Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Χτυπάει κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες

Με μικρές αυξομειώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Στην Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς την Τρίτη και πιθανώς τους 40 βαθμούς την Τετάρτη. Γενικότερα, στη Στερεά, στην Θεσσαλία, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, η θερμοκρασία ίσως αγγίξει και τους 41 βαθμούς στα μέσα της εβδομάδας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ...........

θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας, πώς αντιμετωπίζονται.

Μάλιστα από τα μέσα της εβδομάδας η ζέστη θα γίνει πιο αισθητή, καθώς αναμένεται να αυξηθούν οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΚΑΥΣΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Όσον αφορά τις μέγιστες τιμές, η ΕΜΥ προβλέπει:

Στην Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 39 βαθμούς την Τρίτη και πιθανώς τους 40 βαθμούς την Τετάρτη.

Σε Μακεδονία και Θράκη, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάνει μέχρι την Πέμπτη τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ήπειρο, τους 37 με 38 και μεσοβδόμαδα τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ιόνιο, η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τις πιο ζεστές ημέρες τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.

Σε Θεσσαλία, Στερεά, Εύβοια και Πελοπόννησο, η θερμοκρασία θα φτάνει μέχρι την μέχρι την Τρίτη 10 τους 39 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 40 βαθμούς, ενώ στα μέσα της εβδομάδα ίσως αγγίξει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Αιγαίου, οι θερμοκρασίες δε θα ξεπεράσουν τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη, όμως, η θερμοκρασία από την Τρίτη και μετά θα φτάνει κατά διαστήματα τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Λόγω του καύσωνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των ευπαθών ομάδων ώστε να προλάβουν να αποφύγουν τη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία.

Προτιμότερα είναι τα ελαφρά, φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα από βαμβάκι ή λινό, τα οποία διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα. Στον ήλιο απαιτείται καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου.

Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν όσοι παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά, καρδιοτονωτικά, αντιυπερτασικά, ηρεμιστικά και νευρολογικά, καθώς ορισμένα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Προσοχή στη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία

Η θερμική εξάντληση εμφανίζεται μετά από έντονη και παρατεταμένη άσκηση και εργασία σε ζεστό και υγρό περιβάλλον και είναι απόρροια της έντονης εφίδρωσης του σώματος (απώλεια αλατιού και ηλεκτρολυτών).

Τα συμπτώματα είναι κρύο, υγρό και ωχρό δέρμα, συνεχής εφίδρωση, ατονία, πονοκέφαλος, ζαλάδες, ναυτία, αίσθημα εξάντλησης, τα οποία καταλήγουν σε ξαφνική και μικρής διάρκειας κατάρρευση.

Σε περίπτωση θερμικής εξάντλησης, ο πάσχων πρέπει να μεταφερθεί σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν και πρέπει να πιει γουλιές δροσερού νερού (όχι παγωμένο) -μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρεθούν ή να χαλαρώσουν τα ρούχα που πιθανόν τον σφίγγουν, και να του γίνουν κομπρέσες, με βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια για να δροσίσει το σώμα του. Δεν θα πρέπει να καταναλώσει αλκοολούχα ποτά, ούτε υγρά που περιέχουν καφεΐνη (καφέδες, αναψυκτικά τύπου cola, τσάι). Πρέπει να καθίσει αναπαυτικά και να παρακολουθείται για τυχόν μεταβολές στην κατάσταση του. Σε περίπτωση μη βελτίωσης της υγείας του, ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στη θερμοπληξία, τα συμπτώματα είναι ζεστό, ερυθρό και ξηρό δέρμα (μπορεί να είναι υγρό, αν ο πάσχων έχει ιδρώσει από βαριά χειρωνακτική εργασία ή άσκηση), διανοητική σύγχυση, γρήγορος, αλλά αδύνατος σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, δύσπνοια, κατάπτωση του οργανισμού, λιποθυμία, απώλεια αισθήσεων ή κώμα.

Σε περιστατικό θερμοπληξίας οι ενέργειες που πρέπει να κάνουμε είναι οι εξής: Μεταφορά του πάσχοντα σε δροσερό, ευάερο, σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο ή κάτω από δέντρα αν υπάρχουν. Πρέπει να του παρασχεθεί άμεση ιατρική βοήθεια (ασθενοφόρο ή γιατρό), να μειωθεί γρήγορα η θερμοκρασία του σώματος (βάζοντας τον πάσχοντα σε μπανιέρα με δροσερό νερό ή χρησιμοποιώντας βρεγμένες με κρύο νερό πετσέτες ή σεντόνια ή παγάκια/τριμμένο πάγο τυλιγμένα σε πετσέτα για να δροσιστεί το σώμα του).

Στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος συμβάλει η χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού μηχανήματος, ενώ εάν μπορεί να πιει νερό, τότε αυτό θα πρέπει να είναι δροσερό και όχι παγωμένο, σε μικρές ποσότητες (μισό ποτήρι κάθε 15 λεπτά).

Αν αρνείται να πιει νερό ή κάνει εμετό ή παρουσιάζει λιποθυμικές τάσεις, τότε δεν πρέπει ούτε να φάει ούτε να πιει. Οι παραπάνω ενέργειες γίνονται μέχρι να έρθει ο γιατρός ή το ασθενοφόρο που θα τον μεταφέρει στο νοσοκομείο.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.