Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

"Έμφραγμα" στην έκδοση αποφάσεων των πολιτικών δικαστηρίων Καλαμάτας

Καθυστερήσεις 12 και 14 μηνών στην έκδοση αποφάσεων παρατηρούνται στα πολιτικά δικαστήρια της Καλαμάτας, με το πρόβλημα να οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού και στον τρόπο λειτουργίας δικαστών.

Το όλο πρόβλημα αναγνωρίζει ως πολύ ...........

σοβαρό και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης. Ερωτώμενος από το «Θ» είπε πως προτίθεται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου για τις καθυστερήσεις αυτές. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως για μια αγωγή έξωσης, χωρίς αντιδικία, εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης εδώ και 15 μήνες!

Ανεφάρμοστος νόμος

Παρά την εφαρμογή του νέου νόμου, του επονομαζόμενου «Δίκαιη Δίκη», οι αποφάσεις καθυστερούν να εκδοθούν, ενώ ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι ο εν λόγω νόμος στην πλειοψηφία του είναι ανεφάρμοστος. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι για τα ασφαλιστικά μέτρα προβλέπει ότι ο δικαστής την επόμενη ημέρα πρέπει να εκδώσει απόφαση. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση.
Κατά τον κ. Μαργέλη, σε μία χώρα που το βασικό της πρόβλημα είναι οι υποδομές και εν προκειμένω τα δικαστήρια, καθώς και το απαραίτητο προσωπικό σε δικαστές και υπαλλήλους, εισάγονται με το νόμο αυτό καινοφανείς διατάξεις, όπως η δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων και η εισαγωγή υψηλών παραβόλων, που ουσιαστικά ισοδυναμούν με αδυναμία του πολίτη να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη και να περιορίζεται έτσι το σχετικό συνταγματικό του δικαίωμα. Υπογράμμισε δε, ότι, τελικά, στο «βωμό» της «ταχείας» δίκης θυσιάζεται η «δίκαιη» δίκη.

Αποφάσεις

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις έκδοσης των αποφάσεων, ο κ. Μαργέλης είπε ότι σε αυτό τον τομέα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό θα καταθέσει αγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για καταβολή αποζημίωσης.
Τέλος, ένα από ζητήματα που θα θέσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι εκείνο του ΤΥΔΕ και το γεγονός ότι οι δικηγόροι της περιφέρειας και, κατά συνέπεια, της Καλαμάτας είναι υγειονομικά ανασφάλιστοι. «Θα γίνουν μεγάλες μάχες, θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε τουλάχιστον οι δικηγόροι να μπορούμε να παίρνουμε τα φάρμακά μας. Τα πληρώνουμε από την τσέπη μας τώρα», σχολίασε ο κ. Μαργέλης.

Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.