Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Μετατροπή από βινυλιο και κασέτα σε ψηφιακή μορφή.

Του Συνεργάτη μας Γιάννη Πετσέλη

Πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να μετατρέψετε τα βινυλια και τις κασέτες σας σε Mp3; Οι απαντήσεις ακολουθούν.

Πολλοί από εσάς έχετε μια συλλογή από βινυλια είτε επειδή είχατε το πάθος και το μικρόβιο από μικροί και τρέχατε στα διάφορα δισκοπωλεία για να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας είτε επειδή τη βρήκατε έτοιμη από τους προγενεστέρους.

Το βινυλιο και η κασέτα έγιναν μέσα σε ..........

2 δεκαετίες με πολύ γοργό ρυθμό, σχεδόν βίαια, παρελθόν. Τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν καν τις λέξεις βινυλιο, βελόνα και πλατο, ενώ στα μάτια τους η όψη ενός πικαπ φαντάζει σαν κάτι απαρχαιωμένο.
Η μουσική πέρασε μέσα σε 60 χρόνια από το βινυλιο στην κασέτα, από την κασέτα στο CD, έγινε «φορητή» και τελικά συμπιέστηκε όσο δεν φανταζόμασταν ποτέ και έγινε Mp3.

Το βινυλιο δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα γύρω από τη μουσική, ο ήχος της βελόνας πάνω στο γρατζουνισμένο δίσκο έκανε εκατομμύρια ανθρώπους να χορέψουν σε ξέφρενους ρυθμούς και έτσι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να τους αποδώσουμε είναι να μετατρέψουμε τουλάχιστον με αξιοπρέπεια τους δίσκους μας σε Mp3. Στη συνέχεια θα σας υποδείξουμε τρεις τρόπους μετατροπής, με την χρήση του ηλεκτρονικού σας υπολογιστή και τη βοήθεια λογισμικού, με πικαπ, που μετατρέπει το βινυλιο μέσω σύνδεσης USB αυτόματα σε Mp3 και με τη χρήση συσκευών, που δουλεύουν αυτόνομα χωρίς υπολογιστή.

Με τη χρήση λογισμικού για ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Στην περίπτωση που επιλέξετε να συνδέσετε το πικαπ σας στον υπολογιστή πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει απευθείας. Ο ήχος του πικαπ έχει δυο ιδιαιτερότητες, είναι αναλογικός και δεν είναι ενισχυμένος. Έτσι υπάρχουν δυο τύποι συνδεσμολογίας, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεικτη με είσοδο phono και μετά να συνδεθείτε με την είσοδο εγγραφής της κάρτας ήχου με δυνατότητα ενίσχυσης του σήματος από το πικαπ. Στη συνέχεια θα περάσετε από τρία στάδια ωσότου φτάσετε στο Mp3. στο πρώτο θα ηχογραφήσετε το track από το βινυλιο σας και θα το υποθηκεύσετε ασυμπίεστο σε wav. Στο δεύτερο αν κρίνετε αναγκαίο θα κάνετε αποθορυβοποίηση εάν το αποτέλεσμα έχει πολλούς θορύβους και στο τρίτο και τελευταίο θα κάνετε την συμπίεση, μετατρέποντας το wav σε Mp3. Παρακάτω σας προτείνουμε δυο προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη διαδικασία εγγραφής και μετατροπής.

Audacity

Το audacity είναι μια δωρεάν πλατφόρμα εγγραφής, επεξεργασίας και μετατροπής ήχου με απεριόριστες δυνατότητες. Μπορεί να κάνει ηχογράφηση μέχρι 16 καναλιών ταυτόχρονα στα 32-bit και στα 96 KHz. Σας επιτρέπει να απομακρύνεται το σφύριγμα, το βούισμα η άλλους επίμονους θορύβους που υπάρχουν στο βάθος του τραγουδιού. Αφού, λοιπόν, συνδέσετε το πικαπ η το κασετόφωνο σας και κάνετε την εγγραφή σε wav το μόνο που απομένει είναι να επεξεργαστείτε, όπου χρειάζεται, χρησιμοποιώντας τα εφε του προγράμματος και στη συνέχεια να κάνετε εξαγωγή σε Mp3.

Alpine soft vinyl.

Το Vinyl studio είναι πιθανώς το καλύτερο πρόγραμμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να κρατήσετε την ποιότητα του βινυλιου αναλλοίωτη. Το κόστος των 25 ευρώ για την απόκτηση του είναι μηδαμινό εν συγκρίσει με τις δυνατότητες του. Είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση του, ενώ το περιβάλλον εργασίας χωρίζεται σε 5 καρτέλες ανάλογα με τη χρήση που θέλετε να κάνετε. Ξεκινώντας θα σας εκπλήξει η δυνατότητα εκκίνησης εγγραφής με το κατέβασμα της βελόνας πάνω στο δίσκο σας η την έναρξη σήματος στην περίπτωση της κασέτας. Διαθέτει αρκετές λειτουργίες όσον αφορά το καθάρισμα του ήχου και την μετατροπή σε Mp3.

Πικαπ για PC.

Sony PS-LX300 USB


Το συγκεκριμένο πικαπ της SONY είναι πραγματικά ένα διαμάντι στην κατηγορία του. Συνδέεται με τον υπολογιστή σας μέσω θύρας USB και μετατρέπει το αναλογικό σήμα των βινυλιων σας σε πραγματικό χρόνο σε Mp3. Έχει δυνατότητα αναπαραγωγής δίσκων 33 στροφών, καθώς και δίσκων 45 στροφών, ενώ όλες οι λειτουργίες μετατροπής είναι αυτοματοποιημένες. Η τιμή του είναι μόλις 120 ευρώ και τα αξίζει όλα.

Χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Lenco TT-30USB Turntable.


Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση στην κωδικοποίηση των δίσκων σας 33 και 45 στροφών σε Mp3 είναι και αυτή της Lenco. Η εν λόγω πρωτοποριακή συσκευή πικαπ κάνει την εγγραφή παιχνίδι, αφού αρκεί να συνδέσετε το USB key σας η τον φορητό σκληρό δίσκο στο πικαπ μέσω της θύρας του και να περιμένετε απολαμβάνοντας τη μουσική σας. Με μοντέρνο σχεδιασμό, ενσωματωμένα ηχεία και ενσωματωμένο δέκτη ΑΜ/FM για να ακούσετε τους αγαπημένους σας ραδιοφωνικούς σταθμούς. Η τιμή του είναι μόλις 100 ευρώ.

Doctor sound.

Το Doctor sound είναι ένα μουσικό πολυεργαλειο αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν πηγή εγγραφής το πικαπ, το κασετόφωνο, το cd player η το ενσωματωμένο ραδιόφωνο και να υποθηκεύσετε απευθείας σε μορφή Mp3 σε ένα USB stick, ενώ το κόστος του αγγίζει μόλις τα 200 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.