στο Κοπανάκι Τριφυλίας. Φρέσκα προϊόντα και παραδοσιακά γλυκά, με τη μουσική συνοδεία πλανόδιων οργανοπαικτών.

Ψαροχώρια με ιστορία!
Νοτιότερα από την Κυπαρισσία εκτείνεται μια περιοχή με σπάνιες αρχαιότητες, ελαιώνες και πεύκα. Μέσα στην οργιώδη βλάστηση φωλιάζουν μικρά χωριά και κωμοπόλεις, άλλοτε δίπλα στη θάλασσα και άλλοτε πάνω σε λόφους και μέσα σε δροσερές χαράδρες.

Η πόλη των Γαργαλιάνων βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τη θάλασσα, με θέα στον κάμπο με τις ελιές. Μικρά και στενά δρομάκια με παραδοσιακά μαγαζάκια και σπίτια οδηγούν στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου βρίσκεται ο Ναός Γενέσιον της Θεοτόκου, τον οποίο έχτισαν οι Ενετοί τον 17ο αιώνα και αποπερατώθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.

Οι ντόπιοι θα σας παρακινήσουν να τον επισκεφτείτε καθώς εκεί κοινώνησε ο ήρωας του 1921 Μακρυγιάννης πριν αναχωρήσει για την καθοριστική για τον αγώνα μάχη του Ναβαρίνου. Στο ιερό του Ναού σώζεται εικόνα με τις σπαθιές του Ιμπραήμ όταν λεηλάτησε την πόλη.

Ενα σπάνιο για το μέγεθος της πόλης πολιτιστικό αγαθό είναι η Μπρίσκειος Δημοτική Βιβλιοθήκη των Γαργαλιάνων που διαθέτει περισσότερους από 7.500 τόμους. Βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε ένα όμορφο πάρκο στο οποίο υπάρχει και το άγαλμα του μακεδονομάχου αρχηγού Τέλου Αγρα. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το λοφάκι του Αϊ-Λιά, που προσφέρει θέα στον κάμπο.

Με αφετηρία τους Γαργαλιάνους θα ανακαλύψετε εξαιρετικές παραλίες, καθώς και το νησάκι Πρώτη, που βρίσκεται απέναντι από το επίνειο της πόλης, το ψαροχώρι Μαραθόπολη. Στο νησί σώζονται ερείπια ακροπόλεως μυκηναϊκής ή προκλασικής εποχής με τείχος και κυκλοτερή πυργίσκο.

Εάν αγαπάτε τις ιαματικές πηγές, υπάρχουν μόλις επτά χιλιόμετρα από τους Γαργαλιάνους. Πρόκειται για τις πηγές Βρωμονερίου, με θειούχα νερά, των οποίων τη μυρωδιά θα πρέπει να? αντέξετε: είναι τόσο έντονη όσο και η θεραπευτική τους δύναμη.

Οταν το εμπόριο φέρνει τον πολιτισμό
Τα Φιλιατρά είναι ένα κλασικό παράδειγμα πόλης εμπόρων, που ευημερούσαν αλλά δεν ξεχνούσαν τις ρίζες τους. Τα χρήματά τους τα έκαναν... δρόμους, πλατείες, σχολεία και εκκλησίες (κάποιες φορές και αντίγραφα του Πύργου του Αϊφελ!).

Η πόλη είχε την τύχη να περιβάλλεται από μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια, σύκα και εσπεριδοειδή. Είναι γεμάτη νεοκλασικά αρχοντικά, μαρμάρινες κρήνες και σιντριβάνια, όπως αυτά της πολύ μεγάλης κεντρικής Πλατείας Ιωάννου Καποδίστρια. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται το Ρολόι και το κτίριο του Δημαρχείου.

Ενα άλλο νεοκλασικό κτίσμα είναι το Λύκειο, το οποίο χτίστηκε το 1926. Στην είσοδό του βρίσκεται η Σφαίρα, ομοίωμα της γης, που όπως και ο πύργος του Αϊφελ και το Κάστρο των Παραμυθιών στην περιοχή Αγρίλη είναι δωρεές του φιλιατρινού γιατρού Χαράλαμπου Φουρναράκη.

Αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη στο πάρκο της Βλαχέρνας με τον ιστορικό Ναό της Παναγίας και τα δύο πνευματικά κέντρα της πόλης. Αυτό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσετε είναι η επίσκεψη στη βυζαντινή εκκλησία της Mεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο γειτονικό χωριό Χριστιάνοι. Εντυπωσιάζει αρχικά με το μέγεθός της και κυρίως με την κατασκευή της καθώς ανήκει στον οκταγωνικό τύπο που συναντά κανείς σε μερικά μόνο από τα σπουδαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της Ελλάδας. Λέγεται δε ότι είναι κτισμένη επάνω στα ερείπια του ναού του Διός Σωτήρος.

Οσο για παραλίες, κοντά στα Φιλιατρά βρίσκεται το Στόμιο, με βότσαλα που έχει ομπρέλες και μία καντίνα.

