Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάσωση του ελαιοκομικού τομέα

Αυστηρότερους έλεγχους, αναδιάρθρωση του τομέα και των ενισχύσεων, προώθηση της κατανάλωσης και αντιμετώπιση του ανταγωνισμού με τις τρίτες χώρες, περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την διάσωση του ελαιοκομικού τομέα, που παρουσίασε ο Επίτροπος Γεωργίας, Dacian Ciolos, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που έγινε στις 18 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ..........

παραδόθηκε πρόσφατα στα Κράτη Μέλη, για να υποβάλλουν μέσα στον Ιούλιο τις απόψεις τους, παρουσιάζει σήμερα ο «ΑγροΤύπος».

Συγκεκριμένα, στο περιθώριο του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών, υπήρξε ειδική συνάντηση του Επιτρόπου, με τους υπουργούς Γεωργίας των ελαιοπαραγωγών χωρών (Ισπανία, Σλοβενία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία), που συζητήθηκαν τα διαρθρωτικά προβλήματα που επηρεάζουν την αγορά του ελαιολάδου, και έκανε μια πρώτη παρουσίαση με τα βασικά σημεία του σχεδίου δράσης. Την επόμενη ημέρα ο Επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του στη διαχειριστική επιτροπή για την κοινή οργάνωση των γεωργικών αγορών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αναφέρει ο «ΑγροΤύπος», οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν θα στοχεύουν:

· Στη βελτίωση της ποιότητας και των ελέγχων με μέτρα που προστατεύουν και προωθούν την εικόνα των ευρωπαϊκών επωνυμιών, όπως επίσης με μέτρα που προστατεύουν και ενημερώνουν τους καταναλωτές

· Στο να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του τομέα του ελαιολάδου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και κινητοποιώντας όλους όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Στο σχέδιο, πάντα σύμφωνα με τον «ΑγροΤύπο», επισημαίνεται ότι τα προβλήματα στον ελαιοκομικό τομέα αυξάνονται επειδή οι πρώην καταναλώτριες τρίτες χώρες γίνονται πλέον παραγωγικές. Για όλη αυτή την κατάσταση η Κομισιόν αποφάσισε να βοηθήσει όλο τον ελαιοκομικό τομέα. Το σχέδιο καλύπτει από τα προβλήματα από τον παραγωγό μέχρι τις εξαγωγές.

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων, παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα νοθείας και ζητάει να επανεξεταστούν οι παράμετροι στο πως θα γίνονται οι έλεγχοι και οι μέθοδοι ανάλυσης.

Συγκεκριμένα προτείνει ενίσχυση των ελέγχων και μια βελτίωση της διαδικασίας δειγματοληψίας, γιατί επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό είναι περίπλοκη και απαιτεί πολλά δείγματα. Ακόμη ζητά την προστασία της ποιότητας και την αυθεντικότητας των ελαιολάδων.

Ένα ακόμη θέμα που αναδεικνύει είναι το πρόβλημα με την ετικέτα και την σήμανση. Ζητάει να ξεκαθαρίσει η σήμανση, επειδή, όπως υποστηρίζει, είναι δυσδιάκριτοι οι χαρακτήρες και οι πληροφορίες της ποιότητας.

Στη συνέχεια ζητάει την αναδιάρθρωση του τομέα. Θέτει θέμα για τις Οργανώσεις Παραγωγών και προτείνει να υπάρξει μια αύξηση του μεγέθους αυτών των οργανώσεων. Ζητά ακόμη την αξιοποίηση των κονδυλίων του Δεύτερου Πυλώνα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα υπάρχοντα μέτρα να αξιοποιηθούν καλύτερα αλλά και να ληφθούν νέες δράσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αναδιάρθρωση του τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει μεγάλο βάρος στην προώθηση του ελαιολάδου, που θέλει να την κάνει πιο αποτελεσματική. Όπως αναφέρει, η ΕΕ είναι πλεονασματική σε παραγωγή και αυτή πρέπει να διοχετευτεί στην κατανάλωση. Άρα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι δράσεις προώθησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σκέφτεται να «ανοίξει» το πεδίο εφαρμογής πέρα από τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, που ήταν μέχρι σήμερα δικαιούχοι της προώθησης του προϊόντος. Ακόμη θέλει να εισαγάγει στις δράσεις προώθησης (που μέχρι σήμερα γίνονταν με βάση ότι το ελαιόλαδο ήταν κοινοτικό προϊόν) την ονομασία των χωρών προέλευσης του ελαιολάδου (ελληνικό, ιταλικό, ισπανικό).

Στο σχέδιο προτείνει επίσης μια καλύτερη συνεργασία των δράσεων προώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Ακόμη θέτει προς συζήτηση το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου να «ανοίξει» και να έχει σαν μέλη του και τις καταναλώτριες χώρες.

Τέλος επισημαίνει το θέμα του ανταγωνισμού με τις τρίτες χώρες και αναφέρεται στα νέα κριτήρια ποιότητας που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην παγκόσμια αγορά. Η Κομισιόν εμμένει στους κανόνες ποιότητας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου που ισχύουν μέχρι σήμερα στο διεθνές εμπόριο. Αφήνει όμως το «παραθυράκι» ώστε να υπάρξουν νέοι παράμετροι ποιότητας, αρκεί όμως να τις κάνει αποδεκτές και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου.

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να υπάρξει μια σύσκεψη των ελαιοκομικών φορέων στο ΥπΑΑΤ, στην οποία θα υπάρξει μια πρώτη συζήτηση για αυτές τις προτάσεις και θα καθοριστεί η θέση της Ελλάδας πάνω στο σχέδιο δράσης που παρουσιάστηκε από τον Επίτροπο.

Pelops News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.