Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τι σχέση έχει ο αριθμός 13 και η κυβέρνηση Σαμαρά...

Tυχαίο; Ο χρόνος θα δείξει. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο 13ος πρωθυπουργός. Οι «άγνωστοι» του υπουργικού συμβουλίου είναι και αυτοί 13.
Τα νέα πρόσωπα είναι κατά σειρά υπουργείων:

Τα 13 “άγνωστα” πρόσωπα...


1. Ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, 47χρονος Πατρινός, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει εργαστεί ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος εταιριών και ήταν στον κύκλο των συμβούλων του κ. Σαμαρά. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990 και έχει συμμετάσχει σε συμβουλευτικά έργα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

2. Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης ήταν τομεάρχης Νέων Τεχνολογιών της Ν.Δ.. Είναι βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. και τοποθετείται σε έναν τομέα που γνωρίζει καλά. Ανθρωπος της εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά.

3. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και είχε τοποθετηθεί από τον κ. Σαμαρά στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θεωρείται πρόσωπο υψηλού κύρους.

4. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ήταν επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόκειται για τον αδελφό της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα. Εχει γεννηθεί το 1954 και διετέλεσε στο παρελθόν συνεργάτης στο γραφείο της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, όταν ήταν επίτροπος. Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και χθες εργαζόταν στην Κομισιόν ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής και Στρατηγικής Διεύρυνσης. Ο πατέρας Κούρκουλας ήταν ο νονός του
Γρηγόρη Βαλλιανάτου.

5. Ο υφυπουργός Αμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, στρατηγός ε.α., τ. αρχηγός ΓΕΣ, ήταν επιλογή του Αντώνη Σαμαρά. Ο Παναγιώτης Καράμπελας υπήρξε υπασπιστής του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ηταν ο πρώτος που, ως ταξίαρχος, το 2001, σχεδίασε την πρώτη αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, με μικρότερο σχήμα, κλείσιμο άχρηστων στρατοπέδων κ.λπ.

6. Ο δεύτερος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο ναύαρχος ε.α. Δημήτρης Ελευσινιώτης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, ανήλθε στην κορυφαία θέση του Κλάδου του και φυσικά γνωρίζει τα θέματα του Π.Ν. καλύτερα από τον καθένα. Ο κ. Ελευσινιώτης ήταν πρόταση του κ. Βενιζέλου.

7. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θανάσης Σκορδάς είχε ρόλο και στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ως γραμματέας Καταναλωτή και περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας. Ηταν από τα πρόσωπα που στήριξαν την εκλογή του κ. Σαμαρά για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. και μέχρι χθες ήταν στενός συνεργάτης του στη Συγγρού και γενικός διευθυντής της Ν.Δ.

8. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητής Ευάγγελος Λιβεριάτος ήταν πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, από όπου πήρε διδακτορικό το 1974. Μέχρι το 1979 και για σχεδόν μια δεκαετία ήταν μαθητής και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη.

9. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντός, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2004 μέχρι το 2005 κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Προαστιακός Α.Ε. Εχει εμπειρία από τα ενεργειακά, καθώς έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος, αρχικά, και στη συνέχεια πρόεδρος της ΔΕΠΑ. Είναι από τους παλαιότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

10. Ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, ήταν πρόταση τόσο της ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα 1999-2003 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2003 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του οποίου είναι πρύτανης. Εχει συγκρουστεί με την Αννα Διαμαντοπούλου για τον νόμο πλαίσιο στα ΑΕΙ.

11. Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ήταν πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. και εκλεκτή του Φώτη - Φανούρη Κουβέλη. Η κυρία Σκοπούλη κατάγεται από τα Ιωάννινα - ο αδελφός της είναι δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων άρχισε η σταδιοδρομία της. Διευθύνει τη Γ' Κλινική Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας της Ευρωκλινικής Αθηνών. Σύζυγός της είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος.

12. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους της Γενετικής. Πρόκειται για επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο παρελθόν ο Αθανάσιος Τσαυτάρης διετέλεσε γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

13. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος αποτελεί επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του οποίου είναι προσωπικός φίλος. Εχει γεννηθεί το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων συμμετείχε στις εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Είναι πρόεδρος της Βερνίκος Κόττερα Α.Ε. και μετέχει στη διοίκηση του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ενώ μέχρι χθες ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. To 1980 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Πάντως το 2009 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τού είχε επιβάλει πρόστιμο 200.000 ευρώ για διαδόσεις ψευδών ανακοινώσεων, για το οποίο ο κ. Βερνίκος έχει ασκήσει ένδικα μέσα.

Νίκος Ελευθερόγλου
εφημερίδα Δημοκρατία

Από το eglimatikotita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.