Μια σύντομη εκδρομή θα σας φέρει στο Σιδηρόκαστρο, έδρα του πρώην Δήμου Αυλώνος που είναι χτισμένο στους πρόποδες δύο λόφων. Στην κορυφή του χωριού υπάρχει κάστρο, ενώ στο εσωτερικό του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος με πελεκητή πέτρα, στον οποίον οδηγούν 88 σκαλοπάτια.

Παλαία Δημοσίευση απο την Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Και για να τιμήσουμε και λίγο τον τόπο μας, παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για την διαμονή σας και το φαγητό σας στα Φιλιατρά, Λιμενάρι, Αγία Κυριακή και Μαραθούπολη.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Στα Φιλιατρά Ξενοδοχείο "ΤΡΙΦΥΛΙΑ" τηλ 27610 34290

«LIMENARI HOTEL», στο Λιμενάρι Φιλιατρών, (τηλ. 27610 33800 Fax: 27610 33107)

«Μεσόγειος Apartments», στη Μαραθούπολη (τηλ. 27630 61094, www.mesogeiosap.gr ). Νεόδμητο ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων, δίπλα στην παραλία Λαγκούβαρδου. Διαθέτει 8 studios, 4 διαμερίσματα, 2 πισίνες, κήπο, καφετέρια και εστιατόριο.

Στην Μαραθούπολη μπορείτε να μείνετε στο πανέμορφο ξενοδοχείο Artina Hotel δίπλα ακριβώς από το λιμάνι (http://www.artina.gr) τηλ 27630-61400 FAX: 27630-61402
Για το ξενοδοχείο ΑRTINA έχετε την δυνατότητα και online κράτησης Δωματίου

ΦΑΓΗΤΟ

Στον Αγρίλη Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραθαλάσια ταβέρνα "Μπαράκα" και να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας στον Μύλο του Αγρίλη θαυμάζοντας παράλληλα το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που έχετε δει ποτέ.

Στα Φιλιατρά μπορείτε να φάτε στην Εξοχική ταβέρνα "Δεξαμενή" των Αδελφών Τριαντόπουλου (στο πάνω μέρος της πόλης) τηλ 27610 32550

Στο Λιμενάρι Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην ταβέρνα "Ιόνιον" του κ. Κολομβάκη απολαμβάνοντας την θέα του Ιονίου Πελάγους.

Στην Αγία Κυριακή Φιλιατρών μπορείτε να φάτε στην παραλιακή ταβέρνα "Γρηγόρης" με θέα το λιμάνι της Αγίας Κυριακής τηλ 27610 93030

Επίσης στην Αγία Κυριακή μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας στην ταβέρνα "Τα Πέριξ" τηλ. 27610 930034

Στην παραλία της Μαραθούπολης σας περιμένει η οικογενειακή ταβέρνα «Μαϊστράλι» (τηλ. 27630 61514, www.maistralitavern.gr) για φρέσκο ψάρι, κρεατικά και επιλεγμένα τριφυλιακά κρασιά.

Για γρήγορο φαγητό

"Quick Fast Food" στην πλατεία Φιλιατρών τηλ 27610 32880

"Αρκούδι" Ψητοπωλείο - Οβελιστήριο στον πεζόδρομο Φιλιατρών 2761 300419

Μπάνιο στην Θάλασσα

Φεύγοντας από Αγρίλη και κατευθυνόμενοι προς Φιλιατρά, λίγο πρίν την έξοδο του δρόμου βρίσκεται η παραλία του Στομίου. Ενας πανέμορφος κολπίσκος με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά όπου το μπάνιο θα σας μείνει αξέχαστο.

Στην Αγία Κυριακή θα βρείτε την επόμενη καλύτερη παραλία της περιοχής με επίσης καθαρά και κρυστάλλινα νερά.

Φεύγοντας από Αγία Κυριακή και κατευθυνόμενοι προς Μαραθούπολη σε απόσταση περίπου 6-7 χιλιομέτρων βρίσκεται ο Λαγκούβαρδος. Μια πολύ καθαρά αμουδερή παραλία με πολύ καθαρά νερά για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Η παραλία αυτή θεωρείται ως ο παράδεισος των σέρφερς καθώς όταν έχει κύματα πολλοί λάτρεις του σπορ σπεύδουν στην περιοχή για να ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα. Δίκαια έχει ονομαστεί Serf Club.

3 σχόλια:

  1. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ ΔΕΝΕ ΧΕΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμας μας ενδιαφέρει να προβάλουμε την περιοχή μας. Από τον Αγρίλη Φιλιατρών και μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΙΑΤΡΑ ,ΠΛΑΤΕΙΑ ,ΡΟΛΟΙ ,ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ,ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΙΦΕΛ ,ΣΤΟΜΙΟ ,ΑΓΡΙΛΗΣ ,ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗ ,ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΜΟΥ !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.