Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Ιάσων Μανωλόπουλος: «Η δραχμή είναι ήδη εδώ»

H δραχμή είναι ήδη εδώ, υπογραμμίζει ο Ιάσων Μανωλόπουλος, ο Έλληνας διαχειριστής του hedge fund Dromeus Capital Group, που έγραψε το βιβλίο "Το επαχθές χρέος της Ελλάδας", μιλώντας στο Bloomberg.

"Η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει εν μέρει στη δραχμή" σημειώνει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, για τον ιδιωτικό τομέα "η υποτίμηση είναι ήδη γεγονός έως κάποιο βαθμό.
Οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά ............

35% και η φορολογία έχει ανέβει. Οπότε, το διαθέσιμο εισόδημα έχει ήδη υποχωρήσει κατά 50% τουλάχιστον. Τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 35-40%".

Όπως αναφέρει ο κ. Μανωλόπουλος, "ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί ήδη σε περιβάλλον δραχμής. Η κυβέρνηση πάλι, όχι. Αν δείτε τις κρατικές δαπάνες, συνεχίζουν να ενισχύονται. Τι τύπου λιτότητα είναι αυτή, όταν ο λογαριασμός για τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου συνεχίζει να αυξάνεται;".

Ο κ. Μανωλόπουλος εκτιμά ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, ιδίως για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, ενώ περιμένει ακόμη ελλείψεις σε καύσιμα και μπλακ άουτ.

Ο ίδιος εκτιμά, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι πρώτο κόμμα στις εκλογές θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει πιθανότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

"Το χαρτί που παίζουν εδώ και δυο χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι 'ψηφίστε μας ή θα έλθει η καταστροφή'. Όμως ο κόσμος κουράστηκε και δεν το πιστεύει... Οι άνεργοι λένε 'ας ψηφίσω κάτι διαφορετικό αφού η ζωή μου είναι ήδη κατεστραμμένη'".

Σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μανωλόπουλος εκτιμά ότι το επόμενο δίμηνο "θα είναι ένα παιχνίδι γάτας με το ποντίκι με την τρόικα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετήσει μια στάση του τύπου 'ας δούμε εάν ο Τσίπρας θα κρατήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις', που δεν νομίζω ότι θα το κάνει. Δεν είναι ο Τσε Γκεβάρα".

"Εάν παίξει το παιχνίδι σκληρά, η ΕΕ θα πιέσει για νέα κυβέρνηση συνεργασίας. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, θα ψάξουν μια τακτική έξοδο της Ελλάδας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013. Αυτό είναι άλλωστε και το βασικό σενάριο. Και οι δυο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί".

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.