Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Στα 330 ευρώ επιστρέφουν οι συντάξεις του ΟΓΑ

Ο κόσμος της υπαίθρου με τις ελάχιστες αγροτικές συντάξεις θα πληγεί απο τα νέα μέτρα που θα συζητήσει η Κυβέρνηση την Δευτέρα καθώς οι απόμαχοι του Αγροτικού κόσμου θα δούν το εισοδημά τους να γυρνά στα 330 ευρώ. Παραλληλα θα μπεί πλαφόν σε όλες τις συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα, το πρώτο κρίσιμο τεστ.............

περνά τη Δευτέρα η κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και οριστικοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, που θα παρουσιαστούν την ίδια ημέρα στην τρόικα.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχείς είναι οι συσκέψεις στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των μέτρων, που θα τεθούν προς έγκριση από τους αρχηγούς των τριών κομμάτων. Η τελική λίστα αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ, υγεία και παιδεία.. Από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το οποίο συζητήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης, στα 10 δισ. ευρώ υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία. Όμως, για το υπόλοιπο 1,5 δισ. ευρώ ζητήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην μπει μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», μέχρι τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δέσμη των εναλλακτικών προτάσεων σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τις εξής προτάσεις:

Συντάξεις: αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης για τις επικουρικές, πλαφόν 2.300 ευρώ για το άθροισμα των συντάξιμων αποδοχών με παράλληλη περικοπή των διπλών συντάξεων, περικοπές 10% στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ και ψαλίδι 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα των 330 ευρώ του 2009.

Μισθοί: νέο μαχαίρι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο εξοικονομήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, κατάργηση των «υπολειμμάτων» από τον 13ο και 14ο μισθό τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επέκταση του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ.

Εφάπαξ: αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ανακοινώσει ότι η μείωση στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 22,67% και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστεί αμέσως, ίσως και με αναδρομική ισχύ, ώστε να αγγίξει και τους 53.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής εφάπαξ την τελευταία διετία.

Επιδόματα: από τον κατάλογο των 89 κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων φαίνεται να γλιτώνουν μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ. Για όλα τα υπόλοιπα θα καθιερωθούν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Kalamata News

1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.