Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΥΠΟΙΚ: Συζητά επιβολή φόρου στο κρασί

Εισηγήσεις για την επιβολή φόρου κατανάλωσης και στο κρασί δέχεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Η μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων έχει αναγκάσει το υπουργείο Οικονομικών να αναζητεί και να συζητά κάθε πιθανή λύση για την αύξηση τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι και το κρασί.

Πρόκειται, ωστόσο, για λύση που εφόσον επιλεγεί θα επιφέρει σημαντικά θετικά αλλά και αρνητικά αποτελέσματα. Στα θετικά συγκαταλέγεται η σχετικά άμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων και στα αρνητικά η αύξηση της διακίνησης χύμα και αφορολόγητου κρασιού καθώς και η σημαντική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μείωση της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των αγροτών με αμπελοκαλλιέργειες.

Με την ανάληψη καθηκόντων η νέα ηγεσία του ..........

υπουργείου Οικονομικών ζήτησε από έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη την υποβολή προτάσεων προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης. Να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους οι φόροι κατανάλωσης παρουσιάζουν επιταχυνόμενη συρρίκνωση λόγω της επίδρασης σε αυτά της βαθιάς ύφεσης στην οικονομία. Μια από τις προτάσεις που υποβλήθηκε αφορά στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, το οποίο παρουσιάζει πολύ υψηλή κατανάλωση.

Για την επιβολή του φόρου και την αποτελεσματική είσπραξή του θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από γραφειοκρατικές ρυθμίσεις, όπως είναι ο χαρακτηρισμός των οινοποιείων σε «φορολογικές αποθήκες» και η απαγόρευση της διακίνησης χύμα αφορολόγητου κρασιού. Η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι θα προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις από τους οινοποιούς καθώς και τους αγρότες που ασχολούνται με την παραγωγή κρασιού. Επίσης, δεδομένη θεωρείται και η αντίδραση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στα σχετικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό διότι αναμένεται να περιοριστεί η κατανάλωση κρασιού και να μειωθεί το αγροτικό εισόδημα.

Στην μη επιβολή του φόρου συνηγορεί και η εμπειρία από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο τσίπουρο είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η διακίνηση και η κατανάλωση χύμα και αφορολόγητου τσίπουρου. Έτσι, ενώ τα έσοδα από το τσίπουρο αυξήθηκαν όταν επιβλήθηκε ο φόρος, με την πάροδο του χρόνου μειώθηκαν καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να αναζητούν καταφύγιο στο φθηνότερο και αφορολόγητο χύμα οινοπνευματώδες.

Το αν θα επιβληθεί ΕΦΚ και στο κρασί θα αποφασιστεί έως το τέλος του έτους από την κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι την επιβολή φόρου στο κρασί έχει ζητήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο των προτάσεών του για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